Hoe Firefox Quantum websites sneller laadt

Soms moet de eindgebruiker meer geduld hebben

Mozilla heeft Firefox recent in een volledig nieuw jasje gestoken. De browser ziet er niet alleen beter uit, maar werkt ook een stuk sneller. Eén van de manieren waarop Mozilla zijn browser versnelt, is met behulp van ‘tailing’. Firefox stelt het laden van trackingscripts uit, zodat je de eigenlijke inhoud van een website sneller ziet.

Uitstellen

In een blogpost legt ontwikkelaar Honza Bambas in detail uit hoe tailing juist in zijn werk gaat. “Trackingscripts worden niet uitgezet, we verlaten slechts het moment waarop ze worden geladen met enkele seconden. Ze worden op hold gezet terwijl resources van websites laden, met een maximumtijd van zes seconden,” legt Bambas uit.


Indien je een trackingscript gebruikt om het leesgedrag van je bezoekers te analyseren, zal je deze dus nog steeds kunnen gebruiken. Mozilla wil met behulp van tailing enkel de laadtijd van pagina’s verkorten. De nieuwe functie zou dan ook een positief effect moeten hebben op het gebruiksgemak van je website.

Problemen

Bambas geeft zelf toe dat de nieuwe aanpak bij sommige websites voor problemen kan zorgen. Een website die Googles Page-Hiding Snippet gebruikt, zal bijvoorbeeld voor vier seconden niet zichtbaar zijn. Dat komt doordat de A/B-test die de snippet verzorgt de website initieel verbergt. Pas wanneer het testscript klaar is om twee verschillende titels uit te proberen, zie je de pagina verschijnen.

 

Het testscript is afkomstig van www.google-analytics.com, wat een trackingdomein is waarop Firefox tailing toepast. Een website is hierdoor onzichtbaar tot één van twee gebeurtenissen zich voordoen. Na vier seconden wordt de pagina sowieso getoond. Bovendien kan het zijn dat de browser het testscript voor deze tijd laadt.

Versnelling

Doorgaans heeft tailing een positief effect op de laadtijd van webpagina’s. Trackingscripts verbruiken immers CPU en RAM, waardoor het langer duurt alvorens alle content geladen is. Door deze scripts pas uit te voeren nadat alle resources van een website geladen zijn, kan een eindgebruiker sneller doorheen een website navigeren.


Jammer genoeg zal dit voordeel initieel niet voor alle websites gelden. Zoals in het voorbeeld van de A/B-test zijn er situaties waarbij de eindgebruiker net meer geduld moet hebben om een webpagina te lezen.

 

Mozilla hoopt dat websites die een negatief effect merken omwille van tailing de code van hun pagina’s aanpassen. “Sommige websites moeten aangepast worden om de verandering in het tijdsschema correct te verwerken,” aldus Bambas.


Bron: TechPulse van 23 december 2017

TOP  

Eerste 5G-specificatie is klaar

De Generaties volgen elkaar snel op!!!

De 3GPP – de organisatie die mobiele standaarden beheert – heeft de eerste 5G-specificatie goedgekeurd. Algemene 5G-richtlijnen zouden normaal gezien pas volgende zomer gelanceerd worden, maar de organisatie heeft de specificatie nu al klaar. Mobiele operators en hardwarefabrikanten kunnen nu aan de slag gaan met de specificatie om de eerste 5G-producten uit te brengen.

5G

De 5G-standaard bevat een enorm breed spectrum gaande van 600 en 700 MHz tot en met 50 GHz. De exacte details van de specificatie zijn jammer genoeg nog niet bekend. De 3GPP publiceert deze gegevens later deze week.


Een specificatie staat nog niet onmiddellijk gelijk aan 5G-producten, maar is wel een grote stap in de goede richting. Bedrijven hebben immers een algemene standaard waar ze naar toe kunnen werken. De eerste producten die van 5G gebruik maken, worden in de loop van volgend jaar al verwacht.

België

Onder andere Proximus en Telenet werken al enige tijd aan een 5G-netwerk. Proximus zette vorig jaar een grote stap richting een 5G-netwerk en werkt samen met Huawei om het netwerk in België volledig op poten te zetten.

 

Telenet rolde samen met ZTE in oktober een innovatiecentrum rond 5G uit. Het telecombedrijf denkt dat een 5G-netwerk in 2020 klaar zal zijn.

 

Bron: SmartBusiness van 13 december 2017

TOP  

Nog snel gratis naar Windows 10 voor 31 december

De achterpoortjes gaan definitief dicht...

Officieel kon je maar tot 29 juli 2016, een jaar na lancering, gratis upgraden naar Windows 10. Onofficieel kan dat nog altijd via Windows 10 met assistieve technologieën. Ook aan dat achterpoortje komt eind dit jaar evenwel een einde.

 

Wie nog steeds niet heeft geüpdatet, maakt er dus beter snel werk van.
Op zich is er niets mis mee om vast te houden aan Windows 7 of Windows 8, maar weet wel dat het einde van de ondersteuning voor die besturingssystemen met rasse schreden dichterbij komt.

 

Windows 7 wordt nog ondersteund tot 2020, terwijl je op Windows 8.1 nog tot 2023 veilig zit. Voor computers met een nieuwe generatie Intel- of AMD-processor die nog op één van deze verouderde besturingssystemen draaien, worden updates nu al geblokkeerd.


Het is dus geen slecht idee om hoe dan ook de update naar Windows 10 uit te voeren. Bevalt het je niet, dan kan je nog steeds binnen de 30 dagen terugkeren naar Windows 7 of Windows 8.1. Je hebt jouw versie van Windows 10 dan alvast geactiveerd en blijft het recht behouden om op een later moment kostenloos opnieuw te upgraden.

Gratis upgrade naar Windows 10

Om nu nog gebruik te maken van de gratis upgrade naar Windows 10, ga je als volgt te werk:

  • Ga naar deze webpagina van Microsoft en klik op ‘Upgrade now’. Hoewel het aanbod in principe bedoeld is voor gebruikers van assistieve technologieën, wordt dat niet gecontroleerd.
  • Start de Upgrade-assistent die werd gedownload en volg de stappen om je gratis upgrade naar Windows 10 uit te voeren.

Wil je terug naar Windows 7 of Windows 8.1, en is de deadline van 30 dagen verstreken? Zo draai je de Windows 10-installatie ook na 30 dagen nog terug.


Bron: TechPulse van 18 december 2017

TOP  

Trump verbant Kaspersky van overheidscomputers

Een internationale trend...

De VS breken de banden met Kaspersky Lab. Een nieuwe wet verbiedt overheidsinstanties om de antivirussoftware op hun systemen te zetten. De wet komt er na enkele maanden van controverse, waarin de Russische beveiligings-firma beticht werd van banden met het Kremlin.

 

Kaspersky Lab zelf heeft dergelijke banden altijd ontkent en wilde als antwoord op de beschuldigingen zelfs de broncode van zijn software met de VS delen, maar die toegift werd niet als voldoende gezien. 


De wet volgt op een eerder bevel van Trump waarbij overheidsinstanties de opdracht kregen om Kaspersky van hun systemen te verwijderen. Zowat alle diensten zouden daar al gehoor aan hebben gegeven. Kaspersky betreurt de beslissing van de VS, zeker omdat ze specifiek tegen Russische software gericht is. Kaspersky blijft wel beschikbaar in de VS voor gewone consumenten.


De protectionistische zet van de VS kadert in een internationale trend waarbij wereldmachten de controle over de software die ze op hun systemen installeren willen vergroten.

 

China spant daarbij de kroon: wet na wet maakt het moeilijker voor buitenlandse softwareontwikkelaars om deals te sluiten met de Chinese overheid. De VS waren lang voorvechter van een vrijere softwaremarkt, maar daar lijkt nu op z’n minst gedeeltelijk een einde aan te komen.


De beslissing van Trump kan op steun rekenen bij Republikeinen en Democraten. In het licht van de bewijzen voor Russische inmenging in het Amerikaanse verkiezingsproces is ze bovendien te begrijpen, al is het ironisch dat net Trump, die niet geloofd in de invloed van de Russen op de verkiezingen, voorvechter is van de wet.


Bron: SmartBusiness van 13 december 2017

TOP  

Google opent AI-onderzoekscentrum in Beijing

China wereldleider op het vlak van wetenschap?

Alphabet kondigt vandaag de opening van een nieuw onderzoekscentrum in China aan. Het Google AI China Center zal bestaan uit een kleine groep onderzoekers die worden ondersteund door honderden ingenieurs uit China. Google bouwt op deze manier zijn aanwezigheid in China verder uit en zet meer werkkracht in voor het onderzoek naar artificiële intelligentie. 

China

Met de komst van een onderzoekscentrum in Beijing bouwt Google zijn aanwezigheid in China weer op. In 2010 weigerde het bedrijf om zijn zoekmachine te censureren, waardoor een hoop diensten van Google werden geblokkeerd in China.

 

De laatste tijd neemt Google echter Chinese ingenieurs aan, zodat het bedrijf wederom voet aan wal krijgt binnen China.

 

Volgens Mark Natkin, de managing director van het in Beijing gelegen Marbridge Consulting, verbetert Google zijn band met China door bij te dragen aan de economie van het land. Google creëert jobs, traint ingenieurs en zorgt ervoor dat Chinese medewerkers in de hogere technologiemarkt werken.


Bovendien heeft China van artificiële intelligentie een nationale prioriteit gemaakt. De overheid van het land kondigde deze zomer aan dat het van AI een industrie wil maken die 400 miljard yuan opbrengt vanaf 2025. Ook wil het land de wereldleider op het vlak van wetenschap worden tegen 2030.

Rekrutering

Google laat niet weten hoeveel mensen het zal aannemen voor zijn AI-onderzoekscentrum, maar vertelde wel aan Bloomberg dat het momenteel actief mensen aanneemt. “Het zal een klein team zijn dat gefocust is op het verbeteren van AI-onderzoek,” vertelt Fei-Fei Li, de hoofdwetenschapers van Googles cloud-afdeling. Li zal het onderzoekscentrum in Beijing leiden.

 

Bron: SmartBusiness van 13 december 2017

TOP  

AB Inbev bestelt 40 Tesla-vrachtwagens

Musk is slecht in het inschatten van deadlines!

De elektrische vrachtwagens van Tesla vallen in de smaak, nog voor ze effectief van de band rollen. Anheuser-Busch, onderdeel van het in Leuven gevestigde AB Inbev, plaatst alvast een grote bestelling.

 
Tesla kan op de nodige interesse rekenen voor zijn recent aangekondigde elektrische vrachtwagen. De Tesla Semi, die volgens CEO Elon Musk in 2019 in productie gaat, zou 800 kilometer op één batterijlading kunnen rijden, en versnelt van 0 naar 100 km/u in amper vijf seconden (zonder trailer).

 

De Semi is verder een relatief normale zij het hypermoderne vrachtwagen, en dat spreekt verschillende grote bedrijven aan. Zo bestelde Anheuser-Bush, een (Amerikaans) onderdeel van Belgische biermultinational AB Inbev, net 40 vrachtwagens bij Tesla. 


AB Inbev mikt met de investering op een meer duurzame logistieke ketting, en is daar niet alleen in. Ook Walmart en DHL lieten hun interesse al prikkelen door Tesla’s elektrische vrachtwagens.

 

De truck zou bovendien een stuk veiliger zijn dan conventionele exemplaren, met dank aan betere zichtbaarheid en allerhande technische snufjes.

 

Tot slot is de Semi met een prijskaartje van 180.000 dollar best scherp geprijsd vergeleken met conventionele vrachtwagens.

 

app

 

Productieproblemen

De interesse van grote bedrijven als AB Inbev is voor Tesla een vloek en een zegen. Natuurlijk moet het bedrijf vrachtwagens aan de man brengen, en enkele initiële bestellingen helpen om het productieproces van de grond te krijgen.

 

Dat de Semi’s in de nabije toekomst van de band zullen rollen, lijkt buiten kijf te staan. Elon Musk levert tot nader order telkens af wat hij belooft. Wanneer hij dat doet, dat is een ander verhaal. Musk is notoir slecht in het inschatten van deadlines en mist ze soms met meerdere jaren. De productieproblemen met de Model 3 zijn daar de recentste illustratie van.


Consumenten lijken Tesla niet af te rekenen op die vertraagde beloftes. Hoe vergevend bedrijven als Anheuser-Bush en Wallmart zullen zijn als de Tesla Semi pas in 2021 van de band rolt, is een andere vraag.

 

Dat betekent dat Tesla, dat nog nooit eerder een vrachtwagen heeft geproduceerd, binnen twee jaar al een operationele fabriek moet hebben.

 

Tesla is een autobedrijf dat gegroeid is vanuit de mentaliteit van een technologie start-up, en dat legde Musk tot nog toe geen windeieren. Met de push in de vrachtwagenmarkt zullen we met z’n allen kunnen aanschouwen hoe goed een dergelijk bedrijf kan voldoen aan de verwachtingen van grote en gevestigde multinationals.


Bron: TechPulse van 8 december 2017

TOP