Zomer opkuis: Glary Utilities... (Week 29)

Glary Utilities is een allround schoonmaker die register, tijdelijke bestanden, internet sporen en nog veel meer opruimt. Ook kunnen opstartende programma's beheerd, het contextmenu aangepast en het register gedefragmenteerd worden.

 

En met Glary Utilities kunt u bestanden versleutelen, definitief uitwissen én ook herstellen als ze per ongeluk weggegooid zijn.

 

Alles-in-een software om uw pc mee op te schonen en te optimaliseren met veel mogelijkheden.


Downloaden.

 

Malware scan in google Chrome... (Week 28)

Als je de indruk hebt dat je browser Chrome trager begint te werken kan je best eens scannen op malware.

 

Open de browser en typ in het adresvak chrome://settings/cleanup.


Er opent een pagina en meteen begint de scan. Dit kan een tijdje duren. Eventuele malware wordt meteen verwijderd.

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 359 van 19 juni 2018

 

Emoji's... (Week 27)

Zeg het niet alleen met woorden maar tegenwoordig ook met emoji’s.


Met je windows 10 Fall Creators update kwam een special toetsenbord mee om emoji’s toe te voegen. Elk programa dat beschikt over een cursor en waar je tekst in kan typen kan dit aan.


Je roept het speciale clavier op met de toetsencombinatie Windows toets + ; dus de windows toets ingedrukt houden en kort op de ; tikken.

 

In outlook ziet het er bijvoorbeeld zo uit:

 

knipprogramma

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 359 van 19 juni 2018

 

Phishing mail... (Week 25)

Argeloze gebruikers laten geloven dat zij te doen hebben met een betrouwbare partij en hen zo geld, vertrouwelijke gegevens aftroggelen of met malware bestoken: dat is kort samengevat wat er met 'Phishing' bedoeld wordt. Maar wat steekt erachter en hoe voorkom je dat je in de val loopt?

Wat is de bedoeling van een phishing mail?

Simpelweg: cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van phishing technieken omdat het veel eenvoudiger is om iemand op een link te laten klikken, dan in zijn computer in te breken. De aanvaller doet zich voor als een betrouwbare partij, zelfs iemand die je kent, om je vertrouwen te winnen. 

 

De valse email die hij je stuurt ziet er dan ook geloofwaardig uit, met bijvoorbeeld het logo van het bedrijf in kwestie (jouw bank, een webwinkel waar je regelmatig koopt, …)

 

De bedoeling van de aanvaller: jouw vertrouwelijke gegevens (inlog, wachtwoord, bankgegevens, …) bemachtigen of jouw computer besmetten met malware (spyware, keylogger, ransomware, …).

 

Bij de mail zit bijvoorbeeld een bijlage die je in goed vertrouwen opent. Of in de mail staat een link, die je naar de zogenaamde website van het bedrijf voert, waar jij je inloggegevens dan argeloos invult.

 

Zo werd onlangs een phishing mail rondgestuurd aan Combell-gebruikers; klikten zij de link in de mail aan, dan werden zij doorverwezen naar een perfect nagemaakte My Combell inlogpaneel.


Het feit dat jij een phishing mail ontvangen hebt, wil nog niet zeggen dat de aanvaller jouw gegevens buitgemaakt heeft door een hack bij het bedrijf waarvan de naam misbruikt wordt.

 

Als je jouw gegevens invult op zo'n nagemaakte website of controlepaneel, dan kan de cybercrimineel daarmee gaan internetbankieren in jouw naam, aankopen verrichten, enz. Jouw identiteit kan ook gebruikt worden als basis voor verdere pogingen tot oplichting of fraude, waarbij de cybercrimineel zich uitgeeft voor jou.

 

In het geval van de Combell-phishing had de aanvaller dan, met jouw inloggegevens, zelf kunnen inloggen op het My Combell inlogpaneel en zo toegang krijgen tot bijvoorbeeld databases met gegevens van jouw gebruikers.

 

Tussen haakjes: cybercriminelen misbruiken zo goed als alle telecommunicatiemiddelen om hun aanval uit te voeren - zowel via telefoon, sms, sociale media als e-mail. In dit artikel beperken wij ons tot e-mail, de meest gebruikte manier, maar wees ook bij die andere communicatiemiddelen op je hoede!

Waarom ben jij het doelwit van een phishing mail?

Het feit dat jij een phishing mail ontvangen hebt, wil nog niet zeggen dat de aanvaller jouw gegevens buitgemaakt heeft door een hack bij het bedrijf waarvan de naam misbruikt wordt.


Aanvallers hebben immers allerlei manieren om aan mailadressen van mogelijke slachtoffers te geraken. Denk aan Whois-gegevens bij domeinnamen, namen en contactgegevens van medewerkers die op de website van een bedrijf vermeld worden, sociale media, enz.

 

Er is ongelooflijk veel informatie over een persoon te vinden op het web, zoals steeds meer mensen tot scha en schande ondervinden!


Vaak worden zelfs mails lukraak verstuurd naar toevallig verzamelde adressen. Ongetwijfeld zal jij ook al wel eens een phishing mail ontvangen hebben van bank XYZ, waar jij helemaal geen rekening hebt… Maar wij raden je wel aan elke poging tot phishing te melden bij het bedrijf waarvan de naam misbruikt werd, en bij SafeOnWeb.

Kan je een phishing mail herkennen aan de afzender?

Helaas zijn phishing mails steeds moeilijker te herkennen. Vaak zijn het perfecte kopieën van de legitieme mails die je van het bedrijf in kwestie ontvangt, met logo en al. En waar je vroeger phishing mails nog kon herkennen aan gebrekkig Nederlands, is de gehanteerde taal nu ook geperfectioneerd.


Cybercriminelen hanteren verschillende technieken om je op het verkeerde been te zetten. Om te beginnen wordt een vals adres als afzender vermeld, 'spoofen', een supersimpele techniek. Iedereen kan in zijn mailprogramma elke mogelijke naam als afzender invullen.


Een onfeilbare manier om te weten wie de échte afzender is van een mail, bestaat niet. Toch geeft de weg die de mail afgelegd heeft jou een indicatie van de afzender. Die route kom je te weten door alle headers zichtbaar te maken in je mailprogramma. (zie onze instructies voor Thunderbird, Outlook, MacMail…).
Jij kan trouwens meehelpen om te voorkomen dat anderen jouw mailadres spoofen. Maak een SPF-record aan op jouw domein (zie: een SPF- record aanmaken).

Meest voorkomend bij phishing mails: gecamoufleerde links

Ook de link in een phishing mail is meestal perfect vermomd. Achter het onschuldige 'klik hier" kan de aanvaller zonder probleem het adres van zijn speciaal geprepareerde website stoppen.  En zelfs als er een URL in de tekst vermeld wordt, kan het webadres achter de link totaal iets anders zijn. Zo zal de tekst www.mijnbedrijf.be vermelden, terwijl de link naar een heel ander adres voert.


Vermoed je een phishing mail? Onderzoek of de links in de mail wel degelijk naar de website van de afzender verwijzen. Twijfel je? Tik zelf het adres in!

Hoe kan je de achterliggende link ontcijferen?

  • Werk je op je desktop, activeer dan in je mailprogramma of webbrowser de statusbalk (Beeld / Statusbalk). Beweeg de cursor over de link, en je ziet nu in de statusbalk het adres. Of klik rechts op de link en kopieer hem naar je klembord, om hem goed te bestuderen.
  • Bekijk je de mail op je iPad of iPhone: lang-klik op de link. Er verschijnt een pop-up menu met het echte adres bovenaan.
  • Bestudeer en begrijp de structuur van de link. Het échte webadres waarnaar je gevoerd wordt, bestaat uit de domeinnaam en extensie (.be, .com, .biz, .shop, …) dat zich vlak voor de eerste schuine streep bevindt (/). Laat je dus bij 'https://postbank.be.fraude.com/inloggen' niet in de luren leggen: fraude.com is het valse webadres, en niet postbank.be!
  • Wees ook aandachtig voor 'homografe spoofing'. Dat is een techniek waarbij bepaalde letters uit een domeinnaam vervangen worden door tekens die er hetzelfde uitzien - de letter O bijvoorbeeld vervangen door een 0 (nul) , een i door een !, een I (hoofdletter i) door een l (kleine letter l) . Wikipedia vertelt je meer over homografe aanvallen.
  • Wees absoluut voorzichtig met URL-verkorters zoals t.co of goo.gl - ga er gewoon van uit dat er geen enkele legitieme reden is om een url in een mail te verkorten!
  • En last but not least: bij twijfel tik je zelf gewoon het adres in van je bank, de webwinkel, enz.

Wees voorzichtig met mails die je vragen om in te loggen op websites die vertrouwelijke informatie over jou bezitten. Bij twijfel? Gewoon het adres zelf intikken! Een gezonde dosis wantrouwen kan je heel wat ellende besparen!

 

Bron: TechPulse van 13 juni 2018

 

Verzendt een papieren postkaart... (Week 24)

Een postkaart versturen is een tijdrovend karwei. Eerst moet je naar de winkel gaan om een leuke kaart en postzegel te kopen, het bezorgadres invullen en deze in de postbus steken.

 

Met de Pixum Fotowereld-app bestel je eenvoudig postkaarten en laat je deze ook bij vrienden of familie in de brievenbus vallen. Handig. Bovendien kan je met Pixum Fotowereld je postkaarten en andere printbare producten eenvoudig thuis of op een ander bezorgadres laten leveren. Zo moet je deze niet zelf op de post doen.

Pixum Fotowereld installeren

Om de Pixum Fotowereld-app te installeren op je smartphone, open je de ‘Google Play Store’ en zoek ‘Pixum Fotowereld’ in de zoekbalk bovenaan. Druk op de app en vervolgens op de groene Installeren-knop.

 

Daarna wacht je tot de app geïnstalleerd is en druk je op ‘Openen’. Open de Pixum Fotowereld-app en selecteer in welk land je het artikel wil bestellen en de taal van de dienst. Ik koos voor ‘België (Nederlands)’

 

Postkaarten maken

In de app klik je in de bovenbalk op ‘Ansichtkaart’. Nu krijg je de keuze tussen twee formaten: ‘Postkaart M’ en ‘Postkaart L’. Het enige verschil tussen deze kaarten is het formaat, en de prijs.

 

knipprogramma

 

Druk op één van de twee formaten om de editor te openen en een unieke postkaart te ontwerpen. Ben je toch niet tevreden met het formaat van je postkaart, dan kan je opnieuw beginnen door op de ‘pijl’ in de linkerbovenhoek te drukken en een ander formaat te selecteren.

 

Editor

In de Editor kan je in de bovenbalk kiezen uit ‘Foto’s’, ‘Tekst’, ‘Lay-out’, ‘Achtergronden’ en ‘Effecten’. Met de Lay-outoptie pas je het aantal foto’s op de postkaart aan.

 

Verder sleep je foto’s en tekstvlakken vanuit de bovenbalk naar de postkaart om deze toe te voegen. Het is een editor die eenvoudig is in gebruik en toch een mooi eindresultaat oplevert. Heb je toch een fout gemaakt, dan klik je op de pijl in de rechterbovenhoek om deze wijziging ongedaan te maken.

 

Bestelling afronden

Ben je tevreden met je ontwerp? Op de achterkant van je kaart vul je het adres van de ontvanger in en schrijf je, als je dat wil, ook een boodschap in handschrift met je vinger.

 

Vervolgens druk je op het winkelwagentje om je bestelling af te ronden. Je krijgt een overzicht van je producten. Klik op ‘Doorgaan’ om de bestelling te plaatsen of op ‘Meer fotoproducten toevoegen’ om een bijkomend product toe te voegen aan je winkelmandje. Ook kan je een kortingscode toevoegen bij het bestellen van je postkaart.

 

Bron: TechPulse van 10 juni 2018

 

Volledige webpagina vastleggen ... (Week 23)

Kom je tijdens het browsen een internetpagina tegen met een mooie lay-out en interessante inhoud, kan je deze niet bewaren zonder dat een deel van de lay-out of inhoud ontbreekt. Met een handige browserextensie maak je een afbeelding.

 

Browsen op het internet is een leerrijke informatie. Deze bruikbare informatie kan je kopiëren naar een tekstdo­cument om later te lezen, maar de volledige opmaak van de internetpagina overnemen is niet evident. Met de FireShot-browserextensie maak je een schermafbeelding van de internetpagina met de correcte layout en inhoud zoals jij deze in je browser ziet.

 

Bovendien kan je deze ook als een PDF-bestand bewaren of mailen naar collega’s of vrienden.

 

STAP 1 /OPEN GOOGLE CHROME


Open de internetbrowser GOOGLE CHROME en surf naar https://chrome.google.com/webstore/category/extensions om toegang te krijgen tot de browserextensies van je webbrowser. Deze handige plug-ins of programma’s voegen bijkomende functionaliteiten toe aan je internetbrowser.

 

Type in de WINKEL DOORZOEKEN-ZOEKBALK FireShot en druk op de ENTERTOETS op je toetsenbord om de browserextensie te zoeken. Je krijgt nu een lijst met plug-ins voorgeschoteld die gerelateerd zijn aan je zoekterm.

 

STAP 2 / BROWSEREXTENSIES


Druk in de lijst op de browserextensie met de naam TAKE WEBPAGE SCREENSHOTS ENTIRELY – FIRESHOT en een pop-upvenster opent.

 

Druk op de BLAUWE KNOP + TOEV. AAN CHROME om de browserextensie te installeren in je internetbrowser. In de rechterbovenhoek van Google Chrome verschijnt nu naast het witte tekstvlak een icoontje. Ook opent een tabblad met een internetpagina boordevol met informatie over de browserextensie.

 

STAP 3 / FIRESHOT


Browse naar de internetpagina die je wenst te bewaren als afbeelding en druk op het S-VORMIGE ICOON rechtsboven Google Chrome, naast de zoekbalk.

 

Selecteer CAPTURE ENTIRE PAGE in het MENU om de volledige pagina te bewaren. De browserextensie scrolt automatisch over de gehele internetpagina en opent een nieuw tabblad eens de bodem van de website bereikt is.

 

Op de SAVE SCREENSHOT-PAGINA krijg je nu de keuze om de schermafbeelding te bewaren als afbeelding, PDF-bestand of door te sturen per e-mail.

 

STAP 4 / AFBEELDING BEWAREN


Om de internetpagina te bewaren als afbeelding druk je op de knop SAVE AS IMAGE. Nu opent een venster waar je de afbeelding een naam geeft en een locatie op je computer toewijst waar je deze wenst te stockeren. Klik op de knop OPSLAAN om de afbeelding lokaal op je computer te bewaren zodat je deze later opnieuw kan bekijken.

 

Om te controleren of de internetpagina correct bewaard werd, OPEN JE DE AFBEELDING en bekijk je de screenshot.


Bron: Clickx Magazine nr. 358 van 22 mei 2018

 

Explorer ++ (Week 22)

Wil je net als in je browser verschillende tabbladen openen om gemakkelijk je mappen te doorzoeken? Explorer++ biedt de oplossing.

 

Microsoft werkt aan een functie waarmee je tabbladen kan openen in Windows Verkenner. Deze optie zal met de Redstone 5-update in oktober worden uitgerold. Wie niet kan wachten tot dan, kan de functie nu al op zijn computer installeren met behulp van een third-party app.

 

STAP 1 / EXPLORER++


Explorer++ is ideaal voor wie een documentverkenner met tabbladen wil hebben. De applicatie is gratis en open source, waardoor de software niet stiekem probeert extra applicaties op je systeem te installeren.

 

Bovendien krijg je geen advertenties te zien en probeert Explorer++ je geen betalende versie aan te smeren. Je vindt de handige applicatie op www. explorerplusplus.com. Klik op DOWNLOAD 64-BIT om de software te downloaden.

 

Explorer++ werkt zonder installatie.

 

STAP 2 / EXTRA TABBLADEN


Wanneer je op de executabel van Explorer++ klikt, opent de applicatie zich met één tabblad. Om extra tabbladen toe te voegen, klik je op FILE en kies je vervolgens voor NEW TAB. Je kan eveneens CTRL en T indrukken om een extra tabblad te openen.

 

Explorer++ opent de nieuwe tabbladen automatisch bij DEZE PC. Maak gebruik van de boomstructuur aan de linkerzijde om naar de map te gaan waarin je geïnteresseerd bent. Telkens wanneer je Explorer++ sluit en weer opent, krijg je dezelfde tabbladen te zien. Je kan daardoor je eigen structuur aanmaken waarmee jij vlot kan werken. Door dit slim aan te pakken, bespaar je jezelf een hoop werk.

 

knipprogramma

 

STAP 3 / BOOKMARKS


Voor wie veel mappen heeft die hij regelmatig raadpleegt, zijn tabbladen niet de ideale oplossing. Daarom biedt Explorer++ eveneens een bookmarkfunctie aan.

 

Klik bovenaan op BOOKMARKS en kies vervolgens BOOKMARK THIS TAB om een bladwijzer te bewaren van de map die je open hebt staan. Herhaal dit proces voor alle belangrijke mappen en sluit alle tabbladen af.

 

Je kan je bookmarks terugvinden onder het menu BOOKMARKS, maar je kan je bookmarks eveneens onder de adresbalk tonen. Ga daarvoor naar VIEW, klik op TOOLBARS en kies voor BOOKMARKS.

 

Je ziet een witte balk verschijnen, zonder bookmarks erin. Om daar verandering in te brengen ga je naar BOOKMARKS en klik je op ORGANIZE BOOKMARKS. Klik je bookmarks één voor één aan, kies voor PROPERTIES en vink SHOW ON BOOMARKS TOOLBAR aan. Nu zie je al je bladwijzers mooi naast elkaar verschijnen.

 

knipprogramma

 

STAP 4 / UITERLIJK


Via het VIEW-menu kan je Explorer++ verder naar je hand zetten. Zo kan je de grootte van de icoontjes aanpassen gaande van SMALL ICONS tot EXTRA LARGE ICONS en de verschillende mappen onder elkaar zetten met LIST.

 

Klik op DETAILS indien je de grootte van de mappen wilt kunnen zien en kies voor TILES als je een soortgelijke layout als in Windows 10 wilt verkrijgen.

 

Je kan je mappen sorteren met de SORT BY-optie, of per soort sorteren met GROUP BY. Hierdoor kan je het uiterlijk van Explorer++ erg hard op die van Windows laten lijken, of helemaal verschillend maken


Bron: Clickx Magazine nr. 356 van 24 april 2018

 

Netwerk verbindingen (Week 21)

Je computer maakt op de achtergrond continu verbindingen met servers van over heel de wereld. Sommige daarvan zijn simpelweg websites die je bezoekt, maar je pc legt eveneens connecties met servers die je niet verwacht.

 

Een deel van deze onverwachte verbindingen kan geen kwaad. Er is evenwel altijd een kans dat malware stiekem contact legt met zijn command & controlserver. In deze workshop wordt uitgelegd hoe je kan nakijken met welke servers je computer in verbinding staat.


STAP 1 / NETSTAT

Windows bevat standaard een tool waarmee je het netwerkverkeer van je computer kan blootleggen. Zoek naar CMD en voer de opdrachtprompt als administrator uit. Daarvoor moet je met rechtermuisknop op het juiste zoekresultaat klikken en voor ALS ADMINISTRATOR UITVOEREN kiezen.

 

Het commando dat je moet gebruiken, is NETSTAT, waarbij je de nodige parameters kan toevoegen. –A zorgt ervoor dat je alle connecties en poorten te zien krijgt, terwijl de –B-optie de applicatie die de verbinding maakt toevoegt aan het resultaat. Verder

 

kan je eveneens de –F-parameter gebruiken om de volledige DNS-naam te verkrijgen en de resultaten opslaan in een tekstdocument. In totaal ziet het commando er dan als volgt uit: NETSTAT –ABF 5 > CONNECTIES.TXT. Druk op enter nadat je het commando hebt getypt, wacht enkele minuten en druk CONTROL en C in om de opdracht af te breken.

 

STAP 2 / RESULTATEN

Nu je Netstat hebt uitgevoerd, staat er op je computer een tekstdocument met interessante info. De eenvoudigste manier om dat bestand terug te vinden, is door in de opdracht­prompt CONNECTIES.TXT te typen en op enter te drukken. Je computer opent het document, waarin je kan nakijken met welke netwerklocaties je pc verbinding maakte.

 

Tussen vierkante haakjes zie je telkens het proces of de applicatie staan die verbinding maakt met een internetlocatie. Zie je hiertussen een naam staan die je niet bekend voorkomt? Zoek op het internet even naar de herkomst van het proces of de applicatie. Hoogstwaarschijnlijk gaat het simpelweg om een proces van Windows dat je niet kent, maar malware kan zich eveneens in deze lijst verstoppen.

 

STAP 3 / TCPVIEW

Netstat is niet de gebruiksvriendelijkste tool en geeft je weinig mogelijkheden om iets te doen aan kwaadaardige processen. Wie de connecties van zijn computer beter wil beheren, kan TCPView gebruiken. Surf naar https://docs. microsoft.com en zoek naar TCPVIEW. Je kan de software gratis downloaden. Pak het gedownloade zip-bestand uit en start de applicatie.

 

TCPView toont alle processen en applicaties op je computer die een internetverbinding hebben. Klik met je rechtermuisknop op een verdacht proces en kies voor PROCESS PROPERTIES om meer te weten te komen over een applicatie die je niet kent. Vertrouw je de software niet? Klik dan met je rechtermuisknop op het proces en kies voor END PROCESS.

 

STAP 4 / CURRPORTS

Een laatste tool die je gratis helpt bij het nakijken van je internetconnecties is CurrPorts. Deze tool is niet van Microsoft, maar kan je net zo goed inzetten om malware op het spoor te komen. Surf naar www.nirsoft.net/utils/cports.html, scrol naar beneden en klik op DOWNLOAD CURRPORTS. Desgewenst kan je eveneens het Nederlandse document downloaden om de applicatie in onze taal te gebruiken.

 

CurrPorts toont voor iedere poort welke applicatie het geopend heeft. Je kan voor ieder proces de TCP-connectie sluiten, of het proces volledig uitschakelen. Klik daarvoor met je rechtermuisknop op de juiste naam en kies respectievelijk voor CLOSE SELECTED TCP CONNECTIONS of KILL PROCESSES OF SELECTED PORTS.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 356 van 24 april 2018

 

Rainbowhunt (Week 20)

De tuin en de velden snakken naar een beetje regen. Komt er intussen aan, maar in kleine hoeveelheid. Je zou op den duur niet meer weten hoe gezellig het kan zijn om binnen een beetje te computeren of een boek te lezen, terwijl het buiten druppelt…


Geen nood, op de site van rainbowhunt kan je met behulp van een paar knoppen de weersomstandigheden aanpassen: een beetje gedruppel, een plensbui of zelfs een heuse storm...

 

Link naar de site...

 

Bron: Clickx Magazine nr. 357 van 24 april 2018

 

Video's splitsen en samenvoegen (Week 19)

Met smartphone is plots iedereen cameraman en hebben we massa’s filmpjes.
Wil je die videofragmenten simpelweg samenvoegen of verknippen in kleinere stukken, dan hoef je geen ingewikkelde software onder de knie te krijgen.

 

VidCutter is een eenvoudig, gratis programma die dit klusje klaart. De software werkt op ma­cOS en Windows.

 

Splitsen doe je door in de film het begin en het einde van de clip te positioneren.

Samenvoegen kan je door meerdere fragmenten achter elkaar te openen. Met de rechtermuis klik kan je de volgorde aanpassen.

 

Na Save Video gaat de tool aan de slag en vraagt waar het resultaat moet worden opgeslagen.

 

 

knipprogramma

 

 

Link naar de site...

 

Bron: Clickx Magazine nr. 357 van 24 april 2018

 

Bronnen voor de Creatieveling (Week 18)

Je maakt af en toe een affiche, een website of een ander digitaal ontwerp, dan heb je vast een stel websites bij je favorieten staan met gratis lettertypen, rechtenvrije foto’s, tools om sprekende kleurschema’s samen te stellen enzovoort…

 

Al die favorieten kunnen op de schop omdat we Resource Cards hebben ontdekt.

 

knipprogramma

 

Een website met een uitgebreide lijst van gratis bronnen voor al je creatieve projecten. De kwaliteit is gecontroleerd zodat je geen tijd verliest aan sites die veel beloven maar weinig leveren.

 

Link naar de site...

 

Bron: Clickx Magazine nr. 357 van 24 april 2018

 

Klembord beter gebruiken (Week 17)

Als je in office bezig bent, bewaart Windows alle gekopieerde items op het klipbord. Om er aan te kunnen open je het tabblad start en dan klik je op het pijltje naast Klembord.

 

knipprogramma

 

Plaats de muisaanwijzer op de invoegpositie en klik op het gewenste item op het overzicht.

 

knipprogramma

 

Bron: Clickx Magazine nr.357 van april 2018

 

Zijn jouw Facebook-gegeven gestolen? (Week 16)

Facebook is begonnen met het verwittigen van gebruikers wiens gegevens betrokken zijn bij het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Zo controleer je of jouw data gespaard is gebleven.

 

Lees hier het volledige artikel.

 

Bron: TechPulse van 10 april 2018

 

7 tips om je Android-Phone op te kuisen (Week 15)

Je smartphone is een verlengde van jezelf waar je dagelijks op kunt vertrouwen, maar soms werkt het toestel niet helemaal mee. Na maanden intensief gebruik, vertraagt het toestel. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.

 

Lees hier het volledige artikel.

 

Bron: TechPulse van 20 maart 2018

 

Kolommen maken in WORD...(Week 14)

Oordeelkundig omgaan met kolommen verbetert de leesbaarheid. Soms plaatsen gebruikers een nieuw tekstvak om over te schakelen naar een ander aantal kolommen. Dat hoeft helemaal niet.

 

knipprogramma

 

Selecteer de tekst die je in kolommen wil plaatsen en klik op de knop PAGINA_INDELING in de werkbalk, en klik op  KOLOMMEN. Geef het aantal kolommen aan dat je wenst.


Word schakelt automatisch naar de PAGINA-WEERGAVE, want in de NORMALE WEERGAVE zie je de kolommen niet naast maar onder elkaar.

 

knipprogramma

 

Wil je bijvoorbeeld onder een tekst met twee kolommen een tekst van drie kolommen plaatsen? Dan selecteer je de tweede tekst onder de twee kolommen en daar wijzig je de kolomin­stelling in 3.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 356 van 27 maart 2018

 

7 tips om je browser op te kuisen...(Week 13)

De browser is je toegangspoort tot internet, maar na maanden van browsen en bladwijzers toevoegen aan internetpagina’s zie je door het bos de bomen niet meer. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.

 

Hoe je dat best aanpakt kan je hier lezen...


Bron: TechPulse van 19 maart 2018

 

Windows Herstelpunten...(Week 11)

Windows-herstelpunten kunnen een cruciale rol spelen bij het herstellen van bestanden nadat je computer is gecrasht. Zo’n herstelpunt geeft je immers de kans om terug te gaan naar een oudere status van je computer voordat er zich problemen voordeden.

 

In Windows 10 zijn de herstelpunten van Windows standaard uitgeschakeld. Wie graag sleutelt aan zijn computers of nieuwe applicaties uitprobeert, schakelt de functie best in.

 

Inschakelen

knipprogramma

 

Open het startmenu en zoek naar ‘Een herstelpunt maken’. Selecteer je systeemdrive in het venster dat zich opent – doorgaans is dat schijf C – en klik vervolgens op ‘Configureren’.

 

Vink ‘Systeembeveiliging inschakelen’ aan en verander eventueel de hoeveelheid schijfruimte die systeembeveiliging gebruikt. Standaard staat deze instelling op 1 procent. Klik tenslotte op ‘Toepassen’ en op ‘OK’ om het instellingenmenu te verlaten.

 

Windows maakt nu automatisch een herstelpunt aan wanneer belangrijke systeemveranderingen zich voordoen, zoals net voor de installatie van een grote Windows-update.

 

Manueel herstelpunt

knipprogramma

 

Nu systeembeveiliging is ingeschakeld, creëert Windows een herstelpunt telkens je grote veranderingen aanbrengt aan het systeem. Je kan echter tussendoor manueel herstelpunten aanmaken, indien je dat wenst.

 

Open hiervoor wederom het ‘Een herstelpunt maken’-venster en ga naar ‘Systeembeveiliging’. Selecteer de systeemdrive en klik vervolgens op ‘Maken’. Alvorens je het proces kan starten, moet je een beschrijving voor het herstelpunt opgeven. Stel dat je op het punt staat om een nieuwe applicatie te installeren dat mogelijk een negatieve invloed heeft op je systeem, dan kan je hier de naam van die applicatie invullen.

 

Op deze manier vind je eenvoudig het juiste herstelpunt terug, moest er iets misgaan.  Klik tenslotte op ‘Maken’ om het herstelpunt te creëren.

 

Systeem herstellen

knipprogramma

 

Als je systeembeveiliging hebt ingeschakeld en er gaat iets mis, dan kan je je systeem herstellen vanaf een herstelpunt. Open hiervoor wederom het herstelpuntvenster en klik op ‘Systeemherstel’. Klik vervolgens op ‘Volgende’ en selecteer in de lijst die verschijnt het juiste herstelpunt.

 

Je kan op de knop ‘Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed’ klikken om na te gaan welke applicaties je na het herstelpunt hebt geïnstalleerd of geüpdatet.

 

Klik nogmaals op ‘Volgende’ en tenslotte op ‘Voltooien’ om je computer te herstellen. Je toestel zal nu terugkeren naar een vorige status.

 

Automatisch herstel

knipprogramma

 

In sommige gevallen wil je computer simpelweg niet meer opstarten omwille van een probleem. In dat geval werkt de voorgaande stap uiteraard niet. Wanneer je je pc driemaal achter elkaar onsuccesvol hebt proberen op te starten, opent Windows 10 automatisch het herstelvenster.

 

Klik op ‘Problemen oplossen’ en ga vervolgens naar ‘Geavanceerde opties’. Klik op ‘Systeemherstel’, kies het juiste herstelpunt en klik tenslotte op ‘Voltooien’.

 

Windows zet een vroegere versie van je systeem terug. Indien deze versie wel stabiel is, kan je je computer weer zonder problemen gebruiken.


Bron: Clickx online van 6 maart 2018

 

WiFi Analyzer...(Week 10)

Wanneer je problemen hebt met het wifibereik in je huis, is Wifi Analyzer de redder in nood.


Met behulp van de applicatie kan je nakijken hoe sterk je Wifiverbinding is op bepaalde locaties van je huis. Deze functie is ideaal wanneer je een geschikte plaats zoekt voor je router. Is de verbinding slecht, dan kan je je router verplaatsen naar een andere hoek.

 

knipprogramma

 

Ook kan je kijken of het kanaal van je WiFi niet interfereert met die van de buren.
Je kan deze Android App vinden in de Google Play Store op deze link...

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 355 van februari 2018

 

E้n pagina anders ori๋nteren in Word...(Week 09)

Veronderstel dat je een document hebt van 20 pagina’s. In de meeste gevallen wil je alle pagina’s ofwel staand, ofwel liggend afdrukken. Maar wat als je slechts één pagina, bijvoorbeeld pagina 12, liggend wil hebben terwijl de rest staand uit de printer moet komen?

 

Je doet dat op deze manier… Selecteer de tekst van de pagina waarvan de oriëntatie moet wijzigen. Daarna ga je via het tabblad INDELING naar de groep PAGINA-INSTELLING.

 

In dit gedeelte van het tabblad vind je naast het woord PAGINA-INSTELLING een hoekje met een pijltje dat schuin naar beneden wijst. Klik daarop. Zo kom je bij het venster PAGINA-INSTELLING.

 

Daar zet je de AFDRUKSTAND op LIGGEND en bij de optie TOEPASSEN OP kies je GESELECTEERDE TEKST. Klik op OK en je zal zien dat de bedoelde pagina een bui­tenbeentje is op vlak van oriëntatie.

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 355 van februari 2018

 

Tips voor mobiele telefoons (Week 08)

Een GSM en Smartphone hebben heel wat verborgen mogelijkheden.

Hier alvast vier dingen die je waarschijnlijk niet weet!

 EERSTE noodgeval.

Het alarmnummer voor alle mobiele telefoons is wereldwijd 112. Als je merkt dat je uit het dekkingsgebied van je provider bent dan zoekt de telefoon
automatisch net zo lang tot er een verbinding te maken is bij welke provider dan ook. Dit werkt op alle telefoons over de hele wereld en is gratis. Het is het equivalent van 999.

 TWEEDE noodgeval.

Je staat ergens en je wilt je auto in, maar de sleutels liggen binnen of de batterij van je afstandsbediening is leeg.... en... de tweede sleutel ligt thuis of heeft je partner bijvoorbeeld.


Dus nu sta je daar en kan je twee dingen doen. Inbreken in je eigen auto en schade veroorzaken of....bel naar de plek waar de tweede sleutel is, doe dat naar een mobiele telefoon daar.


Laat de andere persoon uw afstandsbediening indrukken bij de telefoon, houdt de telefoon ongeveer 20 cm van de auto en .... het slot springt open.  De afstand is zo geen probleem, de frequentie van de afstandsbediening is door het systeem van de auto te ontvangen.


Probeer het maar.

 DERDE noodgeval.

Verborgen Batterij Power.
Batterij leeg? U kunt nergens opladen? Activeer dan uw reserve energie.
Toets * 3370 # (denk aan de asterisk).


Uw telefoon start opnieuw op en de batterij geeft aan dat hij nog 50%  energie heeft. Deze reserve wordt gewoon weer opgeladen als u de telefoon weer aansluit op het elektriciteitsnet.


Dit geheim wordt bij de kleine lettertjes in de meeste telefoonhandleidingen vermeld. Maar bijna niemand leest dit.

 VIERDE noodgeval.

Hoe kan ik mijn gestolen  telefoon uitschakelen en voor eeuwig blokkeren, zodat een dief er niets aan heeft?


U belt uw provider en geeft de zogenaamde Digit Code op. Zij maken de telefoon dan dood. Hij is dan niet meer te gebruiken, ook niet met nieuwe sim's of technische ingrepen.


De meeste mensen weten niet eens dat zij een Digit Code hebben, laat staan dat zij deze hebben genoteerd. Dus... zoek uw Digit Code op als volgt:

 Toets: * # 0 6 #
Vergeet het sterretje niet voor de # 06 # .

De 15-cijferige Digit Code verschijnt op het scherm. Dit nummer is uniek. Schrijf de code op en bewaar hem op een veilige plek. Als uw telefoon ooit gestolen wordt, dan kunt u bellen met uw serviceprovider en geef deze code. Zij zullen dan in staat zijn om uw handset te blokkeren zodat zelfs als de dief de SIM-kaart verandert wordt uw telefoon totaal nutteloos.
 
Als we dat allemaal doen, zal het dievengilde stoppen met het stelen van mobiele telefoons. Dit geheim is ook in de kleine lettertjes van de meeste mobiele telefoonhandleidingen te lezen.


 

Bron: onbekend...

 

Ken je Systeem... (Week 07)

Wil je snel weten welke Windows-versie op je computer draait of welke processor er in je bak steekt? Is het een 32- of 64-bit besturingssysteem?

 

Wat is de juiste naam van een bepaald onderdeel waarvoor ik een nieuwe driver zou moeten installeren?

 

Er is gelukkig een programma waarmee je  die de informatie snel kan vinden: SPECCY.. Je krijgt alles gepresenteerd in een duidelijk overzicht.

 

Downloaden

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 354 van  februari 2018

 

Bitdefender Ransomware Recognition Tool (week 06)

De afgelopen maanden zijn de ransomwares niet uit het nieuws geweest.

 

Deze gratis tool van Bitdefender identificeert eventueel de ransomware die jouw computer heeft besmet en helpt je een oplossing te vinden.

 

Downloaden

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 354 van  februari 2018

 

Smartphone terugvinden... (week 05)

Pdf-bestanden zijn ideaal wanneer je informatie wilt delen en er zeker van wilt zijn dat iedereen de info op dezelfde manier te zien krijgt. Wanneer je zo’n bestand wil aanpassen, komen echter de problemen.

 

Je moet geld betalen aan Adobe Acrobat om de volledige versie te krijgen, waarna je het document kan veranderen. Gelukkig bestaat er een eenvoudige methode in Google Drive om gratis aan de slag te kunnen gaan.


STAP 1 / GOOGLE DRIVE

Open Google Drive door naar drive.google.com te gaan en meld je aan. Voeg vervolgens het pdf-document dat je wilt veranderen toe aan je drive en wacht tot het bestand volledig is geüpload. Indien je meerdere bestanden hebt die je wilt kunnen aanpassen, voeg je deze allemaal toe aan je drive.


STAP 2 / OPENEN

Klik met je rechtermuisknop op het pdf-bestand dat je wilt wijzigen en kies voor OPENEN MET. Klik vervolgens op GOOGLE DOCS om het bestand in een aanpasbaar formaat te openen. Google Drive heeft enkele seconden nodig om het bestand om te zetten, waarna je de informatie in een standaard Google Docs-bestand te zien krijgt.

 

Het kan zijn dat sommige gedeeltes van de tekst verschoven zijn doordat Google de conversie niet volledig één op één kan doen. Pas de tekst naar believen aan en ga naar je drive. Hier zal je nu behalve de oor­spronkelijke pdf eveneens een Google Docs-document zien staan.


STAP 3 / DOWNLOADEN

Indien je van het aangepaste document weer een pdf wilt maken, moet je het bestand wederom openen. Wanneer je het vanuit je drive downloadt, verkrijg je immers een standaard dockx-bestand.

 

Klik bovenaan op BESTAND en ga vervolgens naar DOWNLOADEN ALS. Klik op PDF-DOCUMENT om van de file weer een pdf te maken. Nu heb je een pdf-bestand op je computer staan dat je hebt aangepast en eventueel kan delen met anderen.


Je zou het eventueel ook als een WORD document kunnen opslaan.


Bron: Clickx Magazine nr.354 van  februari 2018

 

Smartphone terugvinden... (week 04)

Een smartphone is handig, tot je hem verliest. Dan liggen er plots een heleboel privégegevens op straat. Gelukkig is daar iets aan te doen.

 

We bekijken de oplossing van Android. In veel gevallen hoef je zelfs niets vooraf ingesteld te hebben. Dat wil niet zeggen dat enige voorbereiding overbodig is: het is een kleine moeite om een smartphone te voorzien van een wachtwoord of andere soort beveiliging. Doe je dat niet, dan kan een (al dan niet eerlijke) vinder aan je persoonlijke gegevens.

STAP 1 / ANDROID: INSTELLEN

Draait je smartphone op Android, dan hoef je weinig voorzorgen te nemen, zolang je bent ingelogd met een Google-account.

 

Dat heb je normaal gezien ingesteld toen je je telefoon voor het eerst opstartte. Is dat nog niet gebeurd, open dan de Instellingen van je telefoon en ga naar Accountinstellingen, Google. Log hier in met je Google-account. Ga daarna terug naar Instellingen en kies Beveiliging & privacy, Locatietoegang. Vink hier Toegang tot mijn locatie aan. Wil je dat Google je smartphone nauwkeurig kan terugvinden, zet dan Locatie­modus op GPS, Wi-Fi en mobiele netwerken gebruiken.

STAP 2 / ANDROID: ZOEKEN

Om te kijken waar je smartphone zich bevindt, surf je naar http://bit.ly/2k6vjNr en log je in met je Google-account waarmee je op je toestel bent ingelogd.

 

Beschik je over een tweede Android-smartphone, dan kan je ook de app Find My Device downloaden uit de Play Store.

 

Eens je bent ingelogd, selecteer je in de linkerbovenhoek de smartphone die je kwijt bent. Daarna zie je op een kaartje waar je smartphone zich bevindt.

 

Staat hij niet meer aan, dan krijg je de locatie te zien waar zijn signaal voor het laatst is opgevangen.

 

Daarnaast kan je ook op afstand je apparaat vergrendelen, een bericht op het scherm weergeven, een beltoon laten afgaan of alle inhoud van het toestel verwijderen.


Bron: Clickx Magazine nr.354 van  januari 2018

 

Filters en effecten voor je foto’s... (week 03)

In fotobewerkers als Adobe Photoshop en Elements heb je weliswaar al een reeks filters en effecten ter beschikking, maar On1 Effects voegt er nog een heel pak aan toe.

 

De tool laat zich standalone gebruiken maar het programma laat zich net zo lief integreren in de al genoemde Adobe Photoshop en Elements en verder ook Adobe Lightroom en Apple Photos.


Wij bekijken hier de standalone versie – een lijvige download en niet bepaald zuinig op systeembronnen: 4 GB RAM is het absolute minimum, graag nog anderhalve gigabyte schijfruimte er bovenop (jammer dat je niet zelf kunt kiezen waar je de tool installeert; dat gebeurt automatisch op de c:-partitie) en als het even kan ook een Open GL videokaart met minimaal 512 MB RAM.

 

Je wordt ook om je e-mailadres gevraagd maar je hoeft niet eerst een bevestigingsmail af te wachten om het programma te kunnen downloaden.

Lijvige installatie

De installatie verloopt verrassend snel voor een programma van deze omvang. Zodra je de tool opstart staat er je weinig anders te doen dan een foto in te laden.

 

Je krijgt dan de keuze om de originele foto te overschrijven dan wel om een kopie te laten creëren. Verder dien je nog aan te geven in welk bestandsformaat je de bewerkte foto wenst (psd – met behoud van lagen – , tiff of jpeg), in welke kleurruimte je wilt werken, en met welke bitdiepte en resolutie dat moet gebeuren.


Je belandt dan een in fraaie, zwarte interface met links de filters en ‘presets’ die je op de gekozen foto kunt toepassen, rechts de beschikbare instellingen en parameters van de gekozen filters en in het midden de foto.

 

Het is perfect mogelijk meerdere filters en presets te stapelen waarna je elk item nog altijd kunt bewerken vanuit de – overigens best talrijke – opties in het rechterpaneel.

Filters

Een filter toepassen is op zich niet moeilijker dan het te selecteren en het via allerlei (schuif)knoppen te optimaliseren. We telden een 25-tal filters, waaronder Black & White, Borders, Blur, Glow, Lens Flare, Sharpening, Texturizer, Vignette en Vintage.

 

Elk van deze filters is op zijn beurt opgedeeld in diverse items, waarbij je telkens een handige miniatuurweergave te zien krijgt.


Verder bevat On1 Effects ook nog een aantal handige ‘masktools’, zoals een masking brush (om een master te creëren door er met een kwast overheen te gaan), blur mask (om de overgang tussen masker en achtergrond te verzachten) en chisel mask (om storende kartellijnen en “halo’s” langsheen de randen van de maskers weg te halen).

 

Het is tevens mogelijk je foto bij te snijden en te schalen en om een watermerk toe te voegen.


Kortom, On1 Effects is een uitstekende tool voor wie uitgekeken is op het – beperkte – filterarsenaal van zijn eigen favoriete fotobewerker.

 

Downloaden


Bron: Clickx online van 11 september 2017

 

Screenshots zonder tools... (week 02)

Eén van de beste methodes om snel hulp te krijgen bij een computerprobleem, is een screenshot maken van een foutmelding. Je kan hiervoor een ingebouwde tool van Windows gebruiken.

Methode 1: KNIPPROGRAMMA

Microsoft biedt al sinds Windows Vista zijn knipprogramma aan. Deze tool kan je terugvinden door het startmenu te openen en naar de accessoiresmap te gaan. Een klein venster opent zich, waarin je op NIEUW moet klikken.

 

 

knipprogramma

 

Standaard maak je een rechthoekige screenshot. Je kan dat echter aanpassen door op MODUS naast NIEUW te klikken en voor een andere optie te kiezen.

 

Bij een VRIJE VORM-KNIPSEL kan je een willekeurige vorm selecteren, terwijl een VENSTERKNIPSEL je toelaat een screenshot van een bepaalde applicatie te maken.

 

Zoals de naam doet vermoeden, krijg je een screenshot van je scherm wanneer je voor VOLLEDIG SCHERMKNIPSEL kiest.

Methode 2: PRINT SCREEN

Ook je toetsenbord is voorzien van de nodige toeters en bellen om screenshots te maken. Rechtsbovenaan vind je normaal gezien een knop terug met het opschrift PRINT SCREEN, PRTSCN, of iets gelijkaardigs. Wanneer je op deze knop drukt, lijkt er in eerste instantie niks te gebeuren.

 

printscreen

 

Op de achtergrond maakt Windows echter een screenshot van je volledige scherm, wat in het klipbord wordt bewaard.

 

Open Paint of een andere applicatie en gebruik de plakfunctie om je screenshot te bewonderen.

 

Door de Windows-toets simultaan met de Print Screen-knop in te drukken, sla je deze laatste stap over. Je scherm wordt tijdelijk iets lichter, waarna je de screenshots terug kan vinden onder AFBEELDINGEN/SCHERMOPNAMES.

Methode 3: VENSTEROPNAME

In sommige gevallen wil je een screenshot van slechts een bepaald venster. Op zo’n momenten kan je de Print Screen-knop in combinatie met Alt gebruiken.

 

Klik op de titelbalk van het venster dat je wilt vast­leggen en gebruik vervolgens voorgenoemde sneltoetsen. Windows plaatst een screenshot van het geselecteerde venster in je klipbord.

 

Gebruik Paint of een soortgelijke applicatie om de schermafbeelding in te openen.

 

Bron: Clickx magazine nr.352 van november 2017

 

Powerpoint: beeldverhouding aanpassen... (week 01)

Je kan waarschijnlijk wel een PowerPoint-presentatie in elkaar steken, maar weet je ook hoe je de beeldverhouding van je slides aanpast?


Het feit dat je bij PowerPoints eenvoudig de beeldverhouding kan aanpassen is een weetje waar enkel powerusers van op de hoogte zijn. Het is nochtans iets dat voor iedere gebruiker van pas kan komen. Als je presentatie niet goed is afgestemd op het scherm, dan kan er informatie verloren gaan. Gelukkig is dat snel opgelost.


STAP 1 / WISSELEN
Je hebt in PowerPoint twee standaardverhoudingen: 4:3 en 16:9. Het Office-programma bevat een knop waarmee je eenvoudig tussen die twee ratio’s kan schakelen bij een PowerPoint.

 

Open het tabblad BEELD en controleer eerst of je presentatie in de normale kijkmodus staat. Vervolgens klik je de tab ONTWERPEN aan en sleep je muis rechts naar DIAGROOTTE. Wanneer je op deze knop klikt, kan je wisselen tussen de standaardverhoudingen.

 

 

app      

 

 

STAP 2 / OP MAAT
Heeft het scherm waarop je PowerPoint verschijnt geen 4:3-verhouding, noch een 16:9-verhouding? Ook aan een exotische schermratio kan je je presentatie aanpassen.

 

Klik op DIAGROOTTE en selecteer AANGEPASTE DIAGROOTTE. Je opent hiermee een venster waarin je de afmetingen in centimeters kan afstellen.


Bron: Clickx magazine nr.352 van november 2017

 

Overzicht per categorie

Archief per jaar

Archief van 2017
Archief van 2016
Archief van 2015
Archief van 2014
Archief van 2013
Archief van 2012
Archief van 2011
Archief van 2010
Archief van 2009

TOP