Je kan ook meteen gaan zoeken in het overzicht van de voorbije jaren...

Dit is de lijst voor 2019...

Verken de Windows 10 Verkenner(Week 12)

In de Windows Verkenner ziet u de bestanden en mappen die op de computer of op een aangesloten opslagmedium staan. Denk daarbij aan een usb-stick of externe harde schijf. Het is een programma om mee te navigeren door de mappen. Sla via de Verkenner bestanden zoals foto's en tekstdocumenten op en orden ze in mappen. Hieronder leert u de basis van de Verkenner van Windows 10.

Document

Bron: SeniorNet Tips: https://www.seniorweb.nl/

Nieuwe versie Skype for Web(Week 11)

Wie Chrome of Edge gebruikt, kan genieten van een volwaardige Skype-ervaring rechtstreeks in hun browser. Gebruikers van Firefox, Opera, Safari of een andere browser? Die zijn eraan voor de moeite.

gt

Microsoft heeft een nieuwe versie van Skype for Web uitgerold. HD videogesprekken en gesprekken opnemen zit nu rechtstreeks in de browser ingebakken. Een bezoekje aan web.skype.com maakt alvast duidelijk dat er nog weinig reden is om de desktopapplicatie te gebruiken in plaats van de webversie. Althans, als je Chrome of Edge gebruikt.

Andere browser op basis van Chromium (zoals Brave en Vivaldi) werken ook, maar andere populaire browsers waaronder Firefox, Safari en Opera zijn niet ondersteund. Qua besturingssysteem moet je gebruikmaken van Windows 10 of macOS 10.12 of hoger.

Concreet biedt de webversie volgende mogelijkheden:

 • HD videobellen (1 op 1 of in een groepsgesprek).
 • Gesprekken opnemen.
 • Notificatiescherm: een overzicht van alle gesprekken waarin je werd vernoemd.
 • Zoeken in conversaties.
 • Mediagalerij: een overzicht van alle bijlagen die werden verzonden en ontvangen.

Bron: TechPulse van 8 maart 2019

Achtergrond verwijderen op foto (Week 10)

Ben je al eens creatief bezig met Photoshop dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat er heel wat tijd kruipt in het losmaken van een onderwerp van een achtergrond. Vooral bij personen met wilde haren is het vaak onmogelijk om alles automatisch te selecteren en moet je dus manueel aan de slag.
Gelukkig maakt remove.bg het hele proces nu super simpel en kan je in één, twee, drie je schoonmoeder op de Noordpool laten verschijnen.

STAP 1 / JE FOTO SELECTEREN

gt

Momenteel heeft de tool nog enkele beperkingen, maar de ontwikkelaar belooft om hier snel verandering in te brengen. Als je op zoek gaat naar een foto, moet je er momenteel rekening met houden dat hij maximaal 500x500 pixels mag meten en niet meer dan 8 MB groot mag zijn.
We raden je ook aan om foto’s met een groot contrast tussen de persoon en de achtergrond te kiezen zodat het voor de AI makkelijk is om ze te scheiden. Een donkerharige persoon op een zwarte achtergrond zal bijvoorbeeld een kleinere kans op succes hebben.

Heb je een geschikt plaatje gevonden, dan upload je het bestand of de link ervan op www.remove.bg.

STAP 2 / HET RESULTAAT BEWONDEREN

gt

De website gaat nu voor jou aan het werk en na vijf seconden verschijnt het resultaat op je scherm. Hierna kan je de foto downloaden naar je computer en invoegen in Photoshop, Paint, of een ander programma naar keuze. Ben je niet hele­maal tevreden, probeer het dan even met een andere foto of werk zelf kleine foutjes bij.

Bron: Clickx magazine nr. 367 van 19 februari 2019

Maak je eigen animatie met GIF (Week 09)

Via het Gboard, Messenger, Facebook of Twitter naar een GIF zoeken om die naar je vrienden te sturen, is dan wel leuk, maar niet altijd even origineel. Een GIF sturen die jijzelf hebt gemaakt en niemand anders bezit, is dat daarentegen wel. Op het eerste gezicht kan het een hele klus lijken om een GIF te maken, maar met een beetje geduld en de juiste tools is dit kinderspel.

1.1 De website van Ezgif

gt

De website van Ezgif geeft je een hoop mogelijkheden.

Er zijn talloze websites en programma’s waarmee je GIFs kan maken. Voor deze workshop maken we gebruik van de website https://ezgif.com/, aangezien deze je uitgebreide mogelijkheden aanbiedt om GIFs te maken, maar niet overdreven ingewikkeld opgebouwd is. De twee opties die we in deze workshop gaan gebruiken zijn GIF MAKER en VIDEO TO GIF. Met de GIF Maker kan je verschillende afbeeldingsbestanden samenvoegen tot een GIF en met Video to GIF kan je videobestanden omvormen tot GIFs.

1.2. Afbeeldingen uploaden

Het eerste wat je moet doen bij de GIF Maker is natuurlijk je afbeeldingen uploaden. Het beste resultaat verkrijg je hier met een reeks afbeeldingen die kort na elkaar genomen zijn. Hiervoor gebruik je best foto’s die je met de burst-modus van je camera hebt genomen. Bij de meeste smartphones wordt dit geactiveerd door de fotoknop ingedrukt te houden, waarna en snel meerdere foto’s na elkaar genomen worden. Je uploadt bestanden best in een zip-mapje, aangezien dit de bestandsgrootte aanzienlijk naar beneden haalt. Door op BLADEREN te klikken, wordt de Verkenner geopend, waar je vervolgens je fotomapje selecteert. Klik nu op UPLOAD AND MAKE A GIF om verder te gaan.

gt

Met de GIF Maker combineer je afbeeldingen tot een GIF.

1.3. Van afbeeldingen naar GIF

Als je bestanden eenmaal geüpload en verwerkt zijn, kan je van start gaan met het maken van je GIF. Let er wel op dat Ezgif niet aangeeft hoever het staat met het uploaden en verwerken van je bestanden, dus afhankelijk van de grootte ervan (en je internetsnelheid) kan dit wel even duren, maar heb vooral geduld en ga niet onnodig de pagina opnieuw laden. Hier zie je nu al je foto’s staan in de volgorde waarin ze in het mapje stonden samen met een hoop instellingen. Het leuke hier is dat je al deze instellingen gerust mag negeren en alleen moet kijken naar de volgorde van de afbeeldingen. Laat alle getallen en vakjes dus staan zoals ze staan en versleep simpelweg, indien nodig, enkele afbeeldingen zodat ze elkaar juist opvolgen. Als er een foute afbeelding zijn weg heeft gevonden naar je mapje, kan je die hier snel verwijderen door op SKIP te klikken. Klik nu op MAKE A GIF om een eerste versie van je GIF te creëren.

gt

Breng alles in gereedheid voor de eerste versie van je GIF.

1.4. Bewerken en downloaden

In tegenstelling tot het uploaden van de bestanden, gaat het creëren van de GIF verrassend snel. De GIF zelf verschijnt nu onderaan in hetzelfde venster. Scrol dus een beetje naar beneden om de eerste versie van je creatie te zien. Vervolgens zie je een aantal opties voor bewerkingen aan de GIF. Met CROP kan je een bepaald gebied van de GIF selecteren, met RESIZE kan je het formaat van de GIF aanpassen, ROTATE laat je de GIF draaien als deze nog niet juist zou staan en OPTIMIZE verkleint de bestandsgrootte van de GIF zonder veel aan de kwaliteit te wijzigen. Er zijn nog andere mogelijkheden, maar deze tools spreken allemaal voor zich en zijn redelijk gebruiksvriendelijk. Met een simpele muisklik op de bewerking die je wil uitvoeren, kan je reeds van start gaan. Het is hier wel belangrijk om telkens onderaan op de blauwe knop met daarin CROP/RESIZE/ROTATE… GIF te klikken om je bewerkingen door te voeren. Je kan namelijk slechts één onderdeel tegelijk bewerken. Als het kader van de crop-bewerking op de juiste plaats staat, klik dan eerst op CROP GIF en wissel niet meteen naar een andere bewerking, want dan worden de wijzigingen niet opgeslagen. Als je GIF er naar wens uitziet, klik je tot slot op de knop DOWNLOAD.

gt

Ezgif geeft je uitgebreide mogelijkheden om je GIF te bewerken.

1.5 Video uploaden

gt

Ook van videobestanden kan je een GIF maken.

Je kan niet alleen een GIF maken van afbeeldingsbestanden, maar ook met een videobestand als basis. Hiervoor heb je nu het tabblad VIDEO TO GIF nodig op de website van Ezgif. Net zoals bij de afbeeldingsbestanden klik je hier op BLADEREN om via je Verkenner het juiste bestand te selecteren. Het grote verschil is dat je hier slechts één videobestand kan gebruiken. Het is hier belangrijk om mee te geven dat je het videobestand van tevoren best verkleint tot het fragment dat je nodig hebt. Op die manier wordt het bestand sneller geüpload op Ezgif en verlies je een pak minder tijd. Hier komt nog bij dat Ezgif een maximale bestandsgrootte van 100 MB hanteert, waar je sowieso niet over kan gaan. Eens je dan het juiste videobestand hebt geselecteerd, klik je op UPLOAD VIDEO.

1.6. Van video naar GIF

Ook hier geeft Ezgif niet duidelijk aan hoever het staat met de verwerking van je videobestand, dus wees geduldig en laat de website rustig zijn werk doen. Hoe groter je initiële videobestand, hoe langer de verwerking zal duren. Eens dit voltooid is, kan je beginnen aan de creatie van je GIF. Dit doe je door de starttijd en eindtijd in te geven in de bewerkingsfunctie van Ezgif. Je kan ofwel een tijdstip ingeven ofwel de video pauzeren op de juiste momenten en op USE CURRENT POSITION klikken, waarna Ezgif dat tijdstip invult in het bijbehorende vakje. Als je het gewenste deel van de video hebt afgebakend, zijn er nog enkele instellingen waar je even kort naar moet kijken: grootte en frameratio. 1.7. Laatste bewerkingen en downloaden De grootte mag je ten eerste laten staan op de standaardinstelling (net zoals de methode onderaan). Het frameratio moet je daarentegen wel beter bekijken. Dit moet je namelijk zo goed mogelijk afstemmen op de lengte van de GIF, maar de website helpt je daar een handje bij door ernaast te vermelden welk ratio overeenstemt met welke tijdspanne. Klik nu op CONVERT TO GIF om de eerste versie van je GIF te maken. Tot slot krijg je hier dezelfde bewerkingsopties als bij het combineren van afbeeldingen tot een GIF. Na de laatste aanpassingen klik je hier eveneens op DOWNLOAD om het proces te vervolledigen.

gt

Je selecteert hier het deel van de video waarvan je een GIF wil maken.

1.7 Laatste bewerkingen en downloaden

De grootte mag je ten eerste laten staan op de standaardinstelling (net zoals de methode onderaan). Het frameratio moet je daarentegen wel beter bekijken. Dit moet je namelijk zo goed mogelijk afstemmen op de lengte van de GIF, maar de website helpt je daar een handje bij door ernaast te vermelden welk ratio overeenstemt met welke tijdspanne. Klik nu op CONVERT TO GIF om de eerste versie van je GIF te maken. Tot slot krijg je hier dezelfde bewerkingsopties als bij het combineren van afbeeldingen tot een GIF. Na de laatste aanpassingen klik je hier eveneens op DOWNLOAD om het proces te vervolledigen.

gt

Voer nog een paar laatste aanpassingen uit en je GIF is klaar.

Bron: TechPulse van 5 februari 2019

Verkeersreglement (Week 08)

We hebben het op TV gezien: de Vlaamse minister voor Verkeer is gebuisd bij een quiz over het verkeersreglement. En hij is zeker niet alleen.

Tijd om het allemaal eens op te frissen.
Dit kan op de officiële site: https://www.wegcode.be , maar dit is geen instrument om te studeren.

Recent is volgende site verschenen: https://www.mijnrijbewijsb.be Op deze site moet je even registreren. Dan kan je kiezen tussen theorie of oefeningen.


gt

De theorie is netjes ingedeeld in deelonderwerpen. Je kan die op een rustig tempo doornemen, en als je volgende keer weer inlogt, ga je meteen naar het punt waar je was gestopt.

gt

Bron: Internet

Een Agenda maken in Microsoft Excel (Week 07)

Maak met een sjabloon voor Excel in een handomdraai een handige kalender voor 2019. Elke maand heeft een eigen pagina en verjaardagen zet u er makkelijk in.

Microsoft Excel, het lijkt vaak een programma dat je nooit volledig zal kunnen beheersen. Na een opleiding van tientallen uren op de hogeschool, moet ik iedereen die dat denkt gelijk geven. Hoe goed je ook met functies en taartdiagrammen kan omgaan, je zal altijd op een probleem stoten dat je niet direct opgelost krijgt. Niet opgeven is dan de boodschap, en op zoek gaan naar een antwoord op je vragen.

Wij helpen je alvast met het opsplitsen van cellen en besparen je zo een heleboel tijd.

1.1. Office-sjablonen

Microsoft Office beschikt via internet over duizenden sjablonen. Dat zijn bestanden met een bepaald thema of doel. Iedereen met Word, Excel of een ander Office-programma kan ze gratis downloaden. Het zijn neutrale documenten, die u naar eigen inzicht bewerkt. Sla ze op en print ze uit, dan bent u snel klaar.

Voor het programma Excel is een kalendersjabloon te downloaden. Kennis van Excel is daarvoor verder niet nodig. In dit artikel staat hoe het bestand wordt gedownload, hoe het is te bewerken en hoe u hem opslaat en afdrukt.


gt

1.2. Kalender downloaden

 • De kalender is op twee manieren op de pc te krijgen. Hier staat hoe het werkt vanuit het programma Excel.
 • Start Excel via de Startknop > Excel.
 • Klik op Nieuw.
 • Klik in de zoekbalk 'Onlinesjablonen zoeken'. Klik eventueel eerst op Meer sjablonen om deze optie te zien.
 • Typ 'Agenda voor een willekeurig jaar'.
 • Druk op de Enter-toets.
 • Er is één treffer. Klik op de afbeelding van de kalender.
 • Klik op Maken. De kalender opent in Excel. Lukt dit niet? Het bestand staat ook op de site van Microsoft.

Klik daar op Downloaden > Openen. Excel start met het kalenderbestand geopend. .

1.3. Het jaar wijzigen

De kalender is in beeld en de maand januari is geopend. Onderin staan de andere maanden op de verschillende tabbladen. Klik op een tabblad om het te openen. In dit artikel gaan we uit van de maand januari in beeld. Mogelijk moet u eerst op Bewerken inschakelen klikken. Daarna kunt u aan de slag. Pas eerst het jaar aan:

 • Klik rechts bij 'Kalenderinstellingen' op 2018.
 • Typ '2019' en druk op de Enter-toets.
 • De dagen van de maand verspringen zodat 1 januari op een dinsdag valt. Standaard begint de week hier op zondag en eindigt deze met de zaterdag. Wilt u dit aanpassen, klik dan op het pijltje naast 'Zondag' > Maandag. De kalender wordt automatisch aangepast.

1.4. Een ander thema kiezen

De kalender is standaard uitgevoerd in groen. Wie meer houdt van andere kleuren, kiest een ander thema:

 • Klik op het tabblad Pagina-indeling.
 • Klik op het pijltje onder 'Thema's'.
 • Een menu klapt uit met daarin tientallen verschillende thema's. Blader naar beneden om meer thema's te zien.
 • Wijs met de muisaanwijzer een thema aan en u ziet direct welk effect het thema heeft op de kalender.
 • Klik op het gewenste thema. Het thema wordt op de gehele kalender toegepast.
 • Bevalt het thema niet? Druk dan op de sneltoets Ctrl+Z om de laatste handeling ongedaan te maken.

1.5. Een verjaardag toevoegen

Veel mensen noteren verjaardagen op een kalender. Als u dit nu al in Excel doet, bespaart u zich de moeite van alles met een pen op de uitgeprinte kalender schrijven. Zet zo een verjaardag op de juiste dag:

 • Klik op het tabblad van de maand waarin de persoon jarig is.
 • Dubbelklik onder de gewenste datum op het tekstvak.
 • De cursor komt in het vak te staan. Typ de naam van de jarige en eventueel een geboortejaar zodat u altijd kunt uitrekenen hoe oud de persoon wordt.
 • Klik buiten het vak. De verjaardag is toegevoegd.

1.6. De kalender opslaan

Vergeet niet de kalender op te slaan op de pc:

 • Klik op het tabblad Bestand.
 • Klik op Opslaan als.
 • Klik op Bladeren.
 • De Verkenner opent. Klik op Documenten of een andere map.
 • Typ een duidelijke naam achter 'Bestandsnaam'.
 • Klik op Opslaan. De kalender staat nu op de pc.

1.7. De kalender printen

Als de kalender helemaal naar wens is, kunt u hem afdrukken. Daarvoor hebt u (uiteraard) wel een printer nodig. Is deze aangesloten en staat hij aan? Doe dan het volgende:

 • Klik op het tabblad Bestand.
 • Klik op Afdrukken.
 • Een voorbeeld van de kalender wordt getoond. Om de hele kalender af te drukken, moet er een instelling worden aangepast. Klik op Actieve bladen afdrukken.
 • Klik op De hele werkmap afdrukken.
 • De overige instellingen staan goed. Klik op Afdrukken.

De kalender komt in zijn geheel uit de printer.

Bron: SeniorWeb van 7 december 2018

Cellen splitsen in Microsoft Excel (Week 06)

“Dat moet makkelijker kunnen”, heb je vast al eens gedacht terwijl je manueel een groot aantal cellen aan het splitsen was in Microsoft Excel. Voor- en achternamen, straatnamen en huisnummers. Zo splits je ze snel op.

Microsoft Excel, het lijkt vaak een programma dat je nooit volledig zal kunnen beheersen. Na een opleiding van tientallen uren op de hogeschool, moet ik iedereen die dat denkt gelijk geven. Hoe goed je ook met functies en taartdiagrammen kan omgaan, je zal altijd op een probleem stoten dat je niet direct opgelost krijgt. Niet opgeven is dan de boodschap, en op zoek gaan naar een antwoord op je vragen.

Wij helpen je alvast met het opsplitsen van cellen en besparen je zo een heleboel tijd.

Stap 1: Cellen selecteren en je Excel-werkblad voorbereiden

We beginnen met het bestuderen van de gegevens die we hebben. Wat willen we juist bereiken? Als voorbeeld nemen we een verzameling adressen. Het doel is om de straat, het huisnummer, de postcode en de gemeente van elkaar te scheiden en elk in een aparte kolom te plaatsen. Momenteel is dat nog één kolom met daarin bijvoorbeeld “Clickxstraat 368, 2000 Antwerpen”.

Ons eindresultaat zal dus verspreid worden over vier kolommen. We zorgen er eerst voor dat we die ruimte hebben. Dit kan door je gegevens in een leeg Excel-bestand te plakken, of door rechts lege kolommen in te voegen. Dat doe je door in de kolom naast je gegevens te gaan staan en in het tabblad ‘Start’ en het deelmenu ‘Cellen’, op ‘Invoegen’ te klikken.


gt

Stap 2: Tekst naar kolommen

Selecteer nu de gegevens die je wil opsplitsen en navigeer naar het tabblad ‘Gegevens’ waar je in het deelmenu ‘Hulpmiddelen voor gegevens’ op ‘Tekst naar kolommen’ klikt. Je kan nu kiezen om je gegevens te scheiden op basis van spaties tussen de informatie (zoals het geval is in ons voorbeeld) of door zelf lijnen te trekken die de verdeling aangeven (enkel handig als al je gegevens er exact hetzelfde uitzien). We kiezen hier voor ‘Gescheiden’.

gt

Stap 3: scheidingstekens selecteren

Nadat we op “volgende” hebben geklikt, wordt er ons gevraagd om aan te geven welke tekens we als scheidingstekens beschouwen. In het geval van ons voorbeeld (Clickxstraat 368, 2000 Antwerpen) zijn dat verschillende spaties en een komma. Omdat er een komma en spatie naast elkaar staan, laten we in dit geval ‘Dubbele scheidingstekens als één beschouwen’ aangevinkt. Onderaan krijg je al een voorbeeld te zien van het uiteindelijke resultaat. Als dat er goed uitziet, klik dan op volgende.

gt

Stap 4: De splitsing voltooien

In deze laatste stap ga je per kolom selecteren wat voor gegevens zich erin bevinden. In ons voorbeeld staan er geen gegevens die een speciaal type moeten krijgen en ‘Standaard’ werkt in dit geval dus prima. Heb je bijvoorbeeld gegevens met daarin een datum, dan kan het helpen om die velden om te zetten naar het type datum. Onder de knop ‘Geavanceerd’ kan je kiezen wat voor decimaalteken je wil en of getallen van meer dan 1000 gesplitst moeten worden met een punt of komma. Klik uiteindelijk op ‘Voltooien’ en geniet van het resultaat!

gt

Bron: TechPulse van 31 januari 2019

Het nut van EXTENSIES... (Week 05)

Een bestandsnaam bestaat uit twee delen, gescheiden door een punt: de naam van het bestand en de extensie. Deze laatste wordt gebruikt door Windows om te bepalen welke toepassing dient geopend als men op het bestand dubbelklikt.

In de verkenner moet je er eerst voor zorgen dat de extensies worden getoond. Verder moet je de koppeling met een toepassing kunnen wijzigen. Dit wordt uitgelegd in het document hierachter.

Document

Bron: zie document

Bijsnijden met gewenste verhoudingen (Week 04)

Bij het afdrukken of publiceren op een website, heb je vaak vaste beeldverhoudingen nodig. Voor afdruk bijvoorbeeld 3 op 2 en op sites 4 op 3 of 16 op 9. Je kan dan vanuit je originele foto een uitsnijding maken in de gewenste verhoudingen.

Je kan dat met het programma PhotoFiltre 7 op de pc of on-line op een website. Hoe je dat doet lees je in dit bijgaand document.

Document

Bron: zie document

Windows 10 nuttige tegels...(Week 03)

Als Windows 10 gebruiker maak je hopelijk regelmatig gebruik van tegels en blijft het niet bij de snelkoppelingen op het bureaublad. Hierbij een paar tips om nuttige tegels toe te voegen.

1. Tegel voor oudere (verborgen) programma’s .

Heb je regelmatig het Configuratiescherm of de DOS-prompt nodig of beheer je een lokale webserver? Klik dan op het vergrootglas in de taakbalk en zoek naar de trefwoorden “Configuratiescherm”, “Opdrachtprompt” of “IIS”.
Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het gevonden resultaat en kies in het menu voor “Aan start vastmaken”.

gt

2. Tegel voor bepaalde instelllingen .

Is er een instelling die je regelmatig wenst aan te passen, zoals de helderheid of de tekst-grootte van het beeldscherm? Zoek dan bij Instellingen naar de juiste categorie.
Klik erop zodat je links een overzicht menu ziet staan.
Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de gewenste instelling en kies in het menu voor “Aan start vastmaken”.

gt

Plaats de nieuwe tegel dan eventueel in een groep waar hij gemakkelijk te vinden is…

Bron: Internet (Tips en Trucs Windows 10)

Smartphone scherm op Windows 10 PC/laptop...(Week 02)

Heb je mooie foto’s of spelletjes op je smartphone staan, maar had je liever een groter scherm. Projecteer dan je smartphone scherm op je laptop of Pc. Beide toestellen moeten wel via hetzelfde netwerk verbonden zijn. Ga als volgt tewerk…

STAP 1 / OP DE SMARTPHONE

Ga naar de PlayStore en typ in het zoekvak “Airdroid”. Kies de Airdroid 4 en installeer de app.

gt

Open dan de App. Ga bovenaan verder zonder een account aan te maken. Dat zal dan enkel werken via je lokaal netwerk. Kies voor Airdroid Web

gt

STAP 2 /OP DE PC

Ga naar je PC, open de browser en surf naar het IP adres dat de smartphone laat zien. Dit is bijvoorbeeld http://192.168.0.100:8888/.

gt

De browser stuurt nu een bericht naar de smartphone, en daar moet je de vervinding accepteren. Er verschijnt nog niets in de browser, maar je moet op het icoontje “Screenshot” klikken en dan verschijnt de smartphone.

gt

Zet nu eventueel op “Volledig Scherm”

gt

Daar geraak je weer uit met de ESC-toets.

Bron: Internet