leslokaal

Phishing

Korte inhoud

Phishing...

is een vorm van internetfraude waarbij je via een email- of SMS-bericht naar een valse website wordt gelokt die sterk op een site van een bank (of bedrijf) lijkt. Wanneer je je persoonlijke gegevens op de valse website invoert kan de oplichter deze gebruiken om zelf transacties of aankopen uit te voeren. Soms wordt er gevraagd om software te installeren zodat ze vanop afstand de computer kunnen overnemen of de toetsaanslagen kunnen zien om zo inloggegevens te stelen.

Vishing...

staat voor voice phishing . Oplichters telefoneren in naam van een bank om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie, codes en/of kredietkaartgegevens. Ze doen dit door bijvoorbeeld in te spelen op de ongerustheid van klanten met de melding dat er vermoedens zijn van kredietkaartfraude.

Een ramp...

Dagelijks trappen honderden personen, bedrijven, organisaties in deze val en verliezen daardoor enorme bedragen.

De dieven gebruiken de inkomsten om nog betere phishing tools aan te kopen.

In deze voordracht leer je deze berichten te HERKENNEN en wat je moet DOEN als je eentje tegenkomt.

Info voor de cursist

Vereiste voorkennis: courant gebruik van pc, tablet en internet.

Sessie: voordracht van 1 x 2 uur
Vereist materiaal: een beamer en internetaansluiting.
Syllabus: begeleidende tekst

Praktisch

Informatief: verschil met ander aanbod:

Is mijn pc goed beveiligd is bedoeld voor beginners: mensen die op hun pc internet en e-mail vlot kunnen gebruiken en misschien ook beeldbewerking en Facebook, Maar die geen diepere pc kennis hebben op het niveau Systeem management of Configuratiescherm. Het is dan ook een workshop waarin voor iedereen op de eigen pc een beperkt aantal belangrijke elementen worden nagekeken en waar nodig gecorrigeerd. Na de workshop keren de cursisten huiswaarts met een gevoel dat hun pc OK is op het gebied van veiligheid.

Privacy en veiligheid op Internet en Sociale Media is bedoeld voor personen met een veel diepere kennis van Windows. Het is een voordracht waarin veel meer aspecten van veiligheid en privacy worden besproken zonder dat de deelnemers hun eigen toestel meebrengen. De deelnemers worden verondersteld voldoende Windows kennis te bezitten om thuis de nodige aanpassingen zelf te kunnen aanbrengen.

TOP   Terug naar overzicht...