Netwerk verbindingen (Week 21)

Je computer maakt op de achtergrond continu verbindingen met servers van over heel de wereld. Sommige daarvan zijn simpelweg websites die je bezoekt, maar je pc legt eveneens connecties met servers die je niet verwacht.

 

Een deel van deze onverwachte verbindingen kan geen kwaad. Er is evenwel altijd een kans dat malware stiekem contact legt met zijn command & controlserver. In deze workshop wordt uitgelegd hoe je kan nakijken met welke servers je computer in verbinding staat.


STAP 1 / NETSTAT

Windows bevat standaard een tool waarmee je het netwerkverkeer van je computer kan blootleggen. Zoek naar CMD en voer de opdrachtprompt als administrator uit. Daarvoor moet je met rechtermuisknop op het juiste zoekresultaat klikken en voor ALS ADMINISTRATOR UITVOEREN kiezen.

 

Het commando dat je moet gebruiken, is NETSTAT, waarbij je de nodige parameters kan toevoegen. –A zorgt ervoor dat je alle connecties en poorten te zien krijgt, terwijl de –B-optie de applicatie die de verbinding maakt toevoegt aan het resultaat. Verder

 

kan je eveneens de –F-parameter gebruiken om de volledige DNS-naam te verkrijgen en de resultaten opslaan in een tekstdocument. In totaal ziet het commando er dan als volgt uit: NETSTAT –ABF 5 > CONNECTIES.TXT. Druk op enter nadat je het commando hebt getypt, wacht enkele minuten en druk CONTROL en C in om de opdracht af te breken.

 

STAP 2 / RESULTATEN

Nu je Netstat hebt uitgevoerd, staat er op je computer een tekstdocument met interessante info. De eenvoudigste manier om dat bestand terug te vinden, is door in de opdracht­prompt CONNECTIES.TXT te typen en op enter te drukken. Je computer opent het document, waarin je kan nakijken met welke netwerklocaties je pc verbinding maakte.

 

Tussen vierkante haakjes zie je telkens het proces of de applicatie staan die verbinding maakt met een internetlocatie. Zie je hiertussen een naam staan die je niet bekend voorkomt? Zoek op het internet even naar de herkomst van het proces of de applicatie. Hoogstwaarschijnlijk gaat het simpelweg om een proces van Windows dat je niet kent, maar malware kan zich eveneens in deze lijst verstoppen.

 

STAP 3 / TCPVIEW

Netstat is niet de gebruiksvriendelijkste tool en geeft je weinig mogelijkheden om iets te doen aan kwaadaardige processen. Wie de connecties van zijn computer beter wil beheren, kan TCPView gebruiken. Surf naar https://docs. microsoft.com en zoek naar TCPVIEW. Je kan de software gratis downloaden. Pak het gedownloade zip-bestand uit en start de applicatie.

 

TCPView toont alle processen en applicaties op je computer die een internetverbinding hebben. Klik met je rechtermuisknop op een verdacht proces en kies voor PROCESS PROPERTIES om meer te weten te komen over een applicatie die je niet kent. Vertrouw je de software niet? Klik dan met je rechtermuisknop op het proces en kies voor END PROCESS.

 

STAP 4 / CURRPORTS

Een laatste tool die je gratis helpt bij het nakijken van je internetconnecties is CurrPorts. Deze tool is niet van Microsoft, maar kan je net zo goed inzetten om malware op het spoor te komen. Surf naar www.nirsoft.net/utils/cports.html, scrol naar beneden en klik op DOWNLOAD CURRPORTS. Desgewenst kan je eveneens het Nederlandse document downloaden om de applicatie in onze taal te gebruiken.

 

CurrPorts toont voor iedere poort welke applicatie het geopend heeft. Je kan voor ieder proces de TCP-connectie sluiten, of het proces volledig uitschakelen. Klik daarvoor met je rechtermuisknop op de juiste naam en kies respectievelijk voor CLOSE SELECTED TCP CONNECTIONS of KILL PROCESSES OF SELECTED PORTS.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 356 van 24 april 2018

 

Rainbowhunt (Week 20)

De tuin en de velden snakken naar een beetje regen. Komt er intussen aan, maar in kleine hoeveelheid. Je zou op den duur niet meer weten hoe gezellig het kan zijn om binnen een beetje te computeren of een boek te lezen, terwijl het buiten druppelt…


Geen nood, op de site van rainbowhunt kan je met behulp van een paar knoppen de weersomstandigheden aanpassen: een beetje gedruppel, een plensbui of zelfs een heuse storm...

 

Link naar de site...

 

Bron: Clickx Magazine nr. 357 van 24 april 2018

 

Video's splitsen en samenvoegen (Week 19)

Met smartphone is plots iedereen cameraman en hebben we massa’s filmpjes.
Wil je die videofragmenten simpelweg samenvoegen of verknippen in kleinere stukken, dan hoef je geen ingewikkelde software onder de knie te krijgen.

 

VidCutter is een eenvoudig, gratis programma die dit klusje klaart. De software werkt op ma­cOS en Windows.

 

Splitsen doe je door in de film het begin en het einde van de clip te positioneren.

Samenvoegen kan je door meerdere fragmenten achter elkaar te openen. Met de rechtermuis klik kan je de volgorde aanpassen.

 

Na Save Video gaat de tool aan de slag en vraagt waar het resultaat moet worden opgeslagen.

 

 

knipprogramma

 

 

Link naar de site...

 

Bron: Clickx Magazine nr. 357 van 24 april 2018

 

Bronnen voor de Creatieveling (Week 18)

Je maakt af en toe een affiche, een website of een ander digitaal ontwerp, dan heb je vast een stel websites bij je favorieten staan met gratis lettertypen, rechtenvrije foto’s, tools om sprekende kleurschema’s samen te stellen enzovoort…

 

Al die favorieten kunnen op de schop omdat we Resource Cards hebben ontdekt.

 

knipprogramma

 

Een website met een uitgebreide lijst van gratis bronnen voor al je creatieve projecten. De kwaliteit is gecontroleerd zodat je geen tijd verliest aan sites die veel beloven maar weinig leveren.

 

Link naar de site...

 

Bron: Clickx Magazine nr. 357 van 24 april 2018

 

Klembord beter gebruiken (Week 17)

Als je in office bezig bent, bewaart Windows alle gekopieerde items op het klipbord. Om er aan te kunnen open je het tabblad start en dan klik je op het pijltje naast Klembord.

 

knipprogramma

 

Plaats de muisaanwijzer op de invoegpositie en klik op het gewenste item op het overzicht.

 

knipprogramma

 

Bron: Clickx Magazine nr.357 van april 2018

 

Zijn jouw Facebook-gegeven gestolen? (Week 16)

Facebook is begonnen met het verwittigen van gebruikers wiens gegevens betrokken zijn bij het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Zo controleer je of jouw data gespaard is gebleven.

 

Lees hier het volledige artikel.

 

Bron: TechPulse van 10 april 2018

 

7 tips om je Android-Phone op te kuisen (Week 15)

Je smartphone is een verlengde van jezelf waar je dagelijks op kunt vertrouwen, maar soms werkt het toestel niet helemaal mee. Na maanden intensief gebruik, vertraagt het toestel. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.

 

Lees hier het volledige artikel.

 

Bron: TechPulse van 20 maart 2018

 

Kolommen maken in WORD...(Week 14)

Oordeelkundig omgaan met kolommen verbetert de leesbaarheid. Soms plaatsen gebruikers een nieuw tekstvak om over te schakelen naar een ander aantal kolommen. Dat hoeft helemaal niet.

 

knipprogramma

 

Selecteer de tekst die je in kolommen wil plaatsen en klik op de knop PAGINA_INDELING in de werkbalk, en klik op  KOLOMMEN. Geef het aantal kolommen aan dat je wenst.


Word schakelt automatisch naar de PAGINA-WEERGAVE, want in de NORMALE WEERGAVE zie je de kolommen niet naast maar onder elkaar.

 

knipprogramma

 

Wil je bijvoorbeeld onder een tekst met twee kolommen een tekst van drie kolommen plaatsen? Dan selecteer je de tweede tekst onder de twee kolommen en daar wijzig je de kolomin­stelling in 3.

 

Bron: Clickx Magazine nr. 356 van 27 maart 2018

 

7 tips om je browser op te kuisen...(Week 13)

De browser is je toegangspoort tot internet, maar na maanden van browsen en bladwijzers toevoegen aan internetpagina’s zie je door het bos de bomen niet meer. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.

 

Hoe je dat best aanpakt kan je hier lezen...


Bron: TechPulse van 19 maart 2018

 

Windows Herstelpunten...(Week 11)

Windows-herstelpunten kunnen een cruciale rol spelen bij het herstellen van bestanden nadat je computer is gecrasht. Zo’n herstelpunt geeft je immers de kans om terug te gaan naar een oudere status van je computer voordat er zich problemen voordeden.

 

In Windows 10 zijn de herstelpunten van Windows standaard uitgeschakeld. Wie graag sleutelt aan zijn computers of nieuwe applicaties uitprobeert, schakelt de functie best in.

 

Inschakelen

knipprogramma

 

Open het startmenu en zoek naar ‘Een herstelpunt maken’. Selecteer je systeemdrive in het venster dat zich opent – doorgaans is dat schijf C – en klik vervolgens op ‘Configureren’.

 

Vink ‘Systeembeveiliging inschakelen’ aan en verander eventueel de hoeveelheid schijfruimte die systeembeveiliging gebruikt. Standaard staat deze instelling op 1 procent. Klik tenslotte op ‘Toepassen’ en op ‘OK’ om het instellingenmenu te verlaten.

 

Windows maakt nu automatisch een herstelpunt aan wanneer belangrijke systeemveranderingen zich voordoen, zoals net voor de installatie van een grote Windows-update.

 

Manueel herstelpunt

knipprogramma

 

Nu systeembeveiliging is ingeschakeld, creëert Windows een herstelpunt telkens je grote veranderingen aanbrengt aan het systeem. Je kan echter tussendoor manueel herstelpunten aanmaken, indien je dat wenst.

 

Open hiervoor wederom het ‘Een herstelpunt maken’-venster en ga naar ‘Systeembeveiliging’. Selecteer de systeemdrive en klik vervolgens op ‘Maken’. Alvorens je het proces kan starten, moet je een beschrijving voor het herstelpunt opgeven. Stel dat je op het punt staat om een nieuwe applicatie te installeren dat mogelijk een negatieve invloed heeft op je systeem, dan kan je hier de naam van die applicatie invullen.

 

Op deze manier vind je eenvoudig het juiste herstelpunt terug, moest er iets misgaan.  Klik tenslotte op ‘Maken’ om het herstelpunt te creëren.

 

Systeem herstellen

knipprogramma

 

Als je systeembeveiliging hebt ingeschakeld en er gaat iets mis, dan kan je je systeem herstellen vanaf een herstelpunt. Open hiervoor wederom het herstelpuntvenster en klik op ‘Systeemherstel’. Klik vervolgens op ‘Volgende’ en selecteer in de lijst die verschijnt het juiste herstelpunt.

 

Je kan op de knop ‘Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed’ klikken om na te gaan welke applicaties je na het herstelpunt hebt geïnstalleerd of geüpdatet.

 

Klik nogmaals op ‘Volgende’ en tenslotte op ‘Voltooien’ om je computer te herstellen. Je toestel zal nu terugkeren naar een vorige status.

 

Automatisch herstel

knipprogramma

 

In sommige gevallen wil je computer simpelweg niet meer opstarten omwille van een probleem. In dat geval werkt de voorgaande stap uiteraard niet. Wanneer je je pc driemaal achter elkaar onsuccesvol hebt proberen op te starten, opent Windows 10 automatisch het herstelvenster.

 

Klik op ‘Problemen oplossen’ en ga vervolgens naar ‘Geavanceerde opties’. Klik op ‘Systeemherstel’, kies het juiste herstelpunt en klik tenslotte op ‘Voltooien’.

 

Windows zet een vroegere versie van je systeem terug. Indien deze versie wel stabiel is, kan je je computer weer zonder problemen gebruiken.


Bron: Clickx online van 6 maart 2018

 

WiFi Analyzer...(Week 10)

Wanneer je problemen hebt met het wifibereik in je huis, is Wifi Analyzer de redder in nood.


Met behulp van de applicatie kan je nakijken hoe sterk je Wifiverbinding is op bepaalde locaties van je huis. Deze functie is ideaal wanneer je een geschikte plaats zoekt voor je router. Is de verbinding slecht, dan kan je je router verplaatsen naar een andere hoek.

 

knipprogramma

 

Ook kan je kijken of het kanaal van je WiFi niet interfereert met die van de buren.
Je kan deze Android App vinden in de Google Play Store op deze link...

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 355 van februari 2018

 

E้n pagina anders ori๋nteren in Word...(Week 09)

Veronderstel dat je een document hebt van 20 pagina’s. In de meeste gevallen wil je alle pagina’s ofwel staand, ofwel liggend afdrukken. Maar wat als je slechts één pagina, bijvoorbeeld pagina 12, liggend wil hebben terwijl de rest staand uit de printer moet komen?

 

Je doet dat op deze manier… Selecteer de tekst van de pagina waarvan de oriëntatie moet wijzigen. Daarna ga je via het tabblad INDELING naar de groep PAGINA-INSTELLING.

 

In dit gedeelte van het tabblad vind je naast het woord PAGINA-INSTELLING een hoekje met een pijltje dat schuin naar beneden wijst. Klik daarop. Zo kom je bij het venster PAGINA-INSTELLING.

 

Daar zet je de AFDRUKSTAND op LIGGEND en bij de optie TOEPASSEN OP kies je GESELECTEERDE TEKST. Klik op OK en je zal zien dat de bedoelde pagina een bui­tenbeentje is op vlak van oriëntatie.

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 355 van februari 2018

 

Tips voor mobiele telefoons (Week 08)

Een GSM en Smartphone hebben heel wat verborgen mogelijkheden.

Hier alvast vier dingen die je waarschijnlijk niet weet!

 EERSTE noodgeval.

Het alarmnummer voor alle mobiele telefoons is wereldwijd 112. Als je merkt dat je uit het dekkingsgebied van je provider bent dan zoekt de telefoon
automatisch net zo lang tot er een verbinding te maken is bij welke provider dan ook. Dit werkt op alle telefoons over de hele wereld en is gratis. Het is het equivalent van 999.

 TWEEDE noodgeval.

Je staat ergens en je wilt je auto in, maar de sleutels liggen binnen of de batterij van je afstandsbediening is leeg.... en... de tweede sleutel ligt thuis of heeft je partner bijvoorbeeld.


Dus nu sta je daar en kan je twee dingen doen. Inbreken in je eigen auto en schade veroorzaken of....bel naar de plek waar de tweede sleutel is, doe dat naar een mobiele telefoon daar.


Laat de andere persoon uw afstandsbediening indrukken bij de telefoon, houdt de telefoon ongeveer 20 cm van de auto en .... het slot springt open.  De afstand is zo geen probleem, de frequentie van de afstandsbediening is door het systeem van de auto te ontvangen.


Probeer het maar.

 DERDE noodgeval.

Verborgen Batterij Power.
Batterij leeg? U kunt nergens opladen? Activeer dan uw reserve energie.
Toets * 3370 # (denk aan de asterisk).


Uw telefoon start opnieuw op en de batterij geeft aan dat hij nog 50%  energie heeft. Deze reserve wordt gewoon weer opgeladen als u de telefoon weer aansluit op het elektriciteitsnet.


Dit geheim wordt bij de kleine lettertjes in de meeste telefoonhandleidingen vermeld. Maar bijna niemand leest dit.

 VIERDE noodgeval.

Hoe kan ik mijn gestolen  telefoon uitschakelen en voor eeuwig blokkeren, zodat een dief er niets aan heeft?


U belt uw provider en geeft de zogenaamde Digit Code op. Zij maken de telefoon dan dood. Hij is dan niet meer te gebruiken, ook niet met nieuwe sim's of technische ingrepen.


De meeste mensen weten niet eens dat zij een Digit Code hebben, laat staan dat zij deze hebben genoteerd. Dus... zoek uw Digit Code op als volgt:

 Toets: * # 0 6 #
Vergeet het sterretje niet voor de # 06 # .

De 15-cijferige Digit Code verschijnt op het scherm. Dit nummer is uniek. Schrijf de code op en bewaar hem op een veilige plek. Als uw telefoon ooit gestolen wordt, dan kunt u bellen met uw serviceprovider en geef deze code. Zij zullen dan in staat zijn om uw handset te blokkeren zodat zelfs als de dief de SIM-kaart verandert wordt uw telefoon totaal nutteloos.
 
Als we dat allemaal doen, zal het dievengilde stoppen met het stelen van mobiele telefoons. Dit geheim is ook in de kleine lettertjes van de meeste mobiele telefoonhandleidingen te lezen.


 

Bron: onbekend...

 

Ken je Systeem... (Week 07)

Wil je snel weten welke Windows-versie op je computer draait of welke processor er in je bak steekt? Is het een 32- of 64-bit besturingssysteem?

 

Wat is de juiste naam van een bepaald onderdeel waarvoor ik een nieuwe driver zou moeten installeren?

 

Er is gelukkig een programma waarmee je  die de informatie snel kan vinden: SPECCY.. Je krijgt alles gepresenteerd in een duidelijk overzicht.

 

Downloaden

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 354 van  februari 2018

 

Bitdefender Ransomware Recognition Tool (week 06)

De afgelopen maanden zijn de ransomwares niet uit het nieuws geweest.

 

Deze gratis tool van Bitdefender identificeert eventueel de ransomware die jouw computer heeft besmet en helpt je een oplossing te vinden.

 

Downloaden

 

Bron: Clickx Magazine Nr. 354 van  februari 2018

 

Smartphone terugvinden... (week 05)

Pdf-bestanden zijn ideaal wanneer je informatie wilt delen en er zeker van wilt zijn dat iedereen de info op dezelfde manier te zien krijgt. Wanneer je zo’n bestand wil aanpassen, komen echter de problemen.

 

Je moet geld betalen aan Adobe Acrobat om de volledige versie te krijgen, waarna je het document kan veranderen. Gelukkig bestaat er een eenvoudige methode in Google Drive om gratis aan de slag te kunnen gaan.


STAP 1 / GOOGLE DRIVE

Open Google Drive door naar drive.google.com te gaan en meld je aan. Voeg vervolgens het pdf-document dat je wilt veranderen toe aan je drive en wacht tot het bestand volledig is geüpload. Indien je meerdere bestanden hebt die je wilt kunnen aanpassen, voeg je deze allemaal toe aan je drive.


STAP 2 / OPENEN

Klik met je rechtermuisknop op het pdf-bestand dat je wilt wijzigen en kies voor OPENEN MET. Klik vervolgens op GOOGLE DOCS om het bestand in een aanpasbaar formaat te openen. Google Drive heeft enkele seconden nodig om het bestand om te zetten, waarna je de informatie in een standaard Google Docs-bestand te zien krijgt.

 

Het kan zijn dat sommige gedeeltes van de tekst verschoven zijn doordat Google de conversie niet volledig één op één kan doen. Pas de tekst naar believen aan en ga naar je drive. Hier zal je nu behalve de oor­spronkelijke pdf eveneens een Google Docs-document zien staan.


STAP 3 / DOWNLOADEN

Indien je van het aangepaste document weer een pdf wilt maken, moet je het bestand wederom openen. Wanneer je het vanuit je drive downloadt, verkrijg je immers een standaard dockx-bestand.

 

Klik bovenaan op BESTAND en ga vervolgens naar DOWNLOADEN ALS. Klik op PDF-DOCUMENT om van de file weer een pdf te maken. Nu heb je een pdf-bestand op je computer staan dat je hebt aangepast en eventueel kan delen met anderen.


Je zou het eventueel ook als een WORD document kunnen opslaan.


Bron: Clickx Magazine nr.354 van  februari 2018

 

Smartphone terugvinden... (week 04)

Een smartphone is handig, tot je hem verliest. Dan liggen er plots een heleboel privégegevens op straat. Gelukkig is daar iets aan te doen.

 

We bekijken de oplossing van Android. In veel gevallen hoef je zelfs niets vooraf ingesteld te hebben. Dat wil niet zeggen dat enige voorbereiding overbodig is: het is een kleine moeite om een smartphone te voorzien van een wachtwoord of andere soort beveiliging. Doe je dat niet, dan kan een (al dan niet eerlijke) vinder aan je persoonlijke gegevens.

STAP 1 / ANDROID: INSTELLEN

Draait je smartphone op Android, dan hoef je weinig voorzorgen te nemen, zolang je bent ingelogd met een Google-account.

 

Dat heb je normaal gezien ingesteld toen je je telefoon voor het eerst opstartte. Is dat nog niet gebeurd, open dan de Instellingen van je telefoon en ga naar Accountinstellingen, Google. Log hier in met je Google-account. Ga daarna terug naar Instellingen en kies Beveiliging & privacy, Locatietoegang. Vink hier Toegang tot mijn locatie aan. Wil je dat Google je smartphone nauwkeurig kan terugvinden, zet dan Locatie­modus op GPS, Wi-Fi en mobiele netwerken gebruiken.

STAP 2 / ANDROID: ZOEKEN

Om te kijken waar je smartphone zich bevindt, surf je naar http://bit.ly/2k6vjNr en log je in met je Google-account waarmee je op je toestel bent ingelogd.

 

Beschik je over een tweede Android-smartphone, dan kan je ook de app Find My Device downloaden uit de Play Store.

 

Eens je bent ingelogd, selecteer je in de linkerbovenhoek de smartphone die je kwijt bent. Daarna zie je op een kaartje waar je smartphone zich bevindt.

 

Staat hij niet meer aan, dan krijg je de locatie te zien waar zijn signaal voor het laatst is opgevangen.

 

Daarnaast kan je ook op afstand je apparaat vergrendelen, een bericht op het scherm weergeven, een beltoon laten afgaan of alle inhoud van het toestel verwijderen.


Bron: Clickx Magazine nr.354 van  januari 2018

 

Filters en effecten voor je foto’s... (week 03)

In fotobewerkers als Adobe Photoshop en Elements heb je weliswaar al een reeks filters en effecten ter beschikking, maar On1 Effects voegt er nog een heel pak aan toe.

 

De tool laat zich standalone gebruiken maar het programma laat zich net zo lief integreren in de al genoemde Adobe Photoshop en Elements en verder ook Adobe Lightroom en Apple Photos.


Wij bekijken hier de standalone versie – een lijvige download en niet bepaald zuinig op systeembronnen: 4 GB RAM is het absolute minimum, graag nog anderhalve gigabyte schijfruimte er bovenop (jammer dat je niet zelf kunt kiezen waar je de tool installeert; dat gebeurt automatisch op de c:-partitie) en als het even kan ook een Open GL videokaart met minimaal 512 MB RAM.

 

Je wordt ook om je e-mailadres gevraagd maar je hoeft niet eerst een bevestigingsmail af te wachten om het programma te kunnen downloaden.

Lijvige installatie

De installatie verloopt verrassend snel voor een programma van deze omvang. Zodra je de tool opstart staat er je weinig anders te doen dan een foto in te laden.

 

Je krijgt dan de keuze om de originele foto te overschrijven dan wel om een kopie te laten creëren. Verder dien je nog aan te geven in welk bestandsformaat je de bewerkte foto wenst (psd – met behoud van lagen – , tiff of jpeg), in welke kleurruimte je wilt werken, en met welke bitdiepte en resolutie dat moet gebeuren.


Je belandt dan een in fraaie, zwarte interface met links de filters en ‘presets’ die je op de gekozen foto kunt toepassen, rechts de beschikbare instellingen en parameters van de gekozen filters en in het midden de foto.

 

Het is perfect mogelijk meerdere filters en presets te stapelen waarna je elk item nog altijd kunt bewerken vanuit de – overigens best talrijke – opties in het rechterpaneel.

Filters

Een filter toepassen is op zich niet moeilijker dan het te selecteren en het via allerlei (schuif)knoppen te optimaliseren. We telden een 25-tal filters, waaronder Black & White, Borders, Blur, Glow, Lens Flare, Sharpening, Texturizer, Vignette en Vintage.

 

Elk van deze filters is op zijn beurt opgedeeld in diverse items, waarbij je telkens een handige miniatuurweergave te zien krijgt.


Verder bevat On1 Effects ook nog een aantal handige ‘masktools’, zoals een masking brush (om een master te creëren door er met een kwast overheen te gaan), blur mask (om de overgang tussen masker en achtergrond te verzachten) en chisel mask (om storende kartellijnen en “halo’s” langsheen de randen van de maskers weg te halen).

 

Het is tevens mogelijk je foto bij te snijden en te schalen en om een watermerk toe te voegen.


Kortom, On1 Effects is een uitstekende tool voor wie uitgekeken is op het – beperkte – filterarsenaal van zijn eigen favoriete fotobewerker.

 

Downloaden


Bron: Clickx online van 11 september 2017

 

Screenshots zonder tools... (week 02)

Eén van de beste methodes om snel hulp te krijgen bij een computerprobleem, is een screenshot maken van een foutmelding. Je kan hiervoor een ingebouwde tool van Windows gebruiken.

Methode 1: KNIPPROGRAMMA

Microsoft biedt al sinds Windows Vista zijn knipprogramma aan. Deze tool kan je terugvinden door het startmenu te openen en naar de accessoiresmap te gaan. Een klein venster opent zich, waarin je op NIEUW moet klikken.

 

 

knipprogramma

 

Standaard maak je een rechthoekige screenshot. Je kan dat echter aanpassen door op MODUS naast NIEUW te klikken en voor een andere optie te kiezen.

 

Bij een VRIJE VORM-KNIPSEL kan je een willekeurige vorm selecteren, terwijl een VENSTERKNIPSEL je toelaat een screenshot van een bepaalde applicatie te maken.

 

Zoals de naam doet vermoeden, krijg je een screenshot van je scherm wanneer je voor VOLLEDIG SCHERMKNIPSEL kiest.

Methode 2: PRINT SCREEN

Ook je toetsenbord is voorzien van de nodige toeters en bellen om screenshots te maken. Rechtsbovenaan vind je normaal gezien een knop terug met het opschrift PRINT SCREEN, PRTSCN, of iets gelijkaardigs. Wanneer je op deze knop drukt, lijkt er in eerste instantie niks te gebeuren.

 

printscreen

 

Op de achtergrond maakt Windows echter een screenshot van je volledige scherm, wat in het klipbord wordt bewaard.

 

Open Paint of een andere applicatie en gebruik de plakfunctie om je screenshot te bewonderen.

 

Door de Windows-toets simultaan met de Print Screen-knop in te drukken, sla je deze laatste stap over. Je scherm wordt tijdelijk iets lichter, waarna je de screenshots terug kan vinden onder AFBEELDINGEN/SCHERMOPNAMES.

Methode 3: VENSTEROPNAME

In sommige gevallen wil je een screenshot van slechts een bepaald venster. Op zo’n momenten kan je de Print Screen-knop in combinatie met Alt gebruiken.

 

Klik op de titelbalk van het venster dat je wilt vast­leggen en gebruik vervolgens voorgenoemde sneltoetsen. Windows plaatst een screenshot van het geselecteerde venster in je klipbord.

 

Gebruik Paint of een soortgelijke applicatie om de schermafbeelding in te openen.

 

Bron: Clickx magazine nr.352 van november 2017

 

Powerpoint: beeldverhouding aanpassen... (week 01)

Je kan waarschijnlijk wel een PowerPoint-presentatie in elkaar steken, maar weet je ook hoe je de beeldverhouding van je slides aanpast?


Het feit dat je bij PowerPoints eenvoudig de beeldverhouding kan aanpassen is een weetje waar enkel powerusers van op de hoogte zijn. Het is nochtans iets dat voor iedere gebruiker van pas kan komen. Als je presentatie niet goed is afgestemd op het scherm, dan kan er informatie verloren gaan. Gelukkig is dat snel opgelost.


STAP 1 / WISSELEN
Je hebt in PowerPoint twee standaardverhoudingen: 4:3 en 16:9. Het Office-programma bevat een knop waarmee je eenvoudig tussen die twee ratio’s kan schakelen bij een PowerPoint.

 

Open het tabblad BEELD en controleer eerst of je presentatie in de normale kijkmodus staat. Vervolgens klik je de tab ONTWERPEN aan en sleep je muis rechts naar DIAGROOTTE. Wanneer je op deze knop klikt, kan je wisselen tussen de standaardverhoudingen.

 

 

app      

 

 

STAP 2 / OP MAAT
Heeft het scherm waarop je PowerPoint verschijnt geen 4:3-verhouding, noch een 16:9-verhouding? Ook aan een exotische schermratio kan je je presentatie aanpassen.

 

Klik op DIAGROOTTE en selecteer AANGEPASTE DIAGROOTTE. Je opent hiermee een venster waarin je de afmetingen in centimeters kan afstellen.


Bron: Clickx magazine nr.352 van november 2017

 

Overzicht per categorie

Archief per jaar

Archief van 2017
Archief van 2016
Archief van 2015
Archief van 2014
Archief van 2013
Archief van 2012
Archief van 2011
Archief van 2010
Archief van 2009

TOP