Waarom een smartwatch een nutteloos gadget is

Waarom wil je twee toestellen die hetzelfde kunnen?

Slimme wearables lijken maar niet door te breken. Waren de scifi-shows van vroeger een leugen, of staat de technologie nog maar in zijn kinderschoenen?

 

Ik ben een echte technologiefreak. Plak de term ‘smart’ op een gadget en stop er een chip in en ik wil het in huis hebben. Toen een smartwatch op de redactie aankwam, de Asus Zenwatch 3, stond ik als enige te popelen om hem uit te proberen.

 

Vreemd. Toegegeven, ik had als enige redactielid nog nooit een slim horloge rond mijn arm gedaan, maar zo slecht kunnen ze nu ook weer niet zijn, toch? Ik toonde thuis vol trots de smartwatch aan mijn vriendin. Het enthousiasme was evenwel van korte duur. 


Na mijn testperiode moet ik helaas toegeven dat ik dezelfde mening deel als die van mijn collega’s. Terwijl ik niet beschaamd ben om als een futuristische cyborg op straat te lopen, zie ik geen enkele reden om een smartwatch in huis te halen.

 

Ik kan een waslijst aan problemen opsommen in de vorm van een vernietigende recensie, maar dat zou niet eerlijk zijn tegenover de fabrikant. Op papier is de Zenwatch 3 immers een van de betere smartwatches die je vandaag in huis kan halen, maar de technologie is nog veel te beperkt. Daarom neem ik in deze tekst het concept ‘smartwatch’ op de korrel..

 

app

 

ZenWatch 3: mijn bevindingen

Om alles in perspectief te plaatsen, deel ik kort mijn bevindingen van de ZenWatch 3. Dit horloge van Asus ziet er stijlvol uit: van ver zie je niet dat het om een smartwatch gaat. Een heuse evolutie ten opzichte van zijn voorganger, de ZenWatch 2, die een saai, nerdy rechthoekig ontwerp had.

 

Zijn leren bandje zit comfortabel rond de arm en het horloge voelt niet te zwaar aan. Ook de metalen behuizing oogt luxueus en voelt robuust aan. Aan de rechterkant zitten drie knopjes om het horloge te bedienen. Op het bovenste knopje kan je een applicatie naar keuze vastpinnen; met het onderste knopje schakel je de ecomodus in. Dit is een soort vliegtuigmodus die de accu van je telefoon bespaart. De middelste knop vormt de hoofdtoets om je smartwatch mee te bedienen.


De ZenWatch 3 is voorzien van een 1,39 inch amoledscherm met een resolutie van 400 bij 400 pixels. Het oogt scherp en is ook buiten in het zonlicht prima afleesbaar. Dankzij een interne lichtsensor wordt de helderheid automatisch aangepast aan het licht dat aanwezig is. Ook de kijkhoek is goed en dankzij zijn IP67-certificaat kan je de smartwatch zorgeloos mee in bad nemen.


Asus stopt een eigen versie van Android Wear in zijn smartwatch: het bedrijf voorziet enkele (nutteloze) apps en meer dan 50 watchfaces. In de praktijk zijn er maar een handvol wijzerplaten waarmee je op straat wilt lopen zonder het schaamrood op de wangen te krijgen.

Waar wringt het schoentje?

Eigenlijk verdient Asus een pluim, want het ontwerp van de ZenWatch 3 is prima. Hij is comfortabel en de Snapdragon Wear 2100 is een van de betere chips voor smartwatches die momenteel voorhanden is. Tot daar het goede nieuws, want Android Wear prijkt bovenaan het lijstje van meest irritante besturingssystemen.

 

Het mobiele besturingssysteem voelt sloom aan en het aantal bugs valt niet op één hand te tellen. Als de animaties ietwat soepel waren en de applicaties snel opstartten, kon ik dit (misschien) nog door de vingers zien, maar deze wearable haperde om de haverklap.


Android Wear prijkt bovenaan het lijstje van meest irritante besturingssystemen.


Om enkele voorbeelden te geven: zelfs al haalde ik hem uit de lader, verdween het oplaadvenstertje pas als ik de smartwatch rebootte.

 

Er zijn meer applicaties die niet werken dan wel en soms trilde het horloge zonder dat daar echt een reden voor was.

 

Telkens als ik een kleine draai aan mijn arm gaf, lichtte het scherm op en was er bijgevolg een kleine portie van mijn accu leeggezogen.

 

Ondertussen heeft het horloge de update gemaakt naar Android Wear 2.0, die komaf maakt met vele bugs en veel stabieler draait, maar ook hier stapelen de frustraties torenhoog op.


Naar wie moeten we de vinger wijzen: Asus of Google? Is de chip te zwak, of is het besturingssysteem gatenkaas? Waarschijnlijk een combinatie van beiden. In zo’n kleine behuizing is er immers maar weinig ruimte om topcomponenten in te stoppen.

 

Meer rekenkracht vergt een betere accu, en daar is gewoon geen plaats voor. Bovendien is de accuduur nu al veel te kort. Een dag zonder opladen is luxe: ik had het telkens lastig om de avond te halen zonder naar een dood, zwart schermpje te staren.

 

Bovendien heb je weer een apparaat in huis dat je elke nacht moet opladen. Voor het beperkte aantal functies die een smartwatch biedt, is dit de moeite niet waard.

Loze verkoopspraatjes

De hype rond de allereerste Apple Watch, talloze Kickstarter-campagnes voor smartwatches (zoals Pebble) en modebedrijven die het gadget omarmden: het hebbeding heeft vele kansen gekregen, maar slaagde er tot nog toe niet in om zijn stempel te drukken.

 

De smartwatch is niet de essentiële wearable geworden waar scifi-liefhebbers decennialang op wachtten. Noch Samsung, Apple of Google kunnen ons overtuigen waarom we er een in huis moeten halen.

 

Aangezien fabrikanten als LG en Motorola al de stekker uit hun smartwatchdivisie trokken, is het duidelijk dat zelfs de technologiebedrijven zelf niet meer geloven in de productcategorie. Loert de dood van de smartwatch om de hoek?


Talluri: 'Een smartwatch mag geen tweede smartphone zijn, want waarom wil je twee toestellen die hetzelfde kunnen?'
Volgens Raj Talluri, baas van Qualcomms IoT-afdeling, niet. “Ik geloof nog in de smartwatch, maar niet in zijn huidige vorm. Mensen willen een slim, dun horloge met een goede batterij dat alles kan doen wat een telefoon ook kan, maar zo werkt het niet en is het bovendien niet nuttig.

 

Een smartwatch mag geen tweede smartphone zijn, want waarom wil je twee toestellen die hetzelfde kunnen? De industrie en de mensen moeten de tijd krijgen om te leren wat kan, wat niet kan en wat nuttig is.” Hier kan je het volledige interview lezen.


Volgens Talluri zijn fitnesstrackers wel een geslaagd experiment. Die hebben minder functies, maar sluiten dichter aan bij wat zijn doelpubliek wil: hulp bij het sporten. Ze draaien bijgevolg veel soepeler, hebben een langere accuduur en zijn vooral veel goedkoper. De pure fitnesstracker heeft geen verfijnd scherm of ingebouwde gps, maar kan je koppelen aan een applicatie aan je smartphone zodat je je sportactiviteiten kan monitoren, dankzij bijvoorbeeld een ingebouwde hartslagmeter. Ze hebben alle functies die sportievelingen willen.

 

Smartwatches daarentegen zijn op gebied van sport en dagelijkse activiteit vis noch vlees.

 

De Garmin Vivosmart HR kwam als winnaar uit de bus in onze vergelijking van fitnesstrackers.

Reflectiemoment

Het wordt dringend tijd voor fabrikanten om hun strategie te herbekijken. Ze willen té veel met een smartwatch bereiken, maar stootten tegen zijn technische beperkingen aan. Best plaatsen fabrikanten de smartwatch even ‘on hold’ totdat ze een betere formule hebben bedacht.

 

Eens het besturingssysteem verfijnd wordt, de accuduur opgekrikt wordt en ik een drietal redenen krijg waarom ik er een in huis moet halen, dan wil ik er nog eens eentje proberen. Nu biedt een smartwatch te weinig meerwaarde voor mij. Ik verwijs dit ‘toekomstgadget’ tijdelijk naar de prullenmand.


Bron: TechPulse van 9 november 2017

TOP  

Mag ik mijn smartphone s nachts opladen?

Gebruik geen goedkope, niet-originele laders...

De Nederlandse brandweer en verzekeraars stellen nogal ongenuanceerd dat we moeten stoppen met ‘s nachts onze smartphone op te laden. Leggen we ‘s nachts een tikkende tijdbom naast ons hoofd?

 

Het nieuws verspreidde zich deze week als een lopend vuurtje: de Nederlandse brandweer en verzekeraars raadden de Nederlandse bevolking aan om je smartphone niet op te laden als je slaapt of niet thuis bent.

 

Dat advies komt er na een onderzoek naar brandoorzaken van de Risicomonitor Woningbranden. Ook Belgische media pikten het nieuwtje gretig op.


Het advies luidt om je elektrische apparaten niet ‘s nachts op te laden en dat je best de stekker uit het stopcontact haalt als je telefoon (of ander apparaat) is opgeladen. Bijna één op vijf fatale woningbranden ontstaat immers in de slaapkamer. Opgebrande accu’s prijken in de top vijf van brandoorzaken..

Terecht advies?

Mag je nu absoluut je smartphone ’s nachts niet meer opladen? Terwijl het inderdaad best is om voorzichtig te zijn, neem je het advies best met een korreltje zout. Zoals een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars tegen De Telegraaf vertelt, ligt de oorzaak eerder bij goedkope, niet-originele laders.

 

De boodschap is om altijd de officiële lader te gebruiken die bij je smartphone in de doos steekt. Het is een slecht idee om geld uit te sparen door een defecte oplader door een goedkope, Chinese adapter te vervangen.


Er is immers een groot verschil tussen originele en namaakladers. Die bevatten vaak brandgevaarlijke componenten en kunnen netspanning op je smartphone zetten. Dat vertelt gebruiker ‘mux’, die onderzoek aan laders verricht, aan Tweakers

 

“Het wordt pas gevaarlijk als een telefoon denkt dat hij aan een geschikte lader hangt, maar eigenlijk de adapter overbelast. In dat geval kan er oververhitting optreden, en in het ergste geval voor brandgevaar zorgen.”


Ook waarschuwt de Risicomonitor om ‘overladen’ van elektrische apparatuur te voorkomen. Volgens gebruiker ‘mux’ gaat het hier om foutieve berichtgeving, want een accu laadt niet te veel op als je hem langer oplaadt. “Je adapter voorziet je batterij van een constante stroom tot een bepaalde maximumspanning. Een te hoge spanning wordt tegengehouden door het laadcircuit in je telefoon zelf.”

Wat moet je dan wel doen?

We schreven eerder al hoe je oververhitting van je telefoonaccu kan voorkomen. We noteren de tips hier nog even in het kort: een uitstekende leidraad om jezelf tegen ongelukken te beschermen.

  • Leg je smartphone nooit onder je kussen, laken of op bed. Je snijdt de luchttoevoer af die de temperatuur op peil houdt. Leg je smartphone op je nachtkastje en liefst onder een rookmelder.
  • Gebruik steeds kwalitatieve opladers en kabels.
  • Verzorg je materiaal (klik op de link voor een uitgebreide gids), gebruik geen defecte laders of kabels.
  • Haal je oplader overdag uit het stopcontact. Als er een defect is, loop je het risico dat hij warmte blijft opwekken, waardoor je jezelf in gevaar brengt.
  • Verwijder het hoesje van je gsm, op die manier kan je toestel beter afkoelen.
  • Voorzie voldoende rookmelders in huis.

Bron: TechPulse vanvan 10 november 2017

TOP  

Windows 10 Snel Opstarten beter uitgeschakeld?

Als je je maar op tijd bedenkt...

Windows 10 maakt automatisch gebruikt van de ‘Snel Opstarten’-modus. Zoals de naam doet vermoeden, zorgt deze functie ervoor dat je toestel sneller opstart. Hoe werkt de ‘Snel Opstarten’-modus juist en wanneer schakel je de functie beter uit?

Werking

Snel Opstarten combineert elementen van normaal afsluiten en de slaapstand. Wanneer je je computer uitschakelt terwijl de functie is ingeschakeld, zal Windows al je applicaties sluiten en alle accounts afmelden. Dit gedeelte werkt volledig hetzelfde als wanneer je normaal afsluit.

 

Windows brengt alle toesteldrivers die het ondersteunen vervolgens in slaapstand, slaat de huidige systeemstatus op in een speciaal bestand en sluit tenslotte je computer af.


Wanneer je je computer weer opstart, hoeft Windows de kernel, drivers en systeemstatus niet één voor één te laden. In plaats daarvan wordt het speciale bestand naar het geheugen van je computer geladen, waarna je onmiddellijk je loginscherm ziet.

 

Het besturingssysteem lijkt vanaf nul gestart, zonder geopende applicaties en aangemelde gebruikers. Het enige verschil is dat Windows niet alles opnieuw hoeft te laden. Bijgevolg zal je computer een stuk sneller opstarten.


Snel Opstarten doet erg hard denken aan de slaapstand, maar is toch anders. Wanneer je je computer in slaapstand brengt, worden eveneens alle openstaande mappen en applicaties en aangemelde gebruikers opgeslagen. Start je computer weer op en je kan onmiddellijk verder werken waar je was gebleven.

Nadelen

Snel Opstarten is een erg handige functie, maar kan eveneens voor problemen zorgen. Zo kan het zijn dat bepaalde updates niet willen installeren.

De functie zorgt er immers voor dat je computer nooit volledig afsluit. Wie problemen ervaart, start zijn computer dan ook best opnieuw op. ‘Opnieuw opstarten’ maakt geen gebruik van de Snel Opstarten-functie.


Verder kan de modus interfereren met geëncrypteerde schijven. Gebruikers van encryptieprogramma’s zoals TrueCrypt ervaren problemen omwille van de Windows 10-functie. Gelukkig werkt Snel Opstarten niet de volledige functionaliteit van deze programma’s tegen.


Heb je twee besturingssystemen op je computer staan, dan zorgt Snel Opstarten eveneens voor problemen. Windows blokkeert je harde schijf immers wanneer je je computer uitschakelt met Snel Opstarten ingeschakeld. Hierdoor kan je de schijf niet raadplegen via een ander besturingssysteem. De harde schijf kan zelfs corrupt geraken wanneer je er aanpassingen aan toebrengt via een ander OS dan Windows. Indien je dual boot hebt ingeschakeld, gebruik je Snel Opstarten en de slaapstand beter niet.


Ten slotte kan Snel Opstarten ervoor zorgen dat je de BIOS van je computer niet langer kan bereiken. Sommige BIOS’en ondersteunen de slaapstand, terwijl anderen dat niet doen. In het laatste geval kan je de BIOS niet bereiken wanneer je computer niet volledig wordt uitgeschakeld, wat het geval is bij Snel Opstarten. Ook hier kan opnieuw opstarten soelaas bieden.

 

Uitschakelen

Wil je omwille van bovenstaande nadelen Snel Opstarten uitschakelen? Open de Instellingen-app van Windows, ga vervolgens naar ‘Systeem’ en klik op ‘Energiebeheer en slaapstand’. Open het energiebeheer door op ‘Extra energie-instellingen’ te klikken. Kies aan de linkerzijde van het scherm vervolgens voor ‘Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen’.

 

app

 

Indien het de eerste keer is dat je dit venster raadpleegt, moet je bovenaan klikken op ‘Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn’. De opties die initieel grijs waren, worden zwart en kan je aanpassen. Door het vinkje voor ‘Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)’ te verwijderen, voorkom je dat je computer Snel Opstarten gebruikt.


Bron: TechPulse van 9 oktober 2017

TOP