Prullenbak voor Android... (week 53)

De prullenbak op je pc vormt een veiligheidsnet voor bestanden die je per ongeluk verwijdert. Met een klik op de knop kan je een bestand opnieuw herstellen naar de oorspronkelijke locatie op je computer. Dumpster brengt die functionaliteit naar je Androidsmartphone of -tablet.

 

 

Je kan de applicatie downloaden uit de Play Store via deze link. De app is gratis, maar wordt ondersteund door advertenties. Met een in-app-aankoop van 2,99 euro ben je verlost van de reclame indien je dat wenst.

 

In de instellingen geef je aan welke types bestanden moeten worden bijgehouden in Dumpster en voor hoe lang. Met een schuiver kan je een tijdsbestek van een week tot enkele maanden instellen of ervoor kiezen om de prullenbak alleen handmatig te legen.


Wanneer je nu per ongeluk een bestand op je smartphone of tablet verwijdert, kan je Dumpster openen om het bestand te herstellen. De prullenbak bewaart je verwijderde bestanden in volledige grootte. Ben je bewust bestanden aan het verwijderen om plaats te maken op je toestel, dan zal je ze dus ook uit Dumpster moeten verwijderen om ze volledig van je apparaat te wissen.


Bron: ZDNet van 31 Juli 2014

DVD of USB disk van je windows maken... (week 52)

Je hebt een goed werkende pc maar bent er toch niet gerust in dat vroeg of laat de schijf corrupt geraakt. Waarschijnlijk heb je bij aankoop ook geen DVD meer gekregen.


Geen nood, we gaan er eentje maken. Dat doen we in 3 stappen.


Stap 1. De installatie sleutel.


Kijk eens goed opzij of achteraan op je pc: is er een stikker met de sleutel erop, dan schrijf je die op. Is dat niet het geval, gebruik dan de tool NIRSOFT PRODUKEY. Je kan een portable versie  gaan halen op http://nl.afterdawn.com/downloads/systeem_tools/systeem_informatie/produkey.cfm
Je krijgt meteen ook de sleutels van je andere Microsoft producten.


Stap 2. Het juiste ISO bestand downloaden.


Met de sleutel, de taalkeuze, het type (32- of64-bit) en versie (windows 7,8.1 of 10) kan je aan de slag. Surf naar https://www.microsoft.com/en-us/software-download/home


Voor Windows 7 gaat alles vanzelf. Voor Windows 8.1 en 10 moet je eerst nog een programma Media Creation Tool installeren. Voor Windows 10 moet je ook opgeven dat het gaat om een INSTALLTIE VOOR EEN ANDERE PC.
Je moet dan telkens de sleutel, taal, editie en architectuur opgeven.


Stap 3. De ISO op een DVD of USB stick branden/zetten.


Dit medium moet minstens 4 GigaByte ruimte hebben!
Je kan dit doen met FREEISOBURNER op http://www.freeisoburner.com/ voor de DVD.
Of met  ISOtoUSB http://www.isotousb.com/ voor USB (je moet daar bootable aanvinken).


Bron: Clickx Magazine nr.319 van 15 december 2015

Pakjes voor de kerstboom... (week 51)

Inpakken.

Met wat lijm of plakband, papier en vooral veel creativiteit kom je tot mooie resultaten. Klik op de miniatuurtjes en bekijk de grote foto om ze na te bootsen in je ontwerp.


http://www.boakart.com/wrap/WrapArt.html

Etiketten

Voor wie is het pakje bestemd? Staat op het etiket. Wil je geen alledaags, maar eens een speciale versie.


http://www.buzzfeed.com/peggy/51-seriously-adorable-gift-tag-ideas#.edQw6VAad

 


Bron: Clickx Magazine nr.318 van 17 november 2015

Windows 10 App Foto’s... (week 50)

Je splinternieuwe Windows 10 heeft heel wat aan boord. Zo is er de Foto’s app die als twee druppels water gelijkt op de gelijknamige app van Google.

Met deze app kan je heel wat doen. Hier een overzicht.


Bron: Clickx Magazine nr. 317 van 3 november 2015 (gedeeltelijk)

ISO mounten in Windows10... (week 49)

Met Windows 10 kan je nog altijd gegevens branden op een CD of DVD.

Open de verkenne , selecteer de bestanden die je wil branden en kies de tab DELEN. Dan kies je OP EEN SCHIJF BRANDEN en volg je de instructies van de wizard.

 

Maar de tijd van CD en DVD is stilaan voorbij. Je zal software moeten downlaoden uit de Cloud. Meestal is dit een ISO bestand. Ook hiervoor moet je het bestand eerst selecteren en klik je op de tab START. Klik dan op de OPEN en kies daar Windows Verkenner. Dan verschijnt een nieuw dvd-station waar je de inhoud van deze ISO kan bekijken en gebruiken.

 

Klik met de rechter muisknop op het station en kies UITWERPEN om het weer te sluiten.


Bron: Clickx Magazine nr.318 van 17 november 2015

OneDrive verplaatsen... (week 48)

Als je een deel van je gegevens in de Cloud wil plaatsen als back-up of om ze vanop een tablet of smartphone te kunnen bekijken, dan kan je dat doen met je Microsoft OneDrive.


Eens je die in gebruik hebt staat de map ook op je computer en wel op de C:\ schijf. Vaak hebben we twee partities en is de C:\ niet bijzonder groot. Zullen we die OneDrive dan maar naar de tweede partitie verplaatsen. Hoe moet dat?


Stap 1: de sychronisatie van de map met de cloud stilleggen.
Zoek in de taakbalk of via “Alle programma’s” of “Alle Aps” naar het icoontje van OneDrive. Klik erop met de rechter muisknop en kies INSTELLINGEN. Klik op ONDRIVE ONTKOPPELEN.


Stap 2: de map verplaatsen.
Je zal de map van OneDrive vinden onder C:/Gebruikers/UwGebruikersnaam/OneDrive.
Selecteer deze map en verplaats ze naar een andere partitie of schijf.


Stap 3: opnieuw synchroniseren
Klik weer op het icoon en wanneer OneDrive opent vraag je voor WIJZIGEN en geef dan de nieuwe locatie op.

 

Voor een GDrive van Google zijn het dezelfde 3 stappen!


Bron: Clickx Magazine nr.318 van 17 november 2015

Windows10 op USB-stick... (week 47)

Je upgrade naar Windows 10 is geslaagd en je bent nu een trotse eigenaar.
Maar wat als het ooit fout loopt. Je hebt geen CD of ISO-bestand om opnieuw te installeren. Geen nood: we gaan een USB-stick met de installatie bestanden van windows10 maken.

 

Hiervoor heb je een gratis tool nodig die je hier kan halen:
https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Let op: het moet wel degelijk de Nederlandstalige versie zijn.

 

Dan maken we onze USB-stick klaar: minimaal 3 GigaByte en alles wat erop staat dat je nog nodig hebt moet je eerst ergens anders veilig opslaan. Bij het aanmaken van de bestanden op de stick wordt die immers eerst gewist.

 

Als je de tool dan opstart kies je INSTALLATIE MEDIA VOOR EEN ANDERE PC MAKEN en dan VOLGENDE.

 

Kies vervolgens de juiste TAAL (Nederlands) en VERSIE (Home of Pro) en ARCHITECTUUR (64 bit met minstens 4 GigaByte ram of anders 32 bit).

 

Om een nieuwe installatie te doen moet je eerst de BIOS zo instellen dat je vanop een USB-stick kan opstarten. Soms moet men daarvoor de BOOT-MODE: UEFI vervangen door LEGACY. De PC zal dan van de USB-stick opstarten en de installatie beginnen.


Bron: Clickx Magazine nr.316 van 20 oktober 2015

Voor puzzelaars... (week 46)

Op de Jigsawplanet kan je naar hartelust puzzels maken. Je kiest er eentje uit de galerij of je laadt zelf een foto op. Gewoon met de muis de stukjes verslepen: als je ze juist plaatst worden de stukken aan elkaar gehecht.


Onderaan kan je aangeven dat je het voorbeeld in beeld krijgt of zelfs transparant als achtergrond. Hoe meer stukken, hoe meer puzzelvreugd…

 

Hier moet je zijn.

 

Eens proberen?

 

previewpiece48 Beagle-puppy-1162-1680x1050[1]

 

Bron: Clickx Magazine nr. 317 van 3 november 2015

Wifi-hotspot veilig gebruiken... (week 45)

Je op een publiek wifinetwerk aanmelden, houdt meestal niet meer in dan login en wachtwoord intikken. Soms zelfs minder, maar daarvoor moet je wel eerst een geschikte hotspot lokaliseren. Bovendien neem je beter enkele gedragsregels in acht om je data te beschermen.

Safety First

Publieke wifinetwerken staan te boek als onveilig, en die reputatie is niet geheel onverdiend. Maar met wat gezond verstand en basiskennis kan je de meeste, gevaarlijke situaties vermijden of alleszins inperken.

 

Log je op een plaatselijk aangeboden netwerk in, check dan op voorhand wat precies de naam is van het netwerk, zodat je niet op een spoof netwerk terechtkomt, opgezet door een hacker.

 

Houd je internetverkeer ook zo informeel mogelijk, banktransacties en werkmails bewaar je best voor later. Geef tijdens het surfen de voorkeur aan https websites in plaats van http, die bieden veel meer bescherming. En als je op een onbeveiligde wifi zit, gedenk dan deze volkswijsheid: “Don’t surf websites you wouldn’t want a stranger to know you’re viewing.”

Wi-Fi Finder

Met deze app, die je zowel op Android als iOS gratis kan downloaden, spoor je publieke wifinetwerken in je buurt op. Via een lijst kan je zien hoe ver die hotspots van je verwijderd zijn, of je er (indirect) voor moet betalen en door wie ze worden aangeboden.


Android & iOS – gratis

Mifi

Heb jij er wat geld voor over om altijd een hotspot op zak te hebben, dan kan je al eens kijken naar gespecialiseerde hardware. Een Mifi, zoals die persoonlijke mobiele netwerken origineel worden aangeduid, tik je vanaf een kleine € 50 op de kop.


Huawei E5330 MiFi router – € 49,99

Fon

Mensen die intekenen bij Fon, delen een portie van hun wifi en in ruil daarvoor kunnen ze gratis op alle andere gedeelde Fonspots inloggen, wereldwijd. In België werkt Fon samen met Proximus: internetklanten van die operator kunnen zich sowieso gratis op Fon aanmelden. Anderen hoeven enkel de Fonera router aan te schaffen om lid te worden van het internationale netwerk, zonder verdere kosten.


Fonera – € 39

Maak van je smartphone een hotspot

Geen internet in de buurt om je lap- of desktop aan te hangen, maar je hebt wel een mobiele verbinding? Zet een wifinetwerk op door van je smartphone een hotspot te maken. Die functie werd mogelijk gemaakt op iPhone vanaf versie 4, sinds Android 2.2 gaat het ook op een androidtelefoon.

 

Hiervoor moet je in de settings van je telefoon duiken of het sneltoetsenmenu tevoorschijn swipen, en naar de hotspot-feature zoeken. Let wel op dat je het verbruik van je mobiele data in de gaten houdt, zodat je instanthotspot je maandelijkse limiet er niet doorjaagt.

Stop met delen

Even terugkomen op veiligheid. Een simpele tip, maar toch altijd nuttig om eens te controleren: schermt je Windows computer jouw gedeelde mappen af als je je op een publiek net waagt? Om dit te controleren, moet je het netwerkcentrum van je pc openen. Klik op “geavanceerde instellingen voor delen wijzigen” en schakel de deelopties uit als dat nog niet het geval is. Verzeker jezelf er ondertussen ook van dat het netwerk als publiek wordt beschouwd door je computer, dat zorgt al voor meer aangepaste veiligheidsinstellingen.

EAP

Telenetklanten kunnen hun voordeel doen met de EAP technologie die de provider aanbiedt. Hiermee kunnen klanten zich automatisch aanmelden bij Wi-Free, het gratis wifinetwerk dat Telenet in verschillende steden beschikbaar stelt. EAP staat voor Extensibel Authentication Protocol en het zorgt ervoor dat je de tijdopslorpende stap van het invullen van login en wachtwoord kan overslaan. De functie is te activeren via de webpagina Mijn Telenet, bij Mijn aanmeldgegevens.

Fing

De Fing-app maakt het mogelijk om te zien welke apparaten allemaal op je wifinetwerk zijn aangesloten. Zit je op je thuisnetwerk, dan kan je controleren of er geen indringer verbonden is, die zomaar profiteert van jouw verbinding. Zowel op Android als op iOS kan je de applicatie gratis downloaden, en je hoeft geen advertenties te slikken.


Android & iOS – gratis

Opensignal

Een andere handige app is Opensignal. Deze geeft je niet alleen een interessant overzicht van gsm-masten en de dekking van het mobiele netwerk in je buurt, maar kan tevens vlug een speedtest uitvoeren om down- en uploadsnelheden van je wifi te controleren.

 

Opensignal is deel van een crowdsourcing project dat verbindingen over de hele wereld in kaart brengt. Standaard deel je de gegevens die de app in je buurt oppikt, maar je kan die functie in de instellingen uitschakelen.

VPN

Wil je er zeker van zijn dat je je data zonder voyeurs verzendt op een publiek netwerk, schakel dan een VPN in. Een Virtual Private Network creërt een versleutelde verbinding, waarlangs je internetverkeer gaat.

 

Er zijn tegenwoordig heel wat spelers op de VPN-markt. Voor een degelijke service kan je doorgaans beter wat geld neertellen, maar de gratis versies van Hotspot Shield of Spotflux Premium bieden al een goede basisbescherming, in ruil voor reclame op je scherm.


Bron: ZDNet van 30 oktober 2015

Van song naar notenschrift (week 44)

Je wilt songs van anderen of van jezelf omzetten in notenschrift? Dat kan prima met ScoreCloud, ook zonder veel voorkennis van muziek.


ScoreCloud Studio, dat zowel beschikbaar is voor Windows als Mac OS X, voorziet alvast in een handige introductievideo die je meteen op weg zet. Bij het opstarten kun je standaard kiezen tussen het omzetten van een “muzikaal idee” naar notenschrift of het zelf “beat-per-beat” invoeren van de muzieknoten. Voor dit laatste staat je dus een ingebouwde editor (composer) ter beschikking, waarbij je de gewenste noten maar hoeft aan te duiden.

 

 

Omzetten naar een andere toonaard zoals D major of Bb minor is maar een kwestie van selecteren. Het is ook perfect mogelijk het aantal bpm (beats per minute) in één keer aan te passen. Ook het toevoegen van muziektekst hoort erbij en je kunt je muziek ook van een ‘drum staff’ voorzien, met keuzes als metronome, Basic beta, Latin, Disco, Jazz, enz.


Is het zelf schrijven van muziek niet meteen je dada, dan zijn er nog wel een paar andere uitwegen. Je laadt een midi-bestand in of je speelt zelf muziek vanaf een virtuele piano (geïntegreerd in het programma) of van een midi-keyboard dat je aansluit op je computer, waarbij ScoreCloud Studio de muziek dan zelf voor het bijhorende notenschrift zal voorzien. Meer nog, het is zelfs mogelijk een eigen melodie te kwelen (van maximaal 2 minuten) op basis waarvan dan het notenschrift wordt gegenereerd.


De naam ScoreCloud Studio laat je trouwens al vermoeden dat je het resultaat niet alleen lokaal kunt bewaren maar ook in de cloud kunt opslaan (na het aanmaken van een account), zodat je het met anderen kunt delen.

 

En omgekeerd: op https://my.scorecloud.com/explore vind je alvast een hele reeks songs van andere gebruikers die je zelf kunt afspelen en bewerken.

 

Download


Bron: ZDNet van 12 oktober 2015

Daemon Sync... (week 43)

Je kent misschien Daemon Tools wel, een populair programma dat een cd- of dvd-speler emuleert op je computer. Daemon Sync is een app van dezelfde makers, maar deze app doet heel wat anders.


Daemon Sync is namelijk een programma waarmee je snel en makkelijk bestanden tussen je smartphone of tablet en de computer kunt uitwisselen. Daarvoor is alleen een WiFi-netwerk nodig. Daemon Sync gebruikt namelijk WiFi om de beide apparaten met elkaar te verbinden. Een internetverbinding is daarbij niet nodig, een lokaal netwerk is voldoende.

 

Daemon Sync werkt met Android en iOS (smartphone, tablet) en Windows, Mac OS en Linux (PC). Op ieder apparaat dien je eerst de software te installeren, maar voor alle besturingssystemen is dat gratis. Vervolgens beveilig je ieder apparaat met een pincode die als wachtwoord dienst doet. Dit om te voorkomen dat iedereen die op je WiFi-netwerk kan komen ook je bestanden kan bereiken.
Hierna kun je bestanden uitwisselen. Daarbij kun je totale mappen laten synchroniseren.


De Daemon Sync App voor de telefoons en tablets en computer-software (de server) is gratis te downloaden via de Daemon Sync website.

 

Bron: FanMmail digitaal 537 van 10 oktober 2015

Alternatieven voor Powerpoint... (week 41)

Powerpoint wordt ondertussen zo vaak gebruikt voor presentaties, op het werk maar bijvoorbeeld ook in de klas, dat ze er al snel hetzelfde gaan uitzien. Wat als je voor je volgende presentatie eens een frisser alternatief gebruikte?

 

Google presentaties

 

 

Google heeft met het ondertussen bekende Google Docs zijn eigen online suite, die je met een Google Account gratis kan gebruiken. Ik zou zelf al lang niet meer zonder de online schrijftool kunnen, maar Google’s presentatiesoftware is ook niet te versmaden.

 

Waar het in het prille begin een flauw afkooksel was van PowerPoint, heeft het ondertussen enkele stevige updates ondergaan om het een pak gebruikers-vriendelijker te maken. De basisstructuur is wel nog altijd hetzelfde: je bouwt een presentatie op aan de hand van dia’s.


Om dat wat creatiever aan te pakken geeft Google je een massa aan tooltjes en templates, en het is ook een fluitje van een cent om mediabestanden of pakweg YouTube-filmpjes in je presentatie te plakken. Bovendien kan je, zoals in alle programma’s in Google Docs, bijzonder makkelijk samen met collega’s of klasgenoten aan een online presentatie werken.

 

Slides kan PowerPoint-bestanden inladen en omzetten, en laat je ook offline en op mobiele toestellen werken. Google Slides heeft wat minder toeters en bellen dan Powerpoint, denk bijvoorbeeld aan animaties die wat minder krachtig zijn, maar heb je al wat ervaring met Microsofts presentatiesoftware, dan is dit een zeer goed en gratis alternatief.

SlideRocket

 

 

Wil je gewoon helemaal online werken, dan is er SlideRocket. Deze presentatiedienst lijkt zelfs helemaal gemaakt voor het ideale presentatietoestel: de tablet. De interface van SlideRocket is namelijk op maat gemaakt voor mobiele toestellen.

 

Dat betekent dat je je presentaties van overal kan bekijken en bewerken. Je kan thema’s, layouts en andere dingen combineren. Online kan je ook makkelijk filmpjes en beelden integreren van bijvoorbeeld YouTube.


Je kan online ook samenwerken met vrienden en collega’s, en presentateis online delen, net zoals in Google slides. Ook als in Google Slides: PowerPoint-presentaties kan je importeren. Je kan zelfs kiezen of je dia’s uit Microsofts Office overzet, of gewoon als beeld in je presentatie plakt.

 

Op veel vlakken is dit een soberder versie van grotere presentatieprogramma’s zoals PowerPoint of Keynote, maar SlideRocket heeft ook enkele leuke extra’s. Zo zijn er plug-ins voorzien zoals een zoekmachine voor quotes, een online woordenboek en real-time beurscijfers die je in je presentaties kunt gebruiken.

Haiku Deck

 

Een van de typische kenmerken van een slechte presentatie is dat er veel te veel tekst op een dia staat. Haiku Deck probeert daar verandering in te brengen. De ‘standaard’ slide in deze presentatiedienst bestaat uit een groot beeld, met zo weinig mogelijk moeilijk te lezen tekst om je publiek niet te overladen met informatie.

 

De focus ligt dus voluit op beelden en grafieken, en niet op woorden en bullets. Al gaat de dienst natuurlijk niet zo ver dat ze je ook tegenhoudt om een halve boek op zo’n dia te proppen. Als je dat echt wilt, kan dat dus ook.


Je maakt die visuele dia’s via een intuïtiteve interface op je iPad of in je browser webapp. Daarin zit meteen ook een handige tool om de nodige informatieve grafieken te maken. Haiku Deck is gratis, met premium opties. Met de gratis account maak je presentaties en krijg je toegang tot miljoenen beelden, naast een zestal thema’s voor je dia’s.

 

Voor nog meer thema’s en beelden zal je moeten bijbetalen. Al kan je ook gewoon je eigen foto’s uploaden, of ze importeren uit pakweg je Instagram. Deze dienst is, ook met zijn mobiele opties, een makkelijke optie om tot een elegant resultaat te komen. Vooral handig voor mensen die geen hele dag willen knoeien met een presentatie, dus.

Beamer

 

Iets helemaal anders, dan: LaTeX. Deze vrij specifieke opmaaktaal kan je, eens je ze hebt aangeleerd, gebruiken voor zowat elk LaTeX document. Die documenten hebben hun eigen bestandstype (.tex) en zien er een beetje uit als ouderwetse code. In plaats van in een tekst de titel in een opmaakprofiel voor Titel te zetten, tik je in plaats daarvan:
\title{Hippe presentaties}. En in plaats van een opmaakprofiel voor Auteur wordt dat: \author{Els Bellens}.

 

Bedoeling van het systeem is om je op de inhoud te concentreren, en minder op hoe dat er uit moet zien. Een beetje een gek uitgangspunt voor presentatiesoftware, maar toch is er Beamer. In dit programma werk je dus niet, zoals in de meeste programma’s, met elementen, beelden en tekstkadertje die je naar je slide sleept een aanpast.


Je bouwt je presentatie in LaTeX van de grond op. Toegegeven, da’s waarschijnlijk niet de snelste of meest gebruiksvriendelijke manier om een presentatie te maken, tenzij je al een beetje ervaring hebt. Wel zorgt het ervoor dat je je op je boodschap concentreert, en geeft het je veel meer vrijheid om je presentatie tot in de puntjes fijn te stellen. Voor de echt unieke presentaties moet je dus hier zijn.

Prezi

 

Nog een buitenbeentje, maar dan net dat ietsje makkelijker in gebruik, is deze Prezi. Waar de meeste presentatiesoftware werkt met dia’s, die je een voor een aan je publiek toont, pakt Prezi uit met één groot blad.

 

Voor de presentatie die je maakt zet je al je aandachtspunten, beelden en filmpjes op het ene blad, en kies je zelf in welke volgorde je eroverheen zweeft, scrollt, en in- of uitzoomt.


Dat biedt wat creatievere manieren om van onderwerp naar onderwerp te springen, en het betekent ook dat je je brainstormingsessie of research eigenlijk meteen als presentatie kan gebruiken. Deze dienst is ook ideaal voor dynamische, niet-lineaire presentaties, omdat je vrij makkelijk op vorige punten kunt terugkomen, of ze via een leuk effect of animatie in een heel nieuw daglicht kunt zetten.


Prezi werkt online en met een gratis account krijg je tot 100 MB aan ruimte om je presentaties op te slaan. Voor meer opslagruimte, en de mogelijkheid om offline aan je presentaties te werken, kan je een betaald abonnement nemen.

 

Voor gratis presentaties zal je dus altijd WiFi nodig hebben, al betekent die cloudopslag ook dat je Prezi kunt gebruiken op eender welk toestel met een browser. Je werk wordt bovendien synchroon gehouden, zodat je later op een ander toestel verder kunt werken.

 

Bron: ZDNet van 18 september 2014

Kleurencombinaties... (week 40)

Op zoek naar een afbeelding met een bepaalde combinatie van kleuren?

 

Gemakkelijk te vinden met de MultiColorEngine van TinyEye.
Surf naar http://labs.tineye.com/multicolr/

 

Je kan tot vijf kleuren instellen. Dan kan je nog voor elke kleur een gewicht aangeven en tenslotte kan je nog een onderwerp of categorie aanduiden.

Het systeem haalt dan de foto’s op uit Flickr.

 

Bron: Clickx Magazine nr.313 van 18 augustus 2015

Lichtfilter... (week 39)

’s Avonds laat achter je computer zitten werken is niet zo goed voor de ogen. Met het programma F.LUX kan je de kleuren laten aanpassen: minder blauw, meer naar rood toe.

 

Na installatie verschijnt een icoontje in het systeemvak. Je moet eerst je locatie opgeven, want in functie daarvan wordt de stand van de zon en dus de benodigde correctie berekend.

 

Je kan in de instellingen nog zelf bepalen tussen welke twee uitersten de aanpassingen mogen gebeuren. Dat het allemaal wat roder lijkt is geen probleem: het is beter voor je gezondheid: je zal daarna beter slapen!

 

Download hier...

 

Bron: Clickx Magazine nr.313 van 18 augustus 2015

Windows-screenshots met Snip... (week 38)

Ben je alweer vergeten hoe je een schermafbeelding maakt in Windows? Niet van wakker liggen, gewoon Snip installeren: een handig nieuw tooltje van Microsoft om screenshots te capteren, bewerken en te delen.


Snip manifesteert zich na het opstarten als een kleine taakbalk aan de bovenrand van je Bureaublad. Het eerste icoontje bundelt drie verschillende soorten schermafbeeldingen: een screenshot van het volledige scherm, van een geopend programma of venster, en van een gebied naar keuze.


Wijs gewoon het element aan dat je wil vastleggen (of trek er een kader omheen) en klik links om de afbeelding op te slaan. In plaats van een screenshot kan je overigens ook een foto maken. In dat geval druk je op het camera-knopje in de taakbalk.


De schermafbeelding (of foto) belandt vervolgens automatisch in de Snip Editor waar je met een pen desgewenst nog wat aantekeningen op het plaatje kan maken.

 

 

Schermvideo’s

Er is ook een opnamefunctie om je handelingen vast te leggen in een videofilmpje, compleet met ingesproken commentaar. Een feature die goed van pas komt wanneer je weer eens helpdesk mogen spelen voor vrienden en familieleden die wat minder verstand hebben van computers.


Het resultaat, van een gewone screenshot tot een heus instructiefilmpje, kan je vervolgens met een druk op de knop delen, via e-mail of een weblink. Nog handig is het overzicht van alle gemaakte schermafbeeldingen, terug te vinden in de Library van Snip.

 

Downloaden

 

Bron: ZDNet van 9 september 2015

Dropbox op aanvraag... (week 37)

Het kan gebeuren dat iemand een groot bestand voor jou heeft, maar geen gebruiker is van Dropbox. Als jij zelf dropbox gebruiker bent kan je die persoon een uitnodiging sturen om het bestand in je speciale map op te laden .

 

Het bestand moet kleiner zijn dan 2 GigaByte. De map noemt FILE REQUESTS. Je surft naar http://www.dropbox.com/requests, en maak een korte beschrijving van wat je van die persoon wil krijgen en geef het mail adres van die andere persoon op.


Zo eenvoudig is dat…

 

Bron: Clickx Magazine nr.314 van 1 september 2015

MiniToolPartitionWizard... (week 36)

Om gemakkelijker een herinstallatie van Windows te doen, zonder daarbij gegevens (foto's,documenten..) te verliezen is het raadzaam om je harde schoijf in twee partities te verdelen: een partitie voor de programma's en een partitie voor de gegeven.

 

Zeker bij de overgang van windows 7 of 8.1 naar windows 10 of na aankoop van een nieuw toestel, kan je dit best doen. Windows zelf beschikt over zo'n beheerprogramma, maar dat is gebruiksonvriendelijk en beperkt in het gebruik. De MiniTool Partition Wizard Home Edition is een veel beter alternatief. Voor thuisgebruik is het gratis.

 

Met deze gratis software kun je niet alleen partities maken, verwijderen en formateren, maar ook bestaande partities vergroten en verkleinen. Verwijderde partities kunnen in hun geheel weer worden teruggehaald en je kunt met dit programma FAT partities naar NTFS converteren en tal van partitie-eigenschappen aanpassen. Na het vergroten van een partitie is het niet eens nodig het systeem te herstarten.

 

 

De MiniTool Partition Wizard Home Edition ondersteunt vele soorten partities zoals FAT en NTFS voor Windows en Ext2 en Ext3 voor Linux. Het programma is compatible met MBR-en GPT-partitie tabellen. Verder wordt RAID ondersteund. Bij Windows worden zowel de 32-bits als de 64-bits partities ondersteund. Dat is een pluspunt ten opzichte van vele andere gratis partitiemanagers.


De mogelijkheden zijn groot en daarom is het handig dat wizards je door de meest gebruikelijke werkzaamheden kunnen leiden.


Met de MiniTool Partition Wizard Home Edition kun je niet alleen partities aanpassen maar ook beheren. Grafisch wordt er veel technische informatie duidelijk inzichtelijk gemaakt, bijvoorbeeld met staafdiagrammen en tabellen die inzage geven in de gebruikte capaciteit.

 

De maker biedt ook Professional, Server, Enterprise en Technician versies aan voor professioneel gebruik. Deze versies zijn niet gratis. De gemiddelde thuisgebruiker zal zich goed kunnen redden met de gratis Home Edition. De professionele versies bieden wel meer mogelijkheden, vooral op het gebied van het samenvoegen van partities. Dit kan dan zonder dataverlies.

 

Downloaden...


Bron: FanTV.nl

Aardrijkskunde oefenen... (week 35)

Terug naar school en je wil de kleinkinderen wat helpen bij de lessen aardrijkskunde…


Oefen dan samen met hen op de site van topomania. Steden, provincies, rivieren, meren, gebieden: alles komt aan bod, niet alleen in België maar ook Nederland, Europa en alle andere werelddelen.


Hier moet je zijn: http://www.topomania.net


Bron: Clicks Magazine nr.301 van 18 augustus 2015

Firefox voor Windows 10... (week 34)

De nieuwste Firefox-update is helemaal op maat van Windows 10. Met een meer gestroomlijnd design en grotere elementen, biedt de nieuwe browser vooral meer ruimte voor websites. De update komt twee weken nadat Mozilla CEO Chris Beard zei dat Windows 10 het zijn gebruikers te moeilijk maakt om de standaardbrowser, Microsoft Edge, terug te veranderen in Firefox.


“Het kost meer dan twee keer het aantal klikken, scrollen door content, en wat technische expertise voor mensen om de keuzes die ze in eerdere versies van Windows hebben gemaakt te behouden” schreef hij in een open brief vorige maand.


Om gebruikers tegemoet te komen heeft Mozilla een stappenplangepubliceerd, waarin wordt omschreven hoe je Firefox weer als standaardbrowser in kan stellen. “Firefox helpt je ook je keuze te behouden wanneer je het zoekveld gebruikt in de Windows 10 taakbalk om op het internet te zoeken”, zo valt in een blog post over Firefox 40 te lezen.


Wanneer je een zoekterm invoert in Microsofts nieuwe OS worden de resultaten getoond in Bing. Stel je Firefox in als standaardbrowser, dan worden je zoekopdrachten hier uitgevoerd, in de zoekmachine van jou voorkeur.

Beveiliging

De beveiligingsupdates van Firefox 40 bevatten onder andere een nieuw proces dat third-party add-ons certificeert. Gebruikers zullen een waarschuwing zien naast onbekende add-ons, en in volgende releases zullen ze standaard worden uitgeschakeld.


Malware detectie features zijn uitgebreid. Firefox kan gevaarlijke downloads identificeren en de gebruiker waarschuwen voor potentieel ongewenste software. Versie 40 waarschuwt je ook wanneer een pagina bezocht wordt waarvan het weet dat er bedrieglijke software op staat.


“Naast onze overtuiging dat bescherming tegen malware in het belang van al onze gebruikers is, erkennen we ook dat sommigen een voorkeur hebben geen data naar Google te versturen over gedownloade bestanden. Daarom voorzien we in een eenvoudige manier om dit uit te zetten”, valt in een aparte blogpost te lezen.


Je kunt Firefox 40 hier downloaden.


Bron: ZDNet van 14 augustus 2015

‘On the fly’ vertalen... (week 31)

Om tekstmateriaal  te vertalen kun je uiteraard een online service als die van Google of Microsoftaanspreken. Het je echter tijdens het werken aan een project geregeld vertalingen nodig dan is dat niet zo efficiënt. In dat geval doe je beter een beroep op een tool als QTranslate die zulke vertaalmogelijkheden dichter aan je vingertippen brengt.


QTranslate laat zich op verschillende manieren bedienen. Zo kun je je brontekst zelf intikken of plakken in het bovenste paneel van het hoofdvenster van de tool. Je hoeft dan maar de gewenste doeltaal aan te duiden evenals de – weliswaar online – service die je voor die vertaling wilt inzetten. Je kunt kiezen uit een achttal services, met bekende namen als Google Translate, Bing Translator, Babylon en Prompt. Afhankelijk van de gekozen service worden telkens een hele reeks talen ondersteund; bij Google Translate bijvoorbeeld telden we er meer dan 60. De vertaalde tekst verschijnt dan nagenoeg meteen in het onderste paneel, van waaruit je die dan naar het klembord kunt kopiëren en in je document plakken.

 

Leuk en handig is nog de mogelijkheid om zowel je brontekst als je doeltekst door QTranslate te laten voorlezen. We testten deze optie uit in een handvol (Europese) talen en het moet gezegd: de uitspraak was telkens verrassend goed – de intonatie weliswaar iets minder.


Je kunt echter ook op een andere, nog comfortabeler manier tewerk gaan. Wanneer je namelijk in je document een tekstpassage selecteert kun je de vertaling door middel van een sneltoets meteen in een pop-upvenster laten verschijnen (en ook van hieruit laten voorlezen).  Activeer je de muismodus dan volstaat het zelfs de tekst te markeren om QTranslate automatisch met de vertaling te laten komen.


Verder biedt QTranslate nog de mogelijkheid aan om afzonderlijke woorden in online woordenboeken te laten opzoeken – ook hier weer met keuze uit diverse diensten, waaronder Google Afbeeldingen, Wikipedia, Babylon Dictionary en Oxford Learner Dictionary. Het programma houdt ook een historisch overzicht bij van eerder opgevraagde vertalingen en je kan ook een virtueel toetsenbord activeren.

 

Downloaden kan je hier...


Bron: ZDNet van 23 juli 2015

Website maken met BlueGriffon... (week 30)

Bluegriffon is een gratis website-editor waarmee je behoorlijk uitgebreide websites kunt maken. Veel particuliere websites en sites van kleine bedrijven worden in online webeditors gemaakt, maar de mogelijkheden van deze editors zijn meestal beperkt. Professionals maken vaak gebruik van systemen als Joomla en Wordpress, maar deze systemen zijn vaak weer te zwaar voor een eenvoudige website.

 

Daartussenin bevinden zich een groot aantal website-editors waarmee je op een vrij eenvoudige manier websites kunt bouwen. Het gaat hierbij om websites zonder database die bestaan uit een verzameling HTML-pagina's. Niet geschikt voor bijvoorbeeld een webwinkel, maar wel om er een bedrijfswebsite of particuliere hobbysite mee te maken.


Bluegriffon is één van de beste en meest uitgebreide website editors. Deze software is bovendien gratis. Bluegriffon is de opvolger van Kompozer wat op zijn beurt weer afgeleid was van de webeditor NVU. Het is een WYSIWYG-editor (what you see is what you get) dus je hoeft je niet op codes te storten maar kan webpagina's bouwen op een manier zoals je bijvoorbeeld in Word een tekst opmaakt.

 

Alles werkt met menu's en functies als slepen en plakken, dus voor de basis hoef je zelfs geen HTML te kennen, al is dat wel handig als je iets ingewikkeldere mogelijkheden op je website wilt opnemen. Dankzij een taalmodule is Bluegriffon ook in het Nederlands beschikbaar.

 

Een voordeel van Bluegriffon ten opzichte van bijvoorbeeld NVU en Kompozer is dat dit programma wel nog steeds in ontwikkeling is. De nieuwste versies van CSS, HTML en XHTML worden dus ondersteund.


Bluegriffon is gratis maar voor diverse extra's moet betaald worden. Dit werkt via add-on die overigens maar een paar euro kosten. Voorbeelden van dit soort add-ons voor Bluegriffon zijn een uitgebreidere CSS-editor, sjablonen en een full-screen editor. Ook voor een uitgebreide handleiding moet betaald worden.

 

Downloaden kan je hier...


Bron: FanTV Digitaal nr. 533 van 18 juli 2015

Gratis Apps in de App Store... (week 29)

In de laatste versie van het besturingssysteem van Apple, Ios (8.4),  is het mogelijk om het gebruik van het wachtwoord uit te schakelen om GRATISCHE Apps te downloaden van de App Store.

 

Zo gaat men te werk:

Ga naar “Instellingen”, dan naar “iTunes en App Store”, ga naar “Wachtwoordinstellingen”.

 

Zorg dan dat “Vereis wachtwoord” bij gratis downloaden NIET GROEN is.


Bron: Micky Van Veen SeniornetVlaanderen

Ruilt mee... (week 28)

Misschien gebruik je de vrije tijd van de zomer om de zolder eens op te ruimen of een paar kasten te herschikken. Vaak komen dingen tevoorschijn die nog goed kunnen gebruikt, maar die je al lang niet meer wist liggen of intussen vervangen hebt door nieuw.

 

Je kan ze eventueel omruilen voor iets dat je al lang zoekt of graag had gekregen.
Altijd beter dan ze op de grote berg vuil te gooien…


Dit kan op de website www.ruiltmee.be

 

Bron: Clickx Magazine nr. 311 van 7 juli 2015

Office Lens... (week 27)

Soms lees je een interessant artikel waarvan je een deel zou willen gebruiken, maar je hebt geen zin om het helemaal over te tikken. Geen nood: neem je tablet of smartpone en installeer Office Lens. Je kan het vinden in de App Store of via je browser opzoeken…Installeren gaat gemakkelijk.


Omdat het van Microsoft komt zal je wel een paar keer moeten inloggen met je Microsoft account. Heb je die nog niet, maak dan een outlook.com account aan.

 

Je begint met het maken van een foto van het document dat je graag zou hebben. Moet je maar een deel hebben, dan je dit bijsnijden. Maak het ook scherp...


Daarna kan je het exporteren/opslaan als een Word document, bijvoorbeeld op je OneDrive: je zal weer moeten inloggen met je Microsoft account. Tijdens het opslaan wordt de conversie gedaan op basis van OCR (Optical Character Reading). Bepaalde zones die moeilijk leesbaar zijn worden als afbeelding tussengevoegd.

 

Open het document dan met de Word app of op je compter en je zal merken dat je het kan bewerken. Opletten natuurlijk dat je niet zo maar tekst gaat binnenhalen die auteursrechtelijk is beschermd!!!

 

Je kan het ook gebruiken om een foto te maken van wat op het bord staat in de klas of op de keukenwand. Dan sla je het best op in de App OneNote.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 310 van 16 juni 2015

Radio beluisteren met Radiola... (week 26)

Muziek verlicht de zeden... Dus tijdens je bezigheden een muziekje op de achtergrond mag gerust wel. We doen dat deze keer met Radiola.

 

Je maakt eerst een keuze uit een twaalftal categorieën zoals klassiek, jazz, rock, trance etc.. Dan kies je een zender en klik op de PLAY knop. Zo eenvoudig is dat.

 

Met de REC knop kan je het fragment meteen opnemen in mp3 formaat. Het wordt opgeslagen in de muziek map van de ingelogde gebruiker.


Je kan zelf ook stations toevoegen en verwijderen. Kijk bv. eens op www.belgië.fm: hier kan je een hele reeks Belgische stations vinden …


Downloaden kan hier: bovenaan staat een download knop.


Je kan zowel een installatie doen, als de software meteen gebruiken.


Bron: Clickx magazine nr.310 van 16 juni 2015

Google Foto’s ... (week 25)

Met de tip van vorige week kan je al je foto's bewerken. Nu zal Google Foto’s zich ontfermen over al je foto’s. Daarvoor schuift de dienst een aantal goede argumenten naar voren.

 

“Ongelimiteerde opslag van foto’s en video’s in hoge kwaliteit.” Ik hoorde al slechtere argumenten om één app boven een andere te verkiezen. Google ontfermt je gratis en voor niets over al je afbeeldingen, en dat in een kwaliteit tot 16 megapixels. Ook video’s hebben een plaatsje op de Google-servers, zolang je tevreden bent met een full HD-resolutie.

40 GB uploaden

Om Google Foto’s grondig te testen besloot ik de proef op de som te nemen en mijn hele fotobibliotheek online te zetten. De collectie te waarde van een 40-tal gigabytes telt zo’n 14.000 foto’s. Heel wat, maar ik zet er geld op in dat er heel wat lezers kunnen uitpakken met een kieksjesverzameling die een stuk groter is. Het duurt met andere woorden een hele tijd om alle afbeeldingen online te krijgen, zelfs met een goed internetabonnement.

 

Heb je geen ongelimiteerd internet, dan komt daar nog eens bij dat de upload een flinke hap uit je maandelijks databudget zal nemen. Begrijpelijk dus dat je wil weten of Google Foto’s de moeite waard is.

 

Tijdens dit schrijven is mijn eigenste upload nog volop bezig, maar een paar duizend foto’s volstaan om de capaciteiten van Google Foto’s te onderzoeken. Foto’s is beschikbaar op je Android-telefoon, je iPhone en je computer. De pc is een logische plaats om je ganse bibliotheek op bij te houden, dus daar begin ik.

Kleine applicatie

Om je foto’s online te krijgen heb je een kleine applicatie nodig, die je via de Foto’s-website kan downloaden. De app doet me denken aan Google Music. Hij nestelt zich braafjes in het systeemvak van je taakbalk en upload van daaruit alle foto’s uit door jou gekozen locaties. Zodra er enkele foto’s online staan kan je ze bekijken op photos.google.com. In het totaaloverzicht staan ze geordend volgens datum. Tot zover niets speciaals. Wat maakt deze Google-dienst dan uniek? Zoals je kan raden zit de kracht in de zoekfunctie.

Slimme foto-analyse

Google analyseert je afbeeldingen met een machine learning algoritme en determineert wat er op staat. Vervolgens kan je foto’s bekijken verzameld volgens onderwerp. Denk daarbij aan woestijnen, stranden, auto’s, vogels, boten… Kortom, zowat alle onderwerpen waar je meerdere beelden van hebt. Googles algoritme is slim en accuraat, maar niet altijd. Zo is een hek soms een skyline en een meer soms een waterval, maar over het algemeen sorteert Foto’s nu al meer dan goed genoeg om een serieuze meerwaarde te bieden.

 

Verder kan je foto’s ook per locatie bekijken, een functie die dankzij locatie-tags voor de hand liggend is. Gecombineerd zorgen ze er voor dat Foto’s heel veel weet over je afbeeldingen, waardoor de zoekfunctie zelf ongezien krachtig wordt. Op zoek naar die ene specifieke foto? Zoek dan naar bijvoorbeeld naar ‘bird’ en ‘water’, of ‘snow’, ‘house’, en ‘Switzerland’.


Volgens de aankondiging op Google I/O moet Foto’s ook gezichten analyseren en zo foto’s per persoon rangschikken. Dat zal anoniem gebeuren, in contrast met bijvoorbeeld het taggen op Facebook. Voorlopig is die functie bij ons nog nergens terug te vinden.

Persoonlijke assistent

De Assistant helpt je om het meeste uit je afbeeldingen te halen. Eveneens dankzij foto-analyse stelt Google nieuwe manieren voor om je foto’s te bekijken. Nam je veel foto’s van hetzelfde onderwerp vanuit een min of meer stabiele hoek? Dan krijg je misschien een kleine timelapse-animatie voorgeschoteld. Foto’s en filmclips van een reis kan Google dan weer tot een kort filmpje verwerken, of, iets statischer, een kleine collage. Af en toe beslist Foto’s dan weer dat een foto het bewerken waard is, en krijg je een postkaartje voorgeschoteld, of een kunstige zwart-witfoto.

 

Albums

Vind je een creatie de moeite, dan kan je ze met een muisklik opslaan in je bibliotheek. Is het maar niets, dan verwijder je Googles poging. Via zoeken kan je sorteren om zo uitsluitend door bewaarde Assistant-beelden te scrollen. Onder Collections vind je voorlopig albums die je zelf moet aanmaken. Gebruikte je Foto’s al met Google+, dan vind je hier ook de digitale fotoboeken en reisverslagen terug die de dienst toen al maakte. Vooralsnog heb ik het nieuwe Foto’s zo’n verslag nog niet zien maken.

Android-app

Op de telefoon zijn de functies van Foto’s dezelfde. Het Material Design doet de functies extra tot hun recht komen, in combinatie met de intuïtieve vingerbewegingen. Centraal staan al je foto’s, op dezelfde manier geordend als op de pc. ‘Zoomen’ met je vingers verandert de focus. Zo kan je snel bladeren per dag, maand en jaar. Swipe je naar rechts, dan kom je bij de collecties terecht, links zit de Assistant.

 

Google Now voor foto’s

De Assistant op je smartphone heeft dezelfde lay-out als Google Now, en werkt ook met kaarten. Iedere kaart is een voorstel tot film, collage, timelaps of panorama. Ook hier kan je geslaagde exemplaren opslaan, terwijl je mislukkingen wegswiped. Al je acties synchroniseren vlot tussen je verschillende toestellen. Ik ontdekte niet meer dan een paar seconden vertraging.

 

Ook vanop je telefoon worden gemaakte foto’s automatisch naar de cloud gestuurd. Idealiter pruts je daar aan de instellingen: aanvankelijk stuurde Foto’s ook screenshots en beelden van WhatsApp of Hangouts naar de cloud. De app heeft bovendien enkele kinderziektes die zich uiten in (beperkte) stabiliteitsproblemen. Heel soms blijft Foto’s even hangen en in uitzonderlijke gevallen crasht de app helemaal.

Foto’s centraal

Foto’s schuift je foto’s helemaal naar de voorgrond. Beelden die je misschien nooit meer terug zou opzoeken worden op toepasselijke manieren naar de voorgrond gebracht. Google claimt het probleem van een onoverzichtelijke berg digitale foto’s opgelost te hebben en volgens mij overdrijft de technologiereus niet.

 

Het is lang geleden dat ik nog zoveel plezier beleefde aan al mijn beelden. Dat het bovendien extra eenvoudig is om foto’s of combinaties van foto’s te delen zorgt er voor dat je niet alleen blijft zitten met de pret. Google Foto’s maakt na enkele klikken een link aan waarmee je beelden kan delen. Via de link kan iedereen aan de door jouw geselecteerde foto’s, zonder dat de ontvangers één of andere app of zelfs een Google-account nodig hebben. De gedeelde links blijven geldig totdat jij beslist om ze te deleten via een handig overzichtsvenster.


Op het eerste zicht heeft Google Foto’s dus alleen maar voordelen. Je foto’s staan helemaal veilig en zijn bovendien toegankelijker dan ooit. Dat praat de tijd en moeite die het kost om alles online te zwieren meer dan goed. Wie Foto’s voordien al gebruikte heeft des te meer redenen om te blijven. Het enige nadeel dat ik vooralsnog kan zien is dat je weeral Google in vertrouwen neemt. De zoekgigant slaagt er keer op keer in om me terug te lokken naar zijn ecosysteem en dat gaat de concurrentie niet ten goede komen.


Update 8/06: In een reactie laat Google ons weten dat de gezichtsherkenning voorlopig enkel in de VS beschikbaar is. Over een uitrol naar andere landen is momenteel nog geen informatie beschikbaar.

 

Bron: ZDNet van 1 juni 2015

Gratis fotobewerking voor experts ... (week 24)

De meeste gratis fotobewerkingsprogramma's bieden alleen basis-bewerkingen, maar met de gratis open source Photivo software kan ook de expert zich uitleven.


Onder basisfuncties verstaan we contrast aanpassen, rode ogen wegwerken, bijsnijden, enz. Dat kan Photivo ook allemaal, maar de mogelijkheden van deze open source software gaan veel verder.


Wel is de bediening van Photivo even wennen. Deze fotobewerkingssoftware kan veel maar heeft geen standaard-bediening. Je mist hier de standaard knoppenbalk met menu's. Maar alles went, ook het werken met Photivo. Pas nadat je een foto hebt ingeladen krijg je de vele mogelijkheden te zien.


Photivo is er voor Windows, Linux en Mac OS X. Het programma is er als zelfstandig draaiende software, maar ook als plugin voor het populaire Gimp.


We kunnen hier nu alle mogelijkheden gaan opsommen, maar daarvoor kun je beter ontstaande video's bekijken. Daarin wordt alle uitgebreid gedemonstreerd.

 

 

 

 

 

Je kan het hier downloaden...

 

Bron: FanMail Digitaal nr. 531 van 6 juni 2015

Vliegen met Flight Gear... (week 23)

Nog altijd een jongensdroom: piloot worden. Maar de opleiding is erg duur geworden. We houden het dan maar bij een flight simulator.

 

FlightGear is een gratis flight simulator die volgens het open source principe wordt ontwikkeld. Je kunt er dus niet alleen gratis mee spelen, maar ook bijdragen leveren door je eigen vliegtuigen, gebouwen en vliegvelden te ontwikkelen en beschikbaar te stellen.


De FlightGear Flight Simulator heeft veel fanatieke gebruikers en vrijwilligers die aan het spel werken. Het is dan ook een uitstekende flight simulator die zich kan meten met de bekende simulators die je in de winkel koopt.


De ontwikkeling van FlightGear Flight Simulator begon al in de jaren 90, maar er komen nog steeds nieuwe versies uit. Het is door de jaren heen een heel uitgebreide simulator geworden en er zijn heel veel extra's te downloaden zoals vliegtuigen, kaarten en omgevingen.

 

In 1997 begon FlightGear Flight Simulator met één vliegtuig, een Navion en vanaf 2000 kon er met een Cessna 172 gevlogen worden. Inmiddels zijn er honderden vliegtuigen beschikbaar. Passagiersvliegtuigen, sportvliegtuigen, vracht-vliegtuigen en militaire vliegtuigen, maar ook helikopters en zweefvliegtuigen.


Via een lokaal netwerk of internet kan het spel multiplayer gespeeld worden. Twee personen kunnen dan in dezelfde cockpit zitten of iemand kan de rol van lucht-verkeersleiding op zich nemen. Als meerdere personen meerdere vliegtuigen besturen kunnen hun locaties op een Google Maps kaart getoond worden.

 

Je kan het hier downloaden...

 

Bron: Fan TV

Streetview Player... (week 22)

Wil je een filmpje maken van een autorit van xx naar yy: dat kan eenvoudig met Streetview Player. Surf naar de site hieronder en geef begin en eindpunt op, in de vorm van straatnaam en nummer, komma, gemeente.

 

Je krijgt dan in het rechter vak een filmpje te zien, gebaseerd op de foto’s van Google Streetview. Daarnaast staat de kaart met een indicatie van waar je al bent gekomen.

 

Je ken eventueel de snelheid aanpassen en ook het filmpje downloaden als een animated gif.

 

Klik hier voor de webapplicatie.

 

Bron: Clickx magazine nr.309 van 19 mei 2015

Adware Removal Tool... (week 21)

Het zijn wel geen virussen, maar adware kan vreselijk vervelend zijn. Met Bidefenders’s gratis tooltje kan je in een paar minuten tijd de grote kuis houden.


Je kan het hier downloaden en dan uitvoeren: geen installatie nodig. Het start meteen en gaat op zoek naar adware, ongewenste toepassingen, toolbars en browser add-ons.

 

Na de scan krijg je een rapport en daarop kan je de bestanden aanvinken die mogen verwijderd worden. Daarna klik je op REMOVE.

 

Bron: Clickx magazine nr. 308 van 5 mei 2015

Tranparante afbeedlingen in png (week 20)

Heb je voor je website of powerpoint een afbeelding nodig met transparante achtergrond, dan ga je hier je gading vinden: http://pngimg.com.


Alles is keurig opgedeeld in categoriën zoals dieren, fruit, auto's, natuur…

 

Bron: Clickx magazine nr.308 van 5 mei 2015.

Alle aangesloten schermen op je bureaublad (week 19)

Je hebt meerdere monitors op je computer aangesloten en je vindt het vervelend dat je niet op elk moment alle schermbeelden kan zien? Het andere scherm staat bijvoorbeeld naar je publiek gericht of richting etalage. Multi-Monitor Viewer is een eenvoudige tool waarmee je alle schermen toch op je eigen computer kunt zien.


Zelden hebben we een tool zo bondig en toch zo volledig kunnen voorstellen. Nadat je Multi-Monitor Viewer op je pc hebt geïnstalleerd en opgestart, valt er van het programma op het eerste gezicht niets te bespeuren. De tool heeft zich namelijk in het Windows-systeemvak genesteld. Het volstaat dat je het bijhorende pictogram met de rechtermuisknop aanklikt om in het contextmenu de namen van de aangesloten monitors te zien verschijnen.


Nu hoef je slechts de gewenste schermnaam aan te klikken om in een apart venster te zien wat er op dat scherm  te bekijken valt. Dit venster is schaalbaar, zodat je zelf bepaalt hoe groot (of hoe goed) je het weergegeven beeld wilt.

 

Overigens kun je met de sneltoets Ctrl+N door de verschillende schermen bladeren. Het geeft wel wat een vreemd, ietwat caleidoscopisch effect wanneer je het beeld opvraagt van het scherm waarop Multi-Monitor Viewer zelf te zien is (wegens beeld-in-beeld-in-beeld…). Sluit het venster af als je het schermbeeld niet langer wilt zien.


Een simpel tooltje dus, dat in sommige omstandigheden echter best nuttig kan zijn.

 

Download

 

Bron: ZDNet van 24 april 2015

Van muziek-cd's naar audio-bestanden (week 18)

Muziek cd's worden steeds minder verkocht en ook steeds minder afgespeeld. Heb jij nog een verzameling cd's die liggen te verstoffen? Misschien handig om deze over te zetten naar audio-bestanden.


Dan kun je ze via je computer, tablet, smartphone of ander apparaat afspelen. Wij kijken hier naar drie gratis programma's waarmee je audio-cd's kunt overzetten naar bestanden.

1. FreeRIP

Een goed en uitgebreid programma om je muziek cd's mee te rippen. FreeRIP ondersteunt vele audioformaten zoals MP3, WAV, FLAC, WMA en Ogg Vorbis. Je kunt het programma ook gebruiken om muziek van het ene bestandsformaat naar het andere te converteren.


Sterke punten: Dit programma werkt heel simpel. Letterlijk 1 druk op de knop is voldoende om je muziek te rippen. Ook biedt het veel mogelijkheden om de muziekbestanden te beheren zoals een uitgebreide tag-editor en de mogelijkheid om teksten, hoesjes en informatie van internet af te halen.


Zwak punten: Het programma ript niet op optimale snelheid. Dit is namelijk voorbehouden aan de niet-gratis versie die tot 30% sneller is.

 

2. EZ CD Audio Converter

De naam doet een conversieprogramma vermoeden. En converteren doet de EZ CD Audio Converter van Poikosoft inderdaad, met het is toch in eerste instantie een programma om CD's mee te rippen. Een heel uitgebreid programma want je kunt er mee rippen, converteren, tags mee bewerken en zelfs cd's mee branden.


Sterke punten: Alles in één programma voor het rippen of kopieeren van muziek-cd's. Geen ander programma ondersteund zoveel verschillende audio-formaten als EZ CD Audio Converter, het zijn er teveel om op te noemen.


Zwakke punten: Gratis versie is ook hier langzamer met rippen en mist bovendien enkele functies zoals foutdetectie en correctie en een importfunctie voor cd hoesjes in hoge kwaliteit.

 

3. Format Factory

Gratis ripper voor audio en video. Ook format Factory blinkt uit door het vele aantal audio, maar ook videoformaten, dat het ondersteund. Format Factory is te gebruiken in ruim 60 talen waaronder Nederlands.


Sterke punten: Dit programma kent geen betaalde versie. Er zijn dus geen beperkingen ingebouwd. Ook kan het beschadigde audio- en video-bestanden herstellen.


Zwakke punten: Geen tag editor en geen importmogelijkheden van hoesjes, songteksten en informatie van internetdatabases.

 

Bron: FanMail Digitaal 529 van 25 april 2015

Meten in Google... (week 17)

Je doet dagelijks een korte wandeling in de buurt, maar hoe groot is die afstand nu eigenlijk? Je kan dit meten op google maps.

 

Surf naar https://www.google.be/maps. Plaats de kaart zo, dat je het beginpunt duirdelijk kan zien: versleep de kaart met de linker muisknop ingedrukt en gebruik de + en - of de rol knop van de muis om in en uit te zoomen.


Klik nu met de rechter muis knop op het vertrekpunt en kies in het uitklapmenu voor “Afstand meten”. Klik nu zo vaak je wil op de volgende punten van je parcours. Op het eindpunt kan je de totale afstand in meter aflezen…


Bron: Clickx magazine nr. 307 van 21 april 2015

Bepaal de grootte van het venster... (week 16)

Je betaalt veel geld voor een groot scherm: dan moet je het ook goed gebruiken. Je kan immers zelf bepalen hoe het venster van een toepassing moet zijn bij het opstarten.


Dit kan eenvoudig door de eigenschappen van de snelkoppeling aan te passen.

Klik met de rechter muis knop op de snelkoppeling en kies onderaan voor EIGENSCHAPPEN. In het tabblad snelkoppeling kies je bij uitvoeren voor GEMAXIMALISEERD,GEMINIMALISEERD of NORMAAL. Zo kan je er voor zorgen dat je altijd het volledige scherm gebruikt (gemaximaliseerd).

 

In Windows8 gaat het als volgt: ga naar het startscherm en open het programma: nu staat er een icoontje in de werkbalk. Klik met de rechter muis knop op de naam van dat programma en kies in het menu ook weer EIGENSCHAPPEN.


Bron: Clickx magazine nr. 306 van 24 maart 2015

Tekst groter maken in Win8... (week 15)

Op een laptop of tablet met grote resolutie is de tekst vaak klein en moeilijk te lezen. Dit kan gemakkelijk omzeild: klik met de rechter muisknop op het bureaublad, of druk wat langer met je vinger op het bureaublad van de tablet.

 

Kies in het menu voor SCHERMRESOLUTIE. Vervolgens kies je TEKST EN ANDERE ITEMS GROTER OF KLEINER MAKEN. In het volgende scherm kan je dan kiezen tussen 100%, 125% of 150%. Nu zou het een stuk beter moeten gaan…


Bron: Clickx magazine nr. 306 van 24 maart 2015

WiFi overzicht... (week 14)

Je WiFi verbinding kan eventueel minder goed functioneren als je midden tussen vele WiFi routers of access punten woont. Als eerste stap kan je dan best proberen te weten te komen op welk kanaal deze anderen actief zijn. Dat kan je zelf met een DOS commando.


Open een DOS venster door in het startmenu in het zoekvak “cmd” te typen en de enter-toets in te drukken . Nu verschijnt een venster met zwarte achtergrond en daarin typ je het volgende commando: netsh wlan show all. Als je veel buren op kanaal 11 hebt zitten, kan je best je kanaal in je eigen router aanpassen, bijvoorbeeld naar 6 of 5.


Bron: Clickx magazine nr. 305 van 3 maart 2015

Wereld tijd... (week 12)

Je zou met een familielid in een ver land willen skypen. Maar ga je die persoon misschien wakker maken. Hoe laat is het ginder eigenlijk? Vraag het gewoon aan google: surf naar www.google.be en vraag in het zoekvak: “hoe laat is het in xxx?” met xxx= de locatie, bijvoorbeeld Taipe.

 

Je krijgt dan de juiste lokale tijd in een klein venster.


Bron: Clickx magazine nr. 305 van 3 maart 2015

Rustgevend geluid... (week 11)

Heb je bij je computerwerk graag wat rustgevend geluid op de achtergrond, dan moet je dit eens uitproberen: My Noise.


Je hebt een ruim aanbod uit een gamma natuurgeluiden (regen, wind, jungle…) om te kalmeren of geroezemoes, babbelende mensen om je niet alleen te voelen.

 

 

Met gekleurde schuivers kan je bovendien heel wat aanpassen: veel hoge tonen of net niet… een beetje luider…

 

 

Eens uitproberen...


Bron: Clickx magazine nr. 305 van 3 maart 2015

Een handige gereedschapskist... (week 10)

Je pc vraagt af en toe om een onderhoudsbeurt. Daar heb je tools voor nodig en die vind je bij Puran Utilities: een gereedschapskist met een 20-tal uiteenlopende handigheden.


Windows zelf heeft uiteraard ook wel het nodige gereedschap aan boord om je systeem regelmatig wat op te krikken. Ik denk bijvoorbeeld aan 'Schijfopruiming' en aan 'Schijfdefragmentatie', maar dat is niet meteen een ‘groot onderhoud’.

 

Een all-in alternatief zijn de gratis Puran Utilities, waarbij alle tools vanuit eenzelfde interface bereikbaar zijn. Bij het installeren moet je wel even opletten voor de extra software die de installatiewizard op je systeem wilt zetten. Even later kun je het programma opstarten: een venster met 24 pictogrammen en een handvol knoppen.


Een van die knoppen druk je best in telkens je zinnens bent met een van de tools aan de slag te gaan: 'Create Restore Point'. Na je bevestiging maakt Puran Utilities dan een systeemherstelpunt aan, zodat je bij problemen altijd nog naar een vorige situatie kunt terugkeren.


Laten we vervolgens een blik op de aanwezige tools werpen. De 'Maintenance Wizard' lijkt me alvast een prima startpunt. Hiermee open je een venster waarin de eerste tien tools uit het startvenster staan opgelijst. Dat is echter geen toevallige keuze, gezien het stuk voor stuk om opruim- en hersteltools gaat. Eigenlijk is het de bedoeling dat je elk van deze tien tools in volgorde uitvoert. Volgens de makers zal dat je systeem na afloop een flinke boost geven, maar die claim mag je in veel gevallen met een korrel zout nemen. Hoe dan ook, een zinloze operatie is het zeker niet.


Naast de onderhoudswizard voorziet Puran Utilities ook in tools die er meer op gericht zijn kleine onvolkomenheden glad te strijken. Die vind je verzameld onder het pictogram 'Batch Fix'. Batch Fix bevat standaard een achttal tools, waaronder 'Disk Check' (schijffouten controleren), 'Fix Shortcuts' (niet-werkende snelkoppelingen opruimen) en 'Registry Cleaner' (register opschonen) die je in één adem kunt laten uitvoeren. Het volstaat de knop 'Scan' in te drukken om te analyseren, en daarna op 'Fix' om de vastgestelde problemen aan te pakken. Of je gaat meteen voor de knop 'Scan and Fix', die alles netjes in één beweging uitvoert. Je hoeft trouwens niet per se alle tools te laten uitvoeren: verwijder het vinkje naast de tool(s) die je niet nodig acht.

 

 

Batch Fix voorziet in een extra handigheid. Wanneer je hier 'Configure' aanklikt, kan je deze opruimoperatie op gezette tijden laten uitvoeren. Allereerst geef je aan welke schijven of partities je wilt laten controleren. Vervolgens duid je aan welke tools je er wilt op loslaten en ten slotte maak je duidelijk wanneer en hoe vaak je zo’n opruimactie wilt uitgevoerd zien. Stip je 'Run when hard disk is on average idle for x min' aan, dan zal de operatie van start gaan nadat je systeem zo’n x-aantal minuten geen activiteit heeft vastgesteld.

 

 

Tijd nu om enkele nuttige tools van naderbij te bekijken. Gezien je doorgaans de spectaculairste prestatiewinst mag verwachten wanneer je mee-eters elimineert (lees: programma’s die samen met Windows opstarten), is de tool 'Startup Manager' alvast een interessante kandidaat. Ik raad je tevens aan via de knoppen 'Open Startup Folder', 'Open Non Local Startup Folder' en 'Scheduled Tasks' na te gaan of zich ook hier geen overtollige programma’s bevinden. Hoe dan ook: verwijder het vinkje naast items waarvan je zeker bent dat je die kan missen en bevestig met 'Apply'. Het vinkje terugplaatsen maakt die actie weer ongedaan.


Je doet er goed aan af en toe ook te controleren of alle geïnstalleerde programma’s nog wel nuttig of wenselijk zijn. Dat doe je via 'Uninstaller'. Handig is alvast de optie 'Show Microsoft Programs on Top': op die manier zie je in één oogopslag welke toepassingen afkomstig zijn van Microsoft (en die laat je wellicht het liefst ongemoeid).  Plaats een vinkje bij 'Batch Uninstall' wanneer je meerdere items tegelijk wil verwijderen: elk item krijgt dan een selectievakje mee. Druk op de knop 'Get Program Info' wanneer je je eerst grondiger wil informeren over een dubieus programma. Wanneer een item zich maar niet laat weghalen, probeer het dan met 'Force Uninstall'. Blijkt een programma wel degelijk verwijderd, maar blijft de ingang hardnekkig verschijnen dan krijg je die wel weg met de knop 'Remove Entry'.

 

 

Puran Utilities bevat ook twee tools waarmee je data grondig kunt verwijderen. Is het je om specifieke bestanden te doen, selecteer dan 'Permanent Delete'. De werking spreekt eigenlijk voor zich: klik op 'Add' om mappen toe te voegen of op 'Add Files' om individuele bestanden te selecteren. Met de knop 'Permanent Delete All' vernietig je vervolgens de toegevoegde data. Wil je een complete schijf leegmaken, kies dan 'Wipe Disk': selecteer de gewenste schijf (schijven) en zet de operatie in gang met 'Wipe Entire Disk'. Handig is nog de optie 'Wipe Disk Free Space': in dit geval wordt alleen de niet langer gebruikte ruimte van de schijf overschreven.


Een tooltje dat je hier misschien niet meteen verwacht maar dat echt wel nuttig kan zijn, is 'Shutdown Timer'. Laat je trouwens niet op het verkeerde been zetten, want deze timer kan heus wel meer dan je systeem afsluiten. Naast 'Shutdown' vind je hier namelijk onder meer nog de opties 'Restart', 'Sleep', 'Log off', 'Lock' en zelfs 'Open File' en 'Open Webpage'. De voorwaarden voor een van deze acties zijn ook zeer uitgebreid. Op een bepaald tijdstip laten uitvoeren is uiteraard een van de opties, maar wat dacht je bijvoorbeeld van 'When the process […] stops running / starts running'. Op deze manier wordt het mogelijk je pc bijvoorbeeld af te sluiten zodra een bepaald proces is afgerond.

 

Downloaden Let op bij de installatie: zorg dat je geen bijkomende software accepteert, want die kan malware bevatten!!!


Bron: ZDNet van 17 februari 2015

Maak een back-up van Windows 8.1... (week 09)

Veel mensen schrikken bij het idee dat ze een back-up zouden moeten maken van hun Windows configuratie. Welnu, met een klein programma zoals recimg ( lees record image) is dat best te doen.


Na installatie start je deze toolop en zie je 2 knoppen : BACKUP en RESTORE.


Klik op BACKUP  om een image te maken en geef links de locatie waar de image moet worden opgeslagen. Liefst op een externe schijf of een andere partitie, geformatteerd in NTFS. Hou er rekening mee dat je 20 à 30 gigaByte zal nodig hebben. Rechts geef je een beschrijving van de back-up zodat je later goed verstaat waar het over gaat.


Klik dan op BACKUP NOW: het zal een hele tijd in beslag nemen, maar je kan het verloop volgen en intussen gewoon verder werken. De tool zal wel verwittigen als alles klaar is.


Zijn er later problemen met je Windows 8.1 of begint hij abnormaal traag of slecht te werken, dan is het tijd voor het terugzetten van de image. Je start weer de tool recimg en klikt op de knop RESTORE. Kies voor de juiste image uit de lijst als je meerdere images zou hebben gemaakt.


Hou er rekening mee dat alles wat je na het maken van de image nog bij hebt geïnstalleerd nu zal verdwijnen en dat je achteraf deze programma’s opnieuw zal moeten installeren

 

Downloaden


Bron: Clickx Magazine nr. 304 van 17 februari 2015

Digitale kluis... (week 08)

Iedereen heeft wel iets te verbergen, al was het maar de vele paswoorden van de accounts die je tegenwoordig op het internet nodig hebt. De oplossing is een digitale kluis: Toolwiz Bsafe is er zo eentje.


Alle bestanden die je in deze kluis plaatst worden versleuteld. Als je de kluis opent, zie je deze als een extra schijf in de verkenner. Bij het aanmaken bepaal je de gewenste grootte en kies je een paswoord.

 

Iets meer uitleg kan je op de site zelf vinden (weliswaar in het Engels).

 

Downloaden


Bron: Clickx Magazine nr. 304 van 17 februari 2015

Lokale en online muziek afspelen... (week 07)

Clementine is open source muzieksoftware die aanvankelijk alleen beschikbaar was voor Linux, maar tegenwoordig ook onder Windows en Mac OS X draait.

 

Het is een bijzonder veelzijdige muziekspeler waarmee je niet alleen muziek afspeelt die op je computer staat, maar ook muziek van internet kunt afspelen. Onder andere Spotify, Last.fm, Icecast, Grooveshark en SoundCloud worden ondersteund, en ook je muziek bij online opslagdiensten als Google Drive, Dropbox en OneDrive kan via Clementine beluisterd worden. Ook naar internet-radiostations en podcasts kun je met Clementine luisteren.

 

 

Ook handig is de muziekconversie-sofware die ingebakken is, en de player geeft veel informatie over de muziek. Albumhoezen en andere info over artiesten, nummers en albums kan van internet worden opgehaald. Beheren van tags is ook mogelijk zodat je de software uitstekend voor je muziekbeheer kunt gebruiken.

 

Je audio cd's kun je er ook mee afspelen. Het grote voordeel ten opzichte van andere audiospelers zit hem vooral in de grote mogelijkheden om online muziek af te spelen. Dat is iets dat je in de toekomst waarschijnlijk steeds meer gaat gebruiken.


Android app
Met de Android Remote app kun je vanaf je Android-smartphone of tablet door de afspeellijsten bladeren en muziek afspelen, maar voor de overige functies ben je op je computer aangewezen.

 

Downloaden


Bron: FanMail Ed 525 van 5 februari 2015

12 interessantste gratis downloads... (week 06)

2014 was een vruchtbaar jaar voor gratis software. Hier vind je de interessantste tools van de afgelopen twaalf maanden nog eens netjes bij elkaar.


De download van de dag is een vast begrip. Iedere werkdag kan je hier uitkijken naar een gratis stukje software waarvan wij denken dat het de moeite is. Alles komt aan bod, van beveiligingsprogramma’s en browsers tot optimalisatietools en eigenzinnige stukjes software die een alternatief bieden voor grote dure pakketten. De ontwikkelaars van de wereld staan niet stil, en wij ook niet. Hieronder vind je de populairste downloads van het afgelopen jaar, zodat je zeker geen levensreddend stukje software hoeft te missen.

Gratis antivirus van de bovenste plank

Avast! Free Antivirus 9.0.2016

Betaal je liever niet voor een duur antiviruspakket, dan zijn er gelukkig ook heel wat gratis alternatieven, zoals het populaire Avast.


vrijdag 21 maart om 15u12

eM Client 6: gratis Outlook-alternatief

Krachtig e-mailbeheer

De gratis software eM Client 6 is een robuust Outlook-alternatief voor het beheer van je e-mail, agenda's en contacten.


woensdag 22 januari om 11u58

De gratis aartsvijand van malware

Malwarebytes Anti-Malware free 2.0

De nieuwe update van Malwarebytes Anti-Malware free maakt het programma gebruiksvriendelijker en voegt enkele hightechfuncties toe.


vrijdag 04 april om 15u05

CCleaner 4.0 verlost je van dubbele bestanden

Scant sneller, verwijdert restbestanden Photoshop CS6

Publieksfavoriet Ccleaner voor Windows krijgt een grote update en kan vanaf nu duplicaten van je harde schijf verwijderen.


woensdag 10 april om 10u56

Houd je Windows-register gezond

Houd je Windows register gezond

Af en toe de gezondheidsstatus van je Windows-register laten checken is geen slecht idee. Zeker niet wanneer wijzigingen automatisch worden bewaard.


maandag 10 februari om 11u59

Vijf obscure browsers die je aandacht waard zijn

Onbekende browsers

Firefox en Chrome kennen we allemaal, maar er zijn heel wat minder bekende browsers op de markt die ook de moeite waard zijn.


woensdag 20 augustus om 16u29

Google lanceert 64-bit Chrome voor Windows

Voor het grote publiek

Google heeft de 64-bitversie van Chrome voor Windows uit bèta gehaald en voor het grote publiek beschikbaar gemaakt. Download hem hier.


woensdag 27 augustus om 10u57

Hoe snel is je pc nu precies?

Meet het met Novabench

Test de prestaties van je systeem met Novabench, een gratis totaalpakket waarmee je elk aspect van je computer onder de loep kan nemen.


donderdag 13 maart om 17u10

Makkelijk pdf's bewerken met PDF Eraser

Makkelijk pdf's bewerken met PDF Eraser

Voor wie maar af en toe een pdf-document wil bewerken is een programma als Acrobat dure overkill. Met het gratis PDF Eraser kom je ook al een heel eind.


maandag 05 mei om 08u10

Test de snelheid van je internetverbinding

Test de snelheid van je internetverbinding

Loopt je internetverbinding niet zo lekker als je had verwacht, laat er dan een snelheidstest op los. JackDinn's Auto speed tester doet dat netjes op de achtergrond.


maandag 03 februari om 12u59

Ontmasker malafide processen op je pc

Crowd Inspect 1.0.0.1

Zodra Windows is opgestart zijn er veel processen actief op de achtergrond. De meeste zijn legitiem, maar je weet maar nooit of er zich heimelijk een malafide proces heeft kunnen manifesteren.


woensdag 11 juni om 16u17

Sneller opstarten in Windows

Sneller opstarten in Windows

Wil je een programma opstarten in Windows, dan open je wellicht het startmenu. Met FastCommand 3 kan het allemaal nog net iets sneller.


woensdag 29 oktober om 15u45


Bron: ZDNet  van 29 december 2014

Tips om je website te verbeteren... (week 05)

Bezoekers op je website is één ding, maar wat doen ze als ze er eenmaal zijn? Aan kijken en niet kopen heb je niets en daarom kun je aan de hand van de volgende acht methoden jouw website verbeteren.

1. Verbeter het ontwerp

Over smaak valt niet te twisten, maar als je je website commercieel inzet moet hij er betrouwbaar uitzien. Dit is natuurlijk subjectief, maar al te uitbundig is zelden verstandig. Zo is bekend dat witte letters op een gekleurde achtergrond niet prettig leest. Hetzelfde geldt voor te lichte en/of te kleine letters op een witte achtergrond.
Van een beeldscherm lees je gemiddeld 25% langzamer dan van papier, dus houd daar rekening mee in je ontwerp en gebruik veel witregels bij je teksten.
Twijfel je aan de effectiviteit van je website, vraag het dan eens aan anderen. En nee, niet aan je vrienden of familie, maar aan mensen die er geen belang bij hebben je te sparen. Leg ze bijvoorbeeld een takenlijst voor met opdrachten als: 'bestel 25 keer product Y' of 'meld je aan voor de nieuwsbrief'. Misschien wil je hun bevindingen niet weten, maar hé, het is voor de goede zaak.

2. Maak je website verleidelijker

Een eerste indruk kun je maar één keer maken en dat geldt helemaal voor websites. Internetters zijn ongeduldig en ze verlaten je website net zo snel als ze hem bezoeken. Probeer je bezoekers daarom meteen te verleiden.
Schrijf teksten vanuit de klant, gebruik aansprekende foto’s van echte medewerkers, voorkom spelfouten en zuig lezers met prikkelende koppen en call-to-action je site in.
Steek ook tijd in het bekijken van websites van concurrenten. Wat vind je goed en wat helemaal niet? Maak screenshots en aantekeningen en doe er je voordeel mee.

3. Maak duidelijk wat je wilt

Internetters lezen niet alleen slecht, maar ze zijn ook heel erg actiegericht. Met andere woorden: ze willen klikken, klikken, klikken, en vooral niet te veel nadenken.
Houd hier rekening mee bij het indelen van je website en zorg voor duidelijke links en knoppen, die precies vertellen wat er gebeurt als je erop klikt. Actiewoorden helpen hierbij omdat ze aansporen tot een bepaalde actie. Enkele voorbeelden:

 • Download…
 • Lees meer over….
 • Neem contact op…
 • Bel…

Bedenk bij iedere pagina wat je wilt dat iemand doet en benadruk dat. Als mensen te veel moeten nadenken doen ze vaak niets.

4. Herstel dingen die niet werken

Er is weinig zo vervelend als een slecht werkende website. Denk maar aan doodlopende links, prijsvragen die al zijn verlopen of webpagina’s die foutief worden weergegeven. Wat kun je daaraan doen?

 • Test altijd je website in alle mogelijke browsers en op verschillende besturingssystemen en devices (pc, tablet, smartphone etc)
 • Gebruik de gratis tool Xenu Link Sleuth om doodlopende links op je website op te sporen
 • Beperk zoveel mogelijk het gebruik van externe widgets, want die vertragen je site
 • Gebruik Google Webmaster Tools om te zien of je site altijd bereikbaar en doorzoekbaar is
 • Bezuinig niet op je hostingprovider, helemaal als je een webshop hebt kun je je geen storing permitteren.
 • Vul eens in de zoveel tijd de formulieren op je website in. Klopt alles nog?

5. Optimaliseer het bestelproces

Als je wel eens wat bestelt op internet, weet je hoe vervelend een onduidelijke betaalstructuur is. Mensen willen best hun portemonnee bovenhalen, maar als ze eindeloos gegevens moeten invullen of het niet duidelijk is hoe lang het duurt, haken ze af.
Zorg voor een overduidelijk bestelpad,  waarmee mensen precies weten bij welke stap ze zijn en hoeveel stappen er nog volgen. Juist bij de belangrijkste fase van het online shoppen – geld verdienen – wil je niet dat mensen gaan twijfelen en afhaken.

6. Beantwoord veelgestelde vragen

Een van de redenen waarom mensen op internet gaan, is omdat ze een vraag hebben. Bedenk voor jezelf welke vragen mensen jou kunnen stellen en beantwoord ze op je website. In het geval van een webshop is dit bijvoorbeeld:

 • Waar komen je producten vandaan?
 • Hoe zit het met de garantie?
 • Wat gebeurt er als een pakketje kapot aankomt?
 • Wat zeggen klanten over jouw dienstverlening?

Je kunt er zo vast nog veel meer verzinnen en als je ze beantwoord in een FAQ-rubriek schep je meteen vertrouwen. Je bent geen ‘snelle jongen’ die een graantje mee wil pikken, maar je hebt een professioneel bedrijf en neemt je klanten serieus. Dat schept vertrouwen.

7. Verbeter je bereikbaarheid

Willen bezoekers meer informatie hebben, maak het ze dan makkelijk. Vermeld duidelijk je contactgegevens op je website en reageer binnen 48 uur. Sneller mag natuurlijk altijd, maar je moet ook werken en de meeste mensen hebben daar wel begrip voor.
De meeste mensen houden niet van formulieren, dus vermeld ook je e-mailadres, zodat mensen rechtstreeks kunnen mailen. Persoonlijke ergernis: Je ziet nog steeds websites met een ‘mailto:’ link onder een zin als ‘Neem contact met ons op’. Klik je er per ongeluk op, dan start Outlook, maar dat gebruik ik helemaal niet en het kost me verschillende kliks om het af te sluiten.
 Verwijs je op je contactpagina naar je FAQ, dan scheelt dit ook al vaak e-mails en telefoontjes.

8. Maak aanmelden voor je nieuwsbrief en social media-accounts makkelijker

De meeste mensen kopen niet direct iets en gaan eerst op onderzoek uit. Op internet is dit helemaal zo en je wilt bezoekers niet meteen laten gaan. Het is daarom slim om contact te houden met potentiële kopers via onder andere e-mailmarketing en social media.
Geef iets waardevols weg voor mensen die zich inschrijven voor je nieuwsbrief of je liken op Facebook, en via deze kanalen kun je voortaan contact houden. Als je weet dat de meeste mensen 8 tot 10 contactmomenten nodig hebben voor ze je benaderen is het essentieel om dit  proces zo makkelijk mogelijk te maken, dus kijk nog eens goed naar je site en vraag je af: hoe eenvoudig is het voor mijn lezers?

 

Bron: ZDNet van 16 januari 2015

Een veelzijdige fotobewerker...(week 04)

Om foto’s te optimaliseren of van een leuk effect te voorzien schiet een uitgekleed programma als Paint te kort. Photoshop dan weer is te complex en te duur.

 

PhotoDemon is een gebruiksvriendelijke fotobewerker die qua functionaliteit zowat de gulden middenweg bewandelt.


PhotoDemon is een erg lichtvoetig programma en vereist noch beheerdersrechten noch een installatie zodat je de tool ook vanaf een usb-stick kunt opstarten. Vanuit het programma kun je overigens ook voor een Nederlandstalige interface opteren.


Deze interface oogt fris en je wordt niet meteen overladen door allerlei knopjes en panelen: links heb je een bestandstoolbox (voor het ophalen, sluiten en opslaan van afbeeldingen), rechts een lagenpaneel en onderaan een gereedschap-stoolbox.


Deze laatste is echter zeer beperkt: je vindt er vooral selectietools terug evenals een knop voor niet-destructieve aanpassingen die met kleur en belichting te maken hebben. Afhankelijk van de gekozen tool verschijnt helemaal onderaan dan een extra balk met verdere opties.

 

 

De meeste optimalisaties en aanpassingen zul je echter vanuit het menu (moeten) doen, met name in het menu 'Aanpassingen' en 'Effecten'. 

 

Bij 'Aanpassingen' tref je gekende opties aan als 'Autocorrectie' en de mogelijkheid om met één druk op de knop 'Kleur', 'Contrast' of 'Verlichting' (sic) te regelen. Verder zijn er nog heel wat manuele optimalisatiefuncties, waaronder 'Curven', 'Niveaus', 'Histogram', 'Vibratie', 'Witbalans', enz.

 

Ook het effectenmenu maakt behoorlijk wat indruk: je treft hier meer dan 60 effecten aan, verdeeld over een tiental rubrieken als 'Artistiek', 'Vervormen', 'Licht en schaduw', 'Verscherpen', 'Ruis', enz.

 

In tegenstelling tot veel andere (gratis) fotobewerkers kan PhotoDemon bovendien met heel wat RAW-formaten overweg. Ook handig: er is een batchfunctie aanwezig waarmee je diverse aanpassingen in één keer op verschillende afbeeldingen kunt uitvoeren en voor wie vaak repetitieve handelingen wilt uitvoeren: er is tevens een macro-recorder aanwezig. Wel stelt PhotoDemon ons teleur op het vlak van borstels en aanverwante tekentools. 

 

Je kan het hier downloaden.


Bron: ZDNet van 2 januari 2015

FreeCAD. Gratis CAD software... (week 03)

Normaal gesproken is technische 3D ontwerpsoftware erg duur, maar het open source programma FreeCAD is helemaal gratis te downloaden en te gebruiken.

 

 

En toch is FreeCAD een heel uitgebreid programma dat veel mogelijkheden kent. Het wordt zelfs gezien als een gratis alternatief voor AutoCAD. Je kunt met FreeCAD geavanceerde ontwerpen maken en deze later weer aanpassen door terug te gaan in de bewerkingsgeschiedenis. FreeCAD kan overweg met alle veelgebruikte bestandsformaten voor technische tekeningen.

 

FreeCAD is gratis te downloaden in versies voor Windows, Mac OSX, Ubuntu Linux en Fedura. Het is een programma dat geavanceerd genoeg is voor professionele CAD-ontwerpers maar ook weer eenvoudig genoeg voor thuisgebruikers die het ontwerpen ook wel eens willen uitproberen.

 

De gratis CAD software beschikt over vele tools in 2D en 3D technische tekeningen maar bijvoorbeeld ook over een robot simulatie-module die het mogelijk maakt om de robot bewegingen te bestuderen en een architectuur module waarmee je huizen, kantoren en andere gebouwen kunt ontwerpen.

 

Je kan het hier downloaden.


Bron: FanMail Ed. 524 van 9 januari 2015

 

Opnames maken met de webcam... (week 02)

Met de VLC Media Player kan je ook opnames maken met je webcam. Navigeer naar MEDIA, OPNAMEAPPARAAT OPENEN. Kies de opnamemodus DirectShow en vervolgens stel je camera en audioapparaat in. Vink even de Meer opties aan en je ziet dat er zal gestreamd worden naar dshow://.


Kies onderaan voor Converteren en zeg naar welk bestand de inhoud van de streaming moet worden weggeschreven.


Op deze manier kan je eventueel een boodschap opnemen en die later aan iemand per mail doorsturen.

 

De VLC Media Player kan je hier downloaden.


Bron: Clickx magazine nr. 302 van 6 januari 2015

 

Overzicht per categorie

Archief per jaar

Archief van 2017
Archief van 2016
Archief van 2015
Archief van 2014
Archief van 2013
Archief van 2012
Archief van 2011
Archief van 2010
Archief van 2009

TOP