Versleutel je Dropbox-data...(week 53)

Cloudopslagdiensten als Google Drive, OneDrive en Dropbox zijn erg populair, maar naar privacy toe zijn zulke services minder interessant. Het is immers een publiek geheim dat bepaalde (Amerikaanse) diensten ongestoord toegang krijgen tot die data.


SafeMonk zorgt er echter voor dat alle gegevens in je Dropbox-account automatisch worden versleuteld, met een stevig AES 256-bits algoritme.
Het klopt weliswaar dat Dropbox je gegevens onderweg versleutelt – zodat die onbruikbaar zijn voor wie er in zou slagen je verbinding te compromitteren – maar eens op de servers opgeslagen valt die encryptie weer weg. Tenzij je dus SafeMonk installeert, want die zorgt voor een automatische encryptie van je Dropbox-bestanden.


Na je registratie kun je SafeMonk downloaden en installeren. Meld je je de eerste keer aan bij SafeMonk, dan krijg je een herstelcode aangeboden. Je doet er verstandig aan die goed te bewaren: immers, mocht je ooit je wachtwoord vergeten dan is die code (volgens de ontwikkelaars) de enige manier om nog bij je data te geraken.


SafeMonk creëert automatisch een eigen submap (met de naam SafeMonk) in je Dropbox-map en alle gegevens die je hierin plaatst, worden automatisch versleuteld. Probeer je die data te benaderen zonder dat je op de correcte manier bij SafeMonk bent aangemeld, dan krijg je dus alleen maar onleesbare data te zien.


Ook al zijn je bestanden versleuteld, het blijft nog mogelijk die met andere gebruikers te delen. Voorwaarde is wel dat ook zij een account bij SafeMonk hebben en correct zijn aangemeld. Overigens krijg je wel bevestiging zodra een gebruiker op jouw invitatie is ingegaan en kun je op elk moment de deling (al dan niet tijdelijk) ongedaan maken.


SafeMonk laat zich eveneens bedienen vanuit een browser en is tevens beschikbaar als mobiele app, zowel voor iOS als voor Android.

 

Downloaden...


Bron: ZDNet van 4 december 2014

 

Apps voor schoonmaak...(week 52)

In het overzicht Interessante Apps op onze site zijn twee apps toegevoegd aan de nieuwe rubriek onderhoud. Het gaat om Startup Cleaner en CCleaner.

 

Je kan hier een korte beschrijving vinden.


Bron: Clickx Magazine nr.301 van 16 december 2014

 

Afbeeldingen herschalen in batch (week 51)

Soms wil je dat een reeks afbeeldingen allemaal precies dezelfde afmetingen hebben, bijvoorbeeld zodat ze netjes op je webpagina of in je Word-document passen). Penelope is hiervoor uitstekend geschikt.


Allereerst dien je de gewenste plaatjes naar het programmavenster van Penelope te verslepen. Er is namelijk geen spoor van een bestandsmenu met een optie 'Openen' of 'Importeren'.

 

Vervolgens kies je op welke manier je de afmetingen wil aanpassen. Dat kan in absolute waarden, waarbij je de hoogte of de breedte in pixels aanpast, of beide, wanneer je de optie om de aspect ratio te respecteren hebt uitgeschakeld. Overigens is het ook mogelijk in één moeite door de afbeeldingen naar een ander formaat om te zetten. Het programma kan converteren naar jpg, png, gif, tiff en bmp.


Afhankelijk van het formaat van de toegevoegde afbeeldingen, jpg of png, kun je nog een en ander finetunen. Zo kun je bij jpg’s aangeven of je kleurprofielen en exif-metadata al dan niet wilt behouden, of autorotatie moet worden toegepast en welke jpg-kwaliteit je beoogt (een percentage tussen 0 en 100 procent). Specifiek voor png-bestanden dan weer kun je aangeven of je al dan niet ‘interlaced’ plaatjes beoogt.


Verder kun je nog het algoritme kiezen waarmee de plaatjes tijdens de schaaloperatie moeten worden geoptimaliseerd. Er is keuze uit onder meer Nearest Neighbour, HQ Bilinear en HQ Bicubic. Standaard belanden de resultaten in een aparte map op het bureaublad, zodat je originelen behouden blijven.

 

Downloaden...


Bron: ZDNet van 12 december 2014

 

Grondig bestanden verwijderen (week 50)

Bestanden in Windows wissen volstaat niet om ze onherroepelijk te verwijderen. Is dat je bedoeling, dan moet je die vernietigen door ze bijvoorbeeld met pseudo-toevallige data te laten overschrijven. Dat is precies wat Files Terminator Free voor je kan doen.


Toegegeven, Files Terminator Free (dat ook in een draagbare versie beschikbaar is) moet het niet hebben van een fraaie lay-out. Laten we de interface ongegeneerd ronduit schreeuwerig noemen. Maar goed, het is de inhoud die telt – of in dit geval: de grondigheid waarmee het programma je gewraakte data onherroepelijk van de schijf weet te halen.


Heel concreet dus: de wismethode die Files Terminator Free gebruikt. Dat hangt eigenlijk vooral van jezelf af, aangezien het programma je uit negen verschillende algoritmes laat kiezen. Van de eenvoudige pseudorandom-methode (die je data slechts één keer met pseudo-toevallige bits zal overschrijven) over de methode van het US Departement of Defense (DoD), die de wisprocedure in drie rondes afwerkt, tot de uiterst grondige en langdurige methode van Peter Gutmann. Deze laatste overschrijft je data maar liefst 35 keer.


Voor wie niet weet wat te kiezen: de snelste methode (pseudorandom) volstaat om niemand nog de gelegenheid te geven die data terug op te vissen. Nadat je de wismethode hebt ingesteld hoef je alleen nog maar de gewenste bestanden of datamap aan te duiden of die naar het centrale paneel te verslepen. Wel even opletten: zodra je je bevestiging geeft, gaat Files Terminator Free meteen aan de slag en is er dus geen terugkeer mogelijk!


We geven nog even mee dat Files Terminator ook een functie bevat om alle vrije ruimte – dat wil zeggen: de ruimte waar zich op dit moment geen bestanden bevinden – van een zelf aan te duiden station in één klap te overschrijven, met de wismethode die je eerder had ingesteld.  Meteen na je keuze begint Files Terminator ook hier aan zijn opdracht. Dat kan echter een langdurig proces worden en in dat geval vind je de optie ‘Sluit Computer af na het wissen’ wellicht handig. 

 

Een hele schijf opkuisen kan ook, maar met een ander programma: DBAN.

Dit laatste kan je hier vinden...

 

Downloaden... Kies eventueel de portable versie.


Bron: Clickx Magazine nr. 300 van 18 november 2014

 

De PC als kookboek (week 49)

ReceptenDB is een gratis Nederlandstalig receptenprogramma waarmee je heel eenvoudig je favoriete recepten op je pc kan opslaan.


De recepten kunnen met ondermeer naam, afbeelding, herkomst, ingredienten, en voedingswaarden opgeslagen worden.

 

 

Door de overzichtelijke indeling, en snelle zoekfuntie heb je snel het ingevoerde recepten uit je kookboek teruggevonden. Met één klik druk je het recept af op papier en kun je aan de slag met potten en pannen.


Extra recepten kunnen op de ReceptenDB website gevonden worden, en worden geimporteerd in het programma. Heb je een etentje gepland met vrienden? Dan kun je deze invoeren in de maaltijdplanner. Je krijgt dan een berichtje bij het opstarten als het tijd wordt om boodschappen te doen.

 

Downloaden...


Bron: FanMail Ed. 522 van  28 november 2014

 

Portable Mail client (week 48)

In Windows 8 is er naast de mail App geen mail client voorzien. Het is bovendien misschien interessant om een mail client op een USB-stick mee te kunnen nemen.


Dit kan met Koma Mail. Pak het zip bestand uit en start Koma_Mail.exe. Maak een account aan., want je kan met meerdere gebruikers werken. Vervolgens maak je postbus aan met de gebruikelijke gegevens van de postbus die je wenst te gebruiken: geef het een goede herkenbare naam. Later kan je deze gegevens nog aanpassen in de OPTIES, MAIL ACCOUNTS.

 

Verder is het werken als met alle mail clients: linker venster toont de verschillende mappen, rechts krijg je de inhoud van de gekozen map en onderaan de inhoud van de gekozen mail.


Er is ook nog een knop voor CONTACTEN en een TODO lijst (Agenda). Je kan ze wel niet uit andere programma’s importeren.

 

Downloaden... Kies in de zij rand voor Software, Koma Mail, Koma Mail portable.


Bron: Clickx Magazine nr. 300 van 18 November 2014

 

Ashampoo Burning Studio Free (week 47)

Ashampoo Burning Studio Free is een bijzonder compleet gratis brandprogramma waarmee je alle soorten cd's, dvd's en blu-rays kunt branden.


Je kunt Ashampoo Burning Studio Free ook gebruiken om backups te maken en terug te zetten (ook backups met meerdere schijven) en je kunt er audio-cd's mee rippen.


Je kunt er alle soorten schijven mee branden. Audio-cd's, mp3-cd's, video-dvd's, video-cd's, super-video-cd's, schijf images... noem maar op. Ashampoo Burning Studio Free is één van de meest populaire branders, en nog gratis ook. Het werkt onder alle Windows-versies sinds XP en spreekt nog Nederlands ook.


Let er bij het installeren alleen even op dat je geen reclame mee-instaleert (kwestie van vinkjes uitzetten) en het opgeven van een mailadres is niet verplicht.

 

Downloaden...


Bron: FanMail Ed. 521 van 7 november 2014

 

Aan de slag met Google Inbox... (week 46)

We gaan aan de slag met Google Inbox, de nieuwe mailapp van het team achter Gmail die een andere kijk biedt op hoe we onze e-mails verwerken.


Google Inbox werd ontwikkeld door hetzelfde team achter Gmail en belooft een geheel nieuwe manier om je mailbox te beheren. De app is beschikbaar op Android, iOS en het web, maar voorlopig heb je nog een uitnodiging nodig om hem te gebruiken. Ik kreeg er eentje in handen en ging met Google Inbox aan de slag.

 


Geen Gmail-vervanger

Google benadrukt dat Inbox niet bedoeld is als vervanger voor Gmail, maar eerder als aanvulling of vrijblijvend alternatief. “Je e-mail blijft gewoon in Gmail en dat verandert ook niet,” klinkt het in de welkomstmail die ik in mijn nieuwe Inbox ontving. Laten we daarom eerst eens kijken hoe beide apps met elkaar samenwerken, voor het geval je ze naast elkaar blijft gebruiken.


Je e-mails worden gesynchroniseerd tussen Gmail en Inbox. Wanneer je een actie uitvoert in Inbox, zoals een e-mail verwijderen of een label toewijzen, zal dat dus ook gebeuren in Gmail. Gmail en Inbox beschikken allebei over een paar unieke functies die bijgevolg ook niet worden gesynchroniseerd, maar een e-mail die je in één van beide apps hebt verwerkt, zal ook in de andere app niet langer om je aandacht vragen en dat is het voornaamste.

Mailbox

Het basisopzet van Inbox doet sterk denken aan de werking van Mailbox, de mailapp van Dropbox, die eveneens als doel heeft om je e-mail beter beheer(s)baar te maken.

 

 


Met een veeg naar rechts archiveer je e-mails die niet langer je aandacht vereisen. Kan je een e-mail niet meteen afhandelen, dan snooze je hem met een veeg naar links, zodat hij op een later moment of een specifieke plaats weer in je inbox opduikt. Op die manier kan je net als in Mailbox op een snelle manier je e-mails verwerken, zodat je aan het einde van de dag een lege inbox overhoudt.

Categoriseren

Inbox gaat echter nog een stapje verder dan Mailbox om orde te scheppen in je e-mails. Wanneer je inlogt met je Gmail-account - voorlopig is er nog geen ondersteuning voor Google Apps - scant Google al je berichten op bepaalde eigenschappen en trefwoorden om ze op die manier in categorieën onder te brengen zoals Reizen, Aankopen en Reclame.

 

Gmail biedt al langer een gelijkaardige automatische klassering, maar de functie wordt in Inbox verder uitgebreid. Daarnaast kan je ook nog altijd je eigen labels toepassen.

 

 

In plaats van de standaard berichtenweergave met telkens de afzender en daaronder het onderwerp van de e-mail, brengt Inbox onmiddellijk de belangrijkste informatie en eventuele bijlagen uit de e-mail naar boven. In de categorie Aankopen kan ik rechtstreeks vanuit de berichtenlijst doorklikken naar de trackinginformatie van mijn recente bestelling, zonder de e-mail te openen. Hetzelfde in de categorie Reizen, waar ik snel mijn recent geboekte vliegtuigticket terugvind en met één klik kan openen.

Takenlijstje

Eigenlijk beschouwt Inbox je e-mails als een takenlijstje dat je moet afhandelen, en het hele ontwerp van de app is er op toegelegd om dat zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je kan belangrijke e-mails vastpinnen en makkelijk filteren via een schuiver in de bovenbalk van de app. Om het idee van een takenlijstje kracht bij te zetten, kan je daarnaast ook aparte herinneringen instellen, los van je e-mails. Op die manier worden al je uit te voeren taken in één applicatie verzameld.

 


 

Rechtsonderaan vind je ten allen tijde een grote ronde knop met een plusteken. Van hieruit kan je een nieuwe e-mail opstellen of een herinnering aanmaken. De herinneringen nestelen zich in je inbox boven je e-mails en kunnen eveneens gesnoozed worden, zodat ze pas op een bepaald tijdstip of een bepaalde locatie verschijnen. De herinneringen verschijnen ook in Google Now, zodat je ze zeker niet uit het oog verliest.


Google wil met Inbox de manier waarop we e-mail verwerken heruitvinden en lijkt daar op het eerste zicht ook in te slagen. Het een en ander moet nog verder op punt worden gesteld, maar de app maakt van je inbox een instrument om dingen gedaan te krijgen en de dagelijkse toestroom aan e-mails waar we allemaal mee te maken krijgen beter beheer(s)baar te maken.


Bron: ZDNet van 28 oktober 2014

 

Muziek streamen en delen... (week 45)

Ben je zelf, of ken je een muziekliefhebber met een grote collectie aan mp3 bestanden. Zet er dan een deel in je dropbox en of vraag toegang tot een gedeelde map van de dropbox van je vrienden.

 

Je kan dan met de webapp Droptunes de muziek streamen naar al je toestellen.

Je kan het hier downloaden. http://droptun.es
 
Bron: Clickx Magazine nr. 298 van 21 oktober 2014

 

Gmail account, oei, niet uitgelogd ! (week 44)

Het kan voorkomen dat je bij vrienden was en op je Gmail bent ingelogd of je hebt achter een pc gezeten en daar heb je je Gmail gelezen, maar je bent vergeten af te melden.

 

Help! Nu kunnen collega's of vrienden mijn e-mails lezen in Gmail. Geen paniek er is een oplossing om je account af te melden op afstand. Neem de volgende stappen:

  • Meld je aan op Gmail op een willekeurige pc
  • Klik helemaal rechtsonder op Details
  • In dit overzicht zie je alle openstaande sessies
  • Druk op Alle andere sessies uitloggen om alle verbindingen te verbreken
  • Hier kun je overigens ook in de gaten houden, als je iemand verdenkt van het kijken in je Gmail.

Ontwerp zelf je technische tekeningen... (week 43)

CAD-software (computer aided design) wordt van oudsher geassocieerd met erg krachtige computers en een moeilijk leerproces. Horen we iemand AutoCad zeggen? BabaCad is heel wat lichtvoetiger en draait zelfs vlotjes op een modale pc. Toegegeven, de mogelijkheden zijn natuurlijk ook wel iets beperkter.

 

BabaCad is in eerste instantie bedoeld voor het ontwerpen van technische tekeningen. Het programma kan dan ook overweg met allerlei vectoriële objecten (zoals punten, lijnen, veelhoeken, bogen, vectortekst enzovoort) en arceerpatronen (met .pat-extensie), en dankzij de ondersteuning van OpenGL worden de grafische objecten ook behoorlijk snel gerenderd.


De nieuwere versies van BabaCad kunnen, dankzij een gratis extensie, nu ook overweg met LISP (AutoLISP-compatibel), een feature die je gewoonlijk alleen in commerciële programma’s vindt. Dat geeft meteen meer mogelijkheden aan de tool, gezien er op het internet tal van LISP-routines beschikbaar zijn. Een API zorgt er bovendien voor dat iedereen die zich geroepen voelt, eigen extensiemodules voor BabaCad kan programmeren.


De makers van BabaCad hebben doelbewust een hoge mate van compatibiliteit met andere, bekendere CAD-software nagestreefd. Zo kan het programma onder meer overweg met de formaten dwg en dxf. Goed om te weten: op de website kun je terecht voor een handvol videotutorials.

 

Downloaden

 

Bron: ZDNet van 14 oktober 2014

 

Uw smartphone als webcam... (week 42)

Je kan je Smartphone als Webcam gebruiken als beide toestellen aangesloten zijn op dezelfde router, via WiFi en/of kabel. Voor de Smartphone haal je in de Google Play de app Droidcam.

 

Na installatie en openen zal deze app een server opstarten waarin je het IP adres en poortnummer kan lezen, dat je vanop de PC zal moeten gebruiken. Zorg ook dat het toestel niet in slaapmodus kan vallen.

 

Voor de PC haal je de Droidcam client voor Windows op de site http://www.dev47apps.com.


Na installatie en opstarten kan je de Smartphone over WiFi selecteren. Nu heeft je PC een webcam en kan je skypen à volonté.

 

Bron: Clickx Magazine nr.296 van 2 september 2014

 

Maak je eigen gif-animaties... (week 41)

Wie kent ze nog? Die wat amateuristische gif-animaties die tal van websites sierden? Afgedaan hebben ze nog zeker niet - vooral niet als het van Cyotek Gif Animator afhangt, want met dit programma maak je snel zelf zulke leuke retro-animaties.


Ze hebben al langer iets retro-achtigs over zich: die kleine gif-animaties die je her en der nog op webpagina’s ziet opspringen. Jammer genoeg meestal in de vorm van een webbanner of een andere advertentie. Cyotek Gif Animator is een handige tool voor wie zelf zo’n gif-animatie wil maken.


Start je Cyotek Gif Animator de eerste keer op, dan wordt al meteen een geanimeerd gifje geopend. Handig, want dan krijg je snel door hoe het programma werkt en wat er zoal mogelijk is.

 

Aangezien zo’n geanimeerd gifje niets anders is dan een reeks frames (lees: opeenvolgende plaatjes die telkens een klein beetje van elkaar verschillen), krijg je alle frames in chronologische volgorde onder elkaar te zien. Je hoeft nu maar zo’n frame te selecteren om er allerlei bewerkingen op te kunnen uitvoeren (zoals horizontaal of verticaal omdraaien, of er een sepia-effect op loslaten), of om de duur van het frame aan te passen.

 

Op elk moment kun je het resultaat bekijken door het geanimeerde gifje af te spelen vanuit het programma zelf.


Zo’n gifje is standaard beperkt tot maximaal 256 verschillende kleuren. Importeer je bijvoorbeeld een png- of jpg-bestand in een of meer frames, dan zul je dus wel het kleurenpalet moeten aanpassen (lees vooral: reduceren) zodat het ‘in lijn komt’ met het palet van de andere frames. Het is weliswaar mogelijk een globaal kleurenpalet in te stellen dat meteen voor al je frames geldt.


Het is natuurlijk de bedoeling dat je het eindresultaat opslaat als (geanimeerd) gifje, maar is het ook mogelijk een of meer frames in aparte beeldbestandjes op te slaan. 

 

Downloaden

 

Bron: ZDNet van 24 september 2014

 

Image Resizer (week 40)

Foto’s verkleinen is regelmatig nodig om ze per mail door te sturen of om ze op de smartphone te zetten. Zeker als het om een hele reeks gaat is dit nogal omslachtig. Het kan vrij eenvoudig met Image Resizer.

 

 

Na installatie kan je de tool alleen oproepen door met de rechtermuisknop op een foto of map te klikken. Je kan dan het formaat of zelfs de gewenste resolutie instellen. Je kan ook schalen om de bestandsgrootte kleiner te maken.

 

 

Onderaan kan je nog instellen dat je enkel wil verkleinen, of de originelen weg mogen en of foto’s eventueel moeten gedraaid worden voor ze worden verkleind.

 

Downloaden

 

Bron: Clickx Magazine nr. 297 van 16 september 2014

 

Screenshots van webpagina's (week 39)

Soms heb je een schermafdruk nodig  van een volledige webpagina, ook al zie je er maar een deel van. Met veel knip en plakwerk kan het allemaal, maar het gaat veel eenvoudiger. De browser Firefox heeft er een speciale add-in voor.

 

Die noemt Abduction en kan je vinden op http://addons.mozilla.org.

Vul de naam in in het zoekvak en je komt er zo bij....

 

Wil je een sceenshot van een hele pagina, dan klik je met de rechtermuisknop op deze pagina en kies je voor “Save page as image”. Je kan kiezen voor .jpg of .png. Er verschijnt een blauw transparant kader dat je nog naar believen kan aanpassen. Klik bovenaan op Save en alles is klaar.

 

Bovenaan verschijnt ook een menu en met de keuze X-Ray kan je de verschillende opbouwelementen van de pagina zien en apart selecteren en opslaan. Nuttig indien je maar een onderdeeltje van de pagina nodig hebt.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 297 van 16 september 2014

 

Bestanden synchroniseren zonder cloud (week 38)

Met Scatter kan je data over verschillende toestellen synchroniseren, zolang ze maar naar de naam Windows, iOS of Android luisteren. In deze workshop toon ik je hoe je bestanden tussen een Windowstoestel en een Androidsmartphone synchroniseert, maar voor een iPhone of iPad gaat het eigenlijk op dezelfde manier. Synchronisatie gebeurt Point To Point, dus niet via de cloud.


Ik begin alvast met mijn Windows-pc. Wat installatie betreft komen ze zelden makkelijker dan Scatter. Je start het gedownloade bestand op (http://scatter.to/download.html), je klikt op Install en klaar ben je.

 

Het Inbox-venster van Scatter verschijnt automatisch, maar voor je daarmee aan de slag kan moet je wel een account aanmaken. Klik op Sign up for a new account, vul een e-mailadres en wachtwoord in en bevestig met Sign up en met OK.

 

Over naar je mobiele toestel. Zodra de app is geïnstalleerd meld je je ook hier met hetzelfde account aan.


Om een en ander (snel) uit te testen zorg je ervoor dat zowel je pc als je mobiele toestel met hetzelfde draadloze netwerk zijn verbonden. Neem vervolgens een foto met je mobiele toestel. Je zal zien: die komt nagenoeg meteen in het Inbox-venster op je pc terecht, met name in de map Inbox. Met een dubbelklik kan je hier de foto openen. Of je gaat met de Verkenner naar C:\Users\\Documents\Scatter\, alwaar je ook de map Inbox aantreft. Het is natuurlijk ook mogelijk andere bestanden uit te wisselen. 

 

 

Download en installeer de app uit de Google Play Store of de App Store van Apple. Open de map Inbox in je mobiele Scatter-app, en kies in het menu Add. Je hebt nu de keuze tussen Add note en Add files. Ook deze data worden stante pede richting je pc gestuurd. Overigens is het perfect mogelijk eigen mappen binnen Scatter te creëren. Dat oogt niet alleen ordelijk, je data worden ook niet automatisch weer verwijderd na één maand, zoals standaard het geval is bij de map Inbox.


Standaard, zei ik dus en je hebt al meteen begrepen dat je deze instelling kan aanpassen. Klopt, en dat doe ik even op mijn pc. Open daar de Scatter-applicatie en ga naar het tabblad Control Panel. Hier zie je niet alleen welke apparaten verbonden zijn, maar kan je ook instellen hoelang je data in de Inbox en in de Trash wil bewaren.

 

Ook handig: alles wat je in Windows naar het klembord kopieert, wordt standaard ook gesynchroniseerd, althans indien de inhoud de limiet van 10 MB niet overstijgt  - maar ook dit gedrag is aanpasbaar.

 

En om je helemaal gerust te stellen: bestanden groter dan 10 KB worden niet automatisch van of naar je mobiele apparaat versast, tenzij via wifi. Maar ook dat valt alweer in te stellen, deze keer via Settings in je mobiele app.

 

Download

 

Bron: ZDNet van 9 september 2014

 

Gimp in een Photoshopjasje...(week 37)

Gimp  is een populair gratis fotobewerkingsprogramma dat vanwege zijn vele mogelijkheden vaak met Photoshop vergeleken wordt. Toch kijken ervaren Photoshoppers vaak nog onwennig tegen dit programma aan. Functies kunnen dan wel aanwezig zijn, maar werken misschien net iets anders, of zijn in heel andere menu's terug te vinden dan bij Photoshop. 

 

Nou is Gimp een open source programma. Dat betekent dat iedereen de broncode kan gebruiken voor een eigen versie van het programma. En dat is wat de ontwikkelaars van Gimpshop gedaan hebben. Ze hebben het oorspronkelijke Gimp als basis genomen en daaromheen een nieuwe interface gebouwd met menu's, dialoogschermen, sneltoetsen en andere besturingsonderdelen die sterk lijken op die van Photoshop. Van twee druppels water kunnen we niet spreken, zo ver wilden de makers ook weer niet gaan, maar de overeenkomsten zijn zeer groot. Hierdoor voelt iedereen die Photoshop kent zich meteen thuis in dit gratis programma.

 

 

Maar ook gebruikers die Photoshop nooit gebruikt hebben kunnen waarschijnlijk beter overweg met Gimpshop dan met Gimp. Er is namelijk nogal wat kritiek op het gebruiksgemak van dat programma.

 

Download

 

Bron: FanTV van 3 september 2014

 

SpeedItUp Free is een gratis programma dat er voor geschreven is de snelheid van je computer te verhogen. De makers beloven een snelheid die tot zeven keer zo hoog zou kunnen liggen. Maar dan moet het op dit moment wel erg slecht met je computer gesteld zijn.


De snelheidverhoging moet namelijk gehaald worden op de gebruikelijk manieren. Namelijk het verwijderen van overbodige en verminkte bestanden, het verwijderen van de cache van je browser en het defragmenteren van de harde schijf.

 

 

Wat dat betreft dus weinig nieuws onder de zon. Wel doet de software zijn werk goed, en is het programma ook door leken makkelijk te bedienen.

 

Bovenaan het programma scherm staan drie tabbladen: Speed It Up, Internet Cleanup en Hard Disk Speedup. Je kunt deze drie modules met één muisklik uitvoeren. Dat maakt SpeedItUp Free erg makkelijk om te gebruiken, maar het geeft je meteen niet zoveel controle over het programma en wat hij doet. Een ander nadeel is dat je de onderhoudstaken niet kunt plannen. Je moet ze altijd handmatig starten.


Ook vervelend zijn de pop-ups die je om de paar minuten willen aansporen voor een betaalde meer uitgebreide versie van het programma te kiezen. De maker denkt kennelijk dat irriteren een succesvolle manier van verkopen is.

 

Download

 

Bron: FanMail Ed 517 van 15 augustus 2014

 

Converteer eenvoudig videobestanden...(week 35)

Icecream Media Converter is een erg eenvoudige conversietool waarmee je zowat alle types videobestanden kan omzetten naar alle andere types. Met de software kun je bovendien erg eenvoudig Youtubevideo’s downloaden.


Je downloadt de tool hieronder, of via de website. Tijdens de installatie van Icecream Media Converter hoef je niet te vrezen voor extra toolbars. Op het einde opent er wel een webpagina waar je bedankt wordt voor de installatie, en je wordt aangemoedigd om je favoriete ijsje te kiezen (en te delen).


Icecream is erg gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te begrijpen. Het conversieproces verloopt in vier verschillende stappen. Alles begint bij het invoeren van een bronbestand. Dat kan een video zijn die je al eerder binnenhaalde, maar je kan ook een URL van een filmpje plakken. Vervolgens kies je of je wil converteren naar audio (wanneer je bijvoorbeeld een mp3 wil van een videoclip) of naar video.

 

 

Tot slot moet je het formaat kiezen. Die selectie kan je maken op basis van het type toestel waarop je het eindresultaat wil afspelen, maar je kunt ook manueel een formaat selecteren.

 

Kies je voor de laatste optie, dan krijg je een extra stap waar je de video-kwaliteit dient te selecteren. Ondersteunde videoformaten zijn flv, mpg, mkv, mp4, avi en mov, om er een handvol te noemen.


Zodra je alle instellingen naar wens hebt afgesteld, klik je op de groene convert-knop. Wil je meerdere opdrachten na elkaar invoeren, kies dan voor add to queue.

 

Hierna word je naar een nieuw venster geleid waar je de voortgang van het conversieproces kan volgen. Voor wie dat wenst is er de optie om de computer automatisch af te sluiten als de conversie voltooid is. Wanneer alles klaar is, verschijnt er een dialoogvenster waarmee je meteen naar het vernieuwde bestand kan navigeren.

 

Download

 

Bron: ZDNet van 22 augustus 2014

 

Grafische rekenmachine...(week 34)

Microsoft Mathematics is een uitgebreide tool waarmee je moeilijke wiskundige berekeningen maakt, statistische berekeningen uitvoert en grafieken plot.


Wie van tijd tot tijd met wiskunde te maken krijgt, kent de grafische rekenmachine. Dat toestel staat je toe allerhande ingewikkelde en minder ingewikkelde berekeningen te maken, maar je kunt er ook statistische resultaten en grafieken mee plotten.


Weinigen weten echter dat Microsoft software die hetzelfde kan doen ter beschikking stelt voor Windows. Microsoft Mathematics heet het programma, en de eerste versie dateert al van 2006. Mathematics kan je hieronder gratis downloaden, maar je vindt het ook op de Microsoftwebsite.

De tool vereist DirectX, maar zal dat automatisch mee installeren wanneer het nodig is.


Zodra de installatie is afgerond krijg je via een dialoogvenster de optie op plug-ins voor Word en Onenote te downloaden. Klik op de link indien je dat interessant vindt. Ook zonder invoegtoepassingen is Microsoft Mathematics interessant.

 

 

Het programma is eigenlijk niets meer dan een geavanceerde, uit de kluiten gewassen grafische rekenmachine. Voor grafische toepassingen is het echter een stuk handiger dan een klassiek toestel, al is het maar door het grotere scherm dat je ter beschikking krijgt.


Verkregen grafieken kan je opslaan als afbeeldingen, ideaal voor wiskundige rapporten en berekeningen. Hoewel Microsoft Mathematics voor iedereen handig is, zullen vooral studenten wiskunde er veel nut uithalen. Daarom is het des te handiger dat Microsoft Mathematics ook beschikbaar is in het Nederlands.

 

Download

 

Bron: ZDNet van 13 augustus 2014

 

WPS Office...(week 31)

WPS Office was (als Kingsoft Office) al populair als gratis office-suit voor Windows en Mac computers. Maar de grote doorbraak van dit programma kwam toen er ook apps voor Android en iOS beschikbaar kwamen.


Nu kun je de WPS Office-programma's op alle apparaten gebruiken. WPS Office bevat een tekstverwerker, spreadsheet programma en een presentatie tool en kan overweg met vele bestandsformaten. Met PDF en TXT bestanden bijvoorbeeld, maar ook met MSWord-, Excel- en Powerpoint-bestanden.


Juni 2014 haalde het gratis Office-programma de magische grens van 200 miljoen gebruikers. Kingsoft Office heet inmiddels WPS Office en er wordt nog steeds dagelijks gewerkt aan het verbeteren en uitbreiden van de software.


De mobiele apps van WPS zijn één van de beste op office-gebied die er voor smartphones en tablets te vinden is. Nagenoeg alle functies die niet-gratis Office apps bieden zijn ook in de WPS Office app beschikbaar.


WPS Office documenten kun je op je smartphone, tablet of computer opslaan, maar ook in de cloud (op internet). Vooral op apparatuur met weinig opslagruimte is dat handig. Bovendien kun je met al je internetapparatuur bij de bestanden komen.

 

Download

 

Bron: FanMail nr.516 van 25 juli 2014

 

PDF-Xchange Viewer...(week 30)

PDF-XChange Viewer is een gratis alternatief voor de Adobe Reader. Deze PDF-viewer is lichter dan de originele Reader van Adobe, heeft meer mogelijkheden en je kunt er in beperkte mate ook PDF's mee bewerken. Kortom, waarom zou je hem niet in plaats van de Adobe Reader gebruiken.

 

 

Via plugins voor Internet Explorer, Google Chrome, Firefox en Opera kun je deze PDF-lezer direct vanuit je browser gebruiken. Je kunt dan niet alleen PDF's lezen, die opvallend snel worden geladen, maar je kunt ook bewerkingen op een PDF loslaten. Je kunt bijvoorbeeld teksten toevoegen, tekst doorhalen of onderstremen, watermerken plaatsen en er is een functie om tekeningen op de PDF te maken.

 

Ook kun je pagina's toevoegen of verwijderen, maar de PDF-XChange Viewer plaatst dan wel een reclametekst op de pagina. Deze beperking heb je niet bij de niet-gratis PDF-XChange Viewer Pro versie.


Ook kun je met de PDF-Xchange Viewer nieuwe PDF-bestanden maken. Er is zelfs een OCR functie waarmee je via een scanner een PDF kunt maken met te bewerken teksten.


De PDF-Xchange Viewer werkt onder alle Windows versies sinds 2000 en XP. Er is een Nederlandstalige versie beschikbaar. Bij de installatie wordt je gevraagd een Ask Toolbar mee te installeren. Dit is reclame, dus we adviseren het niet te doen.

 

Download

 

Bron: FanTV van 24 juni 2014

 

Lijst van map inhoud in excel...(week 29)

Het kan gebeuren dat je de namen van alle bestanden uit een map in een excel bestand zou willen hebben: bijvoorbeeld een inventaris van foto’s of andere bestanden.


Dit kan met de verkenner. Open in het linker deelvenster de betreffende map  en gebruik CTRL+A om alle mappen en bestanden in het rechter deelvenster te selecteren. Druk op de SHIFT toets en klik met de rechtermuisknop op het rechter deelvenster. Kies dan in het context menu ALS PAD KOPIËREN. Je kan deze lijst dan in excel inplakken.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 293 van 8 juli 2014

 

Youtube muziekvideo als mp3 downloaden...(week 28)

MP3 Rocket is een gratis programma dat je niet alleen in staat stelt om Youtube video's te downloaden maar dat ook de mogelijkheid geeft om de muziek van deze video's als mp3 te bewaren.

 

Dat laatste is erg handig omdat het op Youtube wemelt van de muziekvideo's. De muziekliefhebber wil deze muziek graag hebben, maar zit niet altijd te wachten op de bijbehorende video. Met MP3 Rocket kan hij of zij dan de muziek uit de video halen en aan de eigen muziekverzameling toevoegen. Op de computer, de tablet of de smartphone.

 

Daarnaast kan MP3 Rocket ook gebruikt worden om Youtube video's op de computer op te slaan, en om video's te converteren naar een gewenst formaat. MPG, FLV, MP4, MOV worden ondermeer ondersteund.

 

Downloaden...

 

Bron: FanMail Editie 514 van 13 juni 2014

 

VSDC Videobewerking...(week 27)

Goede gratis video-editors zijn schaars, maar de VSDC Free Video Editor is er eentje. De download is niet meer dan 26MB groot, maar VSDC biedt grote mogelijkheden voor het bewerken van je filmpjes.

 

VSDC Free Video Editor lijkt zelfs sterk op programma's als Final Cut Pro, en biedt veel van dezelfde mogelijkheden. Je werkt op dezelfde manier met een tijdlijn en je kunt ook op VSDC vele bewerkingen loslaten voor je gaat renderen.
VSDC Free Video Editor kan overweg met veel videoformaten en audioformaten zodat je makkelijk met allerlei filmpjes aan de gang kunt gaan.

 

 

Niet-lineaire videobewerking
Deze video-editor is een niet-lineaire tool. Dit betekent dat het mogelijk is objecten in elke positie op de tijdlijn te plaatsen in elk formaat. De positie en de vorm van de objecten staan hierbij niet vast en kunnen met de tijd veranderen.


Visuele effecten en audio effecten
Je kunt verschillende visuele en audio-effecten toepassen op de video's. Het aantal beschikbare visuele effect is zeer hoog. Deze zijn overzichtelijk ingedeeld in vijf categorieën: kleurcorrectie, object transformatie, object filters, overgangs-effecten en special fx.

 

Ondersteuning van populaire formaten
VSDC Free Video Editor ondersteunt vrijwel alle video-, beeld-en audio-formaten en codecs. Je hebt daarom geen extra conversie tools nodig om bestanden te bewerken, zoals vaak het geval is met andere programma's.


Dankzij een groot aantal vooraf geconfigureerde profielen, kan je gemakkelijk video's maken die meteen geschikt zijn voor het afspelen op de meest populaire multimedia-apparaten zoals dvd-spelers, iPod / iPhone / iPad, PSP, smartphone, Sony PlayStation, Xbox en vele andere apparaten.


DVD's branden
De videoeditor wordt geleverd met een DVD-brandprogramma, zodat u de resultaten van uw werk makkelijk branden op optische schijven zoals DVD's en video-CD's.

 

Video opnemen
De video-editor heeft een desktop video capture utility waarmee je beelden kunt opnemen. Deze worden opgeslagen in een video-bestand dat in de editor aangepast kan worden. Ook beelden van video-tuners, webcams, IP сameras en andere bronnen kunnen direct op je computer worden vastgelegd voor verdere bewerking.


Niet altijd eenvoudig
De vele mogelijkheden hebben wel als nadeel dat je wel even met het programma moet werken om het onder de knie te krijgen. Als je echter een beetje met de software overweg kunt heb je vele mogelijkheden op het gebied van video-bewerking tot je beschikking, en dat allemaal gratis!

 

Downloaden...

 

Bron: FanMail Editie 514 van 13 juni 2014

 

Al je cloudopslagdiensten op één plaats...(week 25)

Je hebt een Dropbox-account, een Google Drive-account en daarboven nog een OneDrive-account? Wat als je al die diensten centraal kon beheren?


Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van opslagdiensten in de cloud. Wanneer je het volume optelt die gratis opslagdiensten zoals Dropbox, Google Drive, OneDrive en Box je bieden, kom je bijna tot de opslagcapaciteit van een volwassen harde schijf. Dat is meteen het eerste voordeel van MultCloud, online software die al deze gratis opslagdiensten combineert.


MultCloud is volledig gratis zowel voor professioneel als niet-professioneel gebruik. Deze dienst werkt uitsluitend als doorgeefluik van en naar de servers van de grote kanonnen. MultCloud is poepsimpel in te stellen. Het duurt slechts enkele minuten voordat je volop van deze dienst kan genieten. Eerst moet je registreren op www.multcloud.com. Vervolgens surf je naar de homepage en je gaat binnen via de knop Sign in.


Vervolgens kom je in het dashboard waar je de cloudiensten toevoegt die je wil koppelen aan MultCloud. Selecteer in het dashboard de eerste dienst  waarop je al een abonnement hebt. Op dit moment ondersteunt MultCloud: Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box, Amazon S3 en SugarSync.

 

Heb je op een bepaalde opslagdienst nog geen abonnement en wil je die toch toevoegen, dan klik je op de link Don't have a OneDrive account? Click here to register. Met de knop Add Cloud Drive kan je later steeds een nieuwe dienst of een nieuwe account van dezelfde dienst toevoegen.

 

 

De linkerkolom werkt zoals de Verkenner in Windows. Dubbelklik op het icoon van de opslaglocatie om de mappenstructuur te zien van deze virtuele harde schijf. De inhoud van de laatste map die je hebt opengeklikt, verschijnt in het centrale vak.

 

Beslis je om een bepaalde webdienst te schrappen uit het dashboard dan klik je met de rechtermuisknop op de naam van de clouddienst en je selecteert de opdracht Remove. Uiteraard blijft je lidmaatschap tot die dienst actief, hij is alleen niet meer zichtbaar in het dashboard.


De echte beheersfuncties van MultCloud komen pas boven water via de rechtermuisknop. Je selecteert eerst een bestand of een map door die aan te vinken en dan heb je via de rechtermuisknop de keuze uit negen functies. Je kan een nieuwe map aanmaken, een bestand of map downloaden, een bestand of map wissen, herbenoemen, knippen kopiëren, plakken, voorvertonen of delen. De functie Preview gebruik je om snel een foto of de inhoud van een document te bekijken.


Wanneer je dus bestanden wist in MultCloud verdwijnen ze ook effectief op de server van de betreffende clouddienst. Bovendien versleutelt deze service de gegevens die hij transfereert door middel van 256-bit AES-encryptie die behoorlijk veilig is.

 

Tenslotte bewaart MultCloud de wachtwoorden van de clouddiensten waarop je geabonneerd bent niet op haar eigen servers maar maakt het gebruik van een veilige open standaard voor autorisatie.

 

Bron: ZDNet van 6 juni 2014

 

Portable applicaties...(week 24)

Het is altijd handig om een paar nuttige of veelgebruikte apps op een USB bij de hand te hebben. Je wil immers ook niet zo maar alles op je pc installeren.

 

Zo wil je misschien even google chrome uitproberen zonder het te installeren. Geen nood: ga naar http://www.portableapps.com en geef Chrome in in het zoekvak bovenaan rechts.


Klik op de groene knop en installeer het op je USB stick.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 291 van 20 mei 2014

 

Creatief audiobestanden bewerken...(week 23)

Je audio-opnames bevatten ongewenste passages of zitten vol met ruis. Of je hebt een song gedownload en die had je bijvoorbeeld graag met een ander nummer gemixt of van speciale effecten voorzien. Dan heb je een audiobewerker nodig, zoals OcenAudio.


Audacity is natuurlijk de ongekroonde koning van de (gratis) audiobewerkers, maar OcenAudio is zeker ook je aandacht waard. Zeker wanneer de mogelijkheden van Audacity je behoeftes overstijgen. Let wel even op tijdens de installatie van OcenAudio, want standaard kiest deze Braziliaanse software voor een Portugese interface. Gelukkig is er ook nog ‘English’.

 

Naast een Windowsversie kun je op de site nog terecht voor een Mac OS X- en Linux-variant.


Zodra je het programma opstart, kan je eigenlijk al meteen aan de slag. Via het File-menu open je een bestaand audiobestand of verwijs je via een URL naar online audio. Het programma kan met zowat alle belangrijke audioformaten overweg. De makers van OcenAudio maken zich sterk dat er nagenoeg geen limiet staat op de lengte van de geopende audiobestanden of op het aantal bestanden dat je opent. Ook bij erg lange of veel bestanden blijft OcenAudio erg responsief, aldus de makers.


Standaard krijg je van een geselecteerd audiobestand een ‘waveform view’ te zien, waarin je zelfs verschillende, niet-contigue geluidsfragmenten tegelijk kunt selecteren. Die kun je dan in één keer op dezelfde manier bewerken of van dezelfde effecten voorzien. Naast deze weergave kun je (al dan niet tegelijkertijd) ook een spectrale weergave (spectogram) opvragen.


Het aantal ingebouwde effecten is beperkt, maar weet wel dat OcenAudio overweg kan met VST-plug-ins zodat op die manier alsnog een veelheid aan effecten ter beschikking komt. Handig is nog dat je bij het toepassen van effecten als EQ, gain en filtering een preview in realtime krijgt: terwijl je het effect bijstuurt hoor je al meteen het resultaat.


De bewerkte audiobestanden laten zich in verschillende formaten opslaan, waaronder wav, mp3, au, aiff, ogg en flac. Exporteren naar een iPhonebeltoon hoort ook tot de mogelijkheden. Er zit zelfs een simpele ftp-client aan boord, zodat je de resultaten makkelijk kunt uploaden naar je ftp- of webserver.

 

Download

 

Bron: ZDNet van 23 mei 2014

 

Software netjes verwijderen...(week 22)

Veel programma's hebben de nare eigenschap dat hun uninstall-functie niet goed werkt. Na het deinstalleren van de software blijven er sporen en bestanden achter die je PC kunnen vertragen.

 

 

Gelukkig zijn er softwaremakers die programma's ontwikkelen die in staat zijn om al deze sporen en bestanden te vinden en te verwijderen. Met andere woorden, ze ruimen andermans troep op. Advanced Uninstaller Pro is zo'n programma, en een heel goede.

 

Het bestaat uit meer dan 20 gereedschappen die de rommel in je Windows systeem opruimen en je PC zodoende sneller en stabieler maken.


Ook de internet-geschiedenis en plug-ins en add-ons die niet meer nodig zijn kun je met Advanced Uninstaller Pro snel en makkelijk opruimen. Advanced Uninstaller Pro is een programma dat helaas nog steeds hard nodig is.

 

Download

 

Bron: FanMail Ed. 513  van 23 mei 2014

 

Knopinfo beter leesbaar...(week 21)

Wanneer je in Windows met de muisaanwijzer over een pictogram gaat, verschijnt er een tooltip met extra info. De info is echter slecht leesbaar in een klein venster.

 

Dit kan je gemakkelijk verhelpen. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies de opdracht AAN PERSOONLIJKE VOORKEUR AANPASSEN.
Kies dan VENSTERKLEUR en selecteer dan GEAVANCEERDE INSTELLING VOOR VORMGEVING. Er verschijnt dan een dialoogvenster waar je ITEM:KNOPINFO moet selecteren.

 

Je kan dan de lettergrootte en de kleur van de tooltips aan je wensen aanpassen.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 29 van 8 mei 2014

 

Bedien je pc vanaf je android tablet...(week 20)

Met de Chrome Remote Desktop app kun je vanaf een heel andere plek toegang krijgen tot je computer thuis of op het werk en deze bedienen alsof je achter de computer zit.

 

Hiervoor moet de Chrome Remote Desktop toepassing op de PC of Mac draaien zodat je daar van afstand op kan inloggen. Daarvoor het je het wachtwoord nodig dat op de computer is ingesteld. Eenmaal verbonden kun je alle programma's op de computer draaien en bestanden openen. Dat gebeurt gewoon op de computer zelf, je telefoon/tablet met Android gebruik je alleen om contact te maken.

 

 

Voor de bediening heb je de beschikking over een on-screen toetsenbord, en je kunt inzoomen op het kleine scherm van je smartphone.

 

Later dit jaar komt er ook een Chrome Remote Desktop app voor iOS beschikbaar zodat je je PC (met Windows of Linux) of Mac ook vanaf een iPhone of iPad kan bedienen.

 

Naar de download


Bron: FanTv van 18 apil 2014

 

Energiebesparende opties beheren...(week 19)

De energiebesparende functies van je computer of laptop zijn doorgaans erg nuttig. Er wordt dezer dagen al genoeg energie verspild, dus het kan meestal geen kwaad dat je scherm zichzelf uitschakelt na een bepaalde tijd, of dat je computer in stand-by gaat wanneer je een uurtje weg bent achter je bureau.


Toch kan de energiebesparing ook vervelend zijn. Soms valt het scherm van je computer uit terwijl je van een lange film geniet, of halverwege een grote download. Natuurlijk kan je energiebesparende functies zelf uitschakelen, maar waarom moeilijk als gemakkelijk ook kan?


Don’t Sleep 3.22 groepeert alle opties voor energiebesparing in een gratis, eenvoudige en krachtige applicatie. De tool is nog geen 100 KB groot en vereist geen installatie.


Wanneer Don’t Sleep actief is zal het energiebesparende opties blokkeren. Welke opties worden tegengehouden en welke niet, kan je zelf beslissen. Onder aan het hoofdvenster van de app vind je een timer waarmee je het blokkeren automatisch kan stopzetten op een vooraf bepaald tijdstip. Ideaal voor wanneer een download van enkele uren afgewerkt moet worden maar de pc daarna wel in slaapstand mag.

 

 

Via het menusysteem heb je snel toegang tot allerhande Windowsfuncties zoals het taakbeheer, instellingen voor het beeldscherm, het venster voor gebruikersaccounts en meer. Wil je de tool actief laten, maar uit je gezichtsveld verbannen, dan kan je het geheel naar een klein icoontje in je taakbalk verbannen.


Het programma heeft enkele interessante opties. Het kan mee opstarten met Windows, en je kan instellen hoe het zich moet gedragen nadat je computer heropstart of uit slaapstand komt. Don’t Sleep is klein, eenvoudig, gebruikt amper geheugen of processorkracht, en kan je leven aanzienlijk vereenvoudigen.

 

Naar de download


Bron: ZDNet van 1 mei 2014

 

Surf vrij van advertenties...(week 18)

Maak het internet een aangenamere plaats door opdringerige advertenties en pop-ups naar het verleden te verbannen met een gratis plug-in.


Advertenties zijn het levensbloed van je favoriete websites, maar soms zijn ze wel heel erg irritant en opdringerig. Daar komt nog eens bij dat het laden van advertenties een website vertraagt, en wie heeft er nog nooit gevloekt op het verschijnen van irrelevante pop-ups of enerverende reclame voor de start van een Youtubefilmpje.

 

Wil je het internet door een roze bril bekijken, vrij van schreeuwerige advertenties, dan kan dat met Adblock Plus. Deze populaire plug-in maakte zijn debuut op Firefox maar verspreidde zich snel naar andere browsers. Het stukje software is intussen ook beschikbaar voor Google Chrome, Opera, Safari en zelfs Internet Explorer en Android.


Mobiel is er nog een extra reden om een adblocker te installeren. De kans is groot dat je dataplan niet onbeperkt is, en wil je je kostbare megabytes echt aan advertenties spenderen? Adblock plus blokkeert banners, pop-ups en reclame voor video’s. Die laatste functie werkt zelfs bij Youtube en sinds Facebook dacht dat het een aangenaam idee was om op videoreclame te trakteren wordt ook die tegengehouden.


Geld
Het resultaat is een mooie, advertentievrije website. Mooi, want Adblock rendert de website alsof er nooit advertenties gepland waren. Dat betekent dat je niet hoeft te vrezen voor lege witte vlakken.


Je kunt Adblock Plus zo agressief maken als je zelf wil, maar standaard worden niet-opdringerige advertenties doorgelaten. Overweeg zeker om ook je favoriete webstek aan de lijst van uitzonderingen toe te voegen: een gratis website online houden kost geld en dat moet ergens vandaan komen.

 

 

Adblock installeer je zoals elke plug-in in je favoriete browser. Zodra de installatie voltooid is, verschijnt er bovenaan in je browser een klein stopbordje met daarin de initialen van Adblock Plus. Via dat icoontje kan je de instellingen van de plug-in naar wens aanpassen. Via filtervoorkeuren kies je een lijst met definities voor advertenties. Zo weet Adblock wat het moet blokkeren en wat niet.


Met Adblock kan je verder willekeurige afbeeldingen doen verdwijnen. Kom je iets tegen op een website dat je niet meer wil zien, klik er dan rechts op en kies afbeelding blokkeren.


De plug-in is gratis en opensource. Dat wil zeggen dat iedereen toegang heeft tot de broncode. Sponsoren kan maar is volledig optioneel.

 

Naar de download


Bron: ZDNet van 23 april 2014

 

Inkleuren van zwart/wit foto's...(week 17)

Recolored is een handig tooltje waarmee je zwart/wit foto's alsnog van kleur kan voorzien.

 

 

Je dient alleen zelf wel te weten wat de oorspronkelijke kleur is, want dit moet je zelf aangeven. Je markeert binnen het programma een oppervlakte met dezelfde keur, bijvoorbeeld groen. Recolored bepaalt nu aan de hand van de grijstinten welke tint van de door jou bepaalde kleur iedere pixel moet hebben.


Geeft een inkleuractie niet het gewenste resultaat dan kies je een iets lichtere of iets meer donkere kleur. Je ziet het resultaat meteen op je scherm. Is het resultaat tot je tevredenheid, dan sla je de afbeelding op.

 

Meteen naar de download


Bron: ZDNet van 11 april 2014

 

Maak zelf je pasofoto's...(week 16)

Wie naar het gemeentebestuur gaat om een nieuwe identiteitskaart is maar beter voorzien van pasfoto’s die helemaal in overeenstemming zijn met de officiële richtlijnen.


Die bepalen onder meer de verhouding van het (frontale) gezicht ten overstaan van de schouders en de achtergrond. Wie zijn pasfoto’s liever zelf maakt en afdrukt, heeft aan IDPhotostudio een goede hulp.


IDPhotostudio is een erg eenvoudig programma, maar net daarom handig voor wie het nodig heeft. Het is wel even opletten geblazen tijdens dei nstallatie: jammer genoeg moet je hier een paar keer op Decline en aanverwante knoppen drukken om de installatie van extra software te vermijden.


Het programma zelf bestaat uit een enkel venstertje dat eigenlijk geheel voor zich spreekt. Eerst en vooral laad je een foto in, waarna IDPhotostudio dat in een kader ter grootte van een pasfoto plaatst. Blijken de verhoudingen niet in overeenstemming te zijn met het kaderformaat dan krijg je al meteen een waarschuwing op je bord.


Vervolgens geef je aan voor welk land de pasfoto is bedoeld, want elk land heeft blijkbaar zijn eigen normen. Naast België en Nederland (Netherlands) tref je hier nog zestig landen aan, zowel binnen als buiten Europa. Plaats je een vinkje bij Show norm mask dan krijg je boven op je foto een lijnenmasker te zien waaruit je kunt afleiden of het wel goed zit met de verhouding tussen hoofd en schouders en achtergrond.


Verder kan je de foto nog draaien (mocht dat nodig zijn) en de kleuren omzetten in sepia of in grijswaarden. Afdrukken kan uiteraard ook, waarbij je zelf aangeeft hoeveel exemplaren je graag op papier had gezien. Dat is het zowat. Beperkt dus, maar erg handig voor wie zijn eigen pasfoto’s wil maken.

 

Meteen naar de download


Bron: ZDNet van 11 april 2014

 

MalwareBytes...(week 15)

Malware, of schadelijke software, nestelt zich op je systeem met kwade bedoelingen. Hackers en andere duistere figuren zitten niet stil in hun steeds evoluerende zoektocht naar nieuwe manieren om jou te bedriegen en je systeem beschadigen, dus ook aan de andere kant van het spectrum moeten softwareontwikkelaars bij de pinken blijven. Daarom is er nu Malwarebytes Anti-Malware 2.0.


Vermomming
Het beveiligingsprogramma specialiseert zich in de detectie van schadelijke bestanden die aan het speurende oog van een traditionele antivirus ontkomen. De nieuwe versie van de populaire software brengt veel vernieuwingen met zich mee.


Zo beschermt Malwarebytes je nu met een anti-rootkit en iets wat de ontwikkelaars Chameleon doopten. Als je systeem al geïnfecteerd was met duivelse software zou het kunnen dat die de installatie van antivirussoftware belemmert. Chameleon vermomt Malwarebytes Anti-Malware, zodat je de tool alsnog kan installeren en de infectie kan verwijderen.


In één oogopslag
De veranderingen bevinden zich niet alleen onder de motorkap, ook aan de interface is geschroefd. Zo zie je in één oogopslag hoe het gesteld is met je licentie, of de database up-to-date is, en meer. Tegenover de vorige versie ziet Anti-Malware 2.0 er een stuk gebruiksvriendelijker uit, de knoppen zijn groter en het programma is gemakkelijker om te gebruiken met een aanraakscherm.

 

 

De installatie van de software heeft niet veel om het lijf. Zodra je de wizard hebt doorlopen moet je kiezen of je een gratis trial van de betaalversie van Anti-Malware wil, dan wel de gratis editie.

 

Bij het opstarten van het programma moet je niet schrikken van al het rood, de tool wijst je er alleen op dat je nog nooit een scan hebt uitgevoerd. Ook de afwezigheid van een betaalde versie wordt als beveiligingsrisico gezien, maar daar trek je je beter niets van aan.


Met de gratis editie van Anti-Malware kan je al heel wat scans uitvoeren, alleen voor realtimebescherming moet je betalen. Malwarebytes Anti-Malware free kan je systeem dus genezen van infecties, maar voor preventie moet je zelf instaan.

 

Meteen naar de download


Bron: ZDNet van 4 april 2014

 

Zet Windows 7 en 8 helemaal naar je hand...(week 14)

De Ultimate Windows Customizer is gratis software waarmee je de Windows interface ingrijpend kunt veranderen. Vrijwel alle in Windows meegeleverde programma's en utilities zijn hiermee aan te passen.


De Start-knop, het login scherm, de taakbalk, de Windows Verkenner, de Windows media speler, de miniaturen, allemaal zij ze met de Ultimate Windows Customizer naar je eigen hand te zetten.

 

 

Dat gaat heel gebruiksvriendelijk via menu's. Eerst selecteer je het Windows-onderdeel dat je wilt aanpassen, bijvoorbeeld de mediaspeler, de taakbalk of het login scherm. Daarna krijg je een overzicht van alle mogelijke aanpassingen. Door vinkjes aan en uit te zetten kun je Windows 7 en Windows 8 zo helemaal naar je hand zetten.


Wat handig is, is dat de Ultimate Windows Customizer over een restorefunctie beschikt. Heb je een wijziging teveel aangebracht, en weet je niet meer hoe je deze moet terugdraaien. Dan kun je met een restore opdracht altijd terug naar een vorige versie.

 

Downloaden...


Bron: FanTV van 18 maart 2014

 

Weg met die vervelende toolbars...(week 13)

Het is bekend dat vooral freeware en shareware allerlei extra tools mee installeren, al dan niet heimelijk. Die duiken dan vaak op in de vorm van browsertoolbars.


Nu kan je die in de meeste moderne browsers wel weer verwijderen met behulp van het ingebouwde extensiebeheer. Maar nog makkelijker en sneller gaat dat met Toolbar Cleaner.


Alle extensies in één oogopslag
Toolbar Cleaner laat zich snel installeren en zodra je het opstart, krijg je in één oogopslag alle geïnstalleerde extensies van je browser(s) te zien. Het programma kan met Internet Explorer, Firefox en Google Chrome overweg en detecteert zowel de klassieke toolbars als de zogenoemde BHO’s (Browser Helper Objects).

 

Met een druk op de knop kan je alle gedetecteerde items in één keer weghalen, maar je kunt die opschoonoperatie ook beperken tot items die je zelf selecteert.

 

 

Toolbar Cleaner ruimt de gewraakte items dan meteen op. Maar het wijst er op het einde wel fijntjes op dat er mogelijk nog andere programma’s buiten je browser, die op een of andere manier samenwerken met de extensie, geïnstalleerd kunnen zijn. Daarom biedt de tool je meteen aan het Windows Configuratiescherm voor je te openen zodat je zelf een en ander kan nagaan in de lijst met geïnstalleerde programma’s.


Extra tabblad
We vermelden nog dat Toolbar Cleaner een tabblad bevat met een overzicht van de programma’s die automatisch mee met Windows opstarten. Die kan je dan op vergelijkbare manier van hieruit verwijderen, maar we zien eigenlijk weinig redenen om dat niet vanuit Windows zelf te doen, bijvoorbeeld via Msconfig.


Jammer maar helaas: ook Toolbar Cleaner installeert standaard een extra programma mee en wijzigt de startpagina van je browser! Wil je dat niet, vergeet dan niet de twee vinkjes te verwijderen aan het einde van de installatie.

 

Downloaden...


Bron: ZDNet van 20 maart 2014

 

Microsoft Office gratis online gebruiken...(week 11)

Microsoft Office, de softwaresuite met o.a. Word, Excel en PowerPoint, is een behoorlijk prijzig pakket. Hoewel er vaak van wordt uitgegaan dat iedereen een programma als Word op zijn PC heeft staan is aanschaf van MS Office niet voor iedereen aan de orde.


Gelukkig bestaat er ook een gratis online versie van het pakket. Office Web Apps bevat web-versies van Word, Excel en PowerPoint, plus het databaseprogramma OneNote. De functionaliteit van deze gratis websoftware is wat minder dan die van de dure Office software maar alle belangrijke functies zitten er in. En de Office Web Apps zijn volledig compatible met MS Office dus je kunt alle Word, Powerpoint en Excel bestanden gewoon in de Apps lezen en aanpassen.


Office Web Apps is niet alleen gratis, het is software die eenvoudig te gebruiken is. Doordat het volledig webbased is hoef je het niet te installeren en updates hoef je ook niet uit te voeren. Je kunt de Office Web Apps op iedere computer met een internetverbinding en een browser gebruiken. Je hoeft alleen maar in te loggen.

 

Ook de aangemaakte documenten, presentaties en rekenbladen zijn vanaf iedere computer, tablet of smartphone te openen. Deze bestanden kun je ook heel makkelijk met andere gebruikers delen. Zo kun je via Office Web Apps bijvoorbeeld met meerdere mensen aan een schoolproject werken. Thuis en op school!

Je moet wel eerste een OneDrive aanmaken en daar het je een hotmailadres of live_id of outlook id voor nodig. In de professionele omgeving spreek je Office 365.


Bron: FanMail Ed.509 van 28 februari 2014

 

Synoniemen zoeken...(week 10)

Om de hersenen te trainen en ook uit interesse, zijn ouderen veel bezig met het oplossen van kruiswoordraadsels allerhande.

 

Een hulpmiddel is de zoekfunctie van Google. Door in de zoekbalk een woord in te tikken gevolgd door "... synoniem" krijg je zeker de oplossing in de vervolglijst. Vroeg of laat win je dan toch wel eens een prijs die er dikwijls aan verbonden is.

 

Je kan ook meteen naar http://www.mijnwoordenboek.nl/synoniemNL.php gaan en in het zoekvak je woord invullen.

 

Voorbeeld:  "Aarzelen synoniem" geeft als resultaat in google:

aarzelen is 1 maal gevonden als trefwoord:

dralen, dubben, haperen, schromen, talmen, tergdeinzen, treuzelen, twijfelen, wankelen, weifelen

 

Zet je eerste stappen in HTML5...(week 09)

Welke nieuwe mogelijkheden biedt HTML5? Waar liggen de verschillen tussen HTML5 en zijn voorgangers? Is het sop de kolen wel waard?


De voordelen: die kan je hier uitgebreid lezen:
http://www.zdnet.be/help/153769/de-voordelen-van-html5/


De eerste stappen: zelf eens iets uit proberen:
http://www.zdnet.be/article/153852/zet-je-eerste-stappen-in-html5/


Bron: ZDNet van 19 februari 2014.

 

Tot rust komen... (week 08)

Op een computer werken kan best stresserend zijn. Af en toe moet je onderbreken om tot rust te komen . Dit kan op de website http://weavesilk.com.

 

Je tekent met een muisbeweging een willekeurige kronkel of lijn over je scherm. Dit wordt dan omgezet naar een prachtige psychedelische animatie. Je krijgt daarbij nog rustgevende klanken en het beeld geeft je een gevoel van perfectie.

 

Kortom, alles wat je nodig hebt om even tot rust te komen.

 

Er is natuurlijk ook nog altijd http://calm.com.

 

Bron: Clickx Magazine nr.286 van 18 februari 2014

 

Video Conferentie gesprekken... (week 07)

ooVoo is een gratis programma voor videoconferencing. Je kunt er een beeld-gesprek met maximaal twaalf personen tegelijk mee opzetten.
Ideaal dus voor videovergaderen. Je kunt met alle personen in beeld beeld-telefoneren, maar ook via tekst chatten en bestanden delen. Onder de vergadering kun je specifieke berichtjes sturen zonder dat de anderen dat zien.


Het programma is makkelijk te gebruiken want de software detecteert zelf de benodogde hardware zoals de microfoon, webcam en luidsprekers. ooVoo werkt onder alle versies van windows sinds Windows XP, maar ook op de Mac, smarphones (iOS en Android) en op tablet computers.

 

Als de bandbreedte dat toelaat kan het zelfs in HD. ooVoo kent ook een betaalde versie zonder advertenties. Bij deze versie kun je ook videogesprekken en audiogesprekken opslaan en je kunt er samen mee op één desktop werken.

 

Downloaden kan hier.

Bron: Fan Tv van 6 februari 2014

 

Gratis Outlook alternatief... (week 06)

Wie werk gedaan wil krijgen op zijn pc, kan niet zonder een degelijk kantoorpakket. Microsoft Office is een populaire kandidaat, maar het kan ook goedkoper. Gratis zelfs, zo bewijzen pakketten als Kingsoft Office, OpenOffice of LibreOffice.


Maar wanneer je naar zo’n gratis alternatief overschakelt, moet je het wel zonder het krachtige Outlook stellen om je e-mail, contacten en agenda’s te beheren. Gelukkig bestaan ook daar alternatieven voor, al bieden die niet allemaal even veel mogelijkheden. Een prima kandidaat is eM Client 6.

 

 

eM Client beschikt over een duidelijke interface en heeft enkele handige functies aan boord. Je kan zelfs vanuit Outlook PST-bestanden importeren, om de overgang naar het programma te vereenvoudigen. Ook gegevens van andere programma’s, zoals Thunderbird en Windows Live Mail, kunnen worden geïmporteerd.


eM Client biedt ondersteuning voor Gmail, Exchange, iCloud en Outlook.com. Het programma komt ook in een betalende variant (49,95 dollar), maar het enige verschil met de gratis versie is dat je meer dan twee accounts kan beheren en “VIP”-ondersteuning krijgt.


Enkele van de meer geavanceerde functies van Outlook ontbreken in dit gratis alternatief, maar voor de gemiddelde gebruiker biedt eM Client 6 een krachtige oplossing voor het beheer van e-mail, agenda’s en contacten.

 

Downloaden kan hier.

Bron: ZDNet  van 22 januari 2014

 

Wachtwoord kluis... (week 05)

Wie veel gebruik maakt van het internet heeft vaak een wachtwoord nodig. Je kan altijd hetzelfde gebruiken, maar wie dat kan achterhalen heeft dan meteen toegang tot alles. Het is beter om er een aantal te gebruiken. Maar hoe ze onthouden en veilig opbergen?


KeePass is een open source wachtwoordbeheer programma. Dit programma biedt u de mogelijkheid al uw wachtwoorden veilig en versleuteld op te slaan op uw PC binnen één programma. De versleutelde database kunt u eenvoudig kopiëren naar een USB-stick of andere PC zodat u deze gegevens niet kunt verliezen.

 

 

Om de database met wachtwoorden te openen moet u eerst een hoofdwachtwoord invoeren, op deze manier voorkomt u dat anderen bij uw wachtwoorden kunnen komen zoals wanneer u deze in een normaal tekstbestand op uw PC zou opslaan.

 

 

De database wordt versleuteld via het AES en Twofish algoritme voor een optimale beveiliging van uw gegevens.


KeePass kan u ook helpen om een nieuw veilig wachtwoord aan te maken. Het programma kan automatisch een wachtwoord genereren die u vervolgens alleen maar hoeft te kopiëren naar de website waar u een nieuw account aan wilt maken.


Kenmerken:

  • veilige opslag van wachtwoorden,
  • opslag op externe bronnen zoals USB-stick mogelijk,
  • toevoegen van extra informatie aan wachtwoorden zoals URL's en titels,
  • toevoegen subgroepen voor een betere organisatie,
  • database beveiligd door middel van encryptie,
  • beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OS.

Downloaden kan hier:

Je kan de draagbare versie gebruiken op een memory stick: dan heb je altijd alles bij.

 

Website pagina vertalen... (week 04)

Heel wat informatie op het internet is geschreven in een andere taal. Toch kan er wat tussen zitten dat je erg interesseert. Vertalen dan maar.


In Firefox is er een plug-in waarmee je een tekstselectie of zelfs een hele webpagina laat vertalen. Deze vertaler spreekt meer dan 50 talen en je kan instellen dat het altijd naar het Nederlands moet omgezet.

 

Er verschijnt na installatie van de plug-in een extra balk (die je ook meteen kan verbergen) en een bijkomend pictogram waarmee je kan kiezen wat je wil laten vertalen.

 

Hier kan je de plug-in halen…


Bron: : Clickx Magazine nr.285 van 21  januari 2014

 

Beveiliging tegen keyloggers... (week 03)

Pincodes of wachtwoorden invoeren op een vreemde computer is nooit zonder risico. Met Oxynger KeyShield haal je echter een virtueel toetsenbord naar boven dat speciaal bedoeld is om keyloggers te slim af te zijn.


Wie af en toe een vreemde computer gebruikt, zoals in een hotellobby, cybercafé, wachtzaal of bibliotheek, weet nooit met zekerheid dat er niet een of andere keylogger actief is die heimelijk je muisbewegingen of toetsaanslagen registreert.


Je zou niet de eerste zijn bij wie op die manier wachtwoorden of pincodes ontfutseld worden. Oxynger KeyShield is een virtueel anti-keylog-toetsenbord.
Handig is alvast dat Oxynger KeyShield er ook in een draagbare versie is, zodat je het onderweg kan meenemen en bijvoorbeeld vanaf een USB-stick kunt opstarten. 


Het programma werkt onder Windows 7 en 8, en is compatibel met de meeste browsers. Bij elke installatie kan de toetsenbordlay-out er anders uitzien, als je dat zo verkiest. Dat is specifiek bedoeld om keyloggers tegen te gaan die ook muisbewegingen vastleggen. Immers op die manier kunnen ze op basis van de muiscoördinaten niet langer bepalen welke toetsen je hebt ingedrukt. Een nadeel is er natuurlijk ook: het intoetsen zal een stuk trager gaan, maar uiteindelijk hoef je dit virtuele toetsenbord alleen maar te gebruiken voor het invoeren van wachtwoorden of pincodes.


Verder, om tegen te gaan dat anderen de aangeklikte toetsen over je schouder heen kunnen aflezen, is het mogelijk de schermcursor nagenoeg onzichtbaar te maken en tot een kleine zwart stip te beperken.


Je kan er tevens voor zorgen dat je geen visuele feedback van de aangeklikte toetsen krijgt (die lichten bijvoorbeeld niet op).  Het virtuele toetsenbord blijkt bovendien bestand tegen keyloggers die in het geniep ook screenshots maken: op de screenshots blijkt alleen maar een zwart beeld te zien. Het kopiëren van het toetsenbord naar het Windows Klembord blijkt evenmin mogelijk.


De makers van het programma maken zich bovendien sterk dat de tool bestand is tegen elke bekende keylogger, zelfs wanneer die kernelbased is.

 

Downloaden


Bron: : ZDNet van 7 januari 2014

 

Zoeken in pdf's ... (week 02)

Het internet staat vol informatie die je gemakkelijk kan opzoeken via Google. Maar er staat ook heel wat in pdf documenten. Hiervoor bestaat een speciale zoekmachine. Ze staat op http://pdffetch.com.

 

Je kan deze documenten online lezen of ook opslaan om ze achteraf op je gemak te consulteren. Een groot deel is in het Engels, maar ook Nederlandstalige documenten kan je vinden.


Probeer maar eens “Photoshop lesson” en er komt een lange lijst van tips en tutorials voor Photoshop…


Bron: Clickx magazine nr. 284 van 7 januari 2014

 

Overzicht per categorie

Archief per jaar

Archief van 2016
Archief van 2015
Archief van 2014
Archief van 2013
Archief van 2012
Archief van 2011
Archief van 2010
Archief van 2009

TOP