Filters en effecten voor je foto’s... (week 03)

In fotobewerkers als Adobe Photoshop en Elements heb je weliswaar al een reeks filters en effecten ter beschikking, maar On1 Effects voegt er nog een heel pak aan toe.

 

De tool laat zich standalone gebruiken maar het programma laat zich net zo lief integreren in de al genoemde Adobe Photoshop en Elements en verder ook Adobe Lightroom en Apple Photos.


Wij bekijken hier de standalone versie – een lijvige download en niet bepaald zuinig op systeembronnen: 4 GB RAM is het absolute minimum, graag nog anderhalve gigabyte schijfruimte er bovenop (jammer dat je niet zelf kunt kiezen waar je de tool installeert; dat gebeurt automatisch op de c:-partitie) en als het even kan ook een Open GL videokaart met minimaal 512 MB RAM.

 

Je wordt ook om je e-mailadres gevraagd maar je hoeft niet eerst een bevestigingsmail af te wachten om het programma te kunnen downloaden.

Lijvige installatie

De installatie verloopt verrassend snel voor een programma van deze omvang. Zodra je de tool opstart staat er je weinig anders te doen dan een foto in te laden.

 

Je krijgt dan de keuze om de originele foto te overschrijven dan wel om een kopie te laten creëren. Verder dien je nog aan te geven in welk bestandsformaat je de bewerkte foto wenst (psd – met behoud van lagen – , tiff of jpeg), in welke kleurruimte je wilt werken, en met welke bitdiepte en resolutie dat moet gebeuren.


Je belandt dan een in fraaie, zwarte interface met links de filters en ‘presets’ die je op de gekozen foto kunt toepassen, rechts de beschikbare instellingen en parameters van de gekozen filters en in het midden de foto.

 

Het is perfect mogelijk meerdere filters en presets te stapelen waarna je elk item nog altijd kunt bewerken vanuit de – overigens best talrijke – opties in het rechterpaneel.

Filters

Een filter toepassen is op zich niet moeilijker dan het te selecteren en het via allerlei (schuif)knoppen te optimaliseren. We telden een 25-tal filters, waaronder Black & White, Borders, Blur, Glow, Lens Flare, Sharpening, Texturizer, Vignette en Vintage.

 

Elk van deze filters is op zijn beurt opgedeeld in diverse items, waarbij je telkens een handige miniatuurweergave te zien krijgt.


Verder bevat On1 Effects ook nog een aantal handige ‘masktools’, zoals een masking brush (om een master te creëren door er met een kwast overheen te gaan), blur mask (om de overgang tussen masker en achtergrond te verzachten) en chisel mask (om storende kartellijnen en “halo’s” langsheen de randen van de maskers weg te halen).

 

Het is tevens mogelijk je foto bij te snijden en te schalen en om een watermerk toe te voegen.


Kortom, On1 Effects is een uitstekende tool voor wie uitgekeken is op het – beperkte – filterarsenaal van zijn eigen favoriete fotobewerker.

 

Downloaden


Bron: Clickx online van 11 september 2017

 

Screenshots zonder tools... (week 02)

Eén van de beste methodes om snel hulp te krijgen bij een computerprobleem, is een screenshot maken van een foutmelding. Je kan hiervoor een ingebouwde tool van Windows gebruiken.

Methode 1: KNIPPROGRAMMA

Microsoft biedt al sinds Windows Vista zijn knipprogramma aan. Deze tool kan je terugvinden door het startmenu te openen en naar de accessoiresmap te gaan. Een klein venster opent zich, waarin je op NIEUW moet klikken.

 

 

knipprogramma

 

Standaard maak je een rechthoekige screenshot. Je kan dat echter aanpassen door op MODUS naast NIEUW te klikken en voor een andere optie te kiezen.

 

Bij een VRIJE VORM-KNIPSEL kan je een willekeurige vorm selecteren, terwijl een VENSTERKNIPSEL je toelaat een screenshot van een bepaalde applicatie te maken.

 

Zoals de naam doet vermoeden, krijg je een screenshot van je scherm wanneer je voor VOLLEDIG SCHERMKNIPSEL kiest.

Methode 2: PRINT SCREEN

Ook je toetsenbord is voorzien van de nodige toeters en bellen om screenshots te maken. Rechtsbovenaan vind je normaal gezien een knop terug met het opschrift PRINT SCREEN, PRTSCN, of iets gelijkaardigs. Wanneer je op deze knop drukt, lijkt er in eerste instantie niks te gebeuren.

 

printscreen

 

Op de achtergrond maakt Windows echter een screenshot van je volledige scherm, wat in het klipbord wordt bewaard.

 

Open Paint of een andere applicatie en gebruik de plakfunctie om je screenshot te bewonderen.

 

Door de Windows-toets simultaan met de Print Screen-knop in te drukken, sla je deze laatste stap over. Je scherm wordt tijdelijk iets lichter, waarna je de screenshots terug kan vinden onder AFBEELDINGEN/SCHERMOPNAMES.

Methode 3: VENSTEROPNAME

In sommige gevallen wil je een screenshot van slechts een bepaald venster. Op zo’n momenten kan je de Print Screen-knop in combinatie met Alt gebruiken.

 

Klik op de titelbalk van het venster dat je wilt vast­leggen en gebruik vervolgens voorgenoemde sneltoetsen. Windows plaatst een screenshot van het geselecteerde venster in je klipbord.

 

Gebruik Paint of een soortgelijke applicatie om de schermafbeelding in te openen.

 

Bron: Clickx magazine nr.352 van november 2017

 

Powerpoint: beeldverhouding aanpassen... (week 01)

Je kan waarschijnlijk wel een PowerPoint-presentatie in elkaar steken, maar weet je ook hoe je de beeldverhouding van je slides aanpast?


Het feit dat je bij PowerPoints eenvoudig de beeldverhouding kan aanpassen is een weetje waar enkel powerusers van op de hoogte zijn. Het is nochtans iets dat voor iedere gebruiker van pas kan komen. Als je presentatie niet goed is afgestemd op het scherm, dan kan er informatie verloren gaan. Gelukkig is dat snel opgelost.


STAP 1 / WISSELEN
Je hebt in PowerPoint twee standaardverhoudingen: 4:3 en 16:9. Het Office-programma bevat een knop waarmee je eenvoudig tussen die twee ratio’s kan schakelen bij een PowerPoint.

 

Open het tabblad BEELD en controleer eerst of je presentatie in de normale kijkmodus staat. Vervolgens klik je de tab ONTWERPEN aan en sleep je muis rechts naar DIAGROOTTE. Wanneer je op deze knop klikt, kan je wisselen tussen de standaardverhoudingen.

 

 

app      

 

 

STAP 2 / OP MAAT
Heeft het scherm waarop je PowerPoint verschijnt geen 4:3-verhouding, noch een 16:9-verhouding? Ook aan een exotische schermratio kan je je presentatie aanpassen.

 

Klik op DIAGROOTTE en selecteer AANGEPASTE DIAGROOTTE. Je opent hiermee een venster waarin je de afmetingen in centimeters kan afstellen.


Bron: Clickx magazine nr.352 van november 2017

 

Overzicht per categorie

Archief per jaar

Archief van 2017
Archief van 2016
Archief van 2015
Archief van 2014
Archief van 2013
Archief van 2012
Archief van 2011
Archief van 2010
Archief van 2009

TOP