Je kan ook meteen gaan zoeken in het overzicht van de voorbije jaren...

Dit is de lijst voor 2020...

Videobellen met Jitsi (Week 15)

In deze coronatijd, zijn we met z’n alleen op zoek naar een manier om met elkaar op afstand te communiceren. Whatsapp, Skype en FaceTime zijn de meest gebruikte methodes om te bellen met familie en vrienden Deze applicaties staan namelijk vaak al op de computer, telefoon of tablet en liggen daarom voor de hand om te gebruiken. Helaas is de geluids- en videokwaliteit vaak zo teleurstellend dat je slechthorende ouders er niks meer van begrijpen.

Bedrijven maken in deze tijd juist massaal gebruik van Zoom en Microsoft Teams, maar als je waarde hecht aan privacy en veiligheid lijken ook dat geen goede opties meer. Voornamelijk Zoom komt de laatste tijd regelmatig onder vuur te liggen om de problemen rondom de beveiliging van de videogesprekken.

Gelukkig zijn er voldoende alternatieven die niet alleen een betere kwaliteit bieden, maar ook nog eens je privacy beter kunnen waarborgen. Een voorbeeld van een dergelijk alternatief is Jitsi. De software is gratis en open source, wat betekent dat iedereen de code van het programma kan controleren op fouten en achterdeuren.

Werkt enkel met Chrome en Firefox, niet met Edge of Internet Explorer.

Bekijk eerst het filmpje met uitleg hoe je het moet gebruiken: klik hier...

Je kan het best gebruiken via praatbox: klik hier...

Er zijn ook applicaties beschikbaar voor Windows, OSX, iOS, Android en zelfs Ubuntu of Debian. Op welk platform je de software ook wilt gebruiken, je hebt nooit een account nodig om een call te starten of bij te wonen.

Bron: Computertotaal.nl 3 april 2020

Photoshop Express (Week 14)

Voor het uitvoeren van eenvoudige fotobewerkingen in een gebruiksvriendelijke omgeving kun je terecht bij Photoshop Express. Met het kleine broertje van het welbekende Photoshop kun je snelle aanpassingen aan foto's doen.

Dat kan ook door het toepassen van filters: de makers hebben 45 standaardeffecten meegeleverd die je als uitgangspunt kunt gebruiken en zelf kunt aanpassen. Ook voor andere eenvoudige bewerkingen leent het programma zich goed: denk aan het aanpassen van de fotoverhoudingen en het draaien van scheve foto's.

Verder bevat de app een paar handige extra's, zoals de mogelijkheid om rode ogen uit foto's te verwijderen en bestaande foto's van nieuwe kaders te voorzien. Ook kun je vlekken retoucheren, zoals stofjes op gescande analoge foto's.

De app wordt regelmatig voorzien van updates. Er wordt een groot aantal bestandsformaten ondersteund, waaronder jpg, png en raw-bestanden. Als je een Adobe ID aanmaakt, heb je toegang tot aanvullende functies en uitbreidingspakketten.

Het fotomateriaal wordt rechts in het venster getoond, terwijl je via de menu's aan de linkerkant toegang hebt tot de instellingen. Ook op een tablet in combinatie met touch bediening werkt de app goed.

Benieuwd naar de hoeveelheid schijfruimte die per app in beslag wordt genomen? Open het in stellingenvenster van Windows en ga naar Apps/ Apps en onderdelen. Kies rechts voor Sorteren op Grootte. Je ziet nu per app hoeveel ruimte er wordt ingenomen. Let op: de lijst bevat ook 'klassieke' Windows-programma's die je niet via de Store hebt geïnstalleerd.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: Tips en Trucks van april 2020

Skype installeren en gebruiken (Week 13)

Bellen met de pc. Het kan gratis en eenvoudig met Skype. Als u en uw vrienden, familie of bekenden een account aanmaken, kunt u gratis met ze bellen en chatten via de computer. Hoe u het programma installeert en een account aanmaakt en gebruikt, leest u hier...

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: SeniorWeb.nl

De weg vinden met Google Maps Live View (Week 12)

Handig dat Google Maps, maar welke kant moet ik nou op? Google Maps Live View helpt met virtuele richtingaanwijzers bij het vinden van de juiste looproute.

De goede kant op

We hebben het allemaal weleens gehad: de routekaart staat op de telefoon. Maar na enkele meters lopen, blijkt u toch precies de verkeerde kant te zijn opgelopen. Zou het niet handiger zijn als er herkenningspunten in beeld verschenen tijdens het volgen van een routebeschrijving? Dat is precies wat Live View doet. De nieuwe functie projecteert virtuele witte pijlen in Street View, zodat u geen afslag mist of de verkeerde kant opgaat.
Mocht de functie niet beschikbaar zijn, download dan de laatste versie van Google Maps. Zorg dat de Google-locatieservice van het apparaat aanstaat.

Wandelen met Live View

 • Open Google Maps op de telefoon of tablet.
 • Typ een bestemming in de zoekbalk of tik op de kaart.
 • Tik op Route.
 • Tik boven de kaart op het pictogram 'Lopen'. Dat is het wandelende poppetje.
 • Tik onderaan op Live weergave.
 • Google Maps vraagt eventueel om wat toestemmingen. De app wil bijvoorbeeld de camera gebruiken om de buurt te herkennen.
 • Richt de telefooncamera op gebouwen en borden zodat Maps weet waar u bent.

Er verschijnen witte pijlen op het scherm. Dat is de route die u kunt volgen. De telefoon trilt bij elke volgende navigatiestap of op de eindbestemming. Het is trouwens veiliger om niet de steeds op het scherm te kijken. Berg de telefoon op zodra u weet welke kant u op moet en haal 'm weer tevoorschijn als u bij een volgende afslag komt. Zo houdt u aandacht voor het verkeer.

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief van februari 2020

Zoek onderweg planten en dieren op (Week 11)

Vraag u met deze apps en sites nooit meer af naar welk dier of welke plant u kijkt. Zoek flora en fauna nog tijdens uw wandeling op!

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: SeniorWeb februari 2020

Open snel documenten in Word en Excel (Week 10)

Vind bestanden heel gemakkelijk terug in Word en Excel; pin ze vast en u hebt ze altijd zo gevonden!

Bestanden openen in Word en Excel

Wie bepaalde bestanden in Word of Excel vaker gebruikt, kan ze vastpinnen in deze Office-programma's. Erg handig, zeker als het programma al openstaat. Het scheelt namelijk een paar keer klikken met de muis.

Vastmaken aan menu Bestand

Pin documenten zo vast:

 • Open Word of Excel.
 • Klik op het tabblad Bestand.
 • Zoek het vast te pinnen bestand op in de lijst onder 'Recent'.
 • Klik rechts van de bestandsnaam op het pictogram van de punaise.
 • Klik naast 'Recent' op Vastgemaakt.

Document snel openen

Open een vastgepind bestand zo als Word of Excel nog niet openstaat:

 • Start Word of Excel.
 • Klik onder de zoekbalk op het tabblad Vastgemaakt.
 • Klik op het document dat u wilt openen.

Open een vastgepind bestand zo als u al een ander document geopend hebt in Word of Excel:

 • Klik op het tabblad Bestand.
 • Klik onder de zoekbalk op het tabblad Vastgemaakt.
 • Klik op het document dat u wilt openen.

Vastgemaakte bestanden losmaken

Bestanden die u niet vaak meer gebruikt, kunt u weer verwijderen uit het lijstje van vastgemaakte documenten:

 • Start Word of Excel.
 • Klik op het tabblad Bestand als u al een document open had staan. Sla deze stap anders over.
 • Klik op Vastgemaakt.
 • Ga met de muisaanwijzer over het document dat u uit de lijst wilt verwijderen.
 • Klik rechts van de bestandsnaam op het pictogram van de punaise met de streep erdoor.

Bron: SeniorWeb Nieuwsbrief van week 6 2020

Windows Defender beschermt tegen gijzelsoftware (Week 09)

Schakel de ingebouwde bescherming van Windows 10 tegen gijzelsoftware (ransomware) in.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: SeniorWeb nieuwsbrief februari 2020

Screenshot maken van een pop-up menu (Week 08)

Een screenshot maken van een pop-up menu kan soms een lastig karwei zijn. Het knipprogramma van Windows heeft hier een hulpmiddel voor.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: TechPulse van 5 februari 2020

Van PDF naar WORD (Week 07)

Om een pdf-bestand te kunnen bewerken, moet je het eerst converteren naar een Word-document. Daar bestaan verschillende manieren voor.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: TechPulse van 6 februari 2020

Advertenties blokkeren met Ghostery (Week 06)

Bij menig website wordt je overstelpt door advertenties. De websitebeheerder, de adverteerder en het advertentienetwerk willen er állemaal wat aan verdienen: de websitebeheerder verhult het liefst dat het om advertenties gaat, het advertentienetwerk toont de advertenties die het meest opleveren en de adverteerder probeert zijn geld weer terug te verdienen met verleidelijke landingspagina's.


Gelukkig biedt Ghostery (download: www.ghostery.com/products/) een oplossing! Deze invoegtoepassing blokkeert namelijk niet alleen alle advertenties op websites, maar schoont tevens de zoekresultaten van Google op!


Ghostery is onder andere geschikt voor de browsers Edge, Chrome en Firefox. Via het Ghostery-icoontje rechts bovenin de browser, tabblad Gedetailleerd Overzicht is voor de betreffende website te achterhalen welke trackers, advertentienetwerken, sociale media-knoppen e.d. door Ghostery worden geblokkeerd.


Functioneert een website niet (meer), onderzoek dan of dit door een blokkade van Ghostery wordt veroorzaakt. Verdwijnt het probleem wanneer de blokkade tijdelijk wordt opgeheven (knop Pauzeer Ghostery), voeg de betreffende website dan toe aan de lijst met vertrouwde websites (knop Vertrouw website).

Via het Ghostery-menu (de knop met drie puntjes rechts bovenin), optie Instellingen, tabblad Algemeen Blokkeren is in te stellen welk type trackers geblokkeerd moeten worden.
Ik heb zelf alle categorieën geactiveerd, en daar geen nadelige gevolgen van ondervonden (mochten er wel problemen ontstaan dan kunnen de voor de betreffende website benodigde trackers altijd weer via tabblad Gedetailleerd Overzicht gedeblokkeerd worden).

Via tabblad Vertrouw en Beperk zijn vertrouwde en te blokkeren websites toe te voegen of weer van de lijst te verwijderen. Doorloop ook nog even de (minder belangrijke) instellingen van tabblad Algemene Instellingen.

 • Stoor je je aan de meldingen van Ghostery dan zijn deze via tabblad Mededelingen uit te schakelen.
 • Uit privacyoverwegingen kunnen eventueel ook de opties op tabblad Wel/niet meedoen worden uitgeschakeld.
 • Via tabblad Paars Vak is de terugkerende melding (een paarse badge die kort rechts onderin het venster wordt getoond) met de op de betreffende pagina aangetroffen trackers aan te passen of uit te schakelen.
 • Maak je gebruik van meerdere browsers en/of apparaten dan kan je via tabblad Account een Ghostery account aanmaken en de instellingen synchroniseren (als alternatief kunnen de instellingen hier ook handmatig geïmporteerd of geëxporteerd worden).

Bron: SchoonePC nieuwsbrief van 23 januari 2020

Een tabel van papier naar Excel (Week 05)

Met de Excel-app van Microsoft digitaliseert u in een handomdraai een tabel op papier.
Bewerk de tabel daarna eventueel in het Excel-werkblad.

Lees hier hoe je het moet aanpakken.

Bron: SeniorWeb van 24 januari 2020

Nieuwe Microsoft Edge browser (Week 04)

De nieuwe Microsoft Edge browser is gearriveerd. Hier lees je hoe je aan de slag kan met de nieuwe browser.

Sinds gisteren is de nieuwe Microsoft Edge browser officieel beschikbaar. In de komende weken zal Microsoft de nieuwe Edge geleidelijk aan uitrollen via Windows Update voor Windows 10 gebruikers. Maar voor wie niet kan wachten kan je de nieuwe browser nu al downloaden en installeren.

Microsoft Edge

Gebruikers van Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 en macOS kunnen via de nieuwe downloadpagina van Microsft Edge al downloaden. Voor wie Chrome gebruikt zal de nieuwe Edge heel herkenbaar zijn. Een heleboel functies in de nieuwe Edge zijn ook te gebruiken in Google Chrome. Maar hoe ga je nu aan de slag met de nieuwe browser?

 1. Ga naar de downloadpagina en download de installer.
 2. Open de installer en installeer de nieuwe Edge. Ook het logo zal mee veranderen.
 3. Nadat de installatie rond is kan je de nieuwe browser meteen aan de slag gaan.
 1. Het is mogelijk om alle data vanuit Chrome te importeren. Maar je kan er uiteraard ook voor kiezen om met een propere lei te beginnen.
 2. Heb je meerdere toestellen? Zorg dan dat je overal op hetzelfde account bent ingelogd zodanig dat al je gegevens correct gesynchroniseerd worden.

Edge voor mobiel

De nieuwe browser is ook beschikbaar voor mobiele toestellen en is beschikbaar voor Android en iOS.

 

Bron: TechPulse van 16 januari 2019

Doccle: Al je facturen op één plaats (Week 03)

Papieren documenten zijn verleden tijd. Breng structuur in je administratie en ga aan de slag met Doccle. Zo heb je in een paar kliks al je documenten op één centrale plaats.

Krijg je nog steeds dagelijks facturen en andere documenten op papier in je brievenbus? Dan ben je niet goed bezig. Digitaliseer ook je administratie. Dat bespaart de wereld een berg papier en zorgt ook voor meer structuur in je administratie. Het is even wennen, maar na verloop van tijd is Doccle een gewoonte. Geen zorgen, het is veilig en zo gemaakt dat iedereen er gemakkelijk mee overweg kan.

 

gt

Lees hier hoe je er gebruik kan van maken.

Bron: TechPulse van 3 januari 2020

Werken met Google Agenda (Week 02)

Heb altijd uw agenda bij de hand met de app van Google Agenda.

Zet de optie 'Verjaardagen' aan in Google Agenda. De geboortedagen van vrienden, familie en andere contactpersonen staan dan automatisch in uw agenda.

 

gt

Lees hier hoe je er gebruik kan van maken.

Bron: SeniorWeb van 24 december 2019