Nuttige links voor...


Algemeen
CultuurNET Vlaanderen, (NL)
CultuurNet Vlaanderen focust op publiek en aanbod tegelijk en onderzoekt hoe de relatie tussen beiden kan verbeteren.

www.cultuurnet.beBibliotheken
Bibnet, (NL)
Bibnet is de site van de openbare bibliotheken. Het gaat eens te meer om een portaalsite waarbij u klikkend van de ene link naar de andere link uiteindelijk misschien de informatie vindt die u zocht. Een typisch voorbeeld van een site die veelbelovend start en dan vlug gaat vervelen omdat er zoveel tussenstappen nodig zijn om echte informatie te krijgen.

www.bib.vlaanderen.beEvenementen
Week Up, (NL)
Nieuws uitsluitend gericht op het culturele leven in de belangrijkste Vlaamste steden en Brussel.

www.weekup.beFilmnieuws
Cinebel, (NL)
Referentiesite met degelijke informatie over alle filmvertoningen in ons land.

www.cinebel.be

Kinepolis, (NL)
Perfect navigeerbare, duidelijk gestructureerde website met gedetailleerde programma overzichten, uitleg over verschillende formules en een FAQ rubriek. Onder "Specials" vindt u ook filmopvoeding, het KineScola project,

www.kinepolis.be

UptoMovie, (NL)
Knap gemaakte referentiesite met een heleboel interessante topics: besprekigen van de nieuwe films en een overzicht van de bioscopen waar ze lopen, een aparthoekje voor de allerkleinsten, TV-, video- en DVD tips. Echt een site die een bezoek waard is!

www.uptomovie.comMusea - België
Abdijmuseum Ten Duinen, (NL)
Museum over de geschiedenis van het monastieke leven van de Orde van Cîteaux (cisterciënzers) en de geschiedenis van de abdij Ten Duinen.

www.koksijde.be/duinenabdij/

AMVB - Archief en Museum van het Vlaams Leven te Brussel, (NL)
Het Archief en Museum van het Vlaams Leven te Brussel, opgericht in 1977 en verder afgekort als AMVB, is de enige Nederlandstalige instelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die de maatschappelijke relevantie van het Vlaams cultureel erfgoed en de integratie van het Nederlandstalig maatschappelijk leven, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verzamelt, bewaart, inventariseert en ontsluit.

www.amvb.be

Antwerpen Miniatuurstad, (NL)
In een oude havenloods aan de Schelde, ontdekt u alles over het ontstaan van Antwerpen vanf 20.000 jaar geleden. Hier wordt de eerste en enige, echte miniatuurstad ter wereld gebouwd.

www.miniatuurstad.com

Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging, (NL)
Op deze site kunt u de catalogi doorzoeken van Amsab - Instituut voor Sociale Geschiedenis doorzoeken. De collecties omvatten archieven van personen en organisaties, affiches, prenten, schilderijen en audiovisuele documenten.

www.amsab.be

Bakkerijmuseum, (NL)
In een uitzonderlijk kader van de Zuidgasthuishoeve vindt u een collectie primitieve gebruiksvoorwerpen, prachtige vormen en machines voor brood-, banket-, suikerbakkerij, ijsbereiding, chocolade, hostie- en wafelgebak. Het snoepwinkeltje en het bakkerijtje anno 1900, de Leuvense stoof en de oude houtoven doen Senioren dromen van lang vervlogen tijden.

www.bakkerijmuseum.be

Dagblad museum van Antwerpen, (NL)
Abraham Verhoeven was de man die de eerste krant ter wereld uitgaf. In zijn voormalig woon- en werkhuis, aan de Lombardenvest 6 in Antwerpen, werd een tentoonstelling opgebouwd die een overzicht geeft van het ontstaan van het schrift en de drukkunst en van de geschiedenis van de dagbladpers.

www.dagbladmuseum.be

Design Museum Gent, (NL)
Het museum bezit één van de mooiste art-nouveau collecties van het land. Belangrijke Belgische kunstenaars vinden er een plaats naast buitenlandse ontwerpers ook de art-déco en het modernisme zijn vertegenwoordigt.

design.museum.gent.be

EMABB Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen, (NL)
E.M.A.B.B. in Boom en 't Geleeg en Rupelklei in Rumst houden de herinnering aan hard labeur en bloeiende baksteennijverheid in leven. E.M.A.B.B., een bijna volledig openluchtmuseum, biedt ook de mogelijkheid om een steenbakkerij te bezoeken.

www.emabb.be

Erasmusmuseum, (NL)
Gebouwd in 1515, verbleef Erasmus ongeveer vijf maanden in dit huis in 1521. Vandaag is Anderlecht een randgemeente van Brussel, in 1521, was het een klein landelijk dorpje met ongeveer 300 inwoners. De collectie weerspiegelt dynamische momenten uit de Europese geschiedenis.

Erasmusmuseum

Etnografisch Museum, (NL)
In het Etnografisch Museum van Antwerpen staan de niet-Europese volken centraal.

Etnografisch museum van Antwerpen

Europlanetarium (Genk), (NL)
Tijdens de wandeling van 1,4 km doorheen het bosrijke Kattevennen maakt u kennis met de negen planeten van ons Zonnestelsel.

www.europlanetarium.com

Felix De Boeckmuseum, (NL)
Felix De Boeck werd geboren te Drogenbos op 12 januari 1898 en overleed te Sint-Agatha-Berchem op 18/1/1995. Tijdens zijn leven is er een vereniging rond deze schilder ontstaan: de Vrienden van Felix De Boeck v.z.w. Deze vereniging heeft tot doel het werk van de kunstenaar bekend te maken en te promoten ook in het buitenland.

www.dekelver.yucom.be

Filmmuseum, (NL)
De collectie, één van de belangrijkste ter wereld, telt vandaag zo'n 100.000 kopieën van 45.000 verschillende titels: fictiefilms, documentaires, langspeelfilms, kortfilms die de filmgeschiedenis illustreren vanaf haar oorsprong tot vandaag. De collectie groeit ieder jaar aan met ongeveer 2000 kopieën.

www.filmarchief.be

Fotomuseum Provincie Antwepen, (NL)
De fotografiecollectie van het museum is één van de belangrijkste in Europa, zowel wat apparatuur als wat beeld betreft. Na een sluitingsperiode van bijna twee jaar zal het museum de bezoekers in 2003 verwelkomen met een nieuwe museumopstelling, tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, workshops en filmvoorstellingen.

www.provant.be

Het Huis van Alijn, (NL)
Sinds zijn ontstaan in 1932 is dit museum hoofdzakelijk gewijd aan stadsvolkskunde. Bezoekers maken hier kennis met het dagelijkse leven in de stad Gent in de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw.

www.huisvanalijn.be

In Flanders Fields Museum, (NL)
Via het interactieve in Flanders Fields Museum reis je terug naar de "grote oorlog" van 1914-1918. U maakt de geschiedenis zelf mee als soldaat of verpleegster, of inwoner van Ieper... Met eigen ogen ziet u de verwoesting van een hele streek en de gruwel die deze oorlog met zich meebracht maar ook de hoop en de heropstanding van een stad als Ieper.

www.inflandersfields.be

Joods Museum van België, (NL)
Van de wieg tot het graf wordt het godsdienstig leven geregeld door wetten en gebruiken. Deze spelen evengoed een rol in het dagelijks leven als bij overgangsriten en vieringen op het ritme van het joodse jaar. De woning is het verlengstuk van de synagoge.

www.mjb-jmb.org

Joods Museum voor Depportatie en Verzet, (NL)
In het museum komen meerdere onderwerpen aan bod: de moord op bijna de helft van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verzet van de Joden die aan de deportatie weten te ontsnappen. De hulp en de medewerking van een brede laag van de Belgische bevolking waardoor velen konden ontsnappen aan de Nazi’s en hun aanhangers.

www.cicb.be

Kindermuseum, (NL)
Een onderzeeër besturen, een tovenaar worden, een vliegmachine bouwen, een toneelspeler worden in een echt theater, met kleuren spelen, de held van een sprookje worden, je eigen talenten en behoeften ontdekken, je emoties uitdrukken. Alles is mogelijk in het Kindermuseum!

www.kindermuseum.be

MDD Museum Dhondt-Dhaenens, (NL)
Het MDD, vlakbij de dorpskern van Deurle en de Leie, bezit een rijke collectie van kunstwerken van Vlaamse kunstenaars met internationale faam.

www.museumdd.be

Molenmuseum, (NL)
Dit "museum" of beter "studiecentrum" voor molenkunde heeft een heel bijzondere bedoeling. Het wil aanduiden dat de molen in de loop der tijden (vooral van de jaren 1000 tot ongeveer 1789) een zeer centrale functie had.

www.molenmuseum.be

MoMu Modemuseum Provincie Antwerpen, (NL)
Het ModeMuseum Provincie Antwerpen beschikt over een uiterst gevarieerde verzameling van mode, kleding, kant, borduurwerk, weefsels en gereedschap voor ambachtelijke textielbewerking, vooral afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden.

www.momu.be

Museum voor Sleutel en Slot, (NL)
Het voor België unieke "Museum voor Sleutel en Slot" biedt de bezoeker een historisch perspectief van de evolutie van Sleutel en Slot door de eeuwen heen. Op een zéér didactische manier wordt u de evolutie van sleutel en slot bijgebracht, geïllustreerd met een prachtige verzameling van sleutels en sloten uit de Privé collectie van de Heer Raf Declercq. Verder kan men kennis maken met de huidige moderne en efficiënte sluittechnieken.

Doorklikken: vrije tijd -toerisme cultuur-museum

Nationaal Jenevermuseum, (NL)
Het Nationaal Jenevermuseum brengt het verhaal van de Belgische jenever van korrel tot borrel, van verleden tot heden. Het productieproces van jenever kan op de voet gevolgd worden in de authentieke 19de-eeuwse stokerij. Mooie collectie oude kruiken, flessen, borrelglaasjes, affiches en historische jeneverprenten.

www.jenevermuseum.be

Nationaal Scheepvaartmuseum, (NL)
Met zijn ruim 94.000 items, van een uniformknoop tot echte schepen, is het Nationaal Scheepvaartmuseum het enige, algemeen maritiem museum in België Centraal in het verzamelbeleid staat de maritieme geschiedenis van onze gewesten (België, Noord Frankrijk en Nederland) In het maritiem park, naast het museumgebouw, staan authentieke schepen en havenantiek opgesteld. Spijtig dat de webstek zo weinig inspirerend is gemaakt.

museum.antwerpen.be/scheepvaartmuseum/

Nationaal Visserijmuseum, (NL)
In het Nationaal Visserjmuseum wandelt men door de geschiedenis van de visserij. Een zeer gedetailleerd model, geanimeerd met presentaties, toont ons een bedrijvige vissershaven.

www.visserijmuseum.be

Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, (NL)
Tento.be vervangt de vroegere museumsite en is een project van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. U vindt hier informatie over de Vlaamse en Brusselse musea, tentoonstellingen en voor senioren erg belangrijke tips om met de kleinkinderen op stap de gaan in de wereld van kunst en cultuur. Spijtig van het bijzonder kleine en slecht leesbare lettertype.

www.tento.be

Openluchtmuseum Bokrijk, (NL)
In het openluchtmuseum kan je "beleven" hoe onze voorouders woonden, leefden, werkten en zich amuseerden. Het openluchtmuseum is een actief doe-museum dat de mensen wil terugbrengen in de tijd.

www.limburg.be/bokrijk/bokrijk.html

Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim, (NL)
Na meer dan 40 jaar verzamelen is een collectie ontstaan die, op selectieve wijze, een overzicht geeft van de moderne beeldhouwkunst vanaf Rodin tot heden.

http://museum.antwerpen.be/middelheimopenluchtmuseum/

PMMK Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, (NL)
Het P.M.M.K. in Oostende biedt een overzicht van de kunst in België vanaf het begin van de twintigste eeuw tot op heden. Het overzicht start met James Ensor en Leon Spilliaert als wegbereiders van de moderne en de hedendaagse kunst. Het Vlaams Expressionisme is sterk vertegenwoordigd.

www.pmmk.be

Poldermuseum Lillo-Fort, (NL)
Het Poldermuseum werd in 1959 door de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder opgericht te Wilmarsdonk. Bij het verdwijnen van voornoemde gemeente in 1963 werd de verzameling overgebracht naar de voormalige bakkerij "De Polder" te Lillo-Fort.
Nu wordt in meer dan 30 zalen een beeld opgehangen van de geschiedenis en het dagelijkse leven in de Antwerpse Polder.

www.lillo-fort.be

Provinciaal Diamantmuseum, (NL)
Sinds eeuwen staat Antwerpen bekend als wereldcentrum voor diamant. Daarom is het grootste diamantmuseum ter wereld hier gehuisvest.

www.diamantmuseum.be

Roger Raveelmuseum, (NL)
Het museum toont de belangrijkste werken uit de beginperiode. Tevens wordt de evolutie van Raveel getoont en kunnen ongekende aspecten van zijn werk worden bewonderd.

www.rogerraveelmuseum.be

S.M.A.K. Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, (NL)
Het S.M.A.K. streeft ernaar om steeds een dynamische wisselwerking tussen de permanente collectie en de tijdelijke tentoonstellingen tot stand te brengen. En deze dynamiek is ook aanwezig in de website.

www.smak.be

Speelgoedmuseum Mechelen, (NL)
Het Speelgoedmuseum exposeert als enige in Vlaanderen “spel en speelgoed als universeel gegeven”: een uitgebreide thematiek, uit alle hoeken van de wereld, voor jong en oud.

www.speelgoedmuseum.be

Technopolis, (NL)
Op zoek naar een spannende belevenis voor de hele familie? Dan moet u in Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie zijn! Via 259 interactieve opstellingen beleeft men er wetenschap en technologie op een prettige manier.

www.technopolis.be

Vlaamse museumvereniging, (NL)
De Vlaamse Museumvereniging (VMV) is de belangenbehartiger van het brede museumveld in Vlaanderen en Brussel.

www.museumvereniging.be

Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen, (NL)
Het museum heeft een rijk gevarieerde zilvercollectie, waarvan de oudste stukken uit het 2de kwart van de 16de eeuw dateren.

www.sterckshof.beMusea - Nederland
Centraal Museum, (NL)
U vindt hier ondermeer collectiestukken van Rietveld, van Scorel, de Utrechtse Caravaggisten, Saenredam, Johannes Moesman, Pyke Koch, Charley Toorop, Droog Design en Victor en Rolf. Bijzonder aantrekkelijk is het Kindermuseum, vormgegeven door Christoph Seyferth, dat ook online leuk is voor een surf-uitje van oma & opa met de kleinkinderen.

www.centraalmusem.nl

CKPlus.nl, (NL)
Cultuur en Kunstzoeker van Nederland. Op CKplus.nl vindt u informatie op trefwoord over 1300 Nederlandse musea en 400 actuele museale exposities.

www.CKplus.nl/

Cobra Museum voor Moderne Kunst, (NL)
De collectie van het Cobra - Museum in Amsterveen richt zich op de tijdsperiode 1945-1965 met uiteraard de nadruk op de kunst van de internationale Cobra - beweging.

www.cobra-museum.nl

De Pont stichting voor hedendaagse kunst, (NL)
De Pont is gevestigd in een voormalige wolspinnerij in Tilburg die is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme 'wolhokken' vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken.

www.depont.nl

Industrion, (NL)
Industrion, museum voor industrie en samenleving te Kerkrade, vertelt het verhaal van 150 jaar wonen, werken en leven. Een fascinerend beleef- en doe museum, waarin het verhaal van mannen, vrouwen en kinderen in fabrieken, thuis en in hun vrije tijd wordt ondersteund door effectverlichting en multimedia programma’s.

www.industrion.nlSociaal-Culturele activiteiten
Het uitzicht, (NL)
Het Uitzicht vzw is een dramagroep, die cursussen geeft over het werken met levensverhalen. Ze ontwikkelen initiatieven op het vlak van voorlezen aan en vertellen voor ouderen en bejaarden.

www.hetuitzicht.be

PrettigGeleerd, (NL)
Een kalender van sociaal-culturele activiteiten (voor volwassenen), georganiseerd door verenigingen, vormingsinstellingen, volkshogescholen en bewegingen.

PrettigGeleerd

Reminiscentie, (NL)
Informatie over diverse projecten - reminiscentie - werken met herinneringen

http://www.gent.be/gent/wonen/senioren/projecten/reminiscentie.htm

SoCiuS, (NL)
De portaalsite van het sociaal-cultureel werk voor volwassenen in Vlaanderen. Dit werk wordt uitgevoerd door verenigingen, vormingsinstellingen, volkshogeschelen en bewegingen.

SoCiuSTheaternieuws
Thienpondtstheater, (NL)
Speciaal voor de feestbestuurders onder u!
Zoekt u geregeld naar attracties of artiesten om de feestjes van uw vereniging of club op te luisteren. Hiet vindt u wellicht de informatie die u zoekt.

www.thienpondtstheater.be

Vlaams Theater Instituut, (NL)
Documentaire site voor wie langs de podiumkunsten in Vlaanderen wenst te surfen. De zoekfuncties en de aanwezige informatielinks werken echter niet altijd goed.

www.vti.be