10 gratis alternatieven ... (week 53)

Het geld is weer eens op na de aankoop van de vele geschenken. Dus overschakelen op gratis alternatieven voor de software. Voor dingen die je tien uur per dag gebruikt, neem je wellicht best de betaalde versie, maar voor handelingen die je slechts zeer sporadisch uitvoert op je computer heb je genoeg aan gratis alternatieven.

1. LibreOffice i.p.v. Microsoft Office

Oracle trok in 2011 de stekker uit OpenOffice.org, een gratis setje kantoor-software dat meer en meer probeerde te concurreren met Microsofts betalende Office-suite. Maar de gemeenschap van ontwikkelaars achter het open source-project deed gewoon verder met onder meer LibreOffice, dat nog altijd flink zijn mannetje staat tegenover zijn concurrent. Er ontbreken in LibreOffice heel wat elementen die we ondertussen voor lief nemen bij de Microsoft-tegenhanger, zoals de lintinterface, maar er zijn ondertussen plug-ins beschikbaar die dat simuleren.

 

 

2. Thunderbird i.p.v. Microsoft Outlook

Thunderbird, het e-mailprogramma van de Mozilla-organisatie (die ook achter de Firefox-browser zit), kwijt zich van heel wat taken even voorbeeldig als het betalende Microsoft-pakket.


Outlook is echt gericht op gebruikers die niet genoeg hebben aan webmaildiensten als Outlook.com of Gmail. Thunderbird zit daar een beetje tussenin: het is een e-mailclient voor de massa, gericht op gebruikers die een iets krachtiger e-mailpakket nodig hebben. Zo heb je bijvoorbeeld tabs in Thunderbird. Wat de e-mailclient dan weer niét heeft, zijn een volwaardige agenda en takenplanner, maar die dingen vallen te downloaden als plug-in.

 

 

3. 7-Zip i.p.v. WinZip

Bestanden archiveren is een gebruik dat nog stamt uit de tijd dat we met floppydisks werkten. WinZip heeft daar lange tijd een quasi-monopolie op gehad, maar werd inmiddels bijgebeend door de gratis concurrent 7-Zip. Die kan bestanden in- en uitpakken in een twintigtal formaten, waaronder dus het WinZip-formaat.


Waarom zou je dan blijven betalen voor WinZip? Misschien wel voor de nieuwe social media- en cloudfeatures die in de recentste versie zitten. Voor klassieke zip-bestanden, die vooral voor het doorsturen van bestanden een belangrijke standaard vormen, pakt WinZip de gegevens ook nog altijd een beetje dichter op elkaar.

 

 

4. Gimp i.p.v. Adobe Photoshop Elements

Als je heel af en toe een paar foto's moet bewerken, hoef je echt geen geld uit te geven aan Photoshop Elements. Gimp doet het helemaal niet onaardig voor het simpele retoucheren of bijknippen van beelden, maar voor het betere hobbywerk laat het gratis alternatief toch iets te veel 'artefacten' achter. Hier speelt dus, misschien meer dan bij de andere programma's in dit overzicht, mee hoe vaak je het gebruikt. Als je echt vaak met foto's zit te spelen, is Photoshop Elements die honderd euro misschien wel waard.

 

 

5. Scribus i.p.v. Microsoft Publisher

Voor het opmaken van thuisdrukwerk is Microsoft Publisher een standaard geworden: rijk aan features, maar toch toegankelijker dan professionele pakketten als InDesign en Quark. Ook gratis concurrent Scribus doet dat echter lang niet slecht: het laat je pagina's bewerken in een gebruiksvriendelijke interface en beschikt over een aantal bijzonder krachtige features, zoals het importeren en exporteren van pdf-documenten en het binnenhalen van designelementen via drag-and-drop.

 

 

6. PDF Creator i.p.v. Adobe Acrobat

Het Portable Document Format (.pdf) is nog altijd de standaard voor papieren documenten die in digitale vorm omgezet werden. Met bedenker Adobe's eigen Acrobat-pakket kan je zo'n bestanden verder bewerken of digitale bestanden drukklaar maken.


De rol van die software is stevig aan het wegkwijnen: recente versies van softwarepakketten als MS Office geven je al de mogelijkheid om bestanden in pdf-formaat te bewaren. Maar PDFCreator is toch nog andere koek: dit gratis programma levert een min of meer volwaardig alternatief voor Acrobat, met onder meer de mogelijkheid om het afdrukken van aangemaakte pdf's uit te schakelen.

 

 

7. Avast! Free Antivirus i.p.v. Norton Internet Security

Gratis beveiligingstools? Dat ligt moeilijk: op de integriteit van je computer beknibbel je niet. Maar Avast! Free Antivirus scoort op vergelijkende benchmarktests even goed als commerciële beveiligingspakketten, draait zo licht dat de performantie van je pc geen hinder ondervindt en heeft een doodeenvoudige interface.


Natuurlijk bespaar je altijd wel op een paar dingen in vergelijking met een betalend pakket: zo gebeurt de update van de virusdatabase bijvoorbeeld veel minder frequent. Maar zielenrust heb je voor een stuk gratis software meer dan genoeg.

 

 

8. Audacity i.p.v. GarageBand

GarageBand is een bijzonder krachtige muziekeditor voor de Mac, een afgeleide van Apples veel professionelere muziekeditor Logic Pro, die eigenlijk geen echte equivalent heeft voor de pc. Mixcraft 6 en Sony Acid Music Studio lijken in de buurt te komen, maar amateurmuzikanten schenken ook veel aandacht aan het gratis programma Audacity.


Het pure opzet daarvan is wel verschillend: terwijl GarageBand en diens pc-tegenhangers vooral dienen om muziek te maken in het programma, leent Audacity zich eerder tot het bewerken van muziek die je maakt met instrumenten en vervolgens opneemt.

 

 

9. Avidemux i.p.v. Adobe Premiere Elements

Niet zo lang na de doorbraak van digitale fotografie begonnen gebruikers te ontdekken dat ze ook filmpjes konden opnemen met hun digitale camera en – later – met hun smartphone. Dus werd ook het bewerken van video's een vaardigheid voor de digitale hobbyist.


Het standaardprogramma daarvoor is Premiere Elements van Adobe. Maar casual videobewerkers hebben misschien wel voldoende aan Avidemux, een open source alternatief voor Windows, Mac en Linux. Het programma is eenvoudiger dan Premiere Elements, maar bevat toch een paar geavanceerde mogelijkheden, zoals het retoucheren van je beeld.

 

 

10. Ubuntu i.p.v. Windows

De meest ingrijpende tweespalt heb ik voor het laatst gehouden: hoe nodig is het om nog geld neer te tellen voor het besturingssysteem, het digitale chassis van je pc zeg maar? Als je bij relatief eenvoudige handelingen blijft, zoals surfen op het web of je e-mails lezen, heb je eigenlijk meer dan genoeg aan het volledig gratis te downloaden Linux.


Dat werd lange tijd doodgeknuffeld door rigide computernerds en zag er ook niet echt bijzonder vlot uit, maar de Ubuntu-variant weet toch al een iets breder publiek aan te porren. Niet toevallig werkt Ubuntu perfect samen met het merendeel van de alternatieve software uit dit overzicht.

 

 

Bron: ZDNet van 20 december 2013 (link)

 

Opruimen... (week 52)

Misschien zal je deze rustige periode gebruiken om je pc wat op te schonen. Hier en daar bots je op bestanden die je niet zo maar kan verwijderen. Geen nood: met Delete Docter op de site van Diskcleaners krijg je het wel gedaan.

 

Klik op “browse” en ga naar het bestand dat je kwijt wilt. Probeer indien nodig de 3 mogelijkheden na elkaar:

 

  • Delete file via dos short name
  • Delete file via unc name
  • Delete file on system restart: dan moet je wel opnieuw opstarten.

Downloaden


Bron: Clickx Magazine nr.282 van 10 december 2013

 

Een ander lettertype... (week 51)

In deze periode van het jaar wil je waarschijnlijk een e-postkaart maken. Je kan dan voor de gelegenheid eens een andere en mooier lettertype gebruiken.

 

Keuze genoeg bij Letter Tsunami:  ze zijn mooi gegroepeerd in thema’s om de keuze te vergemakkelijken. Gewoon aanklikken en downloaden.

 

Wel even opletten: de gratis lettertypes staan vooraan, maar ze zijn niet allemaal gratis!!


Te vinden op http://www.ffonts.net


Bron: Clickx Magazine nr.282 van 10 december 2013

 

Haal een foto uit een film... (week 50)

Soms beschik je over een film waar je hier en daar een foto zou willen uithalen.

 

Dat kan het gratis ImageGrab. Je kan zelfs de tijd en framenummer aangeven.


Je kan ook op vaste tussenposen een schermafbeelding laten maken.

 

Download hier...


Bron: Clickx Magazine nr. 281 van 21 november 2013

 

Doe alles met uw foto's... (week 49)

Met de nieuwste versie van XNConvert kan je afbeeldingen bewerken, verkleinen of uitsnijden, kleur of contrast aanpassen, verscherpen of vervagen en watermerken toevoegen.

 

Maar het speciale is dat je al deze bewerkingen in één trek kan laten uitvoeren op al de foto’s die zich in een map bevinden. Je kan ze meteen ook converteren naar een ander formaat.

 

 

Je hoeft het programma zelfs niet te installeren als je kiest voor de zip voor windows: let wel op 32- of 64-bit versie!! Gewoon uitpakken in een map en de xnconvert.exe opstarten.

 

Download hier...


Bron: Clickx Magazine nr. 281 van 21 november 2013

 

Even beroemd met je foto... (week 48)

Wil je even beroemd of speciaal zijn? Dat kan met photofunia. Je kan een foto van jezelf of vriend/vriendin laten inbouwen in een hele reeks van templates.

 

Bijvoorbeeld een schilderij op een tentoonstelling, een FBI paspoort, een buikdanseres, een reclamepaneel op een telefooncel, een dollar biljet en nog vele andere…Gewoon een template kiezen en dan een foto opladen en wat positioneren. Het resultaat kan je meteen downloaden of publiceren.

 

 

Hier kan je het proberen: Photofunia.com


Bron: Clickx Magazine nr. 281 van 21 november 2013

 

Snel Windows herstellen... (week 47)

Het overkomt iedereen wel eens dat een of andere Windowsfunctie plots niet meer naar behoren werkt. Nu voorziet Microsoft wel in een reeks semi-automatische oplossingen, maar dan sta je wel even voor wat zoekwerk. De kans is echter relatief groot dat Windows Repair het euvel sneller voor jou weet te fiksen.


Nu kun je weliswaar meteen de hersteltools van dit programma aanspreken, maar Windows Repair tracht je vanaf het begin duidelijk te maken dat je beter eerst wat voorbereidend werk verricht – en zo zien we het graag.


In stap 1 word je aangeraden een antivirusscan op je systeem uit te voeren. Daartoe haalt Windows Repair de gratis versie van Malwarebytes Antimalware op en voert die automatisch voor je uit. Verder adviseert het programma je nog een schijfcontrole (met chkdsk) uit te voeren, evenals een controle op de integriteit van bepaalde systeembestanden (met system file check).


Ten slotte dringt Windows Repair erop aan dat je zowel een systeemherstelpunt als een complete registerback-up uitvoert (met een eigen programma). Dat lijkt ons zeker zinvol. Immers, op die manier kun je nog altijd op je stappen terugkeren wanneer blijkt dat de hersteltools niet het verhoopte effect hebben.


Over hersteltools gesproken. Daar zijn er in deze versie welgeteld 26 van. Waarbij drie van die tools bovendien in kleinere taken zijn uitgesplitst. Zo niet noodzakelijk, dan toch handig is dat je in het paneel uitleg krijgt over wat precies een geselecteerde hersteltool zal uitvoeren.


Dat gaat van het herstellen van permissies (op registersleutels en bestanden) over het repareren of resetten van Internet Explorer, iconen en DNS-cache tot het herstellen van WMI, VSS, bestandsassociaties, printerspooler enzovoort.


De makers van het programma wijzen er wel op dat het succes van de ene hersteltool afhankelijk kan zijn van het succes van de andere. Anders gezegd: het kan zijn dat je twee hersteltools na elkaar moet laten lopen. Op de website geven ze hiervan een paar voorbeelden.

Ook handig: als je dat zo instelt, sluit de pc automatisch af na het uitvoeren van mogelijk langdurige hersteloperaties. Een nuttige tool dus, maar wel een die je op eigen risico gebruikt.

 

Downloaden


Bron: ZDNet van 13 november 2013

 

Updates geforceerd installeren... (week 46)

Eventuele updates voor Windows 8 en 8.1 worden doorgaans automatisch geïnstalleerd. Maar wanneer dat precies gebeurt, dat wil Windows zelf bepalen. Gelukkig is er een eenvoudig trucje om de updates ‘geforceerd’ te installeren.

 

  • Ga via de Charms-bar, aan de rechterzijde van het scherm, naar Instellingen en klik op Pc-instellingen wijzigen.
  • Op het volgende scherm klik je links onderaan op Windows Update.
  • Indien er updates beschikbaar zijn dan vertelt Windows je in een gekleurd zinnetje om hoeveel onderdelen het gaat. Meteen daaronder lees je dat deze updates ‘geïnstalleerd worden tijdens het geplande onderhoud van de pc’.
  • Heb je geen zin om daar op te wachten, klik met de muispijl dan gewoon op dat gekleurde zinnetje. Inderdaad, dat is aanklikbaar! Je krijgt dan een overzicht van de beschikbare updates met – helemaal onderaan – een knop om ze onverwijld te installeren.
  • Ook wanneer Windows op het eerste gezicht geen updates lijkt te vinden, loont het de moeite om het zinnetje aan te klikken. Het besturingssysteem maakt namelijk uitsluitend melding van de belangrijkste updates. Door op het zinnetje te klikken zie je ook of er optionele of andere updates voor je klaar staan.

In het kersverse Windows 8.1 is Windows Update ietwat gewijzigd. De functie heet daar voortaan Bijwerken en herstellen, en je kan nu ook kiezen hoe de updates geïnstalleerd moeten worden: automatisch (de standaardinstelling), handmatig, alleen zoeken naar updates (dus nog niets installeren) of – zeer onverstandig – nooit naar updates zoeken.

 

Ook in Windows 8.1 kan je de installatie geforceerd activeren. Klik daarvoor op Details weergeven, vink in het volgende scherm de gewenste onderdelen aan en druk tot slot op Installeren.


Bron: De Standaard van 9 november 2013

 

Camerabewaking... (week 45)

Wat gebeurt er thuis als ik er niet ben? Wie plundert de snoepkast?

 

 

Met Netcam Studio kan je dat alles in de gaten houden. Wanneer er beweging te zien is kan een mail of sms worden gestuurd. Je kan de beelden ook automatisch laten opladen naar de cloud. Een watermerk op de beelden moet je er in de gratis versie wel bijnemen.

 

Je kan het hier downloaden.


Bron: Clickx Magazine nr.280 van 15 oktober 2013

 

PDF Tools... (week 44)

Een PDF document kom je tegenwoordig veel tegen. Maar buiten lezen en afdrukken kan je er niet veel mee doen. Om te bewerken heb je dure software nodig. Gelukkig bestaat er een gratis alternatief met een aantal mogelijkheden.

 

Met Debenu PDF kan je er een foto of tekst document van maken. Je kan aparte documenten van elke pagina maken, het document splitsen of meerder samenvoegen. Je kan ook alle ingesloten bladwijzers extraheren. Het proberen waard…

 

Je kan het hier downloaden.


Bron: Clickx Magazine nr.280 van 15 oktober 2013

 

Achtergrond op foto verwijderen... (week 43)

Je hebt een prachtige foto van jezelf of een andere persoon, maar jammer dat er zo’n vervelende achtergrond te zien is. Als geen dure software hebt kan je dit ook online verwijderen… Surf naar http://www.clippingmagic.com.


Eerst moet je de foto opladen door ze naar het daartoe bestemde vak te slepen.

 

 

Dan duidt je met groen aan wat je wilt behouden en met rood wat je weg wil. Met blauw laat je de beslissing aan de tool zelf. Je kan de selectie nog wat verfijnen met extra tools. Alles naar wens, dan sla je de afbeelding op …


Bron: Clickx Magazine nr.280 van 15 oktober 2013

 

Gratis oude DOS programma's... (week 42)

Veel oude software is tegenwoordig gratis te downloaden. De lijst met beschikbare golden oldies bevat vele grote namen, die ook nu nog goed van pas kunnen komen.


Naast freeware en shareware kom je tegenwoordig ook steeds vaker abandonware tegen. Dit is software waarvoor vroeger betaald moest worden, maar nu niet meer te koop is. Veel van deze software is nu gratis te downloaden via daarin gespecialiseerde websites.

 

Het gaat in de meeste gevallen om echt oude software, vaak nog uit het MS-Dos tijdperk. Denk aan titels als CorelDRAW 5, Microsoft Office 4, dBase IV en MS Dos 7.10. Maar ook meer recente software als Norton Ghost 2003 en Microsoft Works 4.0 zijn er te vinden.

 

Niet alle Dos-software werkt goed op een PC waarop een moderne Windows-versie geïnstaleerd is. In dat geval kan een emulator hulp bieden. Dat is software die een oude Dos versie als programma in Windows opent. Binnen dit programma kun je dan MS Dos programma's starten en draaien. Hieronder kun je de gratis emulator DOSBox downloaden.

 

Hier moet je zijn....

 

Bron: FanMail Editie 502 van 4 oktober 2013

 

Een kaart voor de herfstwandeling... (week 41)

Ga je regelmatig wandelen in groep, of maak je een zoektocht langs een voorafbepaalde route ? Dan is een kaartje met wegaanduiding zeker interessant.

 

Ja kan dit gemakkelijk maken op de site http://www.scribblemaps.com.

Je kan best beginnen met het bekijken van het filmje. Het is wel in het Engels, maar gemakkelijk te volgen.

 

 

Je doorloopt volgende stappen:

  • Klik op Menu en vraag Nieuwe kaart
  • Verplaatst met het handje naar de locatie waar je wil wandelen, gebruik de rolknop van de muis om in te zoomen
  • Stel de lijndikte in en teken met de lijn of scribble pen de te volgen weg
  • Maak eventueel een legende en voeg wat commentaar in
  • Klik op menu en vraag opslaan
  • Geeft titel en beschrijving , geef een paswoord en sla ergens de link op
  • Verstuur eventueel naar de deelnemers

Een voorbeeld kan je http://www.scribblemaps.com/#id=zSnluRCNaF bekijken: wanding in het centrum van Milaan.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 277 van 20 augustus 2013

 

Je Facebook privacy bewaren.... (week 39)

Als je lang genoeg op internet zit, geef je steeds vaker kleine details over jezelf prijs. Google weet waar je naar zoekt, Twitter en FourSquare zien waar je uithangt en Facebook is op de hoogte van al de rest. Jezelf daartegen beschermen is vermoeiend. Waarom zou je het dan toch doen?


Hier zijn al drie goede redenen:

  • Je werkgever leest mee: Nogal wat werkgevers krijgen het Facebook-profiel van hun werknemers te zien. Misschien staat het openbaar, of misschien ben je vriendjes geworden met je collega’s. Hoe dan ook: zorg dat je bazen je ‘grappige’ of zeurderige status over het bedrijf niet zien, want je zou niet de eerste zijn die er zijn job bij inschiet.
  • Je potentiële werkgever leest mee: Trouwens, ook bij sollicitaties durft een werkgever de profielen van zijn sollicitanten bekijken. Kwestie van alvast de reputatie te kennen van de persoon die voor hen zit. Laat de dronken portretten alvast achterwege, of stop ze achter slot en grendel.
  • Je lief leest mee: Facebook wordt steeds vaker ingezet bij echtscheidingen. Je loopt niet alleen makkelijker tegen de lamp wanneer je een scheve schaats rijdt, ook hier kan gezeur over man- of vrouwlief later in de rechtbank tegen jou gebruikt worden.

De beste manier om je privacy op het internet te vrijwaren, is nog altijd om gewoon niet te veel persoonlijke details te posten. Kan je toch niet aan de lokroep van Facebook weerstaan, dan kan je op z’n minst de privacy-instellingen wat strenger zetten. Zo zorg je alvast dat iedereen die niet tot je dichte vriendenkring behoort, niet te veel te zien krijgt.

1. Wie ziet mijn status?

Om te bepalen wie jouw berichten kan lezen, hoef je sinds kort niet meer diep in menu’s te graven. Tegenwoordig kies je voor alles wat je post onmiddellijk wie het te zien krijgt. Typ je bijvoorbeeld een statusupdate, dan verschijnt vlak onder het invoerveld een dropdownmenu. Standaard staat de knop op 'Vrienden', maar je kan ook kiezen om je status openbaar te maken. In dat geval deel je dat bericht met iedereen die toevallig op je profielpagina terechtkomt. Niet meteen de beste keuze dus.

 

 

2. Lijstjes

Bij de opties voor delen staat ook het knopje 'Aangepast', waarmee je per bericht specifiek kan instellen wie het al dan niet te zien mag krijgen. Nog iets makkelijker wordt het wanneer je vriendenlijsten aanlegt. Zo maak je er bijvoorbeeld eentje voor de mensen waarmee je werkt, eentje voor de leden van je sportclub enzovoort. Zo kan je snel aangeven of een bericht of foto alleen voor hen bedoeld is.


Facebook maakt op basis van je persoonlijke informatie (bijvoorbeeld je werkgever) al automatisch een aantal lijsten aan. Wil je zelf een lijst van nul samenstellen, dan kost dat wel enige moeite. Het makkelijkste is om naar de overzichtspagina met vrienden te gaan. Daar kan je dan met je muis over een foto bewegen om wat meer informatie tevoorschijn te halen. Klik op het vakje 'Vrienden' en kies daar 'Maak nog een lijst aan'.

3. Ken ik u? 

Voor enkele andere functies moet je in de snelle privacy-instellingen duiken. Die vind je in de rechterbovenhoek, onder het hangslot. Daar kan je bijvoorbeeld verzoeken blokkeren. Met een vaak voorkomende naam en een niet al te duidelijke profielfoto overkomt het mij regelmatig dat onbekenden vriendjes willen worden, omdat ze denken dat ik iemand anders ben. Neem je liever het heft in eigen handen, dan kan je zelf bepalen wie jou kan contacteren.


Klik bij de privacy-instellingen op 'Contact maken'. Hier kan je aangeven wie jou berichten of vriendschapsverzoeken mag sturen. Handig is dat je hier bovenaan ook kan kiezen welke lijst ‘standaard’ aangevinkt staat wanneer je een status post. Is die openbaar, dan zet je hem best op iets strengers, zoals je vrienden. Zo zal je in een vergeetachtige bui niet per ongeluk een openbare status posten.

4. Geen foto's aub

Je weet wellicht dat het een goed idee is om dronken foto’s van jezelf op Facebook te vermijden, maar als je een bloeiend sociaal leven hebt, wordt dat iets lastiger. Gelukkig kan je daar in Facebook een aantal barrières voor plaatsen.

 

 

Ik ga naar de privacy-instellingen (onder het radertje rechts bovenaan) en klik op de optie 'Tijdlijn en taggen'. Je kiest hier onder meer wie er allemaal berichten op je tijdlijn kan plaatsen. Het is dankzij deze instellingen ook mogelijk om foto’s eerst te bekijken voor ze op je wall verschijnen. Dat houdt alvast iets te enthousiaste fuifvrienden tegen.


Je kan ook jezelf untaggen op foto’s op andere Facebook-pagina’s. Verbieden dat foto’s met jou erop verschijnen kan helaas niet, maar het wordt in elk geval al een stuk moeilijker om ze te vinden. In de Verenigde Staten heeft Facebook intussen ook gezichtsherkenning ingevoerd, waardoor mensen automatisch herkend worden. In Europa laat deze optie nog even op zich wachten.

5. Toepassingen toe

Boerderijtje spelen, bij de maffia gaan, … heel wat mensen zitten vooral op Facebook voor de spelletjes of de apps. Op zich is dat niet jouw probleem, maar dat is buiten Facebook gerekend. Heel vaak sturen apps ook uitnodigingen naar vrienden om mee te spelen.

 

 

Ben je die stortvloed aan uitnodigingen beu? Apps kan je, samen met evenementen, blokkeren via 'Blokkeringen beheren'. Het is ook mogelijk om hier specifieke apps te weren. Begin gewoon de naam van de app in te typen, kies hem uit het lijstje dat verschijnt en klik erop. Meer hoef je niet te doen.


Heb je vrienden die je hardnekkig blijven spammen, dan kan je ze straffen door ze op de zogenaamde 'Niet-toegankelijk'-lijst te plaatsen. Daardoor kunnen ze, zonder dat ze dat weten, alleen maar je openbare berichten zien. Je kan langs deze weg trouwens ook iemand compleet van je vriendenlijst bannen.

6. App-instellingen

Facebook-apps kunnen soms best leuk of informatief zijn, maar weet wel dat ze allerlei persoonlijke informatie verzamelen en soms verspreiden. Wie echt op zijn privacy gesteld is, beperkt het gebruik van apps dus maar beter tot het absolute minimum. Klik in de linkerbalk op 'Apps', en je krijgt alle apps te zien die je gebruikt. 

 

 

Naast elke app zie je een knop 'Instellingen bewerken'. Klik erop, en je kan kiezen wie de posts van de app ziet en wat de software allemaal in jouw naam mag uitspoken. Zitten er apps tussen die je niet echt nodig hebt of nooit gebruikt? Verwijder ze dan gewoon.


Nu kan je zelf nog zo voorzichtig zijn, maar ook je vrienden kunnen tonnen privé-informatie van jou openbaar maken via deze apps. Ga onderaan maar eens kijken bij 'Apps die anderen gebruiken'. Al de puntjes die hier aangevinkt staan, van je biografie tot je statusupdates, worden te grabbel gegooid. We kunnen alleen maar aanraden om hier alle vakjes uit te vinken, of op zijn minst die met de informatie waarvan je niet wil dat ze gedeeld wordt.

7. Logboek

Met de uitrol van de Tijdlijn, Facebooks vorige profielupdate, kregen we met zijn allen ook een Activiteitenlogboek. Je vindt die laatste recht onder je profielbanner. Facebook vermeldt dat jij alleen je activiteiten op deze manier te zien krijgt, en het is een handig overzicht van alles wat je op het sociale netwerk hebt gedaan, van je ‘likes’ tot reacties of foto’s. De functie is vooral handig om berichtjes, tags en andere rommel te verwijderen die aan je alziende oog ontglipt zijn, maar die je liefst niet aan de wereld toont.


De lijst is chronologisch gerangschikt, met de meest recente activiteit bovenaan. Elk puntje omschrijft kort de activiteit, geeft aan wanneer die activiteit plaatsvond en voorziet eventueel een afbeelding. Naast elke activiteit staat een bolletje, waarmee je ze kan verwijderen of de zichtbaarheid kan beperken. Zoek je iets specifieks? Gebruik dan rechts bovenaan de knop 'Alle'. Klik erop, en je kan op zoek gaan naar een specifieke activiteit.


Bron: ZDNet van 19 september 2013

 

Ontwerp je eigen pictogrammen... (week 38)

Windows heeft best wel een aardige collectie pictogrammen – en online kan je er natuurlijk nog veel meer ophalen – maar geheel eigen icoontjes ontwerpen heeft natuurlijk ook wel iets. Met IconCool Editor heb je daar weinig moeite mee.


IconCool Editor was vroeger een betalend programma, en daar merk je nog de sporen van. Initieel kan je het maar 30 dagen gratis uitproberen , maar op  www.iconcool.com/freelicense/iconcooleditor.htm vind je de nodige informatie om de proefperiode in een blijvend gratis tool om te zetten.


Het programma is gebruiksvriendelijk genoeg om meteen aan de slag te kunnen. In het midden tref je een groot raster aan. Het aantal rasters hangt af van de ingestelde pictogramgrootte (minimaal 16x16 pixels, maximaal 256x256). Binnen dit raster kan je dan met allerlei tekengerei aan de slag. Daar zijn de klassieke tools als (gevulde) ellips en rechthoek, maar ook een verfborstel, vultool, lijn en potlood ontbreken niet.  Tekst toevoegen s net zo goed mogelijk.


Er staan bovendien een hele reeks filters en effecten ter beschikking. Om maar enkele voorbeelden te geven: je kan je objecten pixelgewijs in de vier richtingen verschuiven, maar ook roteren, omkeren en op allerlei manieren vervormen. Verlooptinten en schaduw toevoegen is eveneens mogelijk.


Je ontwerp kan je in verschillende formaten opslaan: van jpg, bmp, gif en png tot – uiteraard – ico.


IconCool Editor laat je bovendien toe geanimeerde cursors te ontwerpen. Deze optie zit wel behoorlijk verstopt (in het menu Tools, bij Animation Cursor Builder) en is alleen mogelijk voor ontwerpen van 32x32 pixels. Je krijgt dan een reeks frames te zien en het is de bedoeling dat je telkens het frame aanklikt dat je wil bewerken. Handig is wel dat je binnen het programma kan uittesten of de cursor naar behoren werkt. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat deze functionaliteit een betere integratie in het programma verdient.

 

Downloaden...


Bron: ZDNet van 11 september 2013

 

Excel tips... (week 37)

In excel bestaat er een soort clipboard voor de laatste handeling. Je hebt bijvoorbeeld in een cel het lettertype en de stijl aangepast. Je kan dat nu herhalen voor een andere cel: selecteer de cel en druk op de toets F4 en de laatste handeling wordt hierop toegepast.


Serlecteer een reeks getallen die in een rij of kolom staan. Wil je snel de som, het gemiddelde, het aantal getallen, het grootste of het kleinste getal… Kijk gewoon onderaan in de statusbalk en je ziet meteen het resultaat zonder eerst een formule te moeten schrijven. (enkel in excel 2013)


Bron: Clickx Magazine Nr. 278 van 3 september 2013

 

Je favoriete muziek downloaden (week 36)

Free Music Downloader biedt een snelle en makkelijke manier om je favoriete muzieknummers op het web op te sporen en die in de vorm van mp3-bestanden op je lokale schijf te zetten.


Je bent op zoek naar muzieknummers van bepaalde artiesten en je had die graag naar je pc gedownload. Dan kan je muziekdiensten als Grooveshark en YouTube afschuimen en alle songs een voor een binnenhalen. Of je laat dat rustig aan Free Music Downloader over.


Alles in de Free Music Downloader is erop gericht je zo snel mogelijk aan de slag te laten. Een installatie is niet eens vereist en wanneer je de tool hebt opgestart, hoef je eigenlijk alleen maar een zoekterm (zoals de naam van de artiest of het muzieknummer – of beide) in te voeren. Even later duiken de eerste resultaten op. Je selecteert alle gewenste nummers en drukt op de Download-knop. Nu gebeurt alles vanzelf. Downloads kan je volgen aan de hand van een downloadpercentage (per bestand). Wat vervelend is wel dat je geen indicatie krijgt over de kwaliteit – lees ook:  de bitrate - van de download; dat merk je dus pas achteraf.


Standaard converteert Free Music Downloader alle binnengehaalde muziekbestanden automatisch naar het mp3-formaat en plaatst alle bestanden in de map c:\users\\Music\Downloaded Files. Beide opties kan je echter aanpassen en je kan er ook voor zorgen dat gedownloade nummers vanzelf in verschillende submappen terecht komen (zoals \Eddy Wally\Carnaval Top 100). Ook instelbaar is het aantal simultane downloads (maximaal 10) en je kiest zelf of het programma automatisch de bijhorende cover art (jpg-bestand) moet ophalen.  
Voor wie zich afvraagt waar het programma zijn mosterd haalt: dat maakt het uitklapmenu op het tabblad Download je duidelijk. Er zijn maar liefst 26 services waar Free Music Downloader aanklopt. Of beter, kán aankloppen want je kiest zelf uit welke vaatjes het programma precies moet tappen.

 

Daar zitten bekende diensten tussen als Grooveshark en YouTube, maar ook een hele reeks mindere goden. Last.FM steekt er ook bij, maar wil je hier van downloaden dan zal je VPN-achtige kunstgrepen (via externe tools of services) moeten uithalen om een blokkade op basis van geolocatie tegen te gaan.


Free Music Downloader bevat ook nog het tabblad Automation, maar hier wordt de gebruiker flink in de kou gelaten. Het ziet er naar uit dat je naar een SQL-server moet verwijzen die vervolgens je zoektermen (queries) kan aanreiken om zo verschillende verzoeken na elkaar af te handelen. Deze functie hebben we niet verder uitgetest.

 

Hier downloaden...


Bron: ZDNet van26 augustus 2013

 

Maak videobeelden van je scherm... (week 35)

Wil je snel en zonder overbodige toeters en bellen schermopnames maken, dan is oCam beslist de moeite waard. Installeren, opstarten en hooguit één minuut later ben je al met je eerste opname bezig.


De installatie van oCam heb je zo achter de rug, maar er zit venijn in de staart: helemaal op het einde moet je een vinkje verwijderen wil je vermijden dat de startpagina van je browser wordt aangepast.  Hoe dan ook, de werking van het programma kan nauwelijks eenvoudiger. Zodra je oCam opstart, verschijnt een groen kader dat je via de muis naar wens kan positioneren en herschalen. Je hebt het al door: dat kader boordt je opnamegebied af.


Tegelijk met het kader verschijnt ook een zwevend paneel met een zevental knoppen, waaronder een Resize-knop waarmee je snel een voorgedefinieerd gebied selecteert, zoals 800x600 of Secondary monitor.


Uiteraard tref je hier ook een Record-knop aan, waarmee je logischerwijze de opname start. Zodra de opname loopt, wijzigt die in een Stop-knop en verneem je hoelang  de opname al duurt. Overigens is er naast de Record-knop ook een Capture-knop: hiermee maak je een statisch ‘screenshot’ van het afgebakende gebied.


De schermopnames en –afbeeldingen komen standaard terecht in de map c:\users\<gebruikersnaam>\Mijn documenten\oCam.  Een druk op de Open-knop volstaat om je Verkenner meteen op die map af te stemmen. Voor video gebruikt oCam standaard het avi-formaat, voor schermafbeeldingen is dat het png-formaat.


Via de Options-knop kan je nog behoorlijk wat instellingen aanpassen, waaronder het standaard uitvoerpad (bij Save), een eventuele opnamelimiet (Timelimit) en de gebruikte sneltoetsen ofte hotkeys voor onder meer het starten van de opname.

 

Ook de opnames zelf laten zich gewillig aansturen. Bij Encoding leg je het gewenste aantal fps (frames per second) evenals de bitrate vast en zelfs de keyframe rate. Je kan trouwens een aparte bitrate instellen voor audio. Audio? Jawel, want in de rubriek Record hoef je maar naar het gewenste apparaat voor de geluidsopname te verwijzen. Hier bepaal je tevens of de cursor mee in de video-opnames moet. Verder is er nog de knop Codes die je toelaat de meest geschikte codec in te stellen. Op ons testtoestel waren dat alvast (diverse codecs voor) AVI, FLV, MP4, MOV, TS en VOB.

 

Hier downloaden...


Bron: ZDNet van15 augustus 2013

 

Videoberichten met Skype.... (week 34)

Je bent waarschijnlijk al een skype gebruiker om gratis contact te houden met familie, vrienden, collega’s. Maar ze zijn natuurlijk niet altijd online.

 

Het is echter mogelijk om ze gratis een videoboodschap te sturen van maximaal 3 minuten. Klik met de rechtermuisknop op de contactpersoon en kies voor STUUR VIDEOBERICHT. Klik op de centrale knop om de opname te starten. Als je klaar bent klik je gewoon op de knop met het envelopje om het te verzenden.


Bron: Clickx Magazine nr.277 van 20 augustus 2013

 

Maak je eigen fotosite met JAlbum...... (week 31)

Er zijn verschillende manieren om foto's in een digitaal fotoalbum op internet te plaatsen. Je kunt gebruik maken van fotosites als Flickr of Snapfish, maar je kunt ook een eigen website maken die anderen in staat stelt jouw foto's te bekijken.

 

Dat laatste lijkt erg veel werk, maar is het niet. Het gratis programma JAlbum genereert namelijk de html-code automatisch voor je. Je hoeft alleen deze code en de foto's maar op internet te zetten, en zelfs dat kan automatisch.


Je plaatst de betreffende foto's in een aparte map op je computer. Vervolgens geef je in JAlbum op hoe de site er uit moet komen te zien. Je selecteert kleuren, de manier van navigeren, eventueel muziek, en bepaalt hoe groot de thumbnails moeten worden. JAlbum genereert vervolgens automatisch een website die aan al deze eisen voldoet.

 

Op de JAlbum website zijn talloze skins te downloaden. Dit zijn layouts die door andere gebruikers zijn gemaakt, en die door jou te gebruiken zijn.


Via een ingebouwde ftp-client kun je de code op een eigen website zetten, maar je kunt ook gebruik maken van de 30 Mb gratis opslagruimte die JAlbum biedt.

 

Een derde mogelijkheid is dat je de gemaakte website op je eigen computer zet, en deze via internet bereikbaar maakt. Het album is dan echter alleen door anderen te zien als je pc aanstaat.

 

Je kan het hier downloaden.

 

Bron: Fanmail editie 499 van 26 juli 2013

 

Ontwerp je eigen kalender... (week 30)

Je kan natuurlijk een kalender kopen, maar dat heeft zo iets onpersoonlijks. Veel leuker wordt het wanneer je een hoogstpersoonlijke kalender ontwertp, met eigen foto’s bijvoorbeeld. Met Calme hoeft het je alvast niet veel tijd of energie te kosten – en de tool drukt bovendien verzorgde planners af.


Je zal het met ons eens zijn: Calme oogt erg fraai, met een zilvergrijze/zwarte interface. De werking spreekt eigenlijk voor zich. In het openingsscherm krijg je een twaalftal ontwerpen te zien: 7 met planner, 5 met plaatjeskalenders. Het is de bedoeling dat je een van deze ontwerpen kiest. Afhankelijk van je keuze – planner of kalender – krijg je dan aangepaste bewerkingsopties te zien.


Zo kan je onder meer het papierformaat en de marges instellen maar uiteraard ook de gewenste periode (maand, jaar, …).  Het uitzicht van je planner of kalender laat zich op verschillende manieren aanpassen. Zo kan je niet alleen de kleuren wijzigen, maar ook het gebruikte lettertype. De dag- en maandnamen nemen automatisch de taal van je systeem over, maar via Preferences kan je dat op zowat elke gewenste taal instellen.


Ga je voor een plaatjeskalender, dan komen daar nog een paar extra opties bij. Je  kiest zelf of je een rand rond het plaatje wil en zo ja, van welke dikte en kleur. Een plaatje toevoegen kan nauwelijks makkelijker: je hoeft het er maar vanaf je bureaublad of via de Verkenner naartoe te slepen. Een ingebouwde image editor  laat je snel toe het formaat van de afbeelding in de hoogte of breedte aan te passen.


Leuk is nog dat je vanuit het programma een lijst met officiële feestdagen kan downloaden en onderaan je kalender kan laten weergeven. Jammer genoeg is die lijst beperkt tot de feestdagen van slechts enkele landen. Nederland bijvoorbeeld zit daar bij, België dan weer niet.

 

Je kan het hier downloaden.

 

Bron: ZDNet van 15 juli 2013

 

Batch verwerking... (week 29)

Er zijn zo een aantal bewerkingen die je op bestanden wil uitvoeren, die je liefst niet bestand na bestand wil doen. Bijvoorbeeld een hele map foto's verkleinen om ze toch per mail op te sturen.


Je kan dat automatisch laten gebeuren op een volledig map. We hebben het dan over verkleinen, hernoemen, van formaat veranderen.


Het gratis programma Converseen is heel eenvoudig en geeft permanent een preview van wat het aan het doen is.

 

Je kan het hier downloaden.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 276 van 16 juli 2013.

 

Problemen met office 2020/2013 oplossen... (week 28)

Heb je aanhoudend problemen met één van je office programma’s zoals Word, Excel of Powerpoint, dan kan je die meestal oplossen met de herstelfunctie.

 

Hiervoor ga je naar het CONFIGURATIESCHERM en daar klik je op PROGRAMMA’S EN ONDERDELEN.


Zoek in de lijst naar je office versie en kies WIJZIGEN. In de keuzelijst kies je nu voor HERSTELLEN als het om Office 2010 gaat. Voor Office 2013 krijg je 2 mogelijkheden, maar kiest toch maar best voor ONLINE HERSTELLEN.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 275 van 2 juli 2013.

 

Animaties met GifCam... (week 27)

Een lichtgewicht instructiefilmpje of diashow kan je maken in gif formaat.
Dit kan met de gratis tool GifCam.

 

 

Je kan er het scherm mee opnemen, of losse frames shooten. Maar dat is niet het enige.
 

Dit zijn nog een paar mogelijkheden:

  • Een animatie tekening maken in MS Paint
  • Tekst typen in wordpad die dan wordt geanimeerd
  • Een youtube filmpje omzetten in mono kleur
  • Tekst toevoegen aan je animatie
  • Editeren van losse frames

Je hoeft het niet te installeren: gewoon uitvoeren.

 

Downloaden en wat meer uitleg hier.

 

Bron: Clickx Magazine nr.273 van 21 mei 2013

 

Gratis binnenhuisarchitect software... (week 26)

Er komen steeds meer programma's waarmee je in 2D en/of 3D een huis kan inrichten. Zo kun je zonder de hele boel te verbouwen precies zien wat de gevolgen zijn van een aanpassing in je interieur.

 

De gevolgen van een andere plek voor de eettafel, een nieuwe zithoek, het wegbreken van een muurtje tussen huiskamer en keuken, en vele andere aanpassingen aan je interieur kun je in een mum van tijd bekijken met deze interieurstyling-software.


Een topper op dit gebied is Homestyler van Autodesk. Deze gratis software, en een enorme bibliotheek aan meubels en andere elementen, kun je online gebruiken. Autodesk Homestyler kun je gebruiken via je computer en via een app ook op je iPad.

 

 

Je kunt op verschillende manieren met je ontwerp in Homestyler beginnen. Je kunt kiezen voor een lege plattegrond, en daarop de muren, ramen en deuren intekenen voordat je los gaat met ontwerpen. Ook kun je kiezen voor een standaard plattegrond, maar dit zal alleen interessant zijn om het programma eens te proberen of om er mee te spelen.

 

De app voor de iPad biedt nog een derde mogelijkheid. Je kunt hiermee een foto van de in te richten ruimte als basis gebruiken. Helaas werkt deze functie niet optimaal. Voor nauwkeurige tekeningen kun je beter de plattegrond handmatig samenstellen.


Daarna komt het leukste gedeelte. Het inrichten van de ruimte. Hiervoor heb je de beschikking over vele meubels en andere objecten die op de website staan. Diverse grote meubelfabrikanten hebben meegewerkt en hun meubels in digitale vorm in de bibliotheek gezet.


Kleuren veranderen, de meubels en de gezichtshoek draaien, een muurtje "wegbreken", alles dat je met binnenhuisarchitect software wilt doen kan met Autodesk Homestyler. De resultaten kun je levensecht in 3D bekijken.

 

Downloaden...

 

Bron: FanTV van 13 juni 2013

 

Reis door het heelal met Celestia... (week 25)

Celestia is een gratis (open source) 3D astronomie programma voor Windows, Mac OS X, en Linux. Met deze software kun je door diverse sterrenstelsels reizen in drie dimensies. Niet alle data wordt in eerste instantie meegeleverd, dan zou de download veel te omvangrijk worden. Je downloadt alleen de basis, en kunt dat na believen aanvullen met meer dan 10 gigabyte aan extra kaarten en objecten. Als je alles binnenhaalt kun je zo goed als alle bekende objecten in het heelal zien.

 

 

Dit alles is te downloaden via de Celestia Motherlode. Je vind daar zonnestelsels, planeten, asteroiden, kometen, manen, ruimtevaartuigen en satellieten. Alles tot in de details heel realistisch nagemaakt, maar er is ook veel fantasie-materiaal te vinden. De ruimteschepen uit Star Trek, Star Wars en Babylon 5 bijvoorbeeld.

 

De software werkt zo goed en professioneel dat zelfs NASA en ESA Celestia ze gebruiken, maar het programma moet niet verward worden met ESA's eigen programma Celestia 2000.

 

Downloaden...

 

Bron: FanTV van 31 mei 2013

 

Wiskunde en beelden... (week 24)

Misschien heb je bij Seniornet Vlaanderen al eens een cursus beeldbewerking gevolgd. We werken met het gratis PhotoFiltre(7). Dat kan je hier downloaden.

Je kan meteen ook de taaluitbreiding Nederalands installeren (gewoon unzippen in de map waar je PhotoFiltre hebt geïnstallleerd.  

 

 Nu moet je nog de plugins gaan halen: hiervoor klik je link in het menu onderaan op plugins. Je gaat best meteen naar helemaal achteraan en installeer het PhotoFiltre Plugins Pack III . Als je dit uitvoert wordt de hele reeks plugins in de juiste map geplaatst.  

 

Nu kan je op allerlei manieren 2 foto’s combineren door aangepaste formules te gebruiken. Je roept dit filter op via het menu GEREEDSCHAPPEN -- PLUGIN-- ARITHMETIC.  

 

Als je dan twee photo’s hebt openstaan kan je werken met I1 (de eerste photo) en I2 (de tweede  photo).   Met I1 + I2 zet je de ene boven de andere foto. Of probeer eens ((I1 + I2)/2).

 

De syntax voor een opdracht kan je bekijken door met de muis op de knop te blijven staan.  

 

Je kan ook werken met voorwaarden: If(I2>=I1,T1*I2,I1+I2) wat wil zeggen : als de waarde van een punt op foto I2 groter of gelijk is aan de waarde van hetzelfde punt op foto I1, vermenigvuldig de beeldpunten met elkaar, en als dat niet het geval is, tel ze dan gewoon op.  

 

Je beschikt ook over de logische operatoren AND, NOT, OR.  

 

Je mag ook kleurcodes gebruikten, zoals #FF8000 voor oranje ( rood plus beetje groen).  

 

Bron: Clickx Magazine nr. 273 van 21 mei 2013

 

Dagelijks een ander bureaublad ... (week 23)

Laat jezelf dagelijks verrassen met iedere keer een andere Windows-achtergrond. My Daily Wallpaper is een gratis programma die dat voor je regelt. Daarbij maakt deze software gebruik van een online collectie van meer dan 450.000 hi-quality wallpapers. 

 

 

Je geeft eenmalig op wat voor soort wallpapers je wilt gebruiken. Hou je van abstracte afbeeldingen? Ben je een liefhebber van science fiction? Of ga je liever voor een mooi landschap op je PC? Je geeft in het programma naar welke soorten achtergronden je voorkeur uitgaat. Deze selectie kun je natuurlijk op ieder moment aanpassen.

 

Vervolgens wordt er iedere keer dat je op Windows inlogt een verse achtergrond van internet gedownload. Al deze foto's en andere afbeeldingen zijn afkomstig van de website DeviantART.com die bekend staat om de vele mooie smaakvolle wallpapers die je er kunt downloaden.

 

Daarnaast biedt My Daily Wallpaper ook de mogelijkheid om op een eenvoudige manier wallpapers handmatig te selecteren uit het grote aanbod van DeviantART.com.

 

Downloaden...

 

Bron: FanTV van 29 mei 2013

 

Spelen met Excel... (week 22)

Wil je eens een spelletje spelen en toch de indruk geven dat je aan het werken bent. Dat kan met een aantal in Excel ingebouwde spelen. Als je veel tijd te verliezen hebt kan je meteen beginnen met Angry Birds.

 

Downloaden...

 

Bron: Clickx Magazine nr.273 van 21 mei 2013

 

Harde schijf partitioneren... (week 21)

Harde schijven bieden enorm veel opslagruimte, dus heb je een goede partitiebeheerder nodig om een werkbare indeling te maken. Deze gratis partitiebeheerder van AOMEI klaart deze klus wonderwel.

 

 Schijfbeheer blijft een van de meest afschrikwekkende bezigheden op de pc. Het opsplitsen, wissen, uitrekken of inkrimpen van schijfpartities lijkt een brug te ver voor de doorsnee gebruiker, maar met een programma als AOMEI Partition Assistant Standard Edition draai je er je hand niet voor om. Dat is vooral te danken aan de bijzonder overzichtelijke interface van deze gratis schijftool, die met een duidelijke grafische weergave weinig aan de verbeelding overlaat.

 

 Je kunt met dit programma allerlei basiszaken rondom partities uitvoeren, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de data van een harde schijf te migreren naar een SSD.

 

 

Ook voor ervaren rotten is er meer dan voldoende om deze partitiebeheerder in huis te halen. Zo kun je de Master Boot Record (MBR) herbouwen, is er ondersteuning voor Linuxpartities en kan AOMEI overweg met systemen die zijn voorzien van UEFI-bootvergrendeling.

 

Als je aan de slag gaat met dit programmma en niet goed weet waar je moet beginnen, raadpleeg dan deze verzameling (Engelstalige) online handleidingen om je op weg te helpen. In tegenstelling tot veel vergelijkbare software heb je beschikking over de onbeperkte versie, omdat AOMEI alleen geld vraagt voor zijn workstation- en serverversies voor professionals. Zelfs bedrijven mogen deze standaardversie gratis gebruiken, een opmerkelijke stap voor een dergelijke ontwikkelaar.

 

 De downloadlink bij dit artikel leidt naar onze Amerikaanse collega’s van Cnet Download, waar je het installatiebestand voor Windows kunt afhalen. Hoe nuttig dit programmma ook is: zorg dat je een backup van je gegevens hebt gemaakt voor je er mee aan de slag gaat! Een ongeluk zit in een klein hoekje, en je wilt het zekere voor het onzekere nemen voor je aan het rommelen slaat met je schijfindeling.

 

Downloaden...

 

Bron: ZDNet van 14 mei 2013

 

Sterrenkijken ... (week 20)

Het is ’s avonds en ’s nachts al wat minder koud en regelmatig een open hemel: tijd om naar de sterren te kijken. Maar wat is wat? Waar staat Orion nu weer?
Gemakkelijk te achterhalen met het gratis programma Stellarium.

 

Downloaden... Klik op de juiste versie van uw besturingssysteem.
Klik met de muis in de linker benedenhoek om het menu op te roepen.

 

Een handleiding staat hier.

 

Bron: Clickx Magazine nr.272 van 7 mei 2013

 

Films op DVD zetten ... (week 19)

Heb je een video of film op je computer staan in bijvoorbeeld het mov, avi of divx formaat en wil je deze op dvd hebben? Dan kun je daarvoor het gratis computerprogramma The Filmmachine gebruiken.

 

 

The Filmmachine is een geheel gratis programma om videobestanden om te zetten naar dvd, vcd, s-vcd of cd-r. Alle software die je daarvoor nodig hebt zit in het pakket, waaronder de QuEnc encoder. Ook ondertiteling kan heel eenvoudig aan filmbestanden worden toegevoegd. Het is wel aan te raden een goede codec pack te installeren. We adviseren de K-Lite Codec Pack

 

Downloaden... Haal eerst de stabiele versie 1.6.1 en dan de laatste update 1.6.3.

 

Bron: Fanmail editie 495 van 3 mei 2013

 

Update uw programma's... (week 18)

Een belangrijk element in de beveiliging van je computer is ervoor te zorgen dat je van al je geïnstalleerde programma’s de laatste versie hebt. Leveranciers maken vaak updates om veiligheidslekken te dichten.

 

Maar hoe weet je of er een nieuwe versie van je programma bestaat? Daarvoor zorgt de Pecunia Personal Software Inspector.

 

Na installatie zal dit programma je systeem scannen en automatisch de nieuwe versies downloaden, of op zijn minst de link aangeven waar je de update kan gaan halen.

 

Downloaden...

 

Bron: Clickx Magazine nr.271 van 16 april 2013

 

Malwarebytes… (week 17)

Malwarebytes is een prima assistent om virussen te verwijderen als je eenmaal besmet bent en kan nu ook RAR- of ZIP-bestanden doorzoeken op verstekelingen.


Deze gratis antivirusscanner, die je zonodig kunt meedragen op een usb-stick, heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd van onkruidverdelger, die met een systeemscan lastige malware van je pc af kan krijgen. Voor het eerst kan Malwarebytes Anti-Virus 1.75 nu ook archiefbestanden doorzoeken.


Dat is in onze ogen een belangrijke verbetering, omdat veel van het internet gedownloade bestanden worden verpakt in deze archieven, in formaten als ZIP en RAR. De kans is daarom niet alleen groter dat een virus zit verstopt in deze bundels, maar ook dat gratis virussscanners ze over het hoofd kunnen zien.


Een paar opmerkingen over deze nieuwe versie: het scannen van archief-bestanden kan de totale scantijd flink doen oplopen, dus vink de nieuwe optie uit als je een snelle scan wilt uitvoeren.


Beschouw dit programma ook niet als dagelijkse antivirusbescherming, omdat deze tool vooral is bedoeld om de klus te klaren als het kwaad al is geschied. Wil je wel realtimebescherming, ofwel een virusscanner die je computer voortdurend in de gaten houdt en verdachte bestanden opmerkt, moet je betalen voor de Pro-versie van Malwarebytes Anti-Virus, of een van de vele andere beveiligings-producten op de markt installeren.


Download de laatste versie van Malwarebytes Anti-Virus Free nu, en houd er rekening mee dat dit nog een betaversie is. We hebben vrijwel nooit problemen net de testversies van dit programma, maar de kans bestaat dat het kan crashen of een foutmelding geeft. 

 

Downloaden...

 

Bron: ZDNET van 17 april 2013

 

Een reeks bestanden hernoemen… (week 16)

Af en toe moet je een hele reeks bestanden in een map een andere naam geven. Bijvoorbeeld foto’s krijgen beter een betekenisvolle naam dan wel de DSC35746 enz. Ook het doornummeren van de bestanden behoort tot de mogelijkheden.

 

 

Met Rename Master kan je hele reeks opdrachten laten uitvoeren op meerdere bestanden. Om vergissingen te voorkomen krijg je altijd eerst een voorbeeld van de aanpassingen te zien.

 

Downloaden...

 

Bron: Clickx Magazine nr.270 van 19 maart 2013

 

Apps op een pc… (week 15)

Een beetje jaloers op al die mensen die een tablet of smartphone hebben met daarop een hele reeks applicaties en spelletjes. Geen probleem: je kan die apps ook op je pc gebruiken. Daarvoor moet je Pokki installeren.

 

 

Gewoon downloaden en installeren. Er verschijnt dan een icoontje in de snelstartbalk. Hiermee open je pokki. Je kan dan naar beliefen apps downloaden en installeren…

 

Downloaden...

 

Bron: Clickx Magazine nr. 268 van 19 februari 2013

 

Lenteschoonmaak op je pc... (week 14)

Een nieuwe computer werkt supersnel, maar na een paar maanden komt er al sleet op door al de rommel die in Windows blijft hangen. Tijd voor een poetsbeurt!


Eigenlijk is je pc net als een woning. Hoe meer rommel, hoe groter de kans dat je van de trap valt. Dus? Vuilniszakken op tijd aan de straat, regelmatig de was doen ... Als je deze gedachte vasthoudt, dan gaan we met de computer aan de slag! Ik overloop alle verschillende softwaretooltjes die ervoor moeten zorgen dat je computer weer helemaal topfit wordt. Maak je klaar voor een grote digitale lenteschoonmaak.

Tip 1: Wise Registry Cleaner

Een propere harde schijf in combinatie met een vervuild register is niet ideaal. Het register is namelijk de spil waar het besturingssysteem rond draait. Hoe schoner het register, hoe efficiënter (lees: sneller) de computer.


Gebruik Wise Registry Cleaner sowieso om het register van je pc te analyseren en op te ruimen. Maar het schoonmaken van dat register is slechts één taak die Wise Registry Cleaner kan uitvoeren. Je kan de computer ook nog eens sneller maken door een aantal systeeminstellingen te optimaliseren, en bovendien kan je het register defragmenteren, waardoor het kleiner wordt en dus sneller te benaderen is.

 

 

Tip 2: Wise Disk Cleaner

Met Wise Disk Cleaner zorg je voor een vliegende start. Het programma kent drie tabbladen: Algemene Cleaner, Uitgebreide Cleaner en Systeem Afslanken. Met de Algemene Cleaner kan je ongebruikte bestanden en sporen verwijderen. Dit komt neer op een modale schijfopruiming die totaal ongevaarlijk is voor het systeem.


De Uitgebreide Cleaner is interessanter voor de gevorderde gebruiker. Wanneer je daar de instellingen van bekijkt, zie je hoe tijdelijke bestanden weggegooid kunnen worden aan de hand van hun extensies. Ken je extensies die nog niet in de getoonde lijst staan? Dan kan je die handmatig toevoegen, waardoor Wise Disk Cleaner nóg slimmer wordt gemaakt. Ook kunnen defecte snelkoppelingen en lege bestanden weggegooid worden.

 

 

Tip 3: SlimCleaner

De tool SlimCleaner kreeg als ondertitel ‘Community Powered PC Maintenance’ mee. Het komt erop neer dat je gebruik maakt van de kennis van enorm veel andere gebruikers die hun ervaringen – al dan niet geautomatiseerd – terugkoppelen naar de makers van SlimCleaner.


Voor wat het schoonmaken van de pc betreft, zijn die ervaringen niet zo belangrijk, maar dat verandert op het moment dat je het systeem gaat optimaliseren. SlimCleaner is opgedeeld in losse brokken die je afzonderlijk kan afhandelen, met een speciale vermelding voor Hijack Log. Daarmee kom je namelijk te weten welke plug-ins en extra’s er in de loop der tijd toegevoegd zijn aan je pc.

 

 

Tip 4: Auslogics Duplicate File Finder

Als bestanden dubbel op je pc staan, dan is dat – zeker als dat niet de bedoeling was – zonde van de schijfruimte. Als je liever geen weggooifouten maakt, is Auslogics Duplicate File Finder precies het hulpprogramma dat je nodig hebt.


Bij 100 procent veilig ga je slechts op zoek naar multimediabestanden die minimaal een bepaalde grootte hebben. Want je weet: multimediabestanden kan je weggooien zonder de werking van het besturingssysteem in gevaar te brengen. 


Nadat Auslogics Duplicate File Finder de lokale harde schijf heeft gescand, wordt er een handige lijst gepresenteerd die je vertelt wat de dubbele bestanden zijn en waar ze zich bevinden. Blader door die lijst en gooi dan één voor één de ongewenste gegevens weg.

 

 

Tip 5: Duplicate Cleaner

Duplicate Cleaner mag je gerust een loodzware tool noemen. Om te beginnen kan je zowel de lokale harde schijf als netwerkvolumes doorzoeken op de aanwezigheid van dubbele bestanden. Daarbij wordt ook de inhoud van bestanden met dezelfde naam vergeleken.


Het zal je dan ook niet verbazen dat Duplicate Cleaner flink wat tijd nodig heeft om je te kunnen vertellen wat nu precies de dubbele bestanden zijn. Uiteraard ben jij degene die achteraf beslist welke bestanden er weg mogen. Dit houdt in dat je goed bij de les moet blijven, want anders wordt het verkeerde bestand verwijderd.


Nadat je systeem uitgeplozen is, worden de dubbele bestanden weergegeven in een handige lijst. Op grootte gesorteerd kan je snel veel ruimte vrijmaken, en dat hoeft niet per se door bestanden weg te gooien. Als je het niet helemaal vertrouwt, dan kan je de dubbele bestanden ook makkelijk ergens anders zetten.

 

 

Tip 6: Revo Uninstaller

Wie geïnstalleerde programma’s grondig wil verwijderen, kan niet om Revo Uninstaller heen. Je moet weten dat het verwijderen van programma’s toch net iets meer inhoudt dan het laten draaien van de bijbehorende uninstallers.


In de praktijk laat een klassieke verwijdering van software de nodige sporen achter. Revo Uninstaller kan het verwijderen van een programma begeleiden, zodat ook achtergebleven registerinstellingen, mappen en bestanden worden weggegooid. Lekker grondig, zo zie ik het graag!

 

 

Tip 7: Advanced System Care

Op www.iobit.com vind je Advanced Systeem Care, in een betaalde en een gratis variant. Ik betaal liefst niets, want de uitgeklede versie van Advanced Systeem Care voorziet ruimschoots in mijn schoonmaakbehoeften! Hoewel het hier eigenlijk meer om een reparatietool gaat dan om een opkuisprogramma.


Als je alle opties selecteert en je laat Advanced System Care een grondige scan uitvoeren, dan zie je meteen wat ik bedoel, want het gaat voortdurend over ‘problemen’. Problemen zijn er gelukkig om opgelost te worden, en de overbodige bestanden worden dan meteen meegenomen door Advanced System Care.


Ook de malwarebescherming en de passieve verdediging verdienen een eervolle vermelding, want het is opvallend hoeveel ongevaarlijke (cookie)besmettingen er zijn. Maar … besmetting is besmetting! Wissen dus.

 

 

Tip 8: Temp File Cleaner

Temp File Cleaner heeft een fraai werkvenster waarmee je kan aangeven welke onderdelen van welk programma – inclusief het besturingssysteem – je opgeschoond wil zien.


Nadat de analyse is uitgevoerd, zie je heel gedetailleerd welke bestanden Temp File Cleaner zal verwijderen. Zeker voor de gevorderde gebruiker is die lijst met onnodige bestanden leuk om eens door te nemen – geeft je een goed idee van wat er allemaal weggegooid kan worden.


Tijdelijke bestanden hebben namelijk gedeelde kenmerken, zoals de mappen (bijvoorbeeld ‘temp’) waarin ze worden weggezet en de extensies (bijvoorbeeld ‘tmp’) die ze meekrijgen. Temp File Cleaner is verder een programma dat precies doet wat het zegt: tijdelijke bestanden opruimen. Niets meer, niets minder.

 

 

Tip 9: Smart Defrag 2

Surf nog maar eens naar www.iobit.com, maar dit keer voor het hulpprogramma Smart Defrag 2. Hiermee kan je je harde schijf defragmenteren.


Dat is echter niet alles, want je kan deze tool ook gebruiken om je harde schijf gedefragmenteerd te houden. Dat is wellicht nog de interessantste optie van deze tool. Het defragmenteren kan gebeuren op de door jou ingestelde tijdstippen, waarbij rekening gehouden wordt met het processorgebruik van je pc.


Zo worden de werkzaamheden min of meer op de achtergrond uitgevoerd. Slim ingesteld merk je daar helemaal niets van! Met als resultaat een harde schijf die altijd in optimale conditie verkeert.

 

 

Tip 10: Glary Utilities

Voor Glary Utilities ga je naar www.glarysoft.com, waar je een gratis en een betaalde versie van deze software tegenkomt. Laat je niets wijsmaken en kies voor de gratis variant, want die is al behoorlijk compleet!


De naam van deze tool geeft aan dat het om een verzameling losse hulp-programma’s gaat, die ook los aangestuurd kunnen worden. Bij Opschonen & Herstel vind je de gebruikelijke schoonmaakmethodes, met als extraatje de Software Verwijdering Manager. Die kan weliswaar niet tippen aan Revo Uninstaller, maar hij geeft je wel razendsnel toegang tot de uninstallers van alle geïnstalleerde programma´s.


De sectie Optimaliseren kan je gebruiken om het opstarten (inclusief permanent verwijderen), de contextmenu´s en het register af te slanken. Privacy & Beveiliging dient niet alleen om je sporen te wissen, maar ook om weggegooide bestanden permanent te verwijderen.


In de sectie Bestanden & Mappen kan je dan weer zien welke mappen en bestanden de meeste opslagruimte in beslag nemen. En als extra kan je ook dubbele bestanden en lege mappen laten verwijderen.

 

 

 

Bron: ZDNet van 21 maart 2013

 

Leren programmeren voor iedereen… (week 13)

Iedereen die nog nooit heeft geprogrammeerd, jong of oud, kan speels aan de slag met Microsofts Small Basic, een speels Windows-programma met enthousiaste aanhang.


In onze door IT geobsedeerde maatschappij heb je een streepje voor als je weet hoe te programmeren. Maar veel scholen zijn niet goed toegerust op deze basisvaardigheid en dan is het fijn om een programma als Small Basic bij de hand te hebben.


Microsoft lanceerde dit speelse project, gebaseerd op de programmeertaal BASIC, om meer jongeren in te wijden in de geheimen van codetaal. Small Basic wil dit voor elkaar krijgen met een toegankelijke interface, speelse voorbeelden en een duidelijke handleiding (helaas alleen in het Engels verkrijgbaar).


Gelukkig is Small Basic zelf gewoon in het Nederlands verkrijgbaar. Op deze wiki vind je nog meer behulpzame informatie in eigen taal. Als je je eenmaal door de handleiding heen hebt geworsteld, probeert Microsoft je verder uit te dagen met maandelijkse wedstrijden en er is een Facebook-pagina waar je op de hoogte kunt blijven van de laatste ontwikkelingen.

 

 

Om het programmeren in de vingers te krijgen, is Small Basic een toegankelijke optie die bij het begin begint.

 

Downloaden...

 

Nederlandstalige handleiding:
http://msdn.microsoft.com/en-us/ff423682
Klik op Tutorial voor de Engelstalige handleiding.


Nederlandstalige documentatie
http://www.smallbasic.com/smallbasic.com/doc.aspx?o=Array&l=nl


Bron: ZDNet van 4 maart 2013

 

Muziek en regen… (week 11)

Het lijkt of de herfst al opnieuw begonnen is. Tijd om ons wat op te fleuren met muziek: dit kan klassiek, lichte  jazz of gewoon wat achtergrondmuziek zijn.


Met de dubbele beglazing horen we niet meer wat buiten gebeurt. Laten we de rustgevende klanken van de regen naar binnen halen. Zo kunnen we ontspannen en genieten van Muziek met Regen.

 

Je kan het hier besluisteren.

 

Als je het soort muziek wisselt moet je even de pagina herladen!
Het geluidsniveau van de regen en van de muziek kan je apart regelen!


Bron: Clickx Magazine nr.269 van 5 maart 2013

 

Opmaak meerdere keren kopiëren...(week 10)

Na het bewerken van een document (in word, excel of powerpoint) volgt vaak nog de opmaak. Je kan dan tekst met de gewenste opmaak selecteren en vervolgens links in het tabblad “Start” op de verfkwast klikken. Gewapend met de gewenste opmaak sleep je dan over de tekst die je dezelfde opmaak wil geven. Maar dan is het gedaan met de verf: je kan het maar één keer.


Er is echter een oplossing: als je dubbel klikt op de verfkwast kan je de opmaak herhaaldelijk gebruiken op opeenvolgende stukken tekst waar je over sleept of waar je dubbel op klikt.


Als je nogmaals op de verfkwast klikt is het gedaan met de verf.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 268 van 19 februari 2013

 

Google Back-up...(week 09)

Als google gebruiker vertrouw je de opslag van je gegevens in de cloud. Maar als je dat toch niet echt kan overtuigen kan je ook een back-up maken van je contactpersonen, je G-drive, je Picasa Webalbums of Youtube .

 

Surf gewoon naar www.goolge.com/takeout en klik op ARCHIEF MAKEN. Klik op “Services Kiezen” om aan te geven wat je wil ophalen. Bijvoorbeeld enkel je contactpersonen. De gegevens worden opgeslagen in één of meer zip bestanden van 2 gigabyte groot. Je kan erop wachten en dan downloaden maar je kan evengoed vragen om per mail te worden verwittigd als alles klaar is.

 

Je laat de contactpersonen opslaan als een CSV bestand. Later open je dit in Excel, selecteer de eerste kolop en vraag in het tabblad gegevens, onder hulpmiddelen:" tekst naar kolommen". Je geeft dan aan dat de komma het scheidingsteken is en dat het tekst teken de ‘ is.


Dan wordt alles netjes in kolommen opgedeeld.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 268 van 19 februari 2013

 

Gratis muziek en geluiden... (week 08)

Je wil al eens een ander achtergrondmuziekje bij je powerpoint of je hebt iets gefilmd en zou er graag wat bijhorende geluiden voor hebben. Hier krijg je alvast een goed overzicht:

  1. Alle genres mp3’s (staat steeds bij voor wat je het mag gebruiken)

http://freemusicarchive.org

http://jamendo.com

 

  1. Klassieke muziek mp3’s

http://classiccat.net

  1. Geluidseffecten

Kwaliteitsvolle achtergronden…
http://pacdv.com/sounds

 

Allerhande geluiden (registreren om te downloaden)
http://freesound.org

 

http://www.freesfx.co.uk/soundeffects

http://www.grsites.com/archive/sounds

 

Bron: Clickx Magazine nr. 266 van 8 januari 2013

 

WiFi-Guard...(week 07)

Wie is er ingelogd op mijn Wi-Fi netwerk? Misschien zitten er ongewenste indringers bij. Dit kan je te weten komen met gratis WiFi-Guard.
Van elk toestel lees je het actuele IP-adres en het bijhorend Mac-Adres .

 

 

Je kan de portable versie vragen in 32- of 64-bit uitvoering.

 

Je kan het hier vinden. De knop staat helemaal onderaan!

 

Bron: Clickx Magazine nr. 266 van 8 januari 2013

 

Software voor schema's en diagrammen (week 06)

Dia is een programma waarmee je allerei diagrammen en schema's kunt maken. Het lijkt op Microsoft Visio, maar Dia is gratis. Stroomschema's, netwerk-diagrammen, elektrische schema's je maakt het allemaal met Dia.
De diagrammen kunnen bewaard worden in de bestandsformaten EPS, SVG, SFIG, WMF en PNG, maar ook in XML formaat.

 

 

Dit gratis open source programma werkt erg makkelijk, je kiest figuren uit lijsten en kunt deze eenvoudig op de juiste manier met elkaar verbinden. Dia kan met lagen werken (zoals je in Photoshop foto's bewerkt). Zo kun je deeldiagrammen maken en deze later samenvoegen en je kunt diagrammen per laag bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld bij een bouwtekening alleen het leidingnet bekijken.

 

Je kan het hier vinden.

 

Bron: Fan TV van 24 januari 2013

 

Kijk doorheen je Windows-vensters... (week 05)

De programmavensters stapelen zich al snel op in Windows 7, als je even niet oplet. Met Peek Through werp je een snelle blik op verborgen vensters, zonder iets te hoeven sluiten.


De meeste Windows-gebruikers hebben tenminste een viertal van hun favoriete programma’s tegelijk open staan. En als je geen twee monitoren tot je beschikking hebt, of je werk doet op een laptopscherm, zitten die geopende werkvensters elkaar al snel in de weg.


Raadpleeg je bijvoorbeeld een PDF-document en heb je tegelijkertijd een chatsessie geopend, ben je voortdurend bezig met het schakelen tussen vensters. Het kleine programma Peek Through biedt een uitstekend alternatief: het bovenliggende venster tijdelijk doorzichtig maken zodat je kunt zien wat er onder gebeurt.

 

 

Peek Through biedt je na een snelle installatie de mogelijkheid om een sneltoetscombinatie in te stellen die deze doorzichtigheid activeert. Je kunt ook bepalen hoe transparant een venster wordt na het indrukken van de toetscombinatie.


Tenslotte kun je nog instellen dat je door het transparante venster heen kunt klikken, zodat het verborgen programma vooraan komt te staan.
Als je dus horendol wordt van de hele dag door minimaliseren en maximaliseren op je kleine scherm, stop Peek Through  dan in je Windows-gereedschapskist.


Peek Through is draagbaar. Pak dus het exe-bestand uit dat je vindt via de download in dit artikel, en installeer het programma op je harde schijf.

 

Je kan het hier vinden.

 

Bron: ZDNet van 22 januari 2013

 

Gitaarstemmen met de smartphone... (week 04)

Pluk een snaar van je gitaar en je smartphone vertelt hoe je ze moet stemmen. Ideaal voor beginnende gitaristen of mensen die hun stemvork vergeten zijn.


De app Accurate Tuner Pro en de gratis variant Accurate Tuner Free (met advertenties) is een bijzonder uitgebreide stemmer voor muziekinstrumenten. De Windows Phone-app staat toe om een gewone gitaar te stemmen, een viool of een mandoline. Liefhebbers van meer obscure instrumenten zoals de sopraan-ukelele, Mexicaanse vihuela of de balalaikacontrabas komen ook aan hun trekken.

 

 

Voor de gewone zessnarige gitaar kan je ook alternatieve stemwijzen instellen. Open G, Open F, Drop D en een massa andere. Deze stemwijzen zijn wel enkel beschikbaar in de betaalde versie, maar ze zijn dan ook vooral gericht op geavanceerde gitaristen.


Je kan de microfoongevoeligheid van de app instellen. Zo kan je ook stemmen als er achtergrondgeluiden aanwezig zijn. Maar volgens de makers moet je er ook geen wonderen van verwachten.


Accurate Tuner Pro een uitgebreide gitaarstemmer. De gratis variant Accurate Tuner Free doet wat hij moet doen: tonen horen en op het scherm weergeven welke toon je hoort en hoe je moet stemmen.

 

Bron: ZDNet van 12 januari 2013

 

Foto's schalen... (week 03)

De foto’s die je met je digitale camera maakt, nemen vaak flink wat opslagruimte in en laten zich dus lastig doormailen: twee foto’s kunnen al volstaan om de bijlagelimiet te overschrijden. De bestanden afslanken is een mogelijke oplossing en daar biedt VarieDrop een even originele als efficiënte methode voor.

 

Zodra je het programma opstart, verschijnt het als een klein venster op je bureaublad, opgedeeld in vijf gekleurde panelen. De vier grootste panelen bevatten elk vooraf gedefinieerde uitvoerinstellingen. Het volstaat een of meer fotobestanden naar zo’n paneel te verslepen om die automatisch te converteren overeenkomstig de ingestelde parameters.

 

 

Uiteraard kan je de instellingen voor elk van deze panelen aanpassen. Zo kan je het gewenste uitvoerformaat kiezen (jpeg, png, tiff, bmp of gif), de afmetingen (in pixels), de naam van het resulterende bestand en de opslaglocatie.

 

Kies je het jpeg-formaat, dan komen daar nog een paar opties bij: de gewenste kwaliteit en sampling en eventueel ook een maximale bestandsgrootte (in kB).


In het vijfde paneel kan je hooguit vier vinkjes plaatsen, één voor elk van de vier panelen. Zet je bijvoorbeeld een vinkje bij Area 2 en Area 4 en sleep je fotobestanden naar dit paneel, dan worden die foto’s automatisch omgezet volgens de instructies in panelen 2 en 4. Krachtig niet?

 

Downloaden Kies voor de exe als je het wil installeren, kies zip voor de portable versie.

 

Bron: ZDNet van 10 januari 2013

 

Anti Adware (week 02)

Af en toe last van popups of de startpagina van je browser die steeds maar wisselt? Dan is het weer tijd voor een opkuis van de irritante adware. Je doet dit met het gratis adwcleaner 2.008 .


Je hoeft het niet te installeren en kan het zelfs uitvoeren vanop een USB stick. Wanneer het programma opstart klik je op de knop zoeken. Je krijgt dan een lijst van verdachte onderdelen. Met de knop verwijderen laat je alles opkuisen.

 

De computer moet dan wel opnieuw opstarten.

 

 

 

Downloaden

 

Bron: Clickx Magazine nr. 266 van 8 januari 2013

 

Overzicht per categorie

Archief per jaar

Archief van 2017
Archief van 2016
Archief van 2015
Archief van 2014
Archief van 2013
Archief van 2012
Archief van 2011
Archief van 2010
Archief van 2009

TOP