Slimme toestellen bevolken de helft van het internet

Toestellen vervangen mensen...

Het internet der dingen wordt binnenkort gewoon het internet. Cisco voorspelt in zijn Visual Networking Index dat tegen 2021 de helft van alle verbindingen gelegd zullen worden voor machine to machine-communicatie.

 

In de andere helft vinden we dan klassieke laptops en computers, smartphones, tv’s en andere toestellen die door mensen gebruikt worden.


Sensoren en slimme toestellen die zelf onderling communiceren staan in voor de vrij nieuwe vorm van internetgebruik. Machines sturen zelf gegevens naar elkaar zonder tussenkomst van mensen. Denk daarbij aan slimme sensoren in steden die data over verkeer naar servers of verkeersborden sturen, de pacemaker van morgen die rechtstreeks in contact staat met een monitoringsysteem in het ziekenhuis maar ook slimme containers die laten weten wanneer ze van het schip naar de vrachtwagen zijn overgeladen.


Volgens Cisco zal het internet der dingen doorbreken in zowat alle verticale markten, van de slimme thermostaat tot de connected car en de verstandige vorklift.

 

Connected home zal volgens het onderzoek aanvankelijk het grootste deel van de koek krijgen. Gezondheidstoepassingen zullen dan weer het snelst groeien, terwijl ook slimme wagens en steden in opmars zijn.


Het is geen toeval dat het slimme huis als eerste doorbreekt. “Het is de geknipte omgeving om connectiviteit voor het eerst uit tebreiden”, vertelt Thomas Barnett van Cisco aan ZDNet.

 

“Ook voor slimme steden is er heel wat potentieel, maar daar moet de regelgeving nog aangepast worden.” Hoewel er bij ons flink wordt ingezet op de slimme stad, hoeft het niet te verbazen dat slimme toestellen bij de consument thuis in eerste instantie voor het grote volume zullen zorgen.


Bron: ZDNet van 9 juni 2017

TOP  

BelgiŽ omarmt snellere websites met IPv6

De beschikbare adressen raken stilaan op...

Ieder jaar publiceert Akamai zijn State of the Internet-raport. Daarin lezen we hoe het wereldwijd met internetsnelheid, verbindingskwaliteit en IPv6-adoptie gesteld is.

 

Net als de voorbije jaren prijkt België helemaal bovenaan het IPv6-lijstje. 38 procent van de content requests die Akamai verwerkte, gebeurden via het nieuwe Protocol. IPv6 moet IPv4 opvolgen.

 

IP-adressen zijn unieke adressen waarmee toestellen zoals servers maar ook slimme thermostaten of mobiele telefoons zich aanmelden op het internet.


De vierde generatie van het IP-adres-protocol gebruikt een sequentie van vier cijfers als uniek ID. Denk aan 11.12.123.124 of 8.8.4.4. De beschikbare adressen raken echter stilaan op, waardoor een protocol met meer mogelijkheden zich opdringt. Vijf jaar geleden werd dat protocol uitgerold. De adressen zijn een stuk langer. Denk aan 2001:4860:4860:8888.

Sneller en veiliger

Iedereen zal de overstap naar IPv6 op termijn moeten maken, al moet je het protocol vandaag niet verplicht omarmen. Dat België zo goed scoort in adoptie, heeft wel een onmiddellijk voelbaar voordeel voor bedrijven die het protocol omarmen met hun websites.

 

Het achterliggende protocol is immers efficiënter waardoor zeker zwaardere websites zoals webshops sneller laden. “Websites met IPv6 laden tot 30 procent sneller dan hun IPv4-equivalenten”, weet Tim Vereecke, Senior Solutions Engineer bij Akamai.


Bovendien is de IPv6-standaard destijds ontwikkeld met veiligheid in het achterhoofd, terwijl cybersecurity helemaal geen belangrijk thema was ten tijde van de uitrol van IPv4. Zo is een zekere vorm van encryptie standaard ingebouwd.


IPv4 zal nog lang blijven bestaan. Heel wat oudere toestellen zijn niet compatibel met de nieuwe standaard en de complexere adressen. In principe kan je ook nieuwe infrastructuur exclusief met IPv4 laten werken, maar dat getuigd van weinig toekomstvisie.

 

Je hele netwerkinfrastructuur overzetten is een prijzige ervaring maar bij nieuwe infrastructuur kies je best meteen voor IPv6. Op sommige plaatsen raken de beschikbare IPv4-adressen bovendien uitgeput. Zodra het laatste exemplaar gebruikt is, zijn er alleen nog maar IPv6-adressen om uit te delen en zullen bedrijven weinig keuze hebben.


Angst hoeven we bij ons niet te hebben. Zoals de studie uitwijst, verloopt de adoptie van IPv6 bovengemiddeld goed, met alle voordelen van dien.

 

Bron: ZDNet van 8 juni 2017

TOP  

Opnieuw veiligheidsupdate voor Windows XP

De klant is dus toch een beetje koning...

Ook al ondersteunt Microsoft het besturingssysteem niet meer sinds 2014, het bedrijf brengt dit jaar voor de tweede keer een patch uit voor Windows XP. De eerst keer was na de WannaCry-epidemie begin mei, en vandaag rolt het opnieuw een ongebruikelijke veiligheidsupdate uit voor het verouderde OS.

Verhoogd risico

“In het nagaan van de updates voor deze maand werden sommige kwetsbaarheden geidentificeerd die een verhoogd risico vormen voor cyberaanvallen door overheidsorganisaties, soms ook aangeduid als staats-actoren, en andere copycat-organisaties,” zegt Adrienne Hall, general manager van crisis management bij Microsoft.


Het bedrijf wil na WannaCry geen kansen nemen en brengt ook voor oudere versies een veiligheidsupdate uit om de zwakke plek in Windows aan te pakken. De patches gaan terug tot Windows XP en zullen ook beschikbaar zijn voor Vista en Windows Server 2003.

Uitzondering

Als verklaring voor de ploste beslissing stelt het bedrijf dat zijn veiligheids-onderzoekers een verhoogde dreiging oppikten voor het misbruik van de kwetsbaarheden.

 

“Vanwege het verhoogde risico voor destructieve cyberaanvallen op dit moment, hebben we de beslissing genomen om deze actie te nemen omdat het toepassen van deze updates verdere bescherming voorziet tegen potentiële aanvallen met kenmerken gelijkaardig aan die van WannaCrypt,” verklaart Hall.


Het bedrijf beklemtoont dat de patch niet als precedent moet gezien worden van een veranderende aanpak van het bedrijf ten opzichte van Windowsversies die het niet meer ondersteunt. De update blijft een uitzondering.

 

Het bedrijf raadt gebruikers van oudere Windowsversies aan om de updates zo snel mogelijk te installeren. Ook al bleek Windows XP nagenoeg onaangetast door de WannaCry-aanval, het blijft altijd slimmer om te voorkomen dan te genezen.

 

Bron: ZDNet van 14 juni 2017

TOP