Lessen plannen in een leertraject.

 

 

 

Tijdstip  t1                   t2             t3


  • Basis (kennisniveau 1): wanneer men begint met lessen computer te organiseren is de eerste stap uiteraard een reeks PC beginners plus E-mail en Internet. Als er veel interesse is kunnen meerdere reeksen gepland worden. Dit is de situatie zoals voorgesteld in de figuur op tijdstip 1.

   Voor veel senioren is het een berg leerstof op korte tijd en blijven veel nuttige details niet hangen. Het is dan ook aan te raden om 6 maand na een reeks PC beginners een Opfriscursus te plannen.
  • Software pakketten (kennisniveau 2):  een jaartje later als al een aantal cursisten de basisreeks gevolgd hebben, kan men op tijdstip t2 naast PC beginners voor nieuwe cursisten, ook andere onderwerpen plannen.

   De cursisten kunnen zich nu vertrouwd maken met de verschillende domeinen waar de computer nuttige diensten kan bewijzen. Zo zijn er lessen over tekstverwerking, beeldbewerking, presentaties maken, massa’s interessante internet sites, telefoneren via het internet, Tax-on-Web, online bankieren en nog vele andere.

   Tijdens deze lessen leren de cursisten verschillende software pakketten gebruiken en raken ze, naast de inhoudelijke functies van die pakketten, ook vertrouwd met verschillende balken (menubalk, knoppenbalk, statusbalk en andere). Zo leren ze vlot omgaan met de computer en ook hoe je kleine probleempjes voorkomt en, indien nodig, oplost. De schrik die er in het begin was om dat duur speelgoed kapot te doen, is verdwenen.

   Voor een aantal senioren zal dit het niveau zijn waartoe ze zich met de computer willen beperken. Regelmatig de inkomende mails bekijken, wat internetten, af en toe een briefje schrijven, telefoneren met een familielid in het buitenland, online bankieren en de jaarlijkse belastingsbrief, meer moet dat niet zijn. Anderen willen evenwel de lat nog een stuk hoger leggen.

   Kennisniveau 2* bevat lessen die minder gevraagd worden. Hiervoor dienen speciale afspraken gemaakt met de regioverantwoordelijke.
  • Bouwen (kennisniveau 3):  op de figuur krijgen we dan de situatie zoals op tijdstip t3.
   Evenwel zal er hoogstwaarschijnlijk ook nog steeds vraag blijven naar PC beginners, evenals naar onderwerpen van het tweede niveau.

   Voor de computerfanaten hebben we nog meer te bieden. Maar ze moeten wel creatief aan het werk en zelf dingen gaan bouwen zoals een website, een blog of een account Facebook maken, een brochure opstellen, adreslabels maken voor een vereniging. Ook allerhande combinaties van functies uit het vorig niveau zoals een trip naar zee plannen of een reis naar het buitenland. Cursisten mogen hier hun fantasie de vrije loop geven en nieuwe suggesties doen.

   Natuurlijk zijn er ook onderwerpen die wat op de wip zitten tussen de niveaus twee en drie. Er wordt iets opgebouwd maar de complexiteit is nog beperkt en dus kunnen ze ook op het vorig niveau voorzien worden. Voorbeelden hier zijn een dia-show maken met Photo Story en een fotoboek maken.

   Kennisniveau 3* bevat lessen die minder gevraagd worden. Hiervoor dienen speciale afspraken gemaakt met de regioverantwoordelijke.
  • Helpdesk: cursisten komen op alle kennisniveaus problemen tegen bij het gebruik van aangeleerde software thuis op hun pc. Dikwijls is de lessenreeks dan al gedaan en vinden ze geen antwoorden op hun vragen en problemen. Een maandelijkse helpdesk sessie kan voor veel cursisten heel nuttig zijn.

Evaluatieformulieren kunnen uitgebreid worden met de vraag voor welke onderwerpen er nog interesse is.

 

15 maart 2011

 

 

TOP