Update richtlijnen voor een sterk wachtwoord

Schrijf terug literaire volzinnen...

Het invloedrijke wachtwoordadvies van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) is na 14 jaar geschrapt en vervangen. De originele richtlijn werd in 2003 opgesteld en zorgde ervoor dat het gebruik van een mix van cijfers samen met grote en kleine letters internationaal als de standaard geldde voor een sterk wachtwoord.

 

Die aanbeveling is dit jaar op de schop gegaan. Bill Burr, de auteur van het oorspronkelijke advies, noemt het document nu ondoordacht. “Ik betreur wat ik heb gedaan,” stelt hij in een opmerkelijk interview met de Wall Street Journal.

Willekeur is beter

Het gebruik van een mix van symbolen als wachtwoord is al langer in diskrediet bij veiligheidexperts. Heel wat mensen menen dat dergelijke combinaties erg moeilijk te raden zijn, maar het zijn natuurlijk computers die meestal het kraakwerk doen.

 

Computers hebben weinig werk aan het ontcijferen van een code waarvan de basis een normaal woord is, aangevuld of aangepast met enkele symbolen. Het is veel veiliger om een langer wachtwoord te gebruiken zonder speciale tekens, maar wel met een gezonde scheut willekeur.

 

Het is niet alleen het feit dat de oude richtlijn leidde tot makkelijk te raden wachtwoorden. Wachtwoordcombinaties met verschillende tekens zijn moeilijker te onthouden, waardoor de meest mensen trucjes gebruiken om te vermijden dat ze hun wachtwoord vergeten.

 

In de praktijk worden heel wat wachtwoordcombinaties gerecycleerd, met een minimale aanpassing. Die onveilige situatie werd nog verder in de hand gewerkt door de bijkomende richtlijn die stelde dat men wachtwoorden regelmatig moest veranderen.


Het NIST heeft zijn advies in juni een update gegeven. “We begonnen terug van nul,” verklaart Paul Grassi, die de nieuwe regels heeft opgesteld. Het vernieuwde advies legt de klemtoon op langere wachtwoorden waarbij men geen extra regels oplegt over de samenstelling van de code. Ook het regelmatig veranderen wordt afgeraden, behalve als dat gevraagd wordt door de gebruiker of als er bewijs is van een inbreuk.


Bron: ZDNet van  9 augustus 2017

TOP  

Mobiel internet: het verschil tussen 4G, 4G+ en 4.5G

Er is wat ze beloven en er is wat ze kunnen...

Proximus rolde eind vorig jaar 4G+ uit en ook Orange (Mobistar) stelt zijn 4G+-aanbod open voor alle klanten. Base experimenteert er mee. Hoe verschilt 4G+ van het klassieke 4G-netwerk? En wat is 4.5G dan precies? We leggen het uit.


4G staat voor vierde generatie, waarbij de term doelt op de mobiele communicatietechnologie. Wat 4G precies moet zijn en moet kunnen, werd in 2008 vastgelegd door ITU-R: de Internationale Telecommunicatie-Unie die verantwoordelijk is voor radiocommunicatie.

 

De formele naam van de 4G-standaard is IMT-Advanced. IMT-Advanced moet 100 Mbit/s bieden voor gebruikers in beweging en tot 1 Gbit/s voor stationaire gebruikers. Verder moet een 4G-compatibel netwerk volledig met de IP-standaard voor dataverkeer werken.

LTE en 4G

Om de standaard te verwezenlijken werd de LTE-technologie bedacht. LTE, kort voor Long Term Evolution, werkt volledig anders dan de oudere 3G-technologie en heeft het potentieel om de 4G-standaard te halen. Vanwege dat potentieel kregen providers de toestemming om de LTE-verbinding als 4G in de markt te zetten. In de praktijk voldoet LTE echter maar deels aan de 4G-standaard.

Betere 4G

Vandaag surf je echter niet noodzakelijk via een klassiek 4G-netwerk. Er bestaat zoiets als 4G+, ook wel 4G Advanced. Proximus stelt 4G+ als meer dan een half jaar ter beschikking aan zijn klanten en ook Orange rolt de technologie intussen uit. 4G+ is in feite een marketingterm. De technologie er achter heet LTE Advanced.


LTE Advanced is de opvolger van LTE en is compatibel met zijn voorloper. Waar LTE in de praktijk een synoniem werd met 4G, wordt LTE Advanced in de markt gezet als 4G+.

 

Het grootste verschil tussen LTE en LTE Advanced is de toevoeging van carrier aggregation. De carrier is de frequentieband waarop data verstuurd wordt tussen je toestel en de netwerkantenne. Wereldwijd zijn er zo’n 44 frequentiebanden toegewezen aan 4G. In België maken Proximus en Orange (Mobistar) gebruik van band 20 (800 MHz), band 3 (1700 MHz) en band 7 (2.600 MHz). Base beperkt zich tot band 20 en band 3.

 

 

Meer frequenties, meer bandbreedte

Iedere frequentieband wordt gebruikt om gegevens te communiceren. Zie ze als een soort draadloze netwerkkabels. LTE Advanced (4G+) laat toe om meerdere banden te combineren. De snelheid die één band biedt wordt in dat geval mooi opgeteld bij de snelheid die de tweede band verzorgt. Die combinatie van banden of carriers noemen we carrier aggregation. Proximus biedt sinds eind 2015 4G+ aan in grote delen van België. In de praktijk gaat het om een combinatie van twee van de drie beschikbare banden.

Het belang van CAT

Of je smartphone kan profiteren van de extra snelheid die 4G+ biedt, is nog maar de vraag. Naast het netwerk moet ook je toestel compatibel zijn. Niet iedere smartphone kan om met een combinatie van alle beschikbare frequentiebanden. Beeld je ter illustratie in dat je drie netwerkkabels ter beschikking hebt om met het net te verbinden, maar dat je toestel maar twee poorten heeft om ze aan te sluiten.


Je kan bij de specificaties van je smartphone zien met welke banden het toestel compatibel is, en of het carrier aggregation ondersteunt. In de regel heeft je toestel een categorie 6 (Cat6)-antenne nodig. Met Cat6 zijn downloadsnelheden tot 300 Mbit/s mogelijk.

Wat met 4.5G?

Proximus pakte eerder deze week uit met 4.5G. “Die term bedacht ons team van ingenieurs na lang vergaderen, om aan te duiden dat de technologie zich ergens tussen 4G en 5G bevindt”, lacht Geert Standaert, CTO van de provider.

 

De technologie is in dat opzicht niet veel meer dan een verderzetting van LTE Advanced en 4G+. In plaats van twee banden te combineren, demonstreerde de provider tijdens de demo wat er mogelijk is met de combinatie van vier frequentiebanden. De snelheden piekten tot 1,19 Gbit/s, al zijn dat maxima die je in de praktijk moeilijk kan halen.


 Momenteel kan geen enkele smartphone overweg met de quad-carrier aggregation, maar daar komt eind dit jaar verandering in. De eerste toestellen met Cat10-antennes worden al ontwikkeld, al zullen zij in eerste instantie nog niet van het volledige potentieel van 4.5G kunnen genieten. Zelfs met Cat10 is carrier aggregation beperkt tot 450 Mbit/s langs drie frequentiebanden (waar Cat6 garant staat voor twee banden en 300 Mbit/s). Antennes voor vier banden zullen niet lang op zich laten wachten.

Modulatie

Naast de carrier aggregation pakt Proximus, in samenwerking met Huawei, ook uit met een betere modulatie van het signaal. Zonder te veel in detail te treden zorgt een betere quadrature amplitude modulation (QAM) voor een efficiënter gebruik van de bandbreedte die iedere frequentie biedt.

 

Niet alleen combineert 4.5G meerdere banden, de banden zijn ook efficiënter. Dat zorgt voor een hogere snelheid bij de eindgebruiker, maar vooral voor een krachtiger netwerk dat overweg kan met een zwaardere belasting door meerdere toestellen.

De samenvatting

4G is dus de officiële standaard, maar wordt in de praktijk gebruikt om LTE te beschrijven, wat een technologie is om 4G-snelheden mee te halen. LTE Advanced is een evolutie van die technologie, die nog steeds onder de 4G-noemer valt, maar aan het publiek verkocht wordt als 4G+. 4.5G is een geavanceerde versie van LTE Advanced die nog steeds onder de officiële 4G-standaard valt. De termen drukken uit wat het netwerk kan, maar om te profiteren van de voordelen moet ook je smartphone met de vernieuwingen overweg kunnen.

Op naar morgen

5G wordt op zijn beurt een volledig nieuwe standaard. Daarbij gaat het niet om marketingtermen of verder toepassingen van de bestaande LTE Advanced-mogelijkheden, maar om een verzameling van nieuwe technologieën voor een netwerk dat niet alleen smartphones, maar de hele samenleving van morgen moet ondersteunen. Wat 5G precies wordt is vandaag al erg duidelijk. We namen een kijkje bij Ericsson, en vertellen je er in volgend artikel alles over.


Bron:ZDNet van ?? 2017

TOP  

5G: Het ultieme mobiele netwerk

Hoeveel mobliele generaties maakt 1 mens mee???

Binnen de 4G-standaard is er heel wat ruimte voor verbetering. Onder het 4G-dak schuilt LTE, LTE Advanced, 4G+ en 4.5G. De technologie is nog volop in ontwikkeling en zal je surfervaring de komende jaren nog flink verbeteren.

 

4G is en blijft echter ontwikkeld voor smartphones, terwijl vandaag met de opkomst van het internet der dingen zowat alles en iedereen online wil gaan, van sensoren in bruggen over drones tot wagens. Om aan die nood te voldoen is er een totaal nieuw soort netwerk nodig: het 5G-netwerk.

Splinternieuwe standaard

5G wordt dus een volledig nieuwe standaard. Bedrijven zoals Ericsson en Huawei werken naarstig aan de ontwikkeling ervan. De standaard zou in 2020 klaar moeten zijn. We speculeerden eerder al over de inhoud van de standaard maar Ericsson liet tijdens een event in Brussel heel concreet zien wat die zal inhouden, en wat dat in de praktijk zal betekenen.


Waar het 4G-netwerk ontwikkeld werd met smartphones in het achterhoofd, wordt 5G een netwerk voor de wereld van de toekomst. Niet enkel telefoons willen met elkaar communiceren, wagens, machines, robots en IoT-sensoren willen dat ook.

 

Steeds meer toestellen hebben de behoefte aan een geschikt netwerk terwijl overheidsdiensten zoals noodcentrales garanties willen dat hun communicatie-mogelijkheden niet wegvallen wanneer andere toepassingen het netwerk per ongeluk overbelasten.

Niet gewoon sneller

5G is dus geen snellere versie van 4G. Een hogere snelheid kan een deel worden van de standaard, maar voor de voorzienbare toekomst is de gigabitsnelheid vooropgesteld door de 4G-standaard meer dan voldoende. Het 5G-netwerk zal vooral een netwerk zijn dat tegemoet komt aan de vraag van de industrieën van morgen.

Stukjes netwerk

De eerste en misschien wel belangrijkste ontwikkeling is network slicing. Met network slicing kunnen operatonen het 5G-netwerk in stukjes splitsen. Vandaag gaat dat niet: een operator kan op het 4G- of 3G-netwerk geen onderscheid maken tussen iemand die kattenfoto’s downloadt en iemand die even verderop een noodcentrale wil bereiken. Bij Ericsson halen ze aarzelend het voorbeeld van de aanslagen in Zaventem aan. Hoewel niemand het drama als verkoopspitch wil inzetten illustreert het wel duidelijk een voordeel van slicing.

 

 

Slicing en rampen

Tijdens de aanslagen raakten de netwerken van alle providers overbelast, en geen van hen kon belangrijke oproepen voorrang geven op minder belangrijke.

 

Het 5G-netwerk zal opgesplist worden in verschillende virtuele netwerken. Denk daarbij aan een algemeen netwerk zoals dat vandaag bestaat, maar ook een afzonderlijk virtueel netwerk voor prioritair verkeer tussen hulpdiensten.

 

Raakt het gewone netwerk overbelast, dan blijft het prioritaire deel wel functioneren. In theorie kan het 5G-netwerk zelfs detecteren wanneer iemand een noodcentrale probeert te bereiken. Die communicatie kan dan automatisch van het algemene deel naar het prioritaire deel verplaatst worden.


Networkslicing heeft nog andere minder dramatische toepassingen. Een mooi voorbeeld zijn zelfrijdende wagens of vanop afstand bestuurde drones. Dergelijke toestellen moeten bliksemsnel met elkaar kunnen communiceren, zonder enige vertraging. Die vertraging, latency genaamd, is niet te verwarren met de bandbreedte van het netwerk. Latency duidt aan hoe lang een commando onderweg is naar zijn eindbestemming. Wil je een drone naar links sturen via 5G, dan moet dat commando zonder enige vertraging op zijn bestemming raken. In een demo demonstreert Ericsson hoe dat in de praktijk werkt.

Latency

Twee autootjes zijn aangesloten op hetzelfde netwerk, dat via slicing is opgesplitst. Eén is geoptimaliseerd voor een lage latency, het andere niet. Twee Xbox-controllers besturen de respectievelijke karretjes. We reden met het autootje op het klassieke netwerk, en merkten een vertraging van een seconde op ieder commando. Het andere autootje reageerde direct.


Het is niet moeilijk om je in te beelden hoe zelfrijdende wagens van de toekomst best in realtime met elkaar communiceren, zonder dat daar een seconde vertraging op zit. Dankzij de slicing-technologie zal het 5G-netwerk opgesplitst worden in verschillende virtuele netwerken met ieder hun eigen prioriteit en toepassingsgebied: een deel voor smartphones, een deel voor noodcommunicatie, een deel voor machine to machine-communicatie en een deel voor minder prioritaire sensordata, om enkele voorbeelden te noemen.

Carrier aggregation

5G wordt kortom een erg veelzijdige en brede standaard, die zowel tegemoet kan komen aan de lage latencyvereisten van sommige toepassingen als de hoge bandbreedte vereisten van andere, en de 100%-beschikbaarheid die kritische applicaties vragen. Verder toont Ericsson aan hoe bestaande technologieën zoals carrier aggregation uitgebreid zullen worden. In de plaats van vier gaat het om wel tien verschillende frequentiebanden die samenwerken, met de toevoeging van nieuwe banden in het hogere spectrum.

Beamforming en penetratie

Hoe hoger de frequentie, hoe lager de penetratiegraad van de golf. Denk maar aan geluid: lage tonen raken erg ver, hoge tonen komen de muur van je huis niet voorbij. Omdat probleem op te lossen wordt 5G uitgerust met beamforming-technologie.

 

In een andere demo zien we hoe iedere antenne zijn radio-output zo kan focussen wat de kracht, en bijgevolg de penetratie, verhoogt.


Tel daarbij geavanceerde modulatie-technieken en je begrijpt hoe 5G iets totaal anders wordt dan de voorgaande netwerken. Bij Ericsson hameren ze er op dat 5G-technologie de maatschappij en de economie van de toekomst zal ondersteunen. Als we vandaag zien hoe IoT, robots en andere autonome toestellen en sensoren steeds belangrijker worden, zien we waarom.

Voorsmaakje

Hoewel 5G pas tegen 2020 in een officiële standaard zal zitten, is het vandaag al duidelijk hoe die standaard er ongeveer zal uitzien. Providers zoals Proximus, Base en Orange moeten stilaan kiezen bij wie ze zullen aankloppen voor de installatie van het nieuwe netwerk, want dat zal heel wat nieuwe apparatuur vereisen.

 

Als smartphone-eigenaar kan je vooral uitkijken naar een netwerk met een hogere capaciteit en een betere dekking, wat dan weer consistentere en hogere snelheden met zich mee brengt. Je zal echter gaandeweg verbeteringen merken ook voor de uitrol van 5G, dankzij de verdere implementatie van 4G+, geavanceerde carrier aggregation en betere modulatietechnieken onder de trouwe 4G-standaard.


Bron: ZDNet van ?? 2017

TOP