Conversietool voor videobestanden...(week 52)
Je hebt een paar filmpjes samengesteld of gedownload maar op sommige apparaten of mediaspelers krijg je die maar niet afgespeeld. Is de installatie van een aangepaste codec geen optie, dan zit er wellicht weinig anders op dan de videoclip naar een couranter formaat te converteren. Met Convertilla hoeft je dat alvast weinig moeite te kosten.
Convertilla is van Russische oorsprong – enkele vertaalslordigheden in de Engelstalige interface maken dat meteen duidelijk. Het programmavenster oogt bescheiden, met slechts een paar knoppen. Logischerwijze voeg je eerst het videobestand toe dat je wil omzetten naar een ander formaat; dat kan ook door het bestand vanuit de Verkenner naar het programmavenster te verslepen.
Vervolgens hoef je de uitvoerparameters maar aan te duiden.
Allereerst is dat het gewenste formaat, waarbij je uit de volgende extensies kunt kiezen: mp4, flv, mkv, mpg, avi, mov, wmv, 3gp en verder ook nog de audioformaten mp3, aac en flac. Het is inderdaad mogelijk alleen de audio uit je videoclip te extraheren.
Ook de gewenste kwaliteit is tot op zekere hoogte instelbaar. Dat gebeurt via een eenvoudige schuifknop waarbij je de kwaliteit in een tiental stappen van laag naar hoog instelt.
Convertilla laat je tevens toe de gewenste resolutie vast te leggen. Standaard wordt de originele beeldgrootte tijdens de conversie behouden maar er zijn ook andere groottes mogelijk, van 176×144 pixels tot 1920×1080, in een 8-tal tussenstappen.
Of je opteert voor een van de vooraf gedefinieerde conversiesjablonen, zoals Android, Android Tablet, iPad, HD 720, BlackBerry of PlayStation 3.
Met een druk op de knop zet je dan de gevraagde conversie op gang, een proces dat best wel vaart maakt. Convertilla is dus zeker bruikbaar voor wie niet te veel hoofdbrekens wil hebben rond allerlei technische parameters. Wie echter alles tot in de kleinste details wil beregelen kijkt wellicht beter uit naar een krachtigere tool.
Bron: ZDNet van 24 october 20166
Geheugensteuntje...(week 51)
Het wordt wat moeilijker om al die kleine opdrachtjes te onthouden en op het prikbord in de keuken is ook al niet veel ruimte meer. Dan maar een digitale oplossing gebruiken zoals Wunderlist.
Je plant een taak of werkje en geeft aan wanneer het moet af zijn of wanneer je een “herinnering” wenst te krijgen. Je kan dit zowel op je PC, tablet als smartphone installeren. Als je een account aanmaakt zal alles op alle toestellen synchroniseren.
Dus, je eerste taak: wunderlist overal installeren en registreren.
Bron: Clickx Magazine nr.337 van 13 december 2016
Automatische update van uw drivers...(week 50)
Heel wat problemen met Windows zijn te voorkomen door alle hardware regelmatig van up-to-date drivers te voorzien. Geen aangename of eenvoudige klus, want vaak vergt het heel wat speurwerk om alle recente drivers te vinden. SnailDriver maakt deze klus heel wat eenvoudiger.
SnailDriver werkt op Windows 7 en hoger, zowel 32- als 64-bits. Het werkingsprincipe van SnailDriver is zeer eenvoudig. Je laat je systeem scannen, na enkele seconden heeft de tool de geïnstalleerde drivers geanalyseerd en aan een online database van – naar eigen zeggen – meer dan 300.000 drivers getoetst. Het resultaat is een oplijsting van stuurprogramma’s die volgens het programma niet helemaal up-to-date zijn. Je verneemt om welke drivers het gaat en wat de reeds geïnstalleerde en tevens de up-to-date driverversies zijn.
Met een druk op de knop ‘Update’ haalt SnailDriver alle driverupdates op en begint die meteen ook te installeren. In tegenstelling tot wat de naam van het programma suggereert (snail…) gebeurt dit hele proces bovendien behoorlijk snel.
Het programma is wel zo verstandig om automatisch eerst een systeemherstelpunt te maken zodat je nog altijd op je stappen kan terugkeren mocht er onverhoopt iets fout lopen. Overigens is het ook wel mogelijk zelf aan te duiden welke van de opgelijste drivers je (niet) mee wil updaten.
Letterlijk twee muisklikken kunnen dus volstaan om verouderde drivers op te sporen, te downloaden en te installeren. Veel makkelijker dan dit kom het niet. Je hoeft echter ook nauwelijks instellingsopties te verwachten.
Wel is het mogelijk de tool automatisch mee met Windows op te laten starten en automatisch een scan te starten zodra de tool is opgestart (voor wie dat zinvol acht). Verder kun je ook nog aangeven in welke locatie de gedownloade drivers horen terecht te komen.
Bron: ZDNet van 19 Oktober 2016
Sneeuwvlokken...(week 49)
Om je wat in de eindejaarssfeer te brengen kunnen we wat sneeuw over je scherm laten neerdwarrelen. In deze kleine toepassing kan je de hoeveelheid, grootte en snelheid van de sneeuwvlokken aanpassen.
Downloaden van de draagbare toepassing hier. ( kijk bij 17 october 2016)
Bron: Clickx Magazine Nr. 336 van 15 november 2016
Een originele profielvideo op Facebook...(week 48)
Vind je maar geen leuke profielfoto voor je Facebook-account? Misschien moet je dan eens een profielvideootje inblikken. We leggen je even uit hoe dat werkt.
Facebook biedt sinds kort de mogelijkheid om je klassieke profielfoto te vervangen door een kort videofragment. Daarmee kom je niet alleen erg origineel uit de hoek (voorlopig toch nog), maar trekken je posts ongetwijfeld ook wat meer aandacht.
Het opnemen, bewerken en uploaden van je profielvideo lukt alleen met je smartphone of tablet, dus niet via de Facebook-website die je met de computer bezoekt.
Klik in de Facebook-app op het knopje rechts bovenaan (met het silhouet), kies voor Je profiel weervegen en druk vervolgens op je profielfoto om deze te bewerken:
- Selecteer op het volgende scherm Maak een nieuwe profielvideo. Je kan hier eventueel ook een reeds bestaand filmpje selecteren.
- Een nieuwe video mag maximaal zes seconden duren. Na de opname krijg je de mogelijkheid om de opname een stukje in te korten en kan je desgewenst ook het geluidsspoor verwijderen.
- Klik je op Volgende, dan wordt je profielfoto ‘voorgoed’ vervangen door het filmpje. Je kan er echter ook voor kiezen om de video slechts tijdelijk te gebruiken, bijvoorbeeld een uur, dag of week. Selecteer in dat geval Instellen als tijdelijk.
- Niet iedere site of app die gebruik maakt van je Facebook-profiel is in staat om het filmpje af te spelen. Als laatste stap moet je daarom nog even een zogeheten miniatuur selecteren, oftewel één stilstaand beeldje uit de video-opname.
- Klik tot slot op Gebruiken, en je video is na een paar tellen voor al je vrienden zichtbaar. De likes zullen vast niet lang op zich laten wachten.
Bron: ZDNet van 8 november 2016
Fonten voor Kerstmis...(week 47)
Misschien ontwerp je dit jaar een mooie kerstkaart of een feestmenu.
Voor één keertje mag het een aangepast lettertype zijn.
Waar kan je dat vinden?
Op deze site: http://www.fontspace.com/category/christmas/
Bron: Clickx Magazine nr.336 van 15 november 2016
Diverse diagrammen ontwerpen...(week 46)
Of je nu een stroomschema of familiestamboom wil uittekenen, of je wil bepaalde gegevens visueel overzichtelijker maken, een grafische editor als yEd kan je veel tijd en ergernis besparen. Gezien het om een java-applicatie gaat, is de tool bovendien platformonafhankelijk.
yEd Graph Editor, dat overigens ook in de vorm van een webapplicatie in de cloud beschikbaar is, heeft een uitnodigende en heldere interface. In het middenpaneel bevindt zich de ontwerptafel (canvas). Linksboven zie je het complete ontwerp in miniatuurvorm en kun je snel en makkelijk naar de gewenste locatie binnen je ontwerp navigeren.
Handig is ook het paneel ‘Neigborhood’, dat altijd een geselecteerd gedeelte van je ontwerp in beeld houdt. Linksonder krijg je een overzicht van de logica achter je ontwerp, in de vorm van een boomhiërarchie, met de verschillende onderwerpen en relaties.
Je hoeft echter niet zelf aan de tekentafel te gaan staan. In het rechterpaneel kun je namelijk kiezen uit tientallen objecten. Standaard is er een paneel met geometrische figuren geopend, maar er zijn ook meer specifieke rubrieken waaronder ‘Edge Types’, ‘People’, ‘Computer Network’, ‘Flowchart’ enz.
Je hoeft het gewenste object maar naar het canvas te verslepen, waarna je het uitzicht nog op allerlei manieren kunt aanpassen. Verplaatsen en schalen doe je eenvoudigweg met de muisaanwijzer; andere eigenschappen (zoals vul- en lijnkleur, labels, fonts enz.) leg je vast vanuit het eigenschappenpaneel.
Labels positioneren zich automatisch ten overstaan van het bijhorende object. Er is bovendien een slim ingebouwd algoritme dat ervoor zorgt dat objecten zich automatisch optimaal positioneren ten overstaan van elkaar.
Het is ook perfect mogelijk meerdere ontwerpen tegelijk geopend te houden; die verschijnen dan elk op een eigen tabblad.
Je kunt je ontwerpen in verschillende formaten bewaren, waaronder graphml(z), ygf, (x)gml en tgf. Al deze formaten laten zich ook vlekkeloos importeren. Dat geldt trouwens ook voor ged-bestanden en wie met genealogie bezig is, heeft meteen begrepen dat yEd dus ook op dit vlak enige mogelijkheden biedt.
De ingebouwde helpfunctie zorgt ervoor dat je snel overweg kunt met yEd Graph Editor. Deze helpfunctie is trouwens welgekomen want de gebruiksvriendelijkheid van dit programma verbergt best wel heel wat ins en outs.
Vermelden we nog dat het programma in twee varianten te downloaden is: een met en een zonder de vereiste Java 8 JRE, voor verschillende platformen.
Hier downloaden.
Bron: ZDNet van 20 oktober 2016
Windows Repair Tools (week 45)
Tools die je gratis kan gebruiken om Windows-problemen op te lossen, zijn talrijk aanwezig. De ene applicatie zal beter zijn in het helpen bij hardwareproblemen, terwijl andere software gespecialiseerd is in malware.
Wie geen tientallen programma’s op zijn pc wil installeren, kan gebruik maken van Windows Repair Toolbox. Via deze applicatie kan je alle software gebruiken die je nodig hebt om Windows-problemen van de baan te helpen.
Om Windows Repair Toolbox te downloaden, dien je naar www.windows-repair-toolbox.com te gaan. Scrol naar beneden en klik op de zwarte downloadknop. Doorloop hierna het installatieproces en start het programma op.
Je kan ook de portable versie gebruiken.
Je wordt begroet door een venster met net geen vijftig knoppen. Achter elk van deze knoppen gaat een programma schuil dat je bij een bepaald Windows-probleem kan helpen.
Er zijn een zevental categoriëen.
- Hardware
- Handige tools
- Herstellen
- Back-ups
- Malware
- Eigen tools
- Testen
Bron: Clickx Magazine nr. 334 van 18 oktober 2016
Schijven en partities met AOMEI(week 44)
Een heel pakket taken voor een volledige schijf of voor een partitie en dat allemaal gratis. Een kort overzicht...
WIRARDS
- Met de PARTITIE-UITBREIDEN WIZARD kan je een partitie vergroten
- Met de SCHIJFCOPIEER en PARTITIECOPIEER WIZARD kan je alle data van een schijf of partitie kopiëren.
- Je besturingssysteem naar de andere schijf verhuizen kan met de knop MIGREER OS -> SSD OF HDD.
- Met PARTITIE HERSTEL WIZARD kan je dan weer op zoek gaan naar verloren of verwijderde partities.
- Het is mogelijk om een opstartbare usb-stick met Windows 8 of 10 te maken door op MAAK OPSTART-CD WIZARD en WINDOWS(8/10) TO GO MAKER respectievelijk te klikken.
PARTITIES
- Je kan partities verplaatsen, bij elkaar voegen, splitsen, kopiëren en maken.
- Ook is het mogelijk een volledige partitie te verwijderen, een partitie te formatteren en zijn naam te wijzigen.
- Wanneer je op WIJZIG SCHIJFLETTER klikt, kan je de letter van een partitie veranderen
- Met VEEG DE PARTITIE kan je een partitie verwijderen en alle data hiervan wissen.
- Je kan meer informatie over een partitie te weten komen door op EIGENSCHAPPEN te klikken.
SCHIJFOPERATIES
- SCHIJF COPIEREN, kan je eveneens bij de wizards terugvinden, terwijl alle andere functies enkel via het schijfmenu terug te vinden zijn.
- Om een nieuwe schijf snel in verschillende partities in te delen, kan je op QUICK PARTITION klikken.
- Je kan alle partities van een schijf verwijderen en het is mogelijk om alle gegevens van de schijf te wissen.
- Door op SCHIJFOPPERVLAK TESTEN te klikken, kan je alle secties van een harde schijf controleren op beschadigingen
- CONVERTEER -> MBR laat je toe om de manier waarop data wordt bewaard aan te passen.
- Je kan de schijfindeling eveneens herstellen en de eigenschappen van de harde schijf bekijken
Downloaden: http://www.aomeitech.com
Zoek het juiste product en klik op de groene knop voor de download.
Bron: Clickx Magazine nr. 334 van18 oktober 2016
Stiltetijd... (week 43)
In Windows 10 worden meldingen getoond van onder andere applicaties en alarmen. Dat is erg handig om herinnerd te worden aan bepaalde zaken, maar kan eveneens je concentratie verstoren. Door stiltetijd in te schakelen krijg je een moment van rust.
Hoe STILTETIJD inschakelen?
Om stiltetijd in te schakelen, dien je aan de rechterzijde van de taakbalk met je rechtermuisknop op het tesktballonicoontje te klikken. Kies in het snel menu voor STILTETIJD INSCHAKELEN.
Hoe STILTETIJD uitschakelen?
Wanneer stiltetijd is ingeschakeld, zal een stopbordje worden getoond bovenop de klassieke tekstballon. Hierdoor weet je wanneer meldingen door Windows worden geblokkeerd. Om de functie weer uit te schakelen, dien je wederom met je rechtermuisknop op het icoontje te klikken. Kies voor STILTETIJD UITSCHAKELEN.
Ook in het actiecentrum zelf kan je stiltetijd in- en uitschakelen door op de tegel te klikken.
Bron: Clickx Magazine nr. 334 van18 oktober 2016
Typen met een honingraatklavier. (week 42)
Op Android-telefoons kon het al langer, maar ook op iPhones is het sinds kort mogelijk om een ander klavier te installeren. Wij typten er de voorbije dagen lustig op los met het WRIO Keyboard, dat opvalt door zijn honingraatvorm.
De opmerkelijke lay-out van WRIO (Write it Once) moet ervoor zorgen dat je sneller typt en tegelijkertijd minder fouten maakt. De eerste dagen zal je van die extra snelheid weinig merken, want het klavier vergt behoorlijk wat gewenning.
De vertrouwde azerty-indeling vormt nog steeds de basis. Maar waar de letters normaal gesproken over drie rijen zijn verspreid, nemen ze nu vijf rijen in beslag. Hierdoor zijn de toetsen van WRIO een stukje groter, waardoor je minder vaak de verkeerde knop zal raken.
Grotere letters, dat betekent dat er minder plaats is voor andere toetsen. De brede spatiebalk werd daarom vervangen door twee blanco honingraten (een voor elke duim), en tekst wissen doe je niet met een backspace-knop maar gewoon met een swipe van rechts naar links.
Wil je meer dan één letter wissen, hou na de veegbeweging dan even je vinger op het scherm. Nog handig: als je ander kant op swipet wordt het wissen ongedaan gemaakt.
Een shift-toets voor de hoofdletters? Niet nodig: je vinger op een letter plaatsen en omhoog vegen sorteert hetzelfde effect. Ook voor de belangrijkste leestekens vond de ontwikkelaar nog een plaatsje te midden van de letters, al gaat het daarbij soms wel om vier verschillende handelingen per knop.
Pas wanneer je andere symbolen, cijfers of een smiley wil invoegen, zul je naar het tweede klavier van WRIO moeten switchen, via de ABC-toets.
Een fijne eigenschap van WRIO is dat je meerdere talen door elkaar heen mag gebruiken, zonder dat de spellingcontrole op hol slaat of woorden fout begint te ‘corrigeren’. Naast je moedertaal, tevens bepalend voor de lay-out van het honingraatklavier (azerty- of qwerty-achtig), is er ruimte voor vier andere talen.
Voor Vlaamse gebruikers verloopt de configuratie overigens nét even anders: je kiest best voor Frans als hoofdtaal (ivm de azerty-indeling) en Nederlands als tweede taal. Hoe gevoelig dat misschien ook ligt, het werkt verder prima.
Bron: De Standaard van 5 oktober 2016
Met je smartphone milieubewust eten. (week 41)
Een jaar geleden kreeg de 20 jarige Emiel De Spiegeleer een kalender in handen met daarop lokale groenten en fruit samen met het seizoen wanneer ze van nature beschikbaar zijn. “Het is nogal moeilijk om een kalender in posterformaat mee te nemen naar de winkel”, stelde Spiegeleer vast. Een handige app om de plaats van de poster in te nemen vond hij niet, dus stak hij de armen zelf maar uit de mouwen.
Het resultaat is een sympathieke applicatie die de naam Froenten draagt. Froenten is gratis beschikbaar in de Play Store. De app heeft een hoofdscherm met daarop twee categorieën: Groenten en Vruchten. Onder iedere categorie vind je een lijst met lokale producten met daarnaast een icoontje. Een groene duim betekent dat de dingen binnen hun seizoen zijn, met een oranje duim kan de groent of het fruit van je keuze nog net door de beugel en van voedsel met een rode duim blijf je beter weg.
Encyclopedie
Je kan op alle groenten en fruit klikken voor extra uitleg. Zo zie je meteen wanneer de Veldsla precies in seizoen is, leer je meteen dat de Kweepeer geboren is nabij de Kaspische zee en ontdek je dat de Pastinaak je zal voorzien van Vitamine B, C en K. Verder vind je voor alle onderdelen een hoofdstukje over de bewaring.
Alsof dat nog niet genoeg is, voegde Spiegeleer nog een heleboel recepten aan zijn app toe. Je vind ze door een vrucht of groente te selecteren, of door bovenaan op het recepten-icoontje te klikken. Ook hier zie je meteen of de ingrediënten natuurlijk beschikbaar zijn, of hun aankoop op een gegeven moment toch een aanslag is op het milieu.
Froenten is beslist niet de meest geavanceerde app die we hier al bespraken, maar het is een leuke en handige applicatie om op zak te hebben. Niet alle froenten zijn momenteel al beschikbaar in de app, maar de maker voegt gestaag nieuwe exemplaren toe. Je downloadt de app hier.
Bron: ZDNet van 30 september 2016
Zien als een vogel... (week 40)
Hoe ziet de wereld eruit gezien vanuit de lucht? Vlieg eens mee met een drone. Op de website http://travelbydrone.com zie je op een kaart waar een vlucht is gefilmd.
Je begint in de USA maar verklein de kaart en sleep naar Europa en zoom dan terug in. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan doel: http://travelbydrone.com/play/477
Bron: Clickx Magazine nr.332 van 6 september 2016
Google maps offline... (week 39)
Gebruik je vaak google maps om je weg te zoeken naar een bepaalde bestemming? Je bent misschien ook niet de trotse eigenaar van een gps-toestel.
Zonder WiFi of dataverbinding gaat het echter niet lukken. Geen nood: als je weet in welke omgeving je moet moet zijn, kan je de kaart van die omgeving naar je Android toestel downloaden. Wel even opletten, want zo’n kaart neemt nogal wat plaats in. Je gaat als volgt tewerk:
- op de app Google Maps
- zoek de locatie waar je naartoe wil
- ga naar de instellingen: klik op de knop met de 3 streepjes en kies voor OFFLINE GEBIEDEN
- klik op het plusteken en nu verschijnt een venster ronde de locatie
- je kan dit venster groter of kleiner maken en de kaart verschuiven
- je krijgt informatie over de grootte van de nodige opslagruimte en kiest dan voor opslaan, nadat je een naam hebt gegeven
- om de kaart te gebruiken volg de dezelfde stappen: je krijgt een lijstje met de opgeslagen kaarten (met de namen die je zelf gaf)
Hou er rekening mee dat de kaart na 30 dagen verdwijnt, tenzij je ze nog eens opent en om een update vraagt.
Ziezo, nooit meer verkeerd rijden…
Bron: Clickx Magazine nr.332 van 6 september 2016
Print miniaturen... (week 38)
Had je graag een afdruk van de miniaturen van alle foto’s in een map?
Daar bestaat een speciale tool voor: primg. Je kan zelf het aantal kolommen bepalen en ook aangeven of de bestandsnaam eronder moet staan. Probeer het eens uit.
Hier downloaden…Doorgaan naar de software page en dan de juiste tool selecteren.
Bron: Clickx Magazine nr.333 van 13 september 2016
Alle clouddiensten bij elkaar... (week 37)
Maak je gebruik van meerdere opslagdiensten zoals Dropbox en Onedrive, dan zal het wel eens gebeuren dat je niet meer weet wat juist waar staat. Het zou handig zijn om dat snel te kunnen opzoeken. Dit kan met Otixo, een online service.
Je moet eerst een account aanmaken ( een mail adres en een paswoord) en die moet je activeren door in de mail te klikken die ze hiervoor naar je mail adres sturen.
Vervolgens moet je aanmelden op de site van Otixo
Dit alles doe je hier: http://www.otixo.com
Dan moet je één per één de clouddiensten toevoegen: klik op de plus en kies uit de lijst: je wordt dan omgeleid naar die dienst en geeft er volmacht om je mappen te bekijken.
Wat kan je er nu allemaal mee doen? Gebruik hiervoor de knoppenbalk bovenaan:
- zoeken op bestandsnamen
- een map of bestand naar een andere service verplaatsen
- bestanden encrypteren, liefst beginnen bij het opladen
- bestanden delen via een virtuele map
Bron: Clickx Magazine nr.333 van 13 september 2016
10 verborgen functies in Google Foto’s (week 36)
We hebben Google Foto’s al meermaals geprezen om de kwaliteit van de handige app. Wil je de applicatie van Google optimaal gebruiken, dien je wel op de hoogte te zijn van al zijn mogelijkheden. We sommen daarom tien verborgen functies in Google Foto’s op die de moeite waard zijn om te verkennen.
We hebben alles samengebracht in een Word document dat je hier kan lezen...
Bron: ZDNet van 31 Augustus 2016
Webpagina’s vertalen met één klik... (week 35)
Windows 10 bestaat één jaar en om dat te vieren kan iedere gebruiker gratis de Anniversary Update binnenhalen. De eerste grote update voor het besturingssysteem bevat geen schokkende vernieuwingen, maar wel een paar functies die het leven weer wat makkelijker maken.
Webpagina’s vertalen met één klik
Net zoals Firefox en Chrome kan deze browser nu eindelijk overweg met extensies, zodat je de functionaliteit van het programma gevoelig kan uitbreiden. Op het moment van schrijven vind je in de Windows Store al een dozijn extensies.
Denk bijvoorbeeld aan LastPass om wachtwoorden voor sites te beheren, een uitbreiding die ‘muisgebaren’ (mouse gestures) toevoegt en – erg handig – Translator for Microsoft Edge: gewoon even de tekst op een webpagina selecteren, rechts klikken, Tekst vertalen aanvinken, en je krijgt het artikel in het Nederlands voorgeschoteld.
Microsoft Edge was zowat de enige browser waarin je nog geen tabbladen kon vastpinnen, een methode om je favoriete pagina’s altijd bij de hand te hebben. De jubileumupdate past daar een mouw aan, en de functie werkt op dezelfde manier als in pakweg Firefox of Chrome: klik rechts op het gewenste tabblad en kies voor Tabblad vastmaken.
De pagina wordt nu aan de linkerkant van de browser ‘vastgepind’ (met een kleiner icoon) en op de achtergrond automatisch ververst. Wanneer je de browser afsluit en weer opstart is de ‘pin’ nog steeds present. Perfect voor sites als Facebook die je sowieso elke keer weer opent.
Nog tof, als je een aanraakscherm hebt: Edge ondersteunt voortaan swipe-bewegingen, om naar de volgende en vorige pagina te ‘vegen’. Tot slot zou de browser ook zuiniger omspringen met energie, wat uiteraard goed nieuws is voor de batterij van je laptop.
Bron: De Standaardvan 4 augustus 2016
Je eigen etiketten en kaartjes ontwerpen(week 34)
Het is vaak een heel gedoe om zelf naamkaartjes of etiketten van een eigen grafisch design te voorzien – vooral als die ook nog eens op correcte manier uit de printer moeten rollen. Avery, producent van precies zulke papierwaren, heeft een applicatie ontwikkeld die dat ontwerp- en afdrukproces moet vereenvoudigen en optimaliseren. Dat is Avery Design & Print geworden, beschikbaar voor zowel Windows als Mac.
Zowel de download en de installatie van dit pakket zijn behoorlijk fors. Dat heeft eigenlijk alles te maken met de talloze sjablonen en etiket- en papiermodellen die het programma in zijn kielzog heeft. Het zal je trouwens weinig verbazen dat dit allemaal modellen zijn uit het eigen huis van Avery.
Ook de aanpak van de tool is volledig afgestemd op gebruikers van de papierwaren van Avery. Alles begint namelijk met het aanduiden van het juiste Avery-product – en dat blijken maar liefst zo’n 770 verschillende items te zijn, gaande van eenvoudig A4-papier over etiketten tot naamkaartjes en schoolproducten.
Op basis van je selectie verschijnt dan een reeks sjablonen waaruit je kunt kiezen. Natuurlijk kan je ook gewoon met papierwaren van een ander merk aan de slag.
Zodra je model en sjabloon hebt geselecteerd komt het eigenlijke designvenster naar boven. Je kunt hier op eenvoudige manier tekst en visuele objecten (zoals achtergrond, geometrische figuren en barcodes) aanpassen en toevoegen, maar ook schalen en roteren. Kortom, je kunt het hele ontwerp volledig personaliseren, zowel van de voorzijde als van de achterzijde.
Ben je klaar met je ontwerp dan kun je het bewaren (na je aanmelding ook in de cloud) en afdrukken. Ook hier steekt Avery Design & Print een helpende hand toe.
Bron: ZDNet van 4 augustus 2016
Rijen en kolommen verwisselen...(week 33)
Je moet gegevens inbrengen in EXCEL of WORD en je bent vlijtig de rijen en kolommen aan het invullen. Wat blijkt? Alles staat verkeerd: de rijen hadden de kolommen moeten zijn . Geen nood. Ga als volgt te werk.
In EXCEL: selecteer eerst de hele tabel door over de rijen en kolommen te slepen en te klikken. Gebruik dan de toetsencombinatie CTRL + C om alles te kopiëren.
Vervolgens selecteer je een lege cel onder de tabel. Klik vervolgens in het tabblad START op het KLEMBORD en op het pijltje onder PLAKKEN en kies PLAKKEN SPECIAAL. Hier zet je een vinkje bij TRANSPONEREN en klik op OK.
Vanaf de geselecteerde cel zie je nu de tabel met rijen en kolommen omgekeerd.
In WORD: hier moet je een omweg via EXCEL maken: eerst in WORD de tabel selecteren, dan plakken in een lege cel in EXCEL. Transponeren in EXCEL zoals hierboven uitgelegd. Dan
selecteren in EXCEL en terug plakken in WORD.
Bron: Clickx Magazine nr. 331 van 16 augustus 2016
WinAero Tweaker...(week 30)
Windows bevat vele tientallen opties die vaak in diep geneste menu’s, registersleutels en dialoogvensters verborgen zitten. Je moet dan al goed de weg kennen wil je een van die opties wijzigen. WinAero Tweaker heeft alvast een 70-tal opties uit Windows boven water gehaald zodat je ze met een paar muisklikken kunt bereiken.
WinAero Tweaker behoeft geen installatie. Meteen na het opstarten verschijnt het programmavenster: links een paneel met rubrieken en bijhorende onderdelen, rechts het eigenlijke instellingenvenster voor het item dat je in het linkerpaneel hebt geselecteerd.
We vinden in totaal een 70-tal items terug, opgedeeld in rubrieken als Appearance, Advanced Appearance Settings, Behavior, Boot and Logon, Desktop and Taskbar, Context Menu, Control Panel , File Explorer, Network, User Accounts en Windows Apps.
In veel gevallen hoef je bij een geselecteerd item maar de gewenste optie aan te stippen of aan te vinken of een schuifknop in te stellen, maar er zijn ook onderdelen bij waar je zelf iets moet invullen, zoals het pad naar de achtergrondafbeelding van het vergrendelingsscherm.
Een zinvolle toevoeging vinden we de link ‘See in detail how this tweak works’, die je bij nagenoeg elk item aantreft. Deze link voert je dan naar een gedetailleerde beschrijving van de tweak, met name welke registersleutel of configuratiescherm er achter de tweak schuilt. Op deze manier weet je perfect waar het programma zijn mosterd haalt en wat er precies waar wordt gewijzigd wanneer je de tweak toepast.
WinAero Tweaker mag de tweaks dan wel hebben opgedeeld in een reeks rubrieken, het is niet altijd zo evident uit te maken in welke rubriek je een bepaalde tweak mag verwachten. Dat heeft de maker van de tool ook begrepen en daarom werd er een (eenvoudige) zoekfunctie aan toegevoegd.
Bij elk item is het ook mogelijk naar de standaardinstellingen (van Windows) terug te keren. Dat is zeker nuttig, maar we hadden liever gezien dat alle wijzigingen netjes werden bijgehouden in een lijst zodat we selectief bepaalde acties ongedaan konden maken.
Bron: ZDNet van 20 juli 2016
Microsoft Office Online...(week 29)
De DVD met het Microsoft office pakket voor lokale installatie is niet meer van deze tijd. Je moet nu een abonnement voor office 365 aanschaffen en dan kan je de installatiebestanden downloaden.
Toch zullen velen onder ons graag Word, Excel en Powerpoint verder blijven gebruiken. We zijn er ons misschien niet van bewust, maar er bestaat een gratis online versie van deze kantoor programma’s. Je moet wel nog altijd een Microsoft account hebben.
Je surft dan naar https://www.office.com en zorgt ervoor dat je aangemeld bent.
De interface van deze web toepassingen gelijkt sterk op wat we gewoon zijn: maak een nieuw leeg document en je ben zo weer vertrokken.
Hou er wel rekening mee dat je niet alle functies van de betalende versie ter beschikking hebt, maar je zal al heel ver geraken…
Bron: Clickx Magazine nr. 329 van 5 juli 2016
Geluidsfragmenten inkorten...(week 28)
Wanneer je audio-opnames downloadt of zelf creëert, gebeurt het wel vaker dat er in het begin of op het einde van de opname overtollige of ongewenste fragmenten mee zijn ingeblikt. Die knip je er echter probleemloos af met een tool als Leapic Audio Cutter.
Wie had verwacht dat een ‘audio cutter’ niet moeilijker hoeft te zijn dan het geluidsfragment in te laden, het gewenste begin- en eindpunt in te stellen en de startknop in te drukken, heeft het helemaal bij het rechte eind. Uiteraard ontbreekt daarbij een ingebouwde muziekspeler niet, zodat je meteen kan nagaan of je de opname wel op de gewenste manier hebt ingekort.
Verder kun je ook nog het gewenste uitvoerformaat opgeven: mp3, wma, ogg en wav – dit uitvoerformaat hoeft dus niet noodzakelijk hetzelfde te zijn als het bronbestand, wat dus inhoudt dat je met deze tool audiobestanden ook kunt converteren.
Via een vinkje geef je nog te kennen of je de audiotags (zoals titel, artiest, album, jaar, enz.) in het uitvoerbestand wil behouden – voor zover mogelijk (lees: ondersteund door het gekozen uitvoerformaat).
Afhankelijk van het geselecteerde uitvoerformaat kun je verder nog de gewenste audiokwaliteit instellen en het type bitrate (variabel, constant of average) vastleggen.
De tool werkt snel en we konden zo goed als geen verlies van audiokwaliteit vaststellen. Kortom, een eenvoudig programma dat doet wat het belooft.
Bron:ZDNet van 4 juli 2016
Ontwerp uw nieuwe huis...(week 25)
Om je wensen aan je architect over te maken kan het nuttig zijn om op voorhand een plannetje op te maken. Maar je bent niet de beste tekenaar. Een tool zoals Sweethome3D kan hier zeker bij helpen.
Maak eerst een tekening op papier en scan die in. Die geef je aan de tool als grondplan, via PLATTEGROND, IMPORTEER ACHTERGROND AFBEELDING.
Teken alle muren, vensters en deuren en dan mag je het grondplan verwijderen.
Nu kan je beginnen met meubileren en versieren. Het resultaat is te bewonderen in een apart venster, maar je kan er ook gewoon eens doorwandelen.
Om er mee van start te gaan kan je best dit filmpje eens bekijken.
Bron: Clickx Magazine nr. 328 van 16 juni 2016
Backups van je mobiele foto’s...(week 24)
Op reis fotograferen we tegenwoordig met z’n allen naar hartenlust met onze smartphone. Niets is immers zo eenvoudig als het vastleggen van onvergetelijke momenten met een toestel dat je sowieso op zak hebt zitten.
Wat veel mensen al wel eens over het hoofd durven zien, is het gevaar dat het bewaren van foto’s op een mobiel toestel met zich meebrengt. Zakkenrollers liggen namelijk in ieder land op de loer en tijdens lange trektochten durft een smartphone al wel eens uit je handen te glippen. Om te voorkomen dat je op deze momenten voorgoed afscheid moet nemen van onbetaalbare herinneringen, kan je gelukkig een backup maken van je foto’s.
USB-connectie
Een eenvoudige manier waarop je mobiele foto’s kan veiligstellen, is door deze te kopiëren naar een computer. Dit kan je in de eerste plaats doen met behulp van een usb-kabel.
Van mobiel naar Windows
Wanneer je foto’s van een Android-, iOS-, of Windows Mobile-toestel naar een pc wilt kopiëren, dien je de bijgeleverde kabel in een USB-poort van je pc in te pluggen. Je computer zal het verbonden toestel automatisch detecteren, waarna je in Windows Verkenner de inhoud van de smartphone kan bekijken. Normaal gezien bevinden de foto’s zich in de DCIM-map (digital camera images). Selecteer de foto’s die je op je pc wilt zetten en kopieer deze naar een map van jouw keuze.
Van Android naar Mac
Ook naar een Mac kan je foto’s van een Android-toestel kopiëren. Hiervoor zal je echter bijkomstig een applicatie, zoals Android File Transfer, moeten gebruiken. Ga naar www.android.com/filetransfer om de applicatie gratis naar je Mac te downloaden. Installeer het programma en versleep het Android File Transfer-icoon naar de Applicatie-folder. Start de applicatie en verbind je toestel met een usb-kabel. Zorg er hierbij voor dat je smartphone niet vergrendeld is. Een venster van Android File Transfer zal zich automatisch openen, waarna je bestanden tussen je Android-toestel en Mac kan uitwisselen.
Van iOS naar Mac
Om foto’s van een iPhone naar een Mac te kopiëren, dien je de Lightning-kabel in je Mac te pluggen. Normaal gezien zal de app Foto’s zich automatisch openen, waarna je op het tabblad ‘Import’ dient te klikken. Alle foto’s die nog niet geïmporteerd of gesynchroniseerd zijn, zullen automatisch getoond worden. Duid de foto’s aan die je wilt kopiëren en kies voor ‘Importeer x geselecteerde’. Klik op ‘Importeer alles’, indien je alle foto’s wilt overhevelen.
Draadloos versturen
Ook draadloos kan je mobiele foto’s naar je computer versturen, al zal dit proces wel langer duren dan met een vaste verbinding. Bovendien heb je voor het draadloos versturen van bestanden naar een computer sowieso een app nodig.
Android
Een erg populaire app onder Android-gebruikers is AirDroid, welke je in de Google Play Store kan terugvinden. Installeer de app op je smartphone en start de applicatie. Op de startpagina zal je de URL http://web.airdroid.com zien staan.
Typ deze URL in een browser naar keuze op je pc of Mac, waarna een QR-code wordt getoond. Scan deze met je smartphone door op de knop Scan QR code te klikken en een verbinding tussen je smartphone en pc of Mac zal tot stand worden gebracht. Om foto’s naar je computer te kopiëren, dien je in de browser op ‘Foto’s’ te klikken. Selecteer de foto’s die je wilt kopiëren in het scherm dat zich heeft geopend en klik op ‘Download’.
iOS
Indien je een iPhone of iPad hebt, kan je gebruik maken van AirDrop. Deze applicatie van Apple is beschikbaar vanaf Mac OS X Yosemite en iOS 7 of hoger. Ga naar het menu ‘Ga’ in de Finder van je Mac en klik op AirDrop om de applicatie te starten. Indien wifi of bluetooth uitgeschakeld zijn, zal je worden gevraagd deze eveneens te starten. Verder kan je instellen of je van iedereen bestanden wilt ontvangen, of slechts van je contacten. Ook op je iOS-toestel dien je AirDrop in te schakelen. Dit doe je door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen, waarna het bedieningspaneel zich zal openen. Tik op AirDrop en kies met wie je bestanden wilt delen. Wanneer je nu op een foto op je iPhone klikt, krijg je de optie om het bestand te delen. Klik hier op het icoontje van de persoon of het toestel waarnaar je de foto wilt versturen.
Windows Mobile
Ook voor Windows Mobile bestaan er verschillende apps die een eenvoudige overdracht van foto’s via wifi mogelijk maken. Easy Transfer is zo’n app, welke je gratis kan downloaden naar je smartphone. Om de app te kunnen gebruiken, dien je je toestel en pc met hetzelfde netwerk te verbinden. Wanneer je hierna Easy Transfer opent, zal een ip-adres worden getoond. Geef het ip-adres in een browser op je pc in, zodat een pagina met alle documenten die op je smartphone staan, zich zal openen. Hier kan je eenvoudig foto’s downloaden of uploaden.
Clouddiensten
Tot nu toe hebben we het steeds gehad over methodes waarbij je handmatig foto’s moet kopiëren. Deze klus is niet alleen tijdrovend, maar biedt bovendien ook geen waterdichte oplossing. Een computer kan namelijk eveneens crashen en je kan per ongeluk goede foto’s vervangen door een corrupt exemplaar. Vandaar dat veel mensen hun foto’s naar een clouddienst sturen. Hierdoor heb je minder kans dat je beelden verloren gaan en kan je ze bovendien van overal bekijken.
Google Foto’s
Google Foto’s is zo’n clouddienst, welke je gratis kan gebruiken op Android en iOS. Zolang je foto’s niet groter dan 16 megapixels zijn, heb je een ongelimiteerde hoeveelheid opslagruimte. Wanneer je de app start, zal je in de eerste plaats je Google-account zien staan. Klik op het pijltje rechts van je naam om de account te wijzigen, of de app zonder account te gebruiken. Verder zal je de opties ‘Back-up en synchronisatie’ en ‘Mobiele gegevens gebruiken om back-up te maken’ zien staan. Schakel de eerste optie in om het backuppen te starten. De tweede instelling laat je daarentegen best uitstaan, tenzij je een uitgebreid data-abonnement hebt. Wil je een einde maken aan het synchroniseren, dan dien je op het menupictogram in de linkerbovenhoek van de app te klikken. Tik op ‘Instellingen’ en kies voor ‘Back-up en synchronisatie’, waar je de functie kan uitschakelen.
iCloud-fotobibliotheek
Net als Google heeft Apple een clouddienst waar je je foto’s op kan bewaren. In tegenstelling tot Google Foto’s is de gratis opslagruimte van de iCloud-fotobibliotheek echter beperkt tot 5 GB, waarna je een pittig abonnement moet betalen. Om de dienst te starten, dien je naar ‘Instellingen’ te gaan. Tik hierna op iCloud, kies voor ‘Foto’s’ en schakel de iCloud-fotobibliotheek in. Om ruimte op je toestel te besparen, kan je bovendien de optie ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ aanvinken. Hierdoor zullen je originele foto’s in de iCloud worden bewaard, terwijl een kleinere versie van de beelden op je iPhone blijft staan.
Microsoft OneDrive
OneDrive is de cloudopslag van Microsoft, welke je op zowat ieder toestel kan gebruiken. Er bestaat namelijk een app voor Windows, Windows Mobile, Android en iOS. Indien je Office 365 hebt aangekocht, krijg je bovendien een terabyte gratis opslagruimte. Je kan de OneDrive-app gratis downloaden van de desbetreffende store, waarna je foto’s automatisch geüpload kunnen worden naar OneDrive. In Windows Mobile dien je hiervoor in de lijst met apps op ‘Foto’s’ te klikken, hierna naar ‘Meer’ te gaan en vervolgens voor ‘Instellingen’ te kiezen. Tik onder ‘Automatisch uploaden’ op OneDrive en selecteer het gewenste uploadtype.
Dropbox
Ook van kleinere softwarebedrijven bestaan er steengoede apps om je foto’s mee te backuppen. Eén hiervan is Dropbox, welke compatibel is met Windows, Mac, Linux, Android, iOS en Windows Mobile. Wanneer je de app voor de eerste keer start, zal er worden gevraagd of je ‘Camera-upload’ wilt inschakelen. Geef de app hiervoor toestemming en kies een ‘Methode voor uploaden’. Tenzij je een duur data-abonnement hebt, kan je hier best voor ‘Alleen wifi’ kiezen. Dropbox geeft je twee GB gratis opslagruimte, waarna je een abonnement dient aan te schaffen. Er zijn echter ook verschillende manieren om je limiet gratis te verhogen.
Flickr
Indien je honger naar het nemen van foto’s niet te stillen is, kan je Flickr overwegen. Deze applicatie is compatibel met Windows, Mac, Android en iOS en biedt bovendien een terabyte aan gratis opslagruimte aan. Hierdoor kan je naar hartenlust foto’s uploaden, zonder dat je een duur abonnement opgedrongen krijgt. Alvorens je je gratis terabyte opslagruimte kan opeisen, dien je een account aan te maken. Ga hiervoor naar https://www.flickr.com/ en druk op de blauwe Sign Up-knop. Download hierna de app voor Android of iOS. Wanneer je de app start, zal je een uploadtype moeten kiezen. Hier kies je wederom best voor het alleen uploaden over wifi. Nadat je op ‘Done’ hebt geklikt, zullen je foto’s automatisch naar Flickr worden geüpload.
SugarSync
SugarSync is één van de eenvoudigste bestandssynchronisatie- en cloudopslagservices. Deze kwaliteit komt echter wel tegen een prijs: SugarSync geeft geen gratis opslagruimte weg. Indien je geen problemen hebt met iedere maand minstens 7,49 dollar te betalen, kan je de app voor je Android– of iOS-toestel downloaden. Ga naar ‘Menu’ in de app, klik op ‘Settings’ en vink ‘Automatic photo backup’ aan om je mobiele foto’s automatisch te synchroniseren. Door in het Settings-menu op ‘Photo & video backup destination’ te klikken, kan je eveneens de opslaglocatie voor je beelden aanpassen.
Bron:: ZDNet van 11 juni 2016
Virtueel schijfstation met Windows 10...(week 23)
Fysieke dvd’s zijn stilletjes aan in onbruik aan het geraken. Ze bieden immers weinig extra ten opzichte van downloadbare content. Hierdoor blijven dvd’s in virtuele vorm wel voortleven.
In Windows 7 kon je met deze ISO-files enkel dvd’s branden, of had je een third party applicatie nodig om het bestand te mounten. In Windows 10 is dit proces gelukkig een stuk eenvoudiger.
Net als in Windows 8.x kan je in Windows 10 dubbelklikken op een ISO-bestand om deze te mounten. Deze virtuele dvd-drive zal in Windows Verkenner bij de andere drives van je pc terug te vinden zijn en zal zich net als een gewone dvd gedragen. Je kan bestanden van de virtuele dvd kopiëren naar een ander opslagmedium, of een applicatie die in het ISO-bestand vervat zit lanceren.
Om de ISO-file te unmounten, dien je gebruik te maken van een optie die nog dateert uit de jaren waarin fysieke dvd’s gemeengoed waren. Je dient namelijk met je rechtermuisknop op de virtuele dvd te klikken en voor ‘Eject’ (uitwerpen) te kiezen. De virtuele dvd-drive zal hierdoor onmiddellijk uit Windows Verkenner verdwijnen.
Bron:: Clickx online van 25 mei 2016
Tekenprogramma voor kinderen...(week 22)
De zon schijnt niet altijd en dus moeten de kleintjes zich af en toe eens binnenshuis kunnen bezighouden. Laat ze eens een tekening maken...
Programma's als Gimp en Photoshop zijn veel te ingewikkeld voor kinderen. Voor kinderen van 3 tot 12 is er daarom Tux Paint. Voor PC en Android.
Dit gratis open source programma is speciaal voor kinderen gemaakt. Dat blijkt al meteen uit de lay-out, die is totaal afwijkend van andere tekenprogramma's. De menu's zijn kleurrijk, met enorm grote iconen en er wordt veel gebruik gemaakt van symbolen. Dat laatste is natuurlijk gedaan om het ook de allerkleinsten, die nog niet kunnen lezen, makkelijk te maken.
De bediening is net zo "grof" als de iconen, en het programma is ook niet gemaakt om er heel nauwkeurig mee te tekenen. Instellingen aanpassen gaat via een apart programma, zodat de kinderen niets per ongeluk kunnen aanpassen.
Handig is de automatische bewaarfunctie, die er ook voor zorgt dat de programma start met een de als laatst gemaakte tekening bij een vorige sessie. Want probeer een kind van 3 maar eens uit te leggen hoe hij zijn tekeningen moet laden en saven. Ook heeft het "papier" een vaste grootte dat op het scherm past. Er hoeft dus niet gescrold te worden.
Maar niet alleen de bediening en het uiterlijk zijn op kinderen gericht. Ook beschikt Tux Paint over functies waarover andere tekenprogramma's niet beschikken. Zo kunnen de kids bijvoorbeeld stempelen en speelse geluiden toevoegen, en er zijn effecten ("tovergereedschap") beschikbaar die speciaal voor kinderen bedacht zijn.
Het programma maakt weinig gebruik van tekst. Maar de tekst die er is, is in het Nederlands beschikbaar. Tux Paint is beschikbaar voor diverse besturings-systemen. Het is ooit begonnen als Linux-programma (Tux is de naam van de Linux-pinguïn), maar kinderen van Windows-ouders kunnen nu ook naar hartelust digitaal tekenen. En sinds kort is er ook een Android versie voor op een tablet of smartphone.
Bron: fantv.nl 2016
Wandelen op eigen circuit...(week 21)
Op de site http://www.wandelknooppunt.be staan meer dan 8000 km aan wandelwegen. Het geheel is opgedeelde in 32 wandelnetwerken.
Kies er eentje uit en klik op het knooppunt dat je als startplaats zou willen gebruiken. Vervolgens klik je op de punten die zullen deel uitmaken van de wandeling. Als je terug op het beginpunt komt is de wandellus klaar.
Je leest de totale afstand en kan meteen een kaartje downloaden of afdrukken.
Veel wandelplezier!!
Bron: Clickx Magazine nr. 327 van 17 mei 2016
Hoe ver is het? (week 20)
Ben je ergens op vakantie of doe je gewoon een wandeling in eigen streek: vaak zou je willen weten wat de afstand is die je zult wandelen of fietsen.
Dat kan eenvoudig met google maps (https://www.google.be/maps). Markeer het vertrekpunt door erop te klikken met de rechtermuisknop en kies "Afstand Meten". Klik vervolgens op de verschillende punten waar je voorbij komt en kies telkens "Afstand Meten".
Tussen twee punten wordt een rechte lijn getrokken: je kan deze lijn in stukjes verslepen om bijvoorbeeld een bepaalde straat of weg te volgen. Onderaan lees je de totale afstand.
Bron: Clickx magazine nr.327 van 17 mei 2016
Snel je verouderde applicaties updaten (week 19)
Kaspersky Software Updater helpt je om de meestvoorkomende programma’s up to date te houden. De tool neemt een groot deel van het klikwerk voor eigen rekening.
Sommige programma’s voorzien in een ingebouwde updatefunctie zodat je je altijd verzekerd bent van de recentste versie van de toepassing, maar dat geldt lang niet voor alle programma’s. Nu kun je natuurlijk wel regelmatig manueel controleren welke toepassingen aan een update toe zijn, maar met Kaspersky Software Updater verloopt dat een stuk sneller, althans voor sommige software.
Bij het opstarten van de tool krijg je de keuze tussen een Volledige Scan (waarbij je geïnstalleerde software aan een database met bewaakte programma’s wordt afgetoetst) en een Snelle Scan. Deze laatste focust op enkele programma’s en updates die de makers essentieel achten voor de veiligheid van je systeem.
Na afloop van de scanronde lijst het programma dan de applicaties op die aan een update toe zijn, althans voor zover die ook in de database waren opgenomen. Dat laatste is nog maar de vraag, want de tool richt zijn pijlen blijkbaar vooral op bekende programma’s (zoals browsers en VLC Player, en populaire plug-ins als Adobe Flash en Java).
Je beslist dan zelf welke applicaties mogen worden geüpdatet. De installatie van de gekozen updates gebeurt verder zo goed als volautomatisch en je kunt de installatie zelf ook volgen. Op ons testtoestel mislukte de update van Mozilla Firefox (46) echter, om een niet nader gespecificeerde reden.
Gezien de aard van het bedrijf dacht achter deze software zit – Kaspersky is met name een producent van beveiligingssoftware – hoeft het weinig te verbazen dat het programma zijn pijlen vooral richt op populaire tools en plug-ins die wel vaker het doelwit van malwaremakers zijn. Verwacht dus geen tool die al je software in één keer van een update zal voorzien.
Bron: ZDNet van 6 mei 2016
Schermafdruk in de browser ... (week 18)
Lightshot is een extensie voor Firefox en Chrome. Via een extra knop kan je meteen een selectie maken. Op het geselecteerde gebied kan je lijnen, pijlen of tekst toevoegen en ook met losse hand tekenen. Dit kan in een kleur die je zelf verkiest. Daarna kan je het resultaat kopiëren, opslaan of delen.
Bron: Clickx Magazine nr. 326 van 26 april 2016
Allerlei geluiden... (week 17)
Heb je voor een powerpointpresentatie of een eigen video een speciaal achtergrond geluid nodig? Je zal het wel vinden op volgende site:
www.mediacollege.com/downloads/sound-effects/
Als je een gaat neuzen op http://www.mediacollege.com/downloads/ zal je ook wat vinden voor video, icoontjes of zels templates voor een website.
Bron: Clickx Magazine nr. 326 van 26 april 2016
PDF's aanmaken met Windows10... (week 16)
Tot nu toe had je op een pc steeds speciale software nodig om pdf-bestanden aan te maken. In Windows 10 zit de functionaliteit voor het eerst in het besturings-systeem zelf gebakken.
Weinig bestandssoorten zijn zo ingeburgerd als het Portable Document Format, of kortweg pdf. Elke moderne computer krijgt deze bestanden moeiteloos geopend. Je hoeft dus niet per se in het bezit te zijn van de software waarmee het document oorspronkelijk is aangemaakt, zoals Microsoft PowerPoint of een professioneel ontwerpprogramma.
Zelf pdf-documenten creëren, dat is een ander verhaal. Daar had je tot voor kort gespecialiseerde pc-software voor nodig (Adobe Acrobat bijvoorbeeld) óf een vriend met een Macintosh-computer. Het OS X besturingssysteem is al sinds de allereerste versie uit 2000 volledig compatibel (lezen én schrijven) met het pdf-formaat. Windows 10 werkt die achterstand eindelijk weg: pdf’s genereren lukt met dit besturingssysteem vanuit elk programma dat over een printfunctie beschikt.
- Wil je bijvoorbeeld een webpagina omzetten naar het pdf-formaat, ga in je browser dan naar het onderdeel Bestand en kies voor Afdrukken.
- In het venster dat verschijnt: klik onder Printer op het uitklapmenu en selecteer Microsoft Print to PDF.
- Druk vervolgens op Afdrukken om het document niet fysiek te printen op papier, maar om het weg te schrijven als een pdf-bestand. Zoals bij elke bewaaropdracht mag je de locatie zelf kiezen.
Planten herkennen met je smartphone (week 15)
Je hoeft voortaan geen afgestudeerd botanicus meer te zijn om alle bloemen en planten uit elkaar te houden. Met PlantNet kom je al een heel eind: gewoon met je smartphone even een fotootje maken en de app vertelt je – meestal toch – om welke soort het gaat.
Een Yucca elephantipes (palmlelie), Draceana (drakenbloedboom), Musa (bananenplant) en – met grote waarschijnlijkheid – Phalaenopsis orchidee. Dat zijn de bloemen en planten bij mij thuis die PlantNet vrij eenvoudig wist te herkennen. Bij enkele andere soorten ging de app de mist in, maar toch, geen onaardige score.
‘Face recognition’ voor flora
PlantNet herkent foto’s van bloemen, bladeren, boomschors en ook fruit zoals face recognition-software gezichten identificeert: aan de vorm en een aantal unieke eigenschappen, zoals in dit geval de nervatuur (het geheel van nerven en bladaders), het bladoppervlak en de kleur. De foto’s die je maakt worden geüpload naar een server en vervolgens vergeleken met de afbeeldingen in de PlantNet-database.
Om de kans op een match te vergroten is het belangrijk dat je je onderwerp isoleert. Fotografeer dus uitsluitend de bloem of het blad en niet ook de vaas en de poes die ernaast ligt, en vermijd storende elementen op de achtergrond.
Onthoud ook: hoe meer foto’s (maximaal vijf), hoe groter de kans op herkenning. Elke geïdentificeerde foto die je doorseint maakt de database van PlantNet weer een stukje betrouwbaarder. De ontwikkelaars van de app roepen daarom op om ook zoveel mogelijk foto’s te uploaden van bloemen en planten die je wél al kent, en die vervolgens zelf even te benoemen. Als iedereen daar gehoor aan geeft zal PlantNet zich uiteindelijk nauwelijks nog vergissen.
De app met de groene vingers is gratis beschikbaar voor Android en iOS.
Bron: ZDNet van 6 april 2016
Tegel voor een document... (week 14)
Een document dat je regelmatig nodig hebt zal je misschien graag als tegel willen hebben. Dit is mogelijk mits het volgen van een aantal stappen.
Stap1: ga naar de verkenner en zoek het document. Klik erop met de rechter muisknop en kies voor KOPIËREN NAAR BUREAUBLAD (snelkoppeling).
Stap2: klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling op het bureaublad en kies voor NAAM WIJZIGEN. Doe dat nog eens en kies voor KOPIËREN.
Stap3: in de verkenner ga je naar C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs. Klik hier op een lege plaats met de rechter muisknop en kies PLAKKEN.
Stap4: Open het startmenu van Windows en vraag ALLE APS. Je ziet de snelkoppeling dan staan. Klik erop met de rechter muisknop en kies AAN START VASTMAKEN. Nu zie je de tegel in het startmenu.
Bron: Clickx Magazine nr. 324 van 22 maart 2016
Facebook van een overledene... (week 13)
Bij een overlijden moeten er heel wat instanties worden verwittigd. Eventueel is er een Facebook account waar je mee blijft zitten. Je kan die laten afsluiten mits het invullen van een aantal gegevens en het doorsturen van een overlijdensacte.
Hier kan je dit doen.
Bron: Clickx Magazine nr. 323 van 1 maart 2016
Maak eenvoudig een responsieve website (week 12)
RocketCake is een prima tool voor wie zonder (veel) programmeerkennis of tijd toch snel een fraaie, responsieve site wil creëren.
Alles begint bij het kiezen van een geschikt sjabloon voor je website. Veel keuze is er niet bepaald – 7 sjablonen – maar je kunt natuurlijk ook altijd van de grond af beginnen.
Zelfs als complete beginner hoef je je trouwens niet door zo’n lege pagina te laten afschrikken. Er staat namelijk een uitgebreide en uitnodigende toolset voor je klaar, met typische webonderdelen als Container with Columns, Styled Button, Image, Image Gallery, Navigation Menu, Image Slideshow, Table, YouTube Video, HTML5 Video/Audio, Flash, enz.
Onder de knop More tref je nog wat meer ‘geavanceerde’ onderdelen aan, waaronder Web Form (en bijhorende onderdelen zoals Text Edit Field, Check Box, enz.), JavaScript Code, Quicktime Video en Java Applet.
Je hoeft maar een van deze onderdelen naar je webpagina te verslepen waarna je alle gewenste eigenschappen in een bijhorend eigenschappenvenster instelt. Gaat het bijvoorbeeld om een Button (knop), dan kun je eigenschappen als achtergrondmodus en –kleur, transparantie, randmodus, -kleur en –breedte, hoeken, positie, grootte, enz. aanpassen.
Handig is dat je op elk moment een andere vooraf gedefinieerde weergave kunt selecteren, zoals Desktop, Apple iPhone (3 tot 6), Samsung Galaxy (zowat alle modellen), LG Nexus (4 en 5) waarna je via een schuifknop desgewenst nog de optimale breedte (in pixels) kunt aanpassen. Je zal merken: het onderliggende framework van RocketCake zorgt er telkens voor dat je site er netjes uitziet op alle gevraagde weergaveformaten – juist, een responsieve site dus.
Pagina’s toevoegen en je navigatiemenu’s daarop afstemmen gaat al even eenvoudig. Op elk moment kun je je resultaten ook publiceren, hetzij lokaal, hetzij op het Internet – dat laatste loopt dan over een zelf te bepalen ftp-connectie.
Bron: ZDNet van 23 februari 2016
Computerhulp op afstand... (week 10)
Gebeurt het soms dat je niet verder kunt met een of andere Windows-instelling of programma en kun je best wel wat hulp gebruiken? Laat je pc dan door een meer ervaren kennis overnemen. Daar bestaan diverse tools en services voor.
Supremo is precies zo’n tool en je hoeft er in elk geval niet voor aan router of firewall te sleutelen.
De installatie van het programma (gratis voor niet-commercieel gebruik) heb je in een knip achter de rug – logisch, want het gaat eigenlijk om een portable tool. Start je het programma op, dan verschijnt een niet mis te verstane waarschuwing: noch NanoSystems (de maker van deze tool), noch Microsoft zullen je ooit persoonlijk contacteren om je systeem op afstand over te nemen om ‘ondersteuning’ te bieden; gebeurt dat toch, dan heb je wellicht met een oplichter te maken.
Waarschuwing genoteerd – wees dus verstandig en laat je systeem alleen overnemen door personen die je vertrouwt. Met Supremo hoeft dat echter normaliter geen probleem te zijn. Immers, de persoon die je om hulp vraagt moet ook Supremo opstarten en vervolgens een ID evenals een wachtwoord intikken om je pc te kunnen overnemen. Zowel het ID als het wachtwoord lees je af in het beheerscherm van Supremo op je eigen computer.
Als het goed is krijgt de hulpverlener even later jouw bureaublad op zijn computer te zien. Vanuit een menu kan hij dan een chatsessie beginnen, maar ook een bestandsheerder opstarten zodat data tussen beide toestellen kunnen worden uitgewisseld.
Uiteraard kunnen zowel hulpverlener als vragende partij (jijzelf dus) de verbinding op elk moment afsluiten. Alle data die over het internet worden verstuurd, worden automatisch met een stevig AES 256-bit-algoritme versleuteld.
Je kunt Supremo ook als een service installeren met een vast wachtwoord. Supremo blijft dan ook actief wanneer er niemand op je pc is aangemeld. Dat maakt het mogelijk dat je zelf (of iemand anders) je systeem op afstand overneemt, al was het maar om vergeten bestanden langs die weg alsnog te downloaden.
Met de betaalde versie worden ook vergaderingen mogelijk: hierbij deel je jouw scherm met verschillende andere gebruikers tegelijkertijd, maar behoud jijzelf wel de volledige controle over je toestel. In de gratis versie kun je dit wel gedurende 21 dagen uitproberen.
Bron: ZDNet van 24 Februari 2016
Google Maps zonder dataverbinding... (week 09)
Een smartphone met Google Maps is een prima navigatieoplossing. Totdat je met je auto de grens over gaat waar dataverbruik meestal gepaard gaat met roamingkosten. Geen zin in een torenhoge telefoonrekening? Prepareer volgende keer dan gewoon een offline routebeschrijving in Google Maps.
Met de functie Offline gebieden, beschikbaar in zowel de Android- als iOS-versie van Google Maps, kan je op voorhand al een complete routebeschrijving naar je reisdoel binnenhalen, gewoon via wifi. De omvang van het gebied is wel beperkt, maar groot genoeg om je bijvoorbeeld van Brussel naar Amsterdam te begeleiden.
Wil je verder reizen, dan staat niets je in de weg om kaarten van bijkomende gebieden te downloaden. Zolang de opslagruimte van je smartphone strekt uiteraard. Om je een idee te geven: een rit van de Belgische naar de Nederlandse hoofdstad, inclusief alle aanwijzingen, neemt tussen de 700 megabyte (iOS) en 1 gigabyte (Android) in beslag.
Grensoverschrijdend
Om een routebeschrijving vooraf te downloaden, ga je in Google Maps via de menuknop (de drie streepjes) naar Offline gebiedenen druk op het plusje.
Zoom op de kaart vervolgens met twee vingers in totdat het gewenste gebied volledig in beeld komt. In de Android-versie toont een blauw kader de maximale afmetingen. Op een iPhone krijg je een waarschuwende tekst wanneer je de grenzen van het toegelaten gebied overschrijdt.
Eenmaal binnengehaald merk je eigenlijk geen verschil tussen een online en offline routebeschrijving. Alleen ontvang je onderweg natuurlijk geen updates over de verkeersdrukte of – daaruit voortvloeiend – suggesties voor een snellere alternatieve route.
Na een maand worden de gedownloade bestanden overigens automatisch weer van je smartphone gewist, zodat ze niet onnodig ruimte blijven innemen. In de tussentijd kan je er wel voor zorgen dat de routeplanning actueel blijft. Klik daarvoor op het tandwieltje en zet een vinkje bij Offline gebieden automatisch updaten.
Bron: De Standaard van 18 februari 2016
Standaard mails... (week 08)
Moet je regelmatig een mail versturen waarvan de inhoud voor 90% dezelfde is, dan zijn er twee eenvoudige oplossingen.
Een template
Maak de mail klaar met alles erop en eraan: tekst, afbeeldingen etc... Hier en daar zal er iets moeten aangepast worden: dat zet je dan in kleur of onderlijn het.
Ga dan naar het menu BESTAND en vervolgens OPSLAAN ALS. Hier kies je dan voor het bestandsformaat .OFT: een OUTLOOK SJABLOON.
Als je nu een nieuwe mail met deze inhoud wil maken begin je bij START, NIEUW, NIEUWE ITEMS… Klik op MEER ITEMS en selecteer FORMULIER KIEZEN.
Tenslotte moet je bij ZOEKEN je GEBRUIKERSJABLONEN IN BESTANDSSYSTEEM opgeven en het juiste sjabloon aanklikken.
Een beetje omslachtig maar als je het eenmaal gewoon bent…
SNELONDERDELEN
Hier ook maak je eerst de mail volledig klaar om vervolgens alles te selcteren.
Open dan het menu INVOEGEN en kies SNELONDERDELEN, SELECTIE OPSLAAN IN GALERIJ SNELONDERDELEN.
Bij het maken van een nieuwe mail kan je de tekst nu invoegen via SNELONDERDELEN.
Bron: Clickx Magazine nr. 322 van 16 februari 2016
Maak je eigen – responsieve – website ... (week 07)
Een eigen website maken is niet zo eenvoudig en al zeker niet wanneer je die ook nog eens geschikt wil maken voor mobiel gebruik – en laat nu net dit ‘responsive design’ steeds belangrijker worden om hoog in de Google hitlijsten te kunnen scoren. Gelukkig is er Mobirise: een desktoptool waarmee je alle bouwstenen voor een responsieve site zonder veel moeite (en nog minder programmeer-kennis) bij elkaar kunt klikken.
Mobirise, van Nederlandse origine en beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Android, is een van de weinige – gratis – tools die bij het bouwen van een site in de eerste plaats de mobiele gebruiker voor ogen houden. Het programma is gebaseerd op Bootstrap 3, een populair en responsief HTML-, CSS- en Javascript framework.
Zelfs een complete neofiet heeft na een half uurtje perfect door hoe hij een of meerdere webpagina’s samenstelt. Het komt er in feite op neer dat je alle gewenste objecten en elementen – zoals een videoclip, afbeeldingen, tekst(kolommen) menu’s, kop- en voetteksten, banners, tabellen, contactformulieren, fotogalerijen, Google fonts & maps, links naar sociale media, enz. – selecteert uit een bibliotheek en die naar de gewenste locatie op je webpagina versleept.
Zowat elke ‘blok’ kun je naderhand naar wens aanpassen en bijvoorbeeld voorzien van de optimale lettertypes en (voor- en achtergrond)kleuren. Erg handig daarbij is dat je het effectieve resultaat onmiddellijk kunt bekijken in een smartphone-, tablet- of desktopweergave. Of je speelt je ontwerp meteen aan je eigen browser door.
Is je creatie naar wens, dan laad je die meteen op naar je lokale schijf, naar een eigen ftp-server of naar een online opslaglocatie als Google Drive, Amazon S3 of Github.
Kortom, Mobirise lijkt ons een prima tool voor wie zonder (veel) voorkennis toch snel een mooi ogende, responsieve website wil creëren. Het is alleen nog de vraag of dit programma geheel gratis zal blijven…
Bron: ZDNet van 29 januari 2016
Filmpjes monteren met Google Foto’s... (week 06)
Filmen met een smartphone, dat kan het kleinste kind. Maar al die losse opnames monteren tot een mooi cinematografisch geheel is een ander paar mouwen.
Hoewel, met de nieuwste versie van Google Foto’s is ook dat voortaan zo gepiept.
In tegenstelling tot wat de naam suggereert heeft Google Foto’s ook een paar krachtige gereedschappen voor zelfverklaarde cineasten in huis. Onze favoriet: de (bijna) volautomatische montagefunctie. Daarmee klik je in geen tijd een professioneel ogend filmpje in elkaar, compleet met fraaie filters en een swingende soundtrack.
- Klik in Google Foto’s op het plustekentje en kies voor Film maken.
- Selecteer de opnames die je in de montage wil gebruiken. Je kan desgewenst ook foto’s toevoegen. In sommige thema’s krijgen deze kiekjes een bepaald bewegingseffect mee, zoals pannen (waarbij de camera als het ware langs de foto schuift) en in- of uitzoomen.
- Klik nu gewoon op Maken, en je filmpje wordt klaargestoomd. Google Foto’s kiest zelf een thema, maar met een druk op de knop pas je snel een van de zestien andere stijlen toe, met andere kleuren, filters en effecten. Idem voor de begeleidende muziek, waarbij je kan kiezen uit vijf verschillende genres en tientallen deuntjes. Allemaal rechtenvrij, dus niets staat je in de weg om je creatie meteen op het internet te posten.
- Wil je de klank van je video’s behouden? Zet in het muziekmenu dan even een vinkje bij Oorspronkelijke audio uit video’s opnemen. De gekozen soundtrack wordt dan over het originele geluid heen gemonteerd.
De montages van Google Foto’s zijn over het algemeen kort maar krachtig. Mag een filmpje wat langer duren, of bepaal je liever zelf waar elk fragment moet beginnen en eindigen, klik dan op het filmicoontje om de clips naar eigen inzicht bij te snijden.
De Google Foto’s app is gratis beschikbaar voor Android en iOS.
Bron: De Standaard van 5 februari 2016
Een collectie van gratis foto's... (week 05)
Heb je voor een presentatie of wat anders snel een foto nodig en wil je vermijden dat er rechten moeten worden betaald? Gebruik dan LibreStock: 43 websites met gratis foto’s, samen goed voor 44.000 exemplaren.
Gebruik een zoekterm om op te zoeken…
Bron: Clickx magazine nr.320 van 5 januari 2016
Bezoek onze maan... (week 04)
Al een tijdje niet meer op de maan geweest? Reis gratis mee door de fotoverzameling van het project apollo archief.
Bron: Clickx magazine nr.320 van 5 januari 2016
Zoeken binnen een site... (week 03)
Soms weet je wel op welke website je moet zijn om iets te zoeken. Maar op welke pagina en waar staat het dan weer juist?
Geen nood: Google kan je helpen. In het zoekvak van Google typ je “site:” gevolgd door het adres van de site, zonder spatie ertussen.
Dan een spatie gevolgd door de trefwoorden, door komma’s gescheiden.
Probeer maar eens: site:snvl.be sudoku
Bron: Clickx magazine nr.320 van 5 januari 2016
Samen aan albums werken: Google Foto’s... (week 02)
De Foto’s app van Google kreeg er een paar krachtige features bij. Gedeelde albums bijvoorbeeld, waar iedereen eenvoudig zijn eigen kiekjes aan kan toevoegen. Zo gaat er van een feest of vakantie geen kostbaar moment meer verloren.
Om de nieuwe functie te gebruiken:
- Ga in de app naar je fotobibliotheek, druk bovenaan op het plusje en kies voor Maken: Gedeeld album.
- Selecteer de foto’s die je aan het album wil toevoegen en druk daarna op Volgende om de kiekjes te uploaden.
- Geef het album een naam en klik op Delen. De app zal vervolgens een unieke link genereren die je aan je aan je vrienden of familieleden kan bezorgen.
Wanneer anderen via deze link foto’s aan het album toevoegen ontvang je keurig een melding. Het maakt overigens niet uit wat voor apparaat er wordt gebruikt.
Het gaat allemaal iets vlotter als je vrienden of familieleden ook Google Foto’s hebben geïnstalleerd (de link opent dan in de app), maar het lukt evengoed via een computer en een browser. Overigens kan je de toestemming om samen aan albums te werken op elk moment intrekken via de Deelopties. Een knop om de link naar het album voorgoed te wissen ontbreekt evenmin.
De jongste versie van Google Foto’s bevat trouwens nóg een nieuwe manier om kiekjes te delen. Dankzij de ondersteuning van de Chromecast-mediaspeler stream je ze voortaan met een druk op de knop naar het grote televisiescherm.
De app van Google is gratis beschikbaar voor Android en iOS.
Bron: De Standaard van 7 januari 2016
Schermafdruk volledige pagina... (week 01)
Veel webpagina’s zijn langer dan wat je op één scherm te zien krijgt. Heb je een schermafdruk nodig van de hele pagina, dan moet je meerdere afdrukken maken en ze aan elkaar plakken. Het kan ook anders:
surf naar http://ctrlq.org/screenshots/. Geef daar het internetadres van de pagina in en even later kan je de screenshot in hoge resolutie downloaden.
Bron: Clickx magazine nr.320 van 5 januari 2016
Overzicht per categorie
Archief per jaar
Archief van 2017
Archief van 2016
Archief van 2015
Archief van 2014
Archief van 2013
Archief van 2012
Archief van 2011
Archief van 2010
Archief van 2009